Πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ μέχρι σήμερα. Εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα προσεγγίσει τα 150 εκατομμύρια σε λίγα χρόνια.

Σε αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να προσθέσουμε και τις οικογένειες τους, οι οποίοι βρίσκονται να έχουν τον ρόλο του φροντιστή αλλά και του νοσοκόμου. Το συμπέρασμα είναι ότι εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα λόγω αυτής της ασθένειας.

Όσο μεγαλώνει και γερνάει ο ανθρώπινος πληθυσμός, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσει κάποιος άνοια ή Αλτσχάιμερ. Δεν πρέπει, όμως, να θεωρείται δεδομένο ότι ένας ηλικιωμένος θα εμφανίσει ασθένειες που σχετίζονται με την άνοια όπως το Αλτσχάιμερ. Αντιθέτως, πολλοί ηλικιωμένοι χαρακτηρίζονται super agers λόγω της καλής τους ψυχικής και σωματικής υγείας.

Πώς γίνεται η διάγνωση του Αλτσχάιμερ; Υπάρχει θεραπεία; Τι μπορούμε να κάνουμε για να το προλάβουμε;

Άνοια, αλτσχάιμερ και κι ηλικιωμένοι | Ηράκλειος οίκος ευγηρίαςΟι δυσκολίες με τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Οι ερευνητές που μελετούν τη νόσο του Αλτσχάιμερ αλλά και όσοι επηρεάζονται από αυτήν έρχονται αντιμέτωποι με δύο καίριες προκλήσεις.

Η πρώτη δυσκολία αφορά τη διάγνωση: είναι δύσκολο, χρονοβόρο και κοστοβόρο να υπάρξει σωστή και ακριβής διάγνωση.

Η δεύτερη πρόκληση είναι ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα θεραπεία για αυτή τη νόσο. Οι διαθέσιμες αγωγές είναι συμπτωματικές και όποιες θεραπείες έχουν βρεθεί εστιάζουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων παρά στην καταπολέμηση της νόσου.

Πώς γίνεται η διάγνωση του Αλτσχάιμερ;

Η αρχική προσέγγιση γίνεται από τον οικογενειακό γιατρό, ο οποίος μπορεί να εντοπίσει προβληματικές συμπεριφορές: επιθετικότητα και θυμό στον ηλικιωμένο, απώλεια μνήμης, αδυναμία αυτοσυγκέντρωσης και προσπάθεια απόκρυψης του προβλήματος.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να δει αν ο ασθενής έχει δυσκολία στις καθημερινές του δραστηριότητες, από το να πληρώσει έναν λογαριασμό μέχρι να πάει στο σουπερμάρκετ για να ψωνίσει.

Το δεύτερο βήμα είναι μια ψυχιατρική αξιολόγηση για να αποκλειστεί η πιθανότητα κατάθλιψης στον ηλικιωμένο ή κάποιο παρόμοιο ψυχικό νόσημα που προκαλεί τις αλλαγές στη συμπεριφορά.

Παράλληλα, ο ψυχίατρος κάνει τεστ μνήμης, τεστ νοητικής κατάστασης και συγκέντρωσης και τεστ απλών μαθηματικών για να δει κατά πόσο το μυαλό λειτουργεί κανονικά και ανταποκρίνεται στο αναμενόμενο.

Ανάλυση ούρων, αίματος και διάφορες άλλες εξετάσεις εντοπίζουν αν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας όπως εγκεφαλικό, άλλη νευρολογική νόσος όπως το Πάρκινσον, μόλυνση από ιό ή βακτήριο, παρενέργειες φαρμάκων ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκαλεί την απώλεια μνήμης και τον αποπροσανατολισμό που βιώνουν οι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ.

Αν οι πρώτες ενδείξεις συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για άνοια ή Αλτσχάιμερ, τότε μπορεί ο γιατρός να προτείνει απεικονιστικές εξετάσεις όπως η μαγνητική ή αξονική τομογραφία.

Για καλύτερη διάγνωση, προτείνεται κάποιες φορές οσφυονωτιαία παρακέντηση, όπου εξειδικευμένος γιατρός παίρνει δείγμα από το υγρό που κυκλοφορεί γύρω από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Ο λόγος που γίνεται αυτή η εξέταση είναι για να εξακριβωθεί αν υπάρχουν οι συσσωρεύσεις Τ-πρωτεΐνης που είναι άμεσα συνδεδεμένες με το Αλτσχάιμερ.

Μυρμηκικό οξύ: μια νέα μέθοδος διάγνωσης του Αλτσχάιμερ

Μια νέα μέθοδος μπορεί να δώσει πιο έγκαιρη πληροφόρηση για την μελλοντική εξέλιξη  του Αλτσχάιμερ, χρόνια πριν εκδηλωθεί η νόσος.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι οι ζημιές στον εγκέφαλο αρχίζουν αρκετά χρόνια πριν γίνει αντιληπτό το πρόβλημα. Μπορεί κάποιος να έχει ήδη τη νευροεκφυλιστική νόσο από χρόνια αλλά να μην το έχει καταλάβει. Μόνο πολύ ακριβείς—και ακριβές—εξετάσεις μπορούν να διαγνώσουν το πρόβλημα από τόσο νωρίς.

Όσο δεν υπάρχει μια μοναδική και εύκολη εξέταση που να διαγνώσει τη νόσο στα πρώιμα στάδια, όταν γίνουν εμφανή τα συμπτώματα, μπορεί ήδη να είναι πια πολύ αργά. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτά τα χρόνια που η νόσος εξελίσσεται χωρίς όμως να είναι εμφανής, είναι κρίσιμα. Είναι η στιγμή όπου θα μπορούσε, δυνητικά, να δράσει μια πιθανή θεραπεία πριν φτάσει η ζημιά σε μη αναστρέψιμη κατάσταση.

Γνωρίζοντας αυτό το θέμα, Κινέζοι ερευνητές συνέκριναν βιοδείκτες ούρων ανθρώπων σε διάφορα στάδια του Αλτσχάιμερ με άλλους υγιείς ανθρώπους. Αυτό που πρόσεξαν ήταν ότι ένας βιοδείκτης, το μυρμηκικό οξύ, ήταν αυξημένο στους ανθρώπους με Αλτσχάιμερ. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτός ο βιοδείκτης ήταν αυξημένος ακόμα και σε όσους ήταν στα πρώιμα στάδια της νόσου.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν αυτός ο βιοδείκτης αρχίζει να αυξάνεται πριν ο άνθρωπος προσέξει τα πρώτα σημάδια της νόσου, άρα πριν και από τα πρώιμα στάδια της νόσου. Αν ναι, τότε θα ήταν μια σημαντική ένδειξη του προβλήματος πριν αυτό ενταθεί και θα έδινε την δυνατότητα στην ιατρική κοινότητα να καταπολεμήσει τον εκφυλισμό πριν καταστρέψει τους νευρώνες του εγκεφάλου και της μνήμης.

Οι νευρολογικές ασθένειες μας αφορούν όλους

Στην Αμερική, το Αλτσχάιμερ είναι η 7η αιτία θανάτου και η 5η για ανθρώπους άνω των 65. Οι νευρολογικές αρρώστιες θα μας απασχολούν όλο και περισσότερο, όσο γερνάει ο παγκόσμιος πληθυσμός.

Το ζητούμενο είναι να βρεθεί ένας εύκολος, γρήγορος και φθηνός τρόπος ανίχνευσης των πρώιμων τάσεων Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο και βέβαια μια θεραπεία της ίδια της νόσου πέραν της συμπτωματικής αγωγής.

Ας ελπίζουμε ότι η νέα έρευνα θα αποδειχθεί χρήσιμη στην καταπολέμηση της νόσου. Όσον αφορά την πρόληψη, οι ειδικοί συστήνουν μία καλή ζωή που θα χαρακτηρίζεται από:

  • Υγιή αρτηριακή πίεση
  • Υγιές σάκχαρο
  • Υγιές βάρος
  • Ήπια άσκηση και σωματική δραστηριότητα
  • Αποφυγή αλκοόλ και τσιγάρου
  • Κάλυψη των αναγκών του ανθρώπου σε ύπνο

Κάνοντας τα παραπάνω, βελτιώνουμε την ποιότητα της ζωής μας και μεγιστοποιούμε τις πιθανότητες να αποφύγουμε την άνοια.

Αν ένα αγαπημένο σας πρόσωπο υποφέρει από άνοια, καλέστε μας στο 210 2846 000 ή επικοινωνήστε με τον Ηράκλειο online για να συζητήσουμε την καλύτερη φροντίδα για αυτόν ή αυτήν. Είμαστε πίσω από το σταθμό ΗΣΑΠ Ηρακλείου και θα χαρούμε να σας ξεναγήσουμε στις εγκαταστάσεις μας!