Πώς η πανδημία κορωνοïού επηρέασε τους ηλικιωμένους
Σιγά-σιγά μπαίνουμε σε μια νέα κανονικότητα όπου ξαναβρίσκουμε παλιές συνήθειες. Η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ηράκλειος έχει ζήσει 2 χρόνια πανδημίας στον οίκο ευγηρίας μας, οπότε έχουμε δει από πρώτο χέρι πώς έζησαν αυτούς τους δύσκολους καιρούς οι ηλικιωμένοι.
Η περίοδος αυτή ήταν δύσκολη σε πολλά επίπεδα, με το βασικό συναίσθημα να είναι η μοναξιά και ο φόβος. Οι ηλικιωμένοι απομονώθηκαν και ένιωσαν αποκομμένοι από τους αγαπημένους τους. Ο φόβος να κολλήσουν κορωνοϊό τούς προκαλούσε τρόμο και ανησυχία.
Όμως αυτοί οι άνθρωποι έχουν ζήσει πολλά—σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και πόλεμο. Είδαμε στους φιλοξενούμενους να υπάρχει μια αίσθηση στωικότητας και κατανόησης της ευρύτερης κατάστασης.
Τώρα που μπορούμε να δούμε τα πράγματα με πιο καθαρό μάτι, μας ενδιαφέρει να καταγράψουμε την ψυχολογική και φυσική κατάσταση των ηλικιωμένων τα τελευταία χρόνια.
Το βασικό συναίσθημα ήταν η μοναξιά
Πριν κυκλοφορήσουν ευρέως τα εμβόλια, το βασικό όπλο ήταν η απομόνωση. Οι ηλικιωμένοι είτε στο σπίτι είτε στον οίκο ευγηρίας βρέθηκαν απομονωμένοι. Δεν μπορούσαν να δουν τους δικούς τους, να μιλήσουν με τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους ή να δουν φίλους και αγαπημένους. Αυτό τους οδήγησε σε μοναξιά και απομόνωση.
Οι άνθρωποι, και φυσικά κι οι ηλικιωμένοι, είμαστε φτιαγμένοι για κοινωνική ζωή και επικοινωνία. Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, που ούτως ή άλλως βρίσκονται σε μειονεκτική θέση όσον αφορά την κοινωνικότητα, ο κορωνοϊός επιβάρυνε μια ήδη δύσκολη κατάσταση.
Η κατάθλιψη κι η μοναξιά αυξήθηκαν, με τους ανθρώπους να προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους αγαπημένους τους μέσω Internet. Όμως δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες. Η έλλειψη εξοικείωσης μπορεί να οδηγήσει σε θυμό και αγανάκτηση που τα πράγματα έχουν αλλάξει, με τον ηλικιωμένο να εξαγριώνεται επειδή δεν μπορεί να δεχτεί τις νέες συνθήκες.
Δεν μπορούσαν να δουν τον ιατρό τους
Ειδικά στην αρχή της πανδημίας, οι ηλικιωμένοι βρέθηκαν αποκομμένοι από τους θεράποντες ιατρούς τους. Αυτό τους δυσκόλεψε γιατί δεν μπορούσαν να πάνε στον παθολόγο, τον ορθοπεδικό, ή οποιονδήποτε άλλο ιατρό είχαν συνηθίσει να συμβουλεύονται.
Αυτό έβαλε σε δεύτερη μοίρα την φυσική τους υγεία. Σε κάποιες περιπτώσεις, αναγκαίες επεμβάσεις πήγαν πιο πίσω, με αρνητική επίδραση στη ζωή τους και στην ποιότητα της.
Λιγότερη άσκηση
Οι ηλικιωμένοι έπρεπε να μείνουν στο σπίτι ή στον οίκο ευγηρίας χωρίς να κυκλοφορούν έξω. Πολλοί άνθρωποι που ήθελαν να περπατήσουν δεν μπορούσαν πια να το κάνουν.
Γενικά, προσέξαμε μια τάση για λιγότερη άσκηση και περισσότερη καθιστική ζωή. Αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο. Όλοι χρειαζόμαστε άσκηση—ιδίως οι ηλικιωμένοι για να κρατούν τους μύες τους ενεργούς. Επίσης, μια ήπια και ευχάριστη άσκηση κάνει καλό στην ψυχολογία. Σε ανθρώπους που πάσχουν από παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, η ήπια άσκηση βοηθάει τις αρθρώσεις να παραμένουν εύκαμπτες. Ακόμα και το να πάει απλά ένας άνθρωπος μέχρι το πάρκο για να καθίσει στο παγκάκι είναι άσκηση και επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον.
Αντίθετα, όμως, οι ηλικιωμένοι βρέθηκαν κλεισμένοι μέσα. Απλά πράγματα όπως το χαλαρό περπάτημα έγινε μια πολυτέλεια που πολλοί δεν μπορούσαν πια να απολαύσουν. Η καθιστική ζωή επιβαρύνει το σώμα και μπορεί να επιδεινώσει καταστάσεις όπως ο διαβήτης, οδηγώντας σε αύξηση βάρους και ψυχολογική πτώση.
Η απλή και ελαφριά άσκηση βοηθάει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και υπήρξαν περιπτώσεις ανθρώπων που ένιωσαν κατάθλιψη επειδή δεν μπορούσαν να βγουν να περπατήσουν και να νιώσουν τον καθαρό αέρα.
Απώλεια της ελευθερίας
Κλεισμένοι μέσα στο σπίτι ή στον οίκο ευγηρίας, οι άνθρωποι ένιωσαν ότι έχασαν ένα μέρος της ελευθερίας τους. Αυτό επιβαρρύνει σημαντικά την ψυχική υγεία και διάθεση των ηλικιωμένων. Πολλοί νιώθουν ότι το γήρας ισοδυναμεί με απώλεια της ελευθερίας τους. Η πανδημία και ο φόβος τούς οδήγησε σε σαφή περιορισμών των κινήσεων και των ελευθεριών τους. Δυστυχώς, αυτό επιβάρυνε περαιτέρω την ψυχολογική τους κατάσταση.
Οι άνθρωποι έχασαν την ρουτίνα τους
Η ρουτίνα μάς βοηθάει να κρατάμε κάποιες σταθερές βάσεις στη ζωή μας. Δευτέρα λαϊκή, Τρίτη μαγείρεμα, Τετάρτη βόλτα στο πάρκο κτλ. Ακόμα και σε ένα γηροκομείο υπάρχει μια ρουτίνα και κάποιες συνήθειες που ορίζουν τον τρόπο διαβίωσης των ηλικιωμένων. Αναγκαστικά, αυτό άλλαξε κατά την πανδημία.
Οι ρουτίνες δεν είχαν τις ίδιες εναλλαγές και μειώθηκε η αίσθηση ότι κάθε μέρα είναι διαφορετική. Χωρίς επισκέψεις και κίνητρα, η κάθε μέρα έγινε πολύ ίδια και βαρετή. Αυτό συνέβαλλε στο αίσθημα ψυχολογικής κατάπτωσης και κατάθλιψης που πολλοί ηλικιωμένοι ήδη ένιωθαν: ήταν σαν να ζουν τη μέρα της μαρμότας ξανά και ξανά!
Γενικός φόβος
Το κυρίαρχο αίσθημα που ένιωσαν πολλοί ηλικιωμένοι ήταν φόβος. Φόβος να κολλήσουν κορωνοïό, φόβος να πεθάνουν, φόβος για τους δικούς τους και φόβος για το μέλλον. Συζητώντας, ακούσαμε ηλικιωμένους να φοβούνται τι θα γίνει αν μέλος του προσωπικού του οίκου ευγηρίας κολλήσει κορωνοϊό και δεν μπορεί να εργαστεί: ποιος θα τους βοηθάει ή θα τους φροντίζει;
Ο φόβος εντεινόταν επειδή οι ηλικιωμένοι δεν είχαν επικοινωνία με τους αγαπημένους τους. Ιδίως στην αρχή, αγωνιούσαν για την υγεία όλων, χωρίς όμως να μπορούν να βοηθήσουν.
Και μια αίσθηση στωικότητας
Μέσα σε όλα τα αρνητικά συναισθήματα, είδαμε και μια αχτίδα φωτός. Οι ηλικιωμένοι έχουν ζήσει πολλά. Ακόμα κι όσοι δεν έχουν ζήσει πόλεμο έχουν ζήσει δυσκολίες προσωπικές, οικογενειακές, οικονομικές, ακόμα και πολιτικές. Μπορούν να βλέπουν τα πράγματα με διαφορετική ματιά.
Έχοντας ζήσει πολύ περισσότερο από τους νεότερους, ξέρουν ότι ακόμα και τα χειρότερα έχουν ένα τέλος. Στο μυαλό τους, ακόμα και ο κορωνοϊός θα τελειώσει κάποια στιγμή και δεν θα είναι μια αιώνια απειλή. Με αυτή τη στωικότητα, μερικές φορές βλέπουν τα πράγματα λιγότερο δραματικά και πιο σφαιρικά. Αυτό βοηθάει να βάζουμε όλοι τα πράγματα στη σωστή τους βάση.
Η ΜΦΗ Ηράκλειος
Ως μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, προσέχουμε τους ενοίκους και ενδιαφερόμαστε για την ποιότητα ζωής τους και την ευτυχία τους.
Ο κορωνοïός έφερε πολλές αλλαγές, τις οποίες καταγράψαμε για να ξέρουμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων.
Επικοινωνήστε με τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ηράκλειος online, επισκεφθείτε μας στη διεύθυνση Πευκών 9-11, Νέο Ηράκλειο, καλέστε μας στο 210 28 46 000 για να συζητήσουμε τις ανάγκες του ανθρώπου σας, ή ενημερωθείτε εδώ για τις τιμές του γηροκομείου. Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε στη μετάβαση από το σπίτι στον οίκο ευγηρίας και να απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματά σας!