Γιατί Γερνάμε;
Ένα ερώτημα που απασχολεί όλους τους ανθρώπους που περνούν μία συγκεκριμένη ηλικία είναι, «γιατί γερνάμε;» Τι κάνει το ανθρώπινο σώμα να γερνάει; Πώς γερνάει το μυαλό;
Στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Ηράκλειος» έχουμε αφοσιωθεί στη φροντίδα ανθρώπων τρίτης ηλικίας και βλέπουμε πολλούς και διαφορετικούς ηλικιωμένους. Κάποιοι έχουν προβλήματα υγείας, άλλοι νιώθουν μοναξιά και κάποιοι έχουν άνοια. Είναι τόσο διαφορετικοί οι τρόποι που γερνάνε οι άνθρωποι που μας κάνει και πάλι να αναρωτηθούμε: γιατί γερνάμε;
Κάποια στοιχεία τα ξέρουμε ήδη. Καλό είναι να ζούμε καλά, να τρώμε υγιεινά, να μην καπνίζουμε, να ασκούμαστε και να πίνουμε με μέτρο. Αλλά το ανθρώπινο σώμα γερνάει παρ’όλα αυτά.
Μία σειρά από πρόσφατες μελέτες έχουν αρχίσει να ρίχνουν φως στους μηχανισμούς που εμπλέκονται στη γήρανση. Ας δούμε, λοιπόν, τι κάνει το ανθρώπινο σώμα να γερνάει και τι μπορούμε να κάνουμε για να επιβραδύνουμε τη διαδικασία της γήρανσης.
Το DNA μας δεν αντιγράφεται σωστά
Με την πάροδο του χρόνου,. Η φυσική λειτουργία είναι το DNA να αντιγράφεται—όταν, όμως, αρχίζουμε να γερνάμε, το DNA μας δεν αντιγράφεται σωστά. Κάποιοι το παρομοιάζουν με ένα φωτοτυπικό που βγάζει αντίγραφα από κάθε αντίγραφο που τυπώνει. Μετά από λίγο, οι ατέλειες αυξάνονται και η ποιότητα της αντιγραφής μειώνεται. Στους ανθρώπους, κάποια σημεία του DNA δεν αντιγράφονται ή κάποια κομμάτια λείπουν.
Όταν η αντιγραφή αφήνει πολλά κομμάτια DNA κατεστραμμένα, τότε το σώμα και το μυαλό γερνούν επειδή το αρχικό σχεδιάγραμμα είναι πια λανθασμένο.
Μια έρευνα έδειξε ότι τα σφάλματα στην αντιγραφή οφείλονται σε ένα ένζυμο, την πολυμεράση. Όσο μεγαλώνουμε, η πολυμεράση κάνει την αντιγραφή πιο βιαστικά, και για αυτό το λόγο γίνονται λάθη. Οι ερευνητές αναζητούν τώρα τρόπους να επιβραδύνουν τη δράση της πολυμεράσης ώστε να μειώνονται τα λάθη και έχουν στρέψει την προσοχή τους σε κάποια φάρμακα που χρησιμοποιούνται για μεταβολικά νοσήματα όπως ο διαβήτης.
Τα τελομερή κονταίνουν
Τα τελομερή προστατεύουν το τέλος κάθε νήματος DNA. Συχνά παρομοιάζονται με το προστατευτικό των κορδονιών των παπουτσιών. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, και κάθε φορά που αναπαράγεται το DNA μας, τα τελομερή κονταίνουν λίγο.
Με τα χρόνια, τα τελομερή ξεφτίζουν τελείως και έτσι δεν προστατεύουν το DNA, το οποίο αρχίζει να δυσλειτουργεί.
Κάποια ένζυμα ευθύνονται για την ευζωία των τελομερών, οπότε αν καταφέρουμε να αυξήσουμε αυτά τα ένζυμα, τότε ίσως μπορέσουμε να σταματήσουμε την καταστροφή των τελομερών.
Οι πρωτεΐνες του σώματος στοιβάζονται
Το σώμα χρειάζεται πρωτεΐνες για να λειτουργήσει. Αυτές μεταφέρουν σήματα μεταξύ των κυττάρων και βοηθούν τα κύτταρα να λειτουργήσουν. Οι πρωτεΐνες πρέπει να ανακυκλώνονται τακτικά για να δώσουν χώρο σε νέες πρωτεΐνες να κάνουν τη δουλειά τους.
Όσο μεγαλώνουμε, το σώμα μας δυσκολεύεται να ανακυκλώσει τις παλιές πρωτεΐνες, οπότε αυτές αρχίζουν να στοιβάζονται μέσα στο σώμα. Οι παλιές πρωτεΐνες γίνονται τοξικές και καταστρέφουν το σώμα. Εικάζεται, μάλιστα, ότι αυτός είναι ένας λόγος που κάποιοι άνθρωποι παθαίνουν Αλτσχάιμερ. Σε αυτή τη νόσο, παλιές πρωτεΐνες αρχίζουν να χτίζονται γύρω από τα νεύρα του εγκεφάλου και μειώνουν τη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων.
Τα κύτταρα δεν επικοινωνούν μεταξύ τους
Τα κύτταρα χάνουν την ευλυγισία τους και την ικανότητά τους να επικοινωνούν μεταξύ τους. Η σωστή λειτουργία του ανθρώπινου σώματος εξαρτάται από την επικοινωνία των κυττάρων. Όταν ένα κύτταρο δεν στέλνει το σωστό μήνυμα στο διπλανό κύτταρο, το σύστημα αρχίζει να δυσλειτουργεί. Είναι σαν κάποια κύτταρα να «κουφαίνονται» και άλλα να μη μιλούν με το διπλανό τους.
Έτσι, αναπτύσσονται φλεγμονές και κάποια κύτταρα αρνούνται να πεθάνουν. Αυτό δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων γιατί υπάρχει ένα εμπόδιο ανάμεσα στα κύτταρα.
Η αδυναμία επικοινωνίας μεταξύ των κυττάρων επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, το ενδοκρινολογικό σύστημα και το ορμονικό.
Τα κύτταρα δεν πεθαίνουν
Τα κύτταρα διαιρούνται, ζουν και πεθαίνουν: αυτός είναι ο φυσιολογικός τους κύκλος.
Όσο μεγαλώνουμε, όμως, κάποια κύτταρα αρνούνται να πεθάνουν και λιμνάζουν στο σώμα. Τα χαλασμένα κύτταρα μολύνουν τα διπλανά τους και προκαλούν φλεγμονές ή και καρκίνο. Ακόμα κι αν δεν γίνουν καρκινικά, οι φλεγμονές που προκαλούν είναι υπεύθυνες για πολλές αρρώστιες όπως η αρθρίτιδα ή το άσθμα και σιγά-σιγά φθείρουν το σώμα.
Τα μιτοχόνδρια δυσλειτουργούν
Τα μιτοχόνδρια παράγουν ενέργεια μέσα στα κύτταρα μεταβολίζοντας το οξυγόνο και την τροφή σε ενέργεια.
Καθώς μεγαλώνουμε, τα μιτοχόνδρια αρχίζουν να δυσλειτουργούν και να παράγουν ένα είδος οξειδωτικού οξυγόνου το οποίο βλάπτει το DNA μας.
Τα κύτταρα δεν διαβάζουν σωστά τον μεταβολισμό μας
Όσο μεγαλώνουμε, τα κύτταρα χάνουν την ικανότητά τους να διαβάζουν σωστά πόσες θρεπτικές ουσίες μπήκαν στο σώμα. Τα κύτταρα πρέπει να μεταβολίσουν τη ζάχαρη, το λίπος και τα ιχνοστοιχεία που παίρνουμε από τη διατροφή μας και να τα χρησιμοποιήσει για να λειτουργήσει το σώμα.
Όταν τα κύτταρα δυσλειτουργούν, δεν χρησιμοποιούν σωστά τη ζάχαρη και το λίπος και δεν τα μεταβολίζουν σωστά. Με τα χρόνια, αυτά αυξάνονται μέσα στο σώμα και προκαλούν μεταβολικά και καρδιακά προβλήματα.
Και κάποια καλά νέα για την τρίτη ηλικία
Αφού διαβάσαμε τι μας κάνει να γερνάμε, ας δούμε και τι είναι καλύτερο στην τρίτη ηλικία.
Μειώνονται οι αλλεργίες
Επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο αργό και λιγότερο ενεργό, οι ηλικιωμένοι έχουν λιγότερες αλλεργίες. Οι αλλεργίες οφείλονται σε ένα υπερ-λειτουργικό και υπερ-ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα.
Το μυαλό δεν γερνάει
Δεν είναι δεδομένη η άνοια και το Αλτσχάιμερ στην τρίτη ηλικία. Το μυαλό μας είναι φτιαγμένο να λειτουργεί κανονικά ακόμα και στα γεράματα.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει περισσότερα κύτταρα από όσα χρειάζεται, το οποίο είναι ασυνήθιστο. Έτσι, ακόμα και όταν γερνάει και πεθαίνουν κάποια κύτταρα, ο εγκέφαλός μας έχει αρκετά για να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά ακόμα και στα βαθιά γεράματα.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μειώνεται σε όγκο κατά 10% όσο μεγαλώνουμε, αλλά αυτό έχει πολύ μικρή επίδραση στη λειτουργία του.
Μικρές διαφορές μεταξύ 74 και 85 χρονών
Η υγεία ενός ανθρώπου 74 χρονών δεν διαφέρει πολύ από αυτή ενός ανθρώπου 85 χρόνων. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δεν είναι περισσότερο άρρωστοι. Όσο μεγαλώνουμε, μειώνεται και η ταχύτητα με την οποία φθείρεται το σώμα μας.
Στον οίκο ευγηρίας Ηράκλειος φροντίζουμε ηλικιωμένους κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης. Δείτε πόσο κοστίζει ένας οίκος ευγηρίας σε σχέση με τη φροντίδα ενός ηλικιωμένοι στο σπίτι και καλέστε μας στο 210 28 46 000 για να δούμε πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε!