Σε όλους αρέσει η αγάπη της οικογένειας και η οικειότητα που νιώθουμε με τους αγαπημένους μας. Το ίδιο ισχύει για τους ηλικιωμένους: θέλουν να νιώθουν χρήσιμοι και να βρίσκονται ανάμεσα στα παιδιά τους, τα εγγόνια τους και τα αδέλφια τους.
Δυστυχώς, μερικές φορές αυτή η επιθυμία είναι αδύνατο να εκπληρωθεί, συνήθως λόγω προβλημάτων υγείας που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Τότε η οικογένεια επιλέγει τη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων για να έχει ο άνθρωπός τους καλύτερη περίθαλψη και φροντίδα.
Πώς είναι τα γηροκομεία στην Ελλάδα; Πόσοι ηλικιωμένοι διαβιούν σε γηροκομείο; Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι οικογένειες όταν ένας ηλικιωμένος πρέπει να μεταφερθεί σε οίκο ευγηρίας; Όλα αυτά είναι ερωτήματα που προβληματίζουν όσους καλούνται να επιλέξουν μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων για τον άνθρωπό τους.
Πόσα γηροκομεία έχει η Ελλάδα;
Η Ελλάδα έχει περίπου 300 γηροκομεία, εκ των οποίων πάνω από τα μισά βρίσκονται στην Αττική. Τα περισσότερα είναι ιδιωτικά.
Σύμφωνα με μετρήσεις, ένα σχετικά μικρό ποσοστών των Ελλήνων διαβιεί σε γηροκομείο. Υπολογίζεται ότι κάτω από 20% των ηλικιωμένων ζουν σε οίκο ευγηρίας στην Ελλάδα, σε αντίθεση σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπου ο μισός ηλικιωμένος πληθυσμός ζει σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
Γιατί έχουμε λιγότερους ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας;
Ο βασικός λόγος για το μικρό ποσοστό ηλικιωμένων σε οίκους ευγηρίας είναι η στενή υποστήριξη της οικογένειας.
Είναι σύνηθες να βοηθάνε τα παιδιά τους γονείς και αντίστροφα. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες βοηθούν στο μεγάλωμα των εγγονιών και υποστηρίζουν την οικογένεια στις καθημερινές εργασίες: μαγείρεμα, παιχνίδι με τα εγγόνια, καθαριότητα κτλ.
Τα παιδιά, με τη σειρά τους, βοηθούν τους γονείς τους. Υπάρχει φροντίδα και προσοχή, αφού το παιδί πηγαίνει τον γονιό του στον γιατρό, βοηθάει με τα φάρμακα, παρακολουθεί την υγεία του γονιού και προσφέρει την οικογενειακή υποστήριξη που έχει ανάγκη ο γονιός.
Η γενικότερη πολιτιστική και πολιτισμική κουλτούρα της Ελλάδας μάς προδιαθέτει σε αυτή την συνεύρεση και συχνά συγκατοίκηση των γενεών.
Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι πηγαίνουν σε οίκο ευγηρίας είτε επειδή έχουν κινητικά ή νοητικά προβλήματα (άνοια) είτε επειδή έχουν μείνει μόνοι και νιώθουν μοναξιά.
Αυτή η τάση τείνει να αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Αν και δεν φτάνουμε σε Ευρωπαϊκά επίπεδα ηλικιωμένων σε οίκους ευγηρίας, υπάρχει μια γενικότερη αύξηση των ανθρώπων που επιλέγουν μια μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων.
Πόσο έχουν αλλάξει οι οικογένειες τα τελευταία χρόνια;
Brain drain
Έχουν φύγει από την Ελλάδα σχεδόν 500.000 Έλληνες παραγωγικής ηλικίας. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν αφήσει πίσω τους γονείς, θείους, γιαγιάδες και παππούδες.
Όσο οι Έλληνες του εξωτερικού παραμένουν εκτός Ελλάδας, τόσο θα αυξάνονται οι ηλικιωμένοι που δεν έχουν κάποιον δικό τους άνθρωπο να τους φροντίσει.
Μερικοί επιλέγουν να προσλάβουν κάποιον άνθρωπο, συνήθως γυναίκα, για βοήθεια στο σπίτι. Αν και αυτό είναι μια σημαντική βοήθεια, εντούτοις κάποιες φορές δεν επαρκεί. Για παράδειγμα, σε περίπτωση άνοιας χρειάζεται η παρουσία ανθρώπου σε 24ώρη βάση—το οποίο είναι πρακτικά ανέφικτο εκτός οίκου ευγηρίας.
Επίσης, είναι δύσκολο ένας άνθρωπος να αντικαταστήσει την επικοινωνία με μια ολόκληρη οικογένεια. Έτσι, πολλοί ηλικιωμένοι επιλέγουν τον οίκο ευγηρίας: αυτή η επιλογή ανακουφίζει και τα παιδιά τους που ξέρουν ότι ο γονιός τους θα έχει την κατάλληλη παρακολούθηση και συντροφικότητα.
Μικρότερες οικογένειες, λιγότερα παιδιά
Εδώ και πολλά χρόνια οι οικογένειες έχουν μικρύνει. Μέχρι και τη δεκαετία του 1960, οι γυναίκες έκαναν πάνω από 2 παιδιά. Το 1967, ο μέσο όρος ήταν 2,45 παιδιά ανά γυναίκα, ενώ τώρα μια γυναίκα κάνει κατά μέσο όρο 1,3 παιδιά.
Η τάση για μικρότερες οικογένειες σημαίνει ότι οι σημερινοί ηλικιωμένοι έχουν λιγότερα παιδιά που μπορούν δυνητικά να τους φροντίσουν. Αν ένας ηλικιωμένος έχει ένα μόνο παιδί και αυτό δεν μπορεί να τον φροντίσει για οποιοδήποτε λόγο, τότε αυτός ο άνθρωπος δεν έχει άλλη εναλλακτική από τον οίκο ευγηρίας. Όταν παλαιότερα είχε 4 ή 5 παιδιά, ήταν πιο πιθανό κάποιο να μπορούσε να εντάξει τον ηλικιωμένο στο νοικοκυριό του.
Οι άνθρωποι μεγαλώνουν και έχουν ανάγκη φροντίδας
Το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα προσεγγίζει τα 81,4 χρόνια. Όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι, τόσο πιθανότερο είναι να αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή μία ασθένεια και προβλήματα υγείας που χρήζουν μακροχρόνιας φροντίδας.
Η άνοια, το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον, η ακράτεια, η απώλεια όρασης ή ακοής και η αρθρίτιδα είναι συνηθισμένες ασθένειες που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και τους εξαναγκάζουν να έχουν φροντίδα σε 24ώρη βάση.
Για παράδειγμα, η άνοια δεν επηρεάζει μόνο τη μνήμη ενός ανθρώπου. Ο ασθενής δεν μπορεί να πληρώσει λογαριασμούς και δυσκολεύεται σε καθημερινές δραστηριότητες όπως το μαγείρεμα ή τα ψώνια. Αν ξεχάσει το φαγητό στο μάτι, μπορεί εύκολα να προκαλέσει πυρκαγιά. Τόσο η ποιότητα ζωής του όσο και η ασφάλειά του μειώνονται.
Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι αναγκαία η παρακολούθηση του ηλικιωμένου σε μια οργανωμένη δομή που παρέχει ιατρική, νοσηλευτική και καθημερινή φροντίδα.
Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι οίκοι ευγηρίας;
Ένα μεγάλο πρόβλημα των οικογενειών είναι το κόστος του οίκου ευγηρίας.
Οι δημόσιες μονάδες φροντίδας που φιλοξενούν ηλικιωμένους χωρίς πληρωμή είναι λίγες σε σύγκριση με τις ανάγκες. Οι άνω των 65 στην Ελλάδα ήδη προσεγγίζουν σχεδόν το 22% του πληθυσμού με σαφώς αυξητικές τάσεις. Το κενό καλύπτεται από τις ιδιωτικές δομές.
Το πρόβλημα είναι ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν καλύπτουν το κόστος του οίκου ευγηρίας και έτσι μια οικογένεια καλείται να δαπανήσει ένα μηνιαίο πόσο για να καλύψει το κόστος φιλοξενίας του ανθρώπου της. Όταν το κόστος αυτό υπερβαίνει τη σύνταξη του ηλικιωμένου, η οικογένεια πρέπει να συμβάλλει με δικά της οικονομικά μέσα.
Ο οίκος ευγηρίας Ηράκλειος
Στον οίκο ευγηρίας Ηράκλειος έχουμε κρατήσει τα κόστη χαμηλά χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών μας. Παρέχουμε ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα, ευχάριστους και καθαρούς χώρους διαμονής, προσεγμένη Μεσογειακή διατροφή και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
Ενημερωθείτε εδώ για τις τιμές του γηροκομείου, επικοινωνήστε με τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ηράκλειος online, επισκεφθείτε μας στη διεύθυνση Πευκών 9-11, Νέο Ηράκλειο ή καλέστε μας στο 210 28 46 000 για να μας πείτε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον άνθρωπό σας.