Οι μικρές χαρές της ζωής βοηθούν την λειτουργία του εγκεφάλου
Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι έχουν καταφέρει πολλά στη ζωή τους. Αρκετοί έχουν κάνει οικογένεια, πολλοί δούλεψαν και έφτιαξαν κάτι δικό τους, παρά πολλοί μεγάλωσαν τα παιδιά τους, άλλοι πάλι έχτισαν σπίτι για αυτούς και την οικογένειά τους.
Υπάρχουν οι μεγάλες χαρές της ζωής που συνήθως έρχονται στη μέση ηλικία. Η γέννηση των παιδιών και η χαρά να τα μεγαλώνεις, η αποφοίτηση των παιδιών από το πανεπιστήμιο, η δουλειά και η επαγγελματική επιτυχία, το χτίσιμο περιουσίας και σπιτιού, η απόκτηση ενός ωραίου αυτοκινήτου και άλλα πολλά που ομορφαίνουν και σηματοδοτούν τη ζωή των ανθρώπων.
Όσο μεγαλώνουμε, οι μεγάλες χαρές λιγοστεύουν επειδή τις έχουμε ήδη απολαύσει. Ένας ηλικιωμένος σπάνια θα αποκτήσει και άλλα παιδιά και συνήθως έχει σταματήσει να εργάζεται. Μπορεί να έχει τη χαρά να δει εγγόνια αλλά οι περισσότερες μεγάλες χαρές της ζωής έχουν περάσει.
Αυτό όμως που μένει πάντα, όσο κι αν μεγαλώνουμε, είναι οι μικρές χαρές. Ένας ωραίος καφές, ένα μικρό γλυκό μετά το φαγητό, η μουσική, μια καλή απογευματινή βόλτα, η παρέα το βραδάκι. Όταν οι άνθρωποι μεγαλώνουν, συνειδητοποιούν πόση αξία έχουν οι μικροχαρές της ζωής και θέλουν να τις χαρούν.
Έρχεται τώρα μια έρευνα που δείχνει ότι η απόλαυση αυτών των μικρών απολαύσεων βοηθάει στη καλή λειτουργία και υγεία του εγκεφάλου και στην αποτροπή ασθενειών.
Οι μικρές χαρές έχουν και άλλα οφέλη
Οι ερευνητές του NYU Tandon School of Engineering χρησιμοποίησαν μία καινοτόμο τεχνολογία ονόματι MINDWATCH για να παρακολουθήσουν τον εγκέφαλο μία ομάδας εθελοντών. Η έρευνα τούς έδειξε ότι οι μικρές χαρές όπως ο πρωινός καφές, η ευχάριστη μουσική και ένα όμορφο άρωμα μπορούν να βελτιώσουν τις γνωστικές δυνατότητες του εγκεφάλου.
Το ενδιαφέρον συμπέρασμα ήταν ότι η μουσική είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στον εγκέφαλο, ο καφές λίγο λιγότερη και το άρωμα αρκετά λιγότερη. Σκοπός της έρευνας ήταν να εντοπίσει ποιες από τις αισθήσεις—όσφρηση, ακοή και γεύση—έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στη λειτουργία του εγκέφαλου. Φαίνεται ότι η ακοή υπερισχύει ελαφρά, αν και όλες έχουν σημαντικά ευεργετικά αποτελέσματα!
Ας αυξήσουμε τις μικρές χαρές για τους ηλικιωμένους
Οι ηλικιωμένοι συχνά φοβούνται ότι τα ενδιαφέροντα κομμάτια της ζωής τους έχουν τελειώσει—μία νοοτροπία που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και άνοια στους ηλικιωμένους ιδίως όταν συνδυάζεται με τη μοναξιά. Πρέπει να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν ότι ακόμα κι αν τα μεγάλα και σημαντικά πράγματα έχουν όντως τελειώσει, μπορούν να χαρούν και να επωφεληθούν από τις μικρές χαρές της ζωής.
Η αναμενόμενη νοσταλγία και στεναχώρια
Αν και είναι κατανοητό γιατί ένας άνθρωπος τρίτης ηλικίας μπορεί να νιώθει ότι τελείωσε η ζωή του, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική.
Ένας βασικός λόγος για το αίσθημα αυτό είναι ότι όσοι σταματάνε να εργάζονται συχνά νιώθουν ένα κενό, ιδίως όσον αφορά στη μέρα που δεν περνάει. Επίσης, όσο μεγαλώνουμε νιώθουμε τις φυσικές μας δυνάμεις να μειώνονται ενώ μεγάλα και χαρούμενα γεγονότα όπως γάμοι, βαφτίσια και γιορτές συνήθως λιγοστεύουν.
Στην πραγματικότητα, όμως, η εργασία μπορεί να βοηθάει έναν άνθρωπο να διατηρεί την ταυτότητά του αλλά είναι και μεγάλη πηγή στρες. Το ίδιο και η καθημερινότητα της μέσης ηλικίας: κάθε εποχή έχει τις προκλήσεις της. Κάτι που συχνά ξεχνάμε λόγω της τάσης που έχουμε όλοι να εξωραΐζουμε το παρελθόν.
Μικρές χαρές, μεγάλα οφέλη
Ακόμα κι αν οι μεγάλες χαρές μειώνονται, υπάρχουν άπειρες μικρές που μπορούν να γεμίσουν τη ζωή ενός ανθρώπου ανεξαρτήτως ηλικίας, βοηθώντας παράλληλα τον εγκέφαλο να λειτουργήσει καλύτερα. Τέτοιες μικρές χαρές είναι παντού γύρω μας.
Η καλή παρέα
Η καλή παρέα είναι ίσως η σημαντικότερη μικροχαρά της ζωής γιατί καταπολεμά τη μοναξιά στους ηλικιωμένους και τους φέρνει κοντά με άλλους ανθρώπους. Είτε στο σπίτι είτε κάπου έξω, οι συναντήσεις με άλλους είναι πολύτιμες και βοηθάνε την ψυχολογία και τη γνωστική λειτουργία του μυαλού.
Βόλτες και φύση
Οι βόλτες και η επαφή με τη φύση είναι επίσης μία από τις πιο ευεργετικές μικρές χαρές. Ακόμα και μέσα στην πόλη υπάρχουν πάρκα και δέντρα. Σε μια βόλτα ενεργοποιούνται πολλές αισθήσεις μας, ωφελώντας τόσο το σώμα όσο και τον εγκέφαλο.
Το καλοκαιράκι, μια βόλτα δίπλα στη θάλασσα καθαρίζει το μυαλό και ανανεώνει την ψυχολογία μας. Ακόμα καλύτερα, μια βουτιά ή έστω βόλτα στην άμμο κάνουν την εμπειρία αλησμόνητη.
Μέρος της επικοινωνίας με τη φύση είναι και η κηπουρική. Μια γλάστρα στο μπαλκόνι ή μερικές γλάστρες με φυτά στην αυλή μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην ψυχολογία αλλά και στον εγκέφαλο. Μόνο και μόνο η μυρωδιά του χώματος διεγείρει το μυαλό, ενώ οι τερπίνες των φυτών—οι αρωματικές ουσίες που δίνουν στα φυτά το άρωμά τους—έχουν συχνά αντιμικροβιακή, παυσίπονη και αγχολυτική δράση.
Η αξία των τερπινών φαίνεται και σε μία πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου UCI. Οι ερευνητές μελέτησαν ηλικιωμένους στα δωμάτια των οποίων είχαν αρώματα για δύο ώρες κάθε βράδυ για έξι μήνες. Τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά: οι γνωστικές ικανότητες των ηλικιωμένων αυξήθηκαν κατά 226%, ενισχύοντας τη μνήμη τους και πιθανόν αποτρέποντας το Αλτσχάιμερ.
Η κηπουρική προσφέρει και ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα. Όταν κάποιος φυτεύει κάτι, έχει την προσμονή να το δει να μεγαλώνει—κάτι που δίνει ελπίδα για το μέλλον.
Ο πρωινός καφές
Ένας καλός καφές ή ένα ωραίο αρωματικό τσάι στο μπαλκόνι του σπιτιού το πρωί μπορεί να μας βοηθήσει να αρχίσουμε τη μέρα με έναν ευχάριστο κι αισιόδοξο τόνο. Ας δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας για αυτή την απόλαυση.
Οι μικρές ένοχες λιχουδιές
Οι μικρές λιχουδιές, από τη μαύρη σοκολάτα μετά το φαγητό μέχρι την τηγανητή πατάτα, υπάρχουν για να μας κάνουν τη ζωή νόστιμη. Δεν είναι για κάθε μέρα ούτε και πρέπει να κάνουμε υπερβολές, αλλά η ζωή χρειάζεται τις όμορφες χαρές.
Η μουσική
Η μουσική είναι πολύ ευεργετική για τους ηλικιωμένους, όπως έδειξε η έρευνα. Από το ράδιο ή κάποιο άλλο μέσο, βάλτε τη μουσική στη ζωή σας. Μέσα στο αυτοκίνητο, στο σπίτι και οπουδήποτε υπάρχει δυνατότητα, η ευχάριστη μουσική κάνει καλό στο μυαλό και την ψυχή.
Το διάβασμα
Είτε πρόκειται για μια εφημερίδα είτε για ένα βιβλίο, το διάβασμα διεγείρει το μυαλό και μας κρατάει συντροφιά. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι βαθυστόχαστο, αρκεί να είναι κάτι που μας ενδιαφέρει και μας κρατάει την προσοχή.
Μια πρόσκληση
Μια πρόσκληση για φαγητό, για επίσκεψη σε ένα μουσείο ή ακόμα και για μια απλή έξοδο είναι σημαντική από μόνη της. Δείχνει ότι ο ηλικιωμένος έχει παρέα και υπάρχουν άνθρωποι που τον σκέφτονται. Δεν χρειάζεται να αφορά κάτι μεγάλο, αρκεί να υπάρχει η αίσθηση του διαφορετικού και η προσμονή.
Οι μικρές χαρές στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ηράκλειος
Ένας οίκος ευγηρίας πρέπει να προσφέρει μικροχαρές στη ζωή των φιλοξενούμενών του. Οι μικρές χαρές στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Ηράκλειος βελτιώνουν τη ζωή των ενοίκων μας και διατηρούν την υγεία τους—πνευματική και σωματική. Για παράδειγμα, η ποικιλία στο φαγητό, μια γιορτή ή μια επίσκεψη μπορούν να φτιάξουν τη μέρα των ηλικιωμένων που φιλοξενούμε και να βοηθήσουν και τη λειτουργία του εγκεφάλου τους.
Αν χρειάζεστε βοήθεια για εσάς ή για κάποιον αγαπημένο, καλέστε μας στο 210 28 46 000 ή επικοινωνήστε με τον Ηράκλειο online για να συζητήσουμε την καλύτερη φροντίδα για σας. Βρισκόμαστε πίσω από το σταθμό ΗΣΑΠ Ηρακλείου και θα χαρούμε να σας ξεναγήσουμε στις εγκαταστάσεις μας!