Ποια είναι η επόμενη γενιά των ηλικιωμένων;

Ηλικιωμένοι και νέοι | Ηράκλειος οίκος ευγηρίαςΕίναι δύσκολο για τους νέους ανθρώπους να σκεφτούν ότι κάποια στιγμή θα είναι ηλικιωμένοι. Διαβάζοντας όμως στατιστικές μελέτες βλέπουμε ότι, αν δεν σκεφτούμε συλλογικά από τώρα το μέλλον, τότε σε μερικά χρόνια θα βρεθούμε όλοι προ εκπλήξεων.

Το βασικό πρόβλημα που προκύπτει από όλες τις δημογραφικές έρευνες είναι ότι ο Ελληνικός πληθυσμός μειώνεται. Μπορεί μια ετήσια μείωση 30.000 ανθρώπων να μην μας φαίνεται εντυπωσιακή, αλλά όταν αυτό γίνεται πολλά χρόνια, τότε η συνολική μείωση είναι σημαντική.

Η τελευταία απογραφή του 2021 μας έδειξε ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά σχεδόν 400.000 ανθρώπους. Βασιζόμενοι στη συνεχιζόμενη μείωση των γεννήσεων και αύξηση του προσδόκιμου ζωής, αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον θα έχουμε πολλούς ηλικιωμένους αλλά λίγους νέους.

Πώς επηρεάζει αυτό την τρίτη ηλικία και τον τρόπο ζωής της;

Οι ηλικιωμένοι θα ζουν περισσότερο και καλύτερα

Όσο προχωράει η ιατρική επιστήμη, τόσο αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων. Αρρώστιες που τώρα μας φαίνεται εύκολα αντιμετωπίσιμες, μπορεί να ήταν απειλητικές για τη ζωή μας πριν από 30 ή 40 χρόνια.

Η βρεφική θνησιμότητα, για παράδειγμα, ήταν πολύ πιο αυξημένη σε σχέση με τώρα: από 152 απώλειες στις 1000 γεννήσεις, τώρα έχουμε πέσει στις 37. Αντίστοιχα, πολλοί άνθρωποι πέθαιναν από καρκίνο των πνευμόνων λόγω καπνίσματος το 1950.

Σήμερα είμαστε καλύτερα ενημερωμένοι και ξέρουμε ότι δεν πρέπει να καπνίζουμε. Η διάγνωση και η θεραπεία έχουν επίσης κάνει άλματα.

Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050, οι γυναίκες θα ζουν μέχρι σχεδόν τα 90 τους και οι άντρες μέχρι τα 85.

Προσδόκιμο υγιούς ζωής

Το προσδόκιμο μας λέει πόσα χρόνια θα ζήσουμε. Πόσα χρόνια, όμως, μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα ζήσουμε καλά και ποιοτικά πριν αρχίσουμε να έχουμε προβλήματα υγείας;

Στην Ελλάδα, οι γυναίκες μπορούν να ελπίζουν ότι θα απολαύσουν 66 χρόνια υγιούς ζωής και οι άντρες 65. Μετά από αυτές τις ηλικίες μπορεί να προκύψουν θέματα υγείας που μειώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, την κινητικότητά τους και την ευελιξία τους.

Όσο μεγαλώνουμε, είναι λογικό να εμφανίζονται κάποια προβλήματα υγείας. Συνήθως αυτά δεν εμποδίζουν μια καλή ζωή αλλά χρειάζονται προσοχή, φάρμακα και παρακολούθηση.

Κάνουμε λιγότερα παιδιά

Το ποσοστό γονιμότητας στην Ελλάδα είναι 1,26 παιδιά ανά γυναίκα το 2023. Το όριο για να κρατηθεί ένας πληθυσμός στο ίδιο επίπεδο είναι 2,1 παιδιά ανά γυναίκα. Απέχουμε, λοιπόν, πολύ από το ποσοστό και μάλιστα η μείωση των γεννήσεων δεν είναι σημερινό φαινόμενο αλλά μια συνεχής μείωση που παρατηρείται εδώ και 40 χρόνια.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα έχουμε λιγότερες γυναίκες στο μέλλον—αφού εδώ και πολλά χρόνια γεννιούνται λιγότερα παιδιά—και θα έχουμε λιγότερες γεννήσεις από αυτές τις γυναίκες.

Θα ζούμε περισσότερο αλλά με λιγότερους αγαπημένους γύρω μας

Ας συνδυάσουμε τώρα αυτά που ξέρουμε: θα ζούμε περισσότερο, καλύτερα αλλά θα έχουμε λιγότερα παιδιά και εγγόνια γύρω μας.

Πώς επηρεάζουν οι νέες συνθήκες τα μελλοντικά γεράματα των σημερινών νέων ανθρώπων;

Η ελληνική οικογένεια είναι παραδοσιακά πολύ δεμένη. Οι γονείς αφοσιώνονται στα παιδιά τους και τους παρέχουν αγάπη, προσοχή, σπουδές και οικονομική και συναισθηματική υποστήριξη. Όταν μεγαλώσουν, οι γονείς μπορούν να ελπίζουν ότι τα παιδιά τους θα τους φροντίσουν, θα τους υποστηρίξουν και θα τους βοηθήσουν αν και όταν θα έχουν προβλήματα υγείας.

Μέχρι τώρα, αυτή η ‘συμφωνία’ αυτή ήταν εύκολη και αποδεκτή, ιδίως επειδή μια οικογένεια είχε πολλά παιδιά. Κάποιο από τα παιδιά θα πήγαινε τον γονιό στον ιατρό, ένα άλλο θα φρόντιζε τα ψώνια και ίσως ένα άλλο να βοηθούσε στη δουλειά.

Αυτό όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο στο μέλλον, όταν ένα ζευγάρι θα ζει περισσότερο αλλά με λιγότερη βοήθεια. Μπορεί κάποιος να μην έχει αδέλφια που να μπορούν να βοηθήσουν και το μοναδικό παιδί τους να μην μπορεί να βοηθήσει. Λιγότερα παιδιά θα πρέπει να φροντίζουν τους γονείς τους, οι οποίοι θα ζουν περισσότερο.

Ας σκεφτούμε επίσης ότι πολλοί σημερινοί νέοι δεν θα κάνουν παιδιά. Τα ποσοστά των γυναικών που δεν κάνουν παιδιά αυξάνονται, όπως και των ατόμων που αποφασίζουν να μην παντρευτούν. Αυτοί οι άνθρωποι εξαρτώνται από το κράτος πρόνοιας να τους φροντίσει αν χρειαστούν κάποια βοήθεια καθώς μεγαλώνουν.

Σκέψεις για το μέλλον

Αλλάζει η Ελληνική οικογένεια, αλλάζουν και οι νοοτροπίες. Εκ των πραγμάτων, θα αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο.

Όσο μεγαλώνουμε, θα πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι μπορεί να μην έχουμε αρκετή οικογενειακή βοήθεια όταν την χρειαστούμε. Θέματα υγείας και κοινωνικές σχέσεις θα πρέπει να τα διαχειριστούμε μόνοι μας. Θα ζούμε περισσότερο αλλά και πιο μοναχικά και πιθανόν χωρίς το οικογενειακό δίκτυ προστασίας που σήμερα θεωρούμε αυτονόητο.

Αντίστοιχα, οι οίκοι ευγηρίας και οι κοινότητες για ηλικιωμένους θα χρειαστεί να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Οι μελλοντικοί ηλικιωμένοι θα ζουν περισσότερο και καλύτερα, αλλά ίσως πιο μοναχικά. Πιστεύουμε ότι θα θέλουν παρέα και συντροφιά τα οποία θα πρέπει να τα βρουν μέσω των φιλικών σχέσεων τους, των μονάδων φροντίδας, των οίκων ευγηρίας και των κοινοτήτων διαβίωσης για ηλικιωμένους χωρίς προβλήματα υγείας.

Όπως αλλάζει ο κόσμος, έτσι και οι υπηρεσίες των οίκων ευγηρίας θα αλλάζουν μαζί του. Νέοι τύποι μονάδων φροντίδας θα προκύψουν για ανθρώπους που ζητούν παρέα και ασφάλεια αλλά μπορεί να έχουν ελάχιστα θέματα υγείας. Ένας συνδυασμός ιατρικής παρακολούθησης αλλά και ελευθερίας μπορεί να ταιριάζει καλύτερα σε κάποιους μελλοντικούς ηλικιωμένους που χαίρουν υγείας.

Εδώ στον οίκο ευγηρίας Ηράκλειος σκεφτόμαστε πάντα πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε καλύτερα στις ανάγκες των ενοίκων μας. Δείτε πόσο κοστίζει ένας οίκος ευγηρίας σε σχέση με τη φροντίδα ενός ηλικιωμένοι στο σπίτι και καλέστε μας στο 210 28 46 000 για να δούμε πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε.