7 μύθοι για τη Διατροφή των Ηλικιωμένων

Υπάρχει πλούσια πληροφόρηση για τη διατροφή των ηλικιωμένων και τι πρέπει να περιλαμβάνει. Παραδόξως, υπάρχουν ταυτόχρονα και πολλές λανθασμένες αντιλήψεις για την ποιότητα και την ποικιλία στη διατροφή των ανθρώπων τρίτης ηλικίας.

Αντίθετα με αυτό που πιστεύουν πολλοί, σε γενικές γραμμές η διατροφή των ηλικιωμένων δεν πρέπει να διαφέρει πολύ από τη διατροφή των υπόλοιπων ενηλίκων. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι να περιλαμβάνει ποικιλία  που να δίνει στον οργανισμό πρωτεΐνες, βιταμίνες και όλα τα αναγκαία ιχνοστοιχεία.

Ας δούμε λοιπόν 7 μύθους που υπάρχουν για τη διατροφή των ηλικιωμένων.

Ηλικιωμένοι και διατροφή | Ηράκλειος οίκος ευγηρίας1.      Οι ηλικιωμένοι πρέπει να τρώνε λιγότερο

Μερικές φορές υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι οι ηλικιωμένοι χρειάζονται λιγότερο φαγητό επειδή το στομάχι τους μικραίνει ή επειδή χάνουν το ενδιαφέρον τους για το φαγητό.

Όπως κάθε άνθρωπος, ένας ηλικιωμένος χρειάζεται να τρώει για να μπορεί να λειτουργήσει. Η τροφή μάς δίνει θερμίδες για να λειτουργήσει ο οργανισμός μας και για να έχουμε την απαιτούμενη ενέργεια για τις δραστηριότητές μας. Επίσης, μας δίνει βιταμίνες, πρωτεΐνες και άλλα διατροφικά στοιχεία που είναι αναγκαία για τον οργανισμό και τα κύτταρά μας.

Πράγματα, ένας άνθρωπος μπορεί να αλλάξει προτιμήσεις με την πάροδο του χρόνου: για παράδειγμα, μπορεί να θέλει τα λαχανικά του βρασμένα αντί για ωμά επειδή βρίσκει τα ωμά λαχανικά δύσκολα στη μάσηση ή στην πέψη. Ή μπορεί να προτιμάει να τρώει μεγάλο πρωινό αλλά μικρότερο βραδινό. Ή να θέλει μικρότερες μερίδες μοιρασμένες σε περισσότερα γεύματα.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ένας ηλικιωμένος πρέπει να τρώει λιγότερο. Κάποιοι άνθρωποι που είχαν πολλή δραστήρια ζωή μπορεί να χρειάζονται λιγότερο φαγητό όταν διακόπτουν την άσκηση—αλλά αυτό που πρέπει να συγκρατήσουμε είναι ότι ένας ηλικιωμένος πρέπει να τρώει κανονικά και από όλα.

2.      Οι ηλικιωμένοι πρέπει να πίνουν πολύ νερό

Ένας άνθρωπος χρειάζεται νερό για το σώμα του. Εκτός κι αν ασκούμαστε έντονα, οπότε ιδρώνουμε και χρειαζόμαστε παραπάνω νερό, οι ανάγκες για νερό για όλους τους ανθρώπους είναι πάνω-κάτω οι ίδιες.

Μερικές φορές οι ηλικιωμένοι ξεχνούν να πιουν νερό και νιώθουν αφυδατωμένοι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να πίνουν περισσότερο νερό από τους νεότερους. Απλά, καλό είναι να έχουν ένα ποτήρι με νερό δίπλα τους για να πίνουν λίγο-λίγο—όπως, άλλωστε, κι όλοι μας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν τα απαραίτητα υγρά από ποτά, χυμούς, φρούτα όπως το καρπούζι, το πεπόνι, τις φράουλες και άλλα φρούτα και λαχανικά, αλλά και από την τροφή τους. Κάποιος που τρώει σούπα, για παράδειγμα, θα πάρει κι ένα σημαντικό ποσοστό των υγρών που χρειάζεται ο οργανισμός του. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά και μόνο αρκούν—καλό είναι και το νερό στη διάρκεια της ημέρας—αλλά μπορούν να δώσουν αρκετή ενυδάτωση στο σώμα.

Σε κάθε περίπτωση, οι ηλικιωμένοι πρέπει να πίνουν νερό όσο και οι υπόλοιποι άνθρωποι, απλά μερικές φορές το ξεχνάνε.

3.      Οι ηλικιωμένοι πρέπει να παίρνουν βιταμίνες από διατροφικά συμπληρώματα για να καλύψουν τις ανάγκες τους

Οι βιταμίνες και τα διατροφικά συμπληρώματα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τις ελλείψεις στη διατροφή. Τα συμπληρώματα τα παίρνουμε όταν έχουμε μια ιατρικά αποδεδειγμένη έλλειψη και η διατροφή μας δεν μπορεί να καλύψει αυτό το κενό.

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, κρέας, κοτόπουλο και ψάρι, ξηρούς καρπούς και προϊόντα ολικής άλεσης είναι αρκετή για να δώσει τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία στον οργανισμό.

Είναι λάθος να παίρνουμε συμπληρώματα ως αντικατάσταση μια ισορροπημένης διατροφής—κάτι που ισχύει για όλους τους ανθρώπους και όχι μόνο για τους ηλικιωμένους.

4.      Οι ηλικιωμένοι πρέπει να τρώνε λίγο ή καθόλου αλάτι

Το αλάτι είναι απαραίτητο για το σώμα μας. Κάποιοι ηλικιωμένοι που έχουν θέματα υγείας όπως υπέρταση ή καρδιακά προβλήματα πρέπει να καταναλώνουν με μέτρο το αλάτι—αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφαιρέσουμε απόλυτα το αλάτι από τη διατροφή ενός ανθρώπου!

Ένας λόγος που έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να προσέχουν την κατανάλωση αλατιού είναι ότι με το χρόνο αμβλύνεται η αίσθηση της γεύσης. Σαν αποτέλεσμα, πολλοί ηλικιωμένοι τείνουν να χρησιμοποιούν υπερβολικές ποσότητες αλατιού. Αν όμως ο άνθρωπός σας δεν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας που να υποδεικνύει μείωση της κατανάλωσης νατρίου, δεν υπάρχει λόγος να ακολουθήσει συγκεκριμένη διατροφή.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι τα φαγητά πρέπει να είναι πολύ αλατισμένα. Μια κανονική πρόσληψη αλατιού είναι ικανοποιητική για τους περισσότερους ηλικιωμένους.

5.      Οι ηλικιωμένοι δεν χρειάζονται πολλή πρωτεΐνη

Σε αντίθεση με κάποιες πεποιθήσεις, οι ηλικιωμένοι χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη από τους υπόλοιπους ενηλίκους.

Η πρωτεΐνη υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει στην καλή υγεία των κόκκαλων, του εγκέφαλου και όλων των οργάνων. Η διατροφή των ηλικιωμένων πρέπει να περιλαμβάνει σε καθημερινή βάση πρωτεΐνη ως κεντρικό σημείο αναφοράς.

6.      Οι ηλικιωμένοι μπορούν να «πηδάνε» γεύματα

Όλοι το κάνουμε, και μερικές φορές γίνεται συνήθεια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλό για το σώμα μας.

Όπως και οι υπόλοιποι ενήλικες, έτσι και οι ηλικιωμένοι καλό είναι να έχουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής και οργανωμένα γεύματα.

Στην τρίτη ηλικία η όρεξη δεν είναι πάντα δεδομένη. Αν όμως αρχίσει ένας ηλικιωμένος να πηδάει γεύματα, θα απορρυθμιστεί ακόμα περισσότερο η όρεξή του. Επίσης, άνθρωποι με προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης πρέπει να έχουν καθορισμένα και τακτικά γεύματα για να έχουν σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ακόμα και αν κάποιος ηλικιωμένος δεν έχει όρεξη για ένα κανονικό γεύμα, καλό είναι να φάει ένα σνακ όπως φρούτο, δημητριακά, ταχίνι, γαλοπούλα με ψωμί ή γιαούρτι.

7.      Οι ηλικιωμένοι πρέπει να τρώνε 3 μεγάλα γεύματα την ημέρα

Δεν είναι πάντα δεδομένο ότι ένας ηλικιωμένος θέλει ή μπορεί να φάει τρία μεγάλα γεύματα μέσα στη μέρα. Μπορεί να προτιμάει μικρότερα και συχνότερα γεύματα ή μικρότερες μερίδες πιο συχνά.

Καλό είναι να συγχρονιστούμε με τις ανάγκες του ανθρώπου μας και να οργανώσουμε ένα πρόγραμμα διατροφής που να του ταιριάζει. Ο στόχος μας είναι να τρώει υγιεινά, φρέσκα και νόστιμα φαγητά που να τροφοδοτούν το σώμα και το μυαλό.

Μεσογειακή διατροφή στον οίκο ευγηρίας Ηράκλειος

Στον οίκο ευγηρίας Ηράκλειος έχουμε υιοθετήσει την μεσογειακή διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και όσπρια και καλής ποιότητας κρέας, κοτόπουλο και ψάρι. Πιστεύουμε ότι η σωστή διατροφή βοηθάει τους ενοίκους μας να είναι ευτυχισμένοι και υγιείς.

Αν ο άνθρωπός σας έχει κάποια ιδιαίτερη διατροφική ανάγκη, επικοινωνήστε με τον Ηράκλειο online ή καλέστε μας στο 210 2846 000 για να συζητήσουμε την καλύτερη φροντίδα για αυτόν. Είμαστε πίσω από το σταθμό ΗΣΑΠ Ηρακλείου και θα χαρούμε να σας ξεναγήσουμε στις εγκαταστάσεις μας!