Έρευνες για τη Μοναξιά

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των ηλικιωμένων είναι η μοναξιά. Η μοναξιά αυξάνει τις πιθανότητες κατάθλιψης αλλά και τα προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Τελευταία, διεξάγονται πολλές μελέτες για τις επιπτώσεις της μοναξιάς στους ηλικιωμένους αλλά και σε μεγαλύτερους ανθρώπους. Κάποια αποτελέσματα είναι αναμενόμενα ενώ κάποια άλλα μας εξέπληξαν.

Τώρα που είναι η αρχή του έτους και όλοι βάζουμε στόχους για καλύτερη ποιότητα ζωής, ας προσπαθήσουμε να βλέπουμε και να μιλάμε στους αγαπημένους μας λίγο περισσότερο. Μας κάνει σε όλους καλό—όπως αποδεικνύει κι η επιστήμη!

μοναξιά κι ηλικιωμένοι | Ηράκλειος οίκος ευγηρίας

Τι έδειξαν οι έρευνες για την μοναξιά

Η μοναξιά μας γερνάει πρόωρα

Μια έρευνα που διεξάχθηκε στην Κίνα βρήκε ότι η μοναξιά μάς γερνάει πρόωρα. Με βάση αναλύσεις αίματος και διάφορους βιοδείκτες όπως ο δείκτης μάζας και η αρτηριακή πίεση, οι ερευνητές είδαν ότι η μοναξιά αυξάνει την ηλικία των ανθρώπων κατά πάνω από 1,5 χρόνο.

Επίσης, η μοναξιά φαίνεται να συνδυάζεται με κατάθλιψη, φόβο και γενικότερα αρνητικά αισθήματα.

Ενδιαφέρον είναι ότι όσοι δεν είχαν παντρευτεί ποτέ έδειχναν πιο γερασμένοι σε σχέση με τους παντρεμένους, το οποίο υποστηρίζει την άποψη ότι η μοναξιά παίζει ρόλο.

Η μοναξιά προκαλεί φλεγμονές

Μια έρευνα στην Δανία έδειξε ότι οι χωρισμένοι και μοναχικοί άνθρωποι έχουν περισσότερους δείκτες φλεγμονής στο σώμα. Οι φλεγμονές ευθύνονται για πολλές αρρώστιες όπως ο διαβήτης, κάποιοι τύποι καρκίνου, προβλήματα καρδιάς και ρευματοπάθειες.

Πιο επιρρεπείς φάνηκε να είναι οι άνδρες, ιδίως όσοι είχαν χωρίσει πολλές φορές και κατέληξαν να έχουν περάσει πολλά χρόνια μόνοι.

Η μοναξιά και το κάπνισμα πάνε παρέα

Δεν χρειάζεται να το λέμε ξανά και ξανά: το κάπνισμα κάνει κακό γιατί μπορεί να προκαλέσει καρκίνο των πνευμόνων, ΧΑΠ και καρδιακές παθήσεις.

Μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ συνέδεσε την μοναξιά με το κάπνισμα και μάλιστα ανακάλυψε ότι είναι η μοναξιά αυτή που οδηγεί τους ανθρώπους να καπνίσουν. Η έρευνα επίσης βρήκε ότι οι μοναχικοί άνθρωποι καπνίζουν περισσότερα τσιγάρα σε σχέση με τους πιο κοινωνικούς ανθρώπους.

Η μοναξιά αυξάνει τις πιθανότητες για διαβήτη

Είναι πολύ δύσκολο για έναν άνθρωπο να έχει διαβήτη. Πρέπει να παρακολουθεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να είναι πολύ επιμελής με τη διατροφή του. Επίσης, ο διαβήτης είναι συνδεμένος με νεφρική ανεπάρκεια και προβλήματα στα μάτια καθώς και με καρδιακές παθήσεις.

Μια Νορβηγική έρευνα έδειξε ότι όσοι ένιωθαν και βίωναν μοναξιά είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη. Επειδή ο διαβήτης οφείλεται σε φλεγμονές, είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς συνδέονται οι φλεγμονές με τη μοναξιά και την πρόκληση του διαβήτη.

Η επαφή με τη φύση μπορεί να βοηθήσει στη μοναξιά

Έρευνα έδειξε ότι η επαφή με τη φύση, τα δέντρα, το γρασίδι, τα λουλούδια και τα πουλιά μπορεί να μειώσει την αίσθηση της μοναξιάς κατά 28%.

Είναι λοιπόν ευκαιρία να παίρνουμε τους αγαπημένους μας και να πηγαίνουμε μια βόλτα σε ένα πάρκο, ένα δάσος ή κάπου όπου η επαφή με τη φύση είναι άμεση. Επίσης υπάρχουν Βοτανικοί κήποι και υπαίθρια μουσεία που μπορούμε να επισκεφθούμε με έναν ηλικιωμένο.

Είναι σημαντικό το να εντάξουμε τέτοιες βόλτες σε ευχάριστους εξωτερικούς χώρους. Πρώτον γιατί μπορεί κι εμείς να περάσουμε όμορφα αλλά κι επειδή βοηθάμε την ψυχολογία και την σωματική υγεία των ανθρώπων μας ή τη δική μας.

Και οι Έλληνες νιώθουμε μοναξιά

Έχουμε πολλές φορές την εικόνα ότι οι Έλληνες είμαστε λαός που βγαίνει, βλέπει φίλους και πηγαίνει με παρέες. Είμαστε άνθρωποι κοινωνικοί.

Και όμως, μια μελέτη από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ερευνών έδειξε ότι το 10% των Ελλήνων βιώνει έντονα την μοναξιά. Ταυτόχρονα, το 43% των Ελλήνων αναφέρει ότι έχει περιστασιακή μόνο σχέση και επικοινωνία με τους ανθρώπους τους—μια φορά τον μήνα—είτε πρόκειται για οικογένεια, φίλους, γονείς ή συγγενείς.

Η έρευνα επίσης έδειξε ότι μοναξιά βιώνουν όλες οι ηλικιακές ομάδες, ακόμα και οι νεότεροι. Όσο πιο νωρίς αρχίσουν τα αισθήματα μοναξιάς, τόσο πιο έντονα απειλείται η υγεία μας.

Η πανδημία δεν βοήθησε

Όσα ζήσαμε τα τελευταία 2-3 χρόνια με τις καραντίνες και τα lockdown δεν βοήθησαν στην κοινωνικοποίηση των ανθρώπων και στις κοινωνικές επαφές γενικότερα.

Στην Ελλάδα το αίσθημα της μοναξιάς αυξήθηκε από 20.8% το 2016 στο 29.3% το 2020 (μετά το πρώτο lockdown).

Αναμφίβολα ζήσαμε πρωτότυπες και άκρως αγχωτικές καταστάσεις, το οποίο είναι λογικό να εκφράζεται και με αισθήματα μοναξιάς.

Τώρα που οι καταστάσεις έχουν ηρεμήσει κάπως, ίσως να μπορούμε να φροντίσουμε καλύτερα τους εαυτούς μας και τους φίλους μας βλέποντάς τους συχνότερα. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε με τους γονείς, ιδίως τους ηλικιωμένους, οι οποίοι μπορεί άλλωστε να έχουν λιγότερες δυνατότητες κοινωνικών επαφών.

Και κάτι ελπιδοφόρο

Μια Βρετανική έρευνα ανακάλυψε ότι οι ηλικιωμένοι που φροντίζουν και ασχολούνται με τα εγγόνια τους βιώνουν πολύ λιγότερη μοναξιά σε σχέση με όσους δεν έχουν επαφή με παιδιά.

Ένα σημαντικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η φροντίδα ενός συζύγου με προβλήματα υγείας αυξάνει τα αισθήματα μοναξιάς, σε αντίθεση με την φροντίδα ενός παιδιού.

Για αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει η δυνατότητα ενός οίκου ευγηρίας που θα φροντίσει κατάλληλα έναν ηλικιωμένο και θα ανακουφίσει τον/τη σύζυγο από την φροντίδα και την επικείμενη συναισθηματική πίεση και μοναξιά. Άλλωστε, ένας ηλικιωμένος είναι πιο ασφαλής σε μία μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων.

Καλέστε μας στο 210 2846 000 ή επικοινωνήστε με τον Ηράκλειο online για να συζητήσουμε την καλύτερη φροντίδα για αυτόν ή αυτήν. Βρισκόμαστε πίσω από το σταθμό ΗΣΑΠ Ηρακλείου και θα χαρούμε να σας ξεναγήσουμε στις εγκαταστάσεις μας!