Αγάπη και συντροφικότητα στην 3η ηλικία
Είναι πολύ συνηθισμένο να σκεφτόμαστε ότι η αγάπη, ο έρωτας κι η συντροφικότητα ανήκουν στους νεότερους. Σπάνια σκεφτόμαστε ότι οι μεγαλύτεροι μπορεί να έχουν κι αυτοί ανάγκη για μία ανθρώπινη επαφή ή μία παρέα στη ζωή τους.
Κι όμως, έρευνες έχουν δείξει ότι οι μεγαλύτεροι χρειάζονται την παρέα και την συντροφιά ενός ανθρώπου όσο κι οι νεότεροι—αν όχι παραπάνω. Άνθρωποι που έχουν μείνει χήροι ή άλλοι που δεν είχαν ποτέ οικογένεια διψούν συχνά για συντροφικότητα και αγάπη.
Η μοναχική ζωή, είτε είσαι 30 είτε 70, μπορεί να γίνει δύσκολη και μελαγχολική. Όλοι θέλουμε μια αγκαλιά και κάποιον να συζητήσουμε και να μοιραστούμε τη ζωή μας. Η ηλικία δεν παίζει κανένα ρόλο σε αυτές τις ανάγκες.
Η μοναχικότητα στη ζωή
Η μοναχική ζωή προκαλεί ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα. Κάποιες φορές, η μοναχικότητα οδηγεί τους ηλικιωμένους σε κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές. Αρκετές φορές, είναι συνδεδεμένη με υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακά νοσήματα.
Ο εγκέφαλος είναι ένας μυς: όσο περισσότερο τον χρησιμοποιούμε, τόσο πιο ευλύγιστος και υγιής παραμένει. Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η μοναξιά μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμο Αλτσχάιμερ γιατί ο εγκέφαλος δεν διεγείρεται σε καθημερινή βάση με συζητήσεις και επικοινωνία με κάποιο άλλο άνθρωπο.
Επίσης, η μοναξιά μπορεί να προκαλέσει στρες και άγχος, οδηγώντας στην ανάπτυξη φλεγμονών στο σώμα εξαιτίας της αύξησης των επιπέδων της κορτιζόλης στο αίμα. Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη του στρες και μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση, διαβήτη και άλλες παθήσεις όπως αρθρίτιδα, προβλήματα στον ύπνο, προβλήματα μνήμης και αύξηση του σωματικού βάρους όταν παραμένει διαρκώς σε αυξημένα επίπεδα.
Η συντροφικότητα στην 3η ηλικία
Ανάγκη για παρέα
Είτε σε οίκο ευγηρίας είτε στο σπίτι τους, οι ηλικιωμένοι θέλουν παρέα. Έχουν ανάγκη της σωματικής επαφής και της αγκαλιάς όπως όλοι οι άνθρωποι. Θέλουν να έχουν έναν άνθρωπο να μιλήσουν και να μοιραστούν τις σκέψεις τους, τις χαρές και τις λύπες, τα προβλήματα και τις επιτυχίες τους.
Μερικές φορές ξεχνάμε ότι οι ηλικιωμένοι έχουν κι άλλα προβλήματα πέρα από τα θέματα υγείας. Πράγματι, κάποιοι ηλικιωμένοι έχουν άνοια ή Αλτσχάιμερ. Αν, όμως, ένας ηλικιωμένος έχει υγιή νου και παρακολουθεί ενεργά τη ζωή, τότε σίγουρα αντιλαμβάνεται τον κόσμο και συμμερίζεται τα προβλήματα αλλά και τις χαρές που υπάρχουν γύρω του. Γιατί να μην θέλει να τα μοιραστεί όλα αυτά με κάποιον;
Πώς ζουν τη συντροφικότητα οι ηλικιωμένοι;
Ένας ηλικιωμένος θα κρατήσει το χέρι, θα αγκαλιάσει γλυκά και θα καθίσει δίπλα στον άνθρωπό του. Αυτές είναι οι μικρές αλλά ουσιαστικές χειρονομίες που μοιράζονται όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας. Μιλάνε, γελάνε και διαβάζουν μαζί. Παρακολουθούν τηλεόραση μαζί, πηγαίνουν βόλτες αν τους το επιτρέπει η υγεία τους, τρώνε και μαγειρεύουν παρέα. Μπορεί να πάνε ταξίδια, για περπάτημα, στη λαϊκή ή για φαγητό έξω.
Συχνά, ένας οίκος ευγηρίας μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στο πλαίσιο αυτό. Εκεί, οι ηλικιωμένοι βρίσκουν τη συντροφικότητα που χρειάζονται και προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους. Θα καθίσουν μαζί, θα παίξουν ένα επιτράπεζιο παιχνίδι, θα δουν μαζί μια εκπομπή, θα μιλήσουν, ή ακόμα και θα κρατιούνται από το χέρι. Αυτές είναι μικρές στιγμές που είναι, όμως, πολύ σημαντικές για την ψυχολογική και σωματική υγεία του ανθρώπου.
Νιώθουν τον χρόνο και δεν αναλώνονται σε ανούσια πράγματα
Για έναν ηλικιωμένο, ο χρόνος είναι ό,τι πολυτιμότερο. Ένας εικοσάχρονος έχει όλη τη ζωή του μπροστά και μπορεί να πειραματιστεί με διάφορα ή να περιμένει για να ζήσει κάποιες εμπειρίες. Ο ηλικιωμένος δεν έχει αυτή την πολυτέλεια.
Γι’αυτό το λόγο, ένας άνθρωπος μεγαλύτερης ηλικίας δεν αναλώνεται σε ανούσια πράγματα και παιχνίδια. Θα πει τι θέλει και, κατά κάποιο τρόπο, θα το διεκδικήσει γιατί ξέρει ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος του. Μόλις νιώσει ότι βρήκε έναν άνθρωπο που τον ενδιαφέρει, ο ηλικιωμένος είναι συχνά πολύ πιο ευθύς και άμεσος από έναν νεότερο.
Έτσι, βλέπουμε μερικές φορές ηλικιωμένους να αποφασίζουν να παντρευτούν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Έχοντας καλύτερη αίσθηση του πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος, θέλουν να τον αξιοποιήσουν με τον βέλτιστο τρόπο.
Παράλληλα, η προοπτική μιας μοναχικής ζωής βαραίνει έναν ηλικιωμένο και τον ωθεί να βρει συντροφιά για να μοιράζεται όλες τις στιγμές της ζωής του.
Η αγάπη στην εποχή του κορωνοïού
Οι αλλαγές στις συνθήκες ζωής έχουν ωθήσει πολλούς ηλικιωμένους στο να βρουν παρέα στη ζωή τους. Η άμεση αίσθηση του κινδύνου που διατρέχουν έχει κάνει τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας να θέλουν να χαρούν τη ζωή αυτή τη στιγμή.
Σε οίκους ευγηρίας ανά τον κόσμο, οι ειδικοί έχουν δει ότι οι ηλικιωμένοι ψάχνουν και συνεχίζουν τη ζωή τους σε πείσμα των φόβων—ή και εξαιτίας τους. Παντρεύονται, βρίσκουν συντρόφους και παρέα και προσπαθούν να προλάβουν να γευτούν τη συντροφιά και την αγάπη των ανθρώπων γύρω τους.
Στον οίκο ευγηρίας Ηράκλειος, προσπαθούμε να δίνουμε στους ανθρώπους μας την αίσθηση της παρέας και της συντροφικότητας. Με παιχνίδια, διασκέδαση, αλλά και χώρο όπου μπορούν να αναπτυχθούν φιλίες, θέλουμε οι ηλικιωμένοι να νιώσουν ότι έχουν τα περιθώρια να χαρούν την ανθρώπινη επαφή.
Επισκεφθείτε μας στη διεύθυνση Πευκών 9-11, Νέο Ηράκλειο ή ενημερωθείτε εδώ για τις τιμές του γηροκομείου. Μπορείτε επίσης να μας καλέσετε στο 210 28 46 000 ή να επικοινωνήσετε με τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ηράκλειος online για να μιλήσουμε για τις ανάγκες του ανθρώπου σας και να βρούμε την καλύτερη λύση για μια καλύτερη ζωή.