Πώς αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι τις φυσικές καταστροφές;
Το φετινό καλοκαίρι ήταν γεμάτο απρόβλεπτες φυσικές καταστροφές όπως δασικές πυρκαγιές, αδυσώπητοι καύσωνες και φονικές πλημμύρες. Τέτοια γεγονότα προκαλούν ανασφάλεια σε όλους τους ανθρώπους, αλλά η ψυχολογική επίπτωση στους ηλικιωμένους μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονη.
Λόγω της ηλικίας τους και της αίσθησης φυσικής αδυναμίας, οι ηλικιωμένοι βιώνουν διαφορετικά τις φυσικές καταστροφές. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί ο ηλικιωμένος να δραστηριοποιηθεί και να θελήσει να πάρει μέρος στην ανάταξη. Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει πιθανότητα το εύρος της καταστροφής να είναι υπερβολικό για να το διαχειριστεί ένας άνθρωπος μεγαλύτερης ηλικίας.
Πολλές φορές οι ηλικιωμένοι ζουν ψυχολογικά την φυσική καταστροφή μέσω της τηλεόρασης και των περιγραφών των άλλων, χωρίς όμως να την έχουν βιώσει πραγματικά. Σκέφτονται πώς αλλάζει η ζωή για κάποιους ανθρώπους και πώς θα μπορούσαν να είναι οι ίδιοι σε αυτή την κατάσταση. Ακόμα κι αυτό, αφήνει αντίκτυπο στην ψυχολογία τους.
Πώς μπορούμε, λοιπόν, να τους βοηθήσουμε να διαχειριστούν καλύτερα τις ψυχολογικές επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών;
Φυσικές καταστροφές και η αλλαγή της ζωής
Είτε είναι πυρκαγιά, σεισμός ή πλημμύρα, είναι προφανές ότι η καθημερινή ζωή θα αλλάξει για τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας που αντιμετωπίζουν μια φυσική καταστροφή.
Τα πολύ βασικά αγαθά όπως τροφή, νερό και φάρμακα γίνονται ξαφνικά ουσιώδη. Ένας ηλικιωμένος θα αγχωθεί για την άμεση επιβίωση και την καθημερινότητά του. Φάρμακα για την καρδιά ή τον διαβήτη, για παράδειγμα, είναι απαραίτητα και πρέπει να βρεθούν άμεσα.
Ένας ηλικιωμένος χρειάζεται βοήθεια για να ανταπεξέλθει και να βρει μια σχετική ασφάλεια και κανονικότητα. Επίσης, ένας άνθρωπος με κινητικές δυσκολίες χρειάζεται περισσότερη βοήθεια για να σωθεί, να κινηθεί και να ξαναβρεί τα πατήματά του.
Η αλλαγής της ρουτίνας είναι ακόμα πιο δύσκολη για ανθρώπους με άνοια. Αυτοί οι άνθρωπο βασίζονται σε κάποια ρουτίνα που τους δίνει σιγουριά. Έχουν το σπίτι τους, το φαγητό και τους γνώριμους ανθρώπους γύρω τους και ξαφνικά αυτό αλλάζει. Τέτοιοι ηλικιωμένοι θα δυσκολευτούν πολύ να ηρεμήσουν γιατί δεν έχουν την ψυχική ικανότητα να το κάνουν. Για αυτούς ειδικά τους ανθρώπους είναι πολύ σημαντικό να ξαναβρούν μια έστω βασική ρουτίνα που να θυμίζει την προηγούμενη ζωή τους.
Ιατρική βοήθεια
Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί ιατρική βοήθεια, όπως αν έχει εισπνεύσει κάποιος καπνό ή έχει πληγές και άλλες κακουχίες. Αυτά δεν μπορούν να περιμένουν γιατί μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα, ιδίως στην καρδιά και στους πνεύμονες. Οι ηλικιωμένοι που βρέθηκαν σε φυσικές καταστροφές ή οι συγγενείς τους πρέπει να απευθυνθούν σε ιατρούς για να επιβεβαιώσουν ότι η υγεία τους είναι υπό έλεγχο.
Λόγω των μεγάλων και δυνατών συναισθημάτων, κάποιοι ηλικιωμένοι θα βιώσουν πονοκέφαλο, πόνο στο στομάχι, δυσκολία στην συγκέντρωση, προβλήματα στον ύπνο και ακόμα και ακράτεια. Η ιατρική παρακολούθηση είναι επιτακτική σε τέτοιες περιπτώσεις για να μην χειροτερέψει η κατάσταση αλλά και για να βοηθηθεί ο ηλικιωμένος.
Επικοινωνία
Ένας ηλικιωμένος συνήθως δε στεναχωριέται μόνο για τον εαυτό του αλλά και για τα παιδιά του και τους συγγενείς. Καλό είναι να υπάρχει επικοινωνία μαζί τους το συντομότερο δυνατόν για να μπορέσει ο άνθρωπος να επιβεβαιώσει ότι όλοι οι αγαπημένοι του είναι καλά.
Αυτό ανακουφίζει γιατί αφαιρεί από τον ηλικιωμένο την ανάγκη να φροντίσει τα παιδιά του και του δίνει χρόνο να επικεντρωθεί στα δικά του προβλήματα.
Καλό είναι να θυμόμαστε ότι μία φυσική καταστροφή δεν είναι στιγμιαία—οι συνέπειές της επεκτείνονται σε βάθος χρόνου. Για παράδειγμα, ένας ηλικιωμένος που πήγαινε στο ΚΑΠΗ μπορεί να μην έχει πια αυτή τη δυνατότητα. Ή κάποιος που φρόντιζε τα εγγόνια ή μαγείρευε για τα παιδιά μπορεί να μην μπορεί να το κάνει επειδή άλλαξε ξαφνικά η καθημερινότητα όλων τους.
Και πάλι, η επικοινωνία είναι σημαντική γιατί αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να βρεθούν από τη μια στιγμή στην άλλη χωρίς παρέα, χωρίς συντροφιά και χωρίς τις συνήθειές τους. Χρειάζεται μια μεγαλύτερη προσπάθεια για τους ηλικιωμένους να νιώσουν ότι δεν έχουν ξεχαστεί—κάτι που δεν είναι εύκολο σε συνθήκες όπου όλοι δοκιμάζονται.
Τα συναισθήματα
Όπως και για όλους τους ανθρώπους, τα συναισθήματα των ηλικιωμένων είναι πάρα πολλά και πολλές φορές επικαλύπτονται.
Στεναχώρια και άγχος, θυμός και κατάθλιψη μπορεί να συνυπάρχουν όλα μαζί. Ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του ανθρώπου, κάποιοι θα νιώσουν περισσότερο θυμό ενώ άλλοι θα έχουν άγχος για το μέλλον. Η στεναχώρια για το παρελθόν και για όσα χάθηκαν είναι δύσκολο να ξεπεραστεί.
Κάποιοι ηλικιωμένοι ξεχνούν την ηλικία τους και θέλουν να βοηθήσουν για να νιώσουν χρήσιμοι. Μέσα σε λογικά πλαίσια, και εφόσον το επιτρέπει η υγεία τους, αυτό είναι κάτι θετικό: είναι καλό να μπορεί ένας άνθρωπος τρίτης ηλικίας να νιώσει χρήσιμος. Μαγείρεμα, φροντίδα ή ακόμα και ψυχολογική υποστήριξη σε άλλους ανθρώπους μπορεί να απελευθερώσουν το νου του ανθρώπου. Αυτό δίνει στον άνθρωπο έναν στόχο και του υπενθυμίζει ότι δεν έχουν χαθεί τα πάντα.
Έτσι, κάποιοι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να θελήσουν να γίνουν εθελοντές για να στραφεί ο νους τους κάπου αλλού αλλά και γιατί νιώθουν ότι έχουν κάτι να δώσουν στην κοινωνία. Μέσω του εθελοντισμού και της ανάγκης να είναι μέσα στα πράγματα θα έχουν την αναγκαία επικοινωνία με συνανθρώπους τους. Θα μοιραστούν τον πόνο και τη στεναχώρια τους και δεν θα νιώσουν τόσο μόνοι. Η μοναξιά μετά τις φυσικές καταστροφές μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε κατάθλιψη.
Οι ηλικιωμένοι ως μέρος των αποφάσεων
Οι ηλικιωμένοι έχουν πείρα και βιώματα. Το μέλλον πρέπει να τους περιλαμβάνει.
Παρόλο που υπάρχουν νέες τεχνολογίες και καινοτομίες που μπορεί να βοηθήσουν μετά μια φυσική καταστροφή, υπάρχει πολύς χώρος και για την εμπειρία των ηλικιωμένων. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν—και πρέπει—να νιώθουν ότι είναι ακόμα χρήσιμοι στην κοινωνία και στους ανθρώπους τους. Ακόμα και σε επίπεδο επικοινωνίας και οργάνωσης, ένας ηλικιωμένος γνωρίζει τους συνανθρώπους τους και μπορεί να συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση.
Ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας μας
Σε τελική ανάλυση, οι ηλικιωμένοι αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας μας, με πλούσια ιστορία, εμπειρίες και γνώσεις. Είναι απαραίτητο να τους προσφέρουμε την υποστήριξη και την προσοχή που χρειάζονται, ειδικά σε δύσκολες στιγμές όπως είναι οι φυσικές καταστροφές.
Μέσα από την επικοινωνία, την κατανόηση και τη συμμετοχή τους στις αποφάσεις που τους αφορούν, μπορούμε να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση και την αξία τους. Ας μην ξεχνάμε ότι η δύναμη μιας κοινωνίας μετριέται από τον τρόπο με τον οποίο φροντίζει τα πιο ευάλωτα μέλη της. Και οι ηλικιωμένοι, με τη σοφία και την εμπειρία τους, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην προσαρμογή μετά από μια φυσική καταστροφή.
Αν πάλι ένας ηλικιωμένος θέλει να βρει ένα ασφαλές καταφύγιο ώσπου να ανακάμψει τις δυνάμεις του, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε. Ενημερωθείτε εδώ για τις τιμές του γηροκομείου, επικοινωνήστε με τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ηράκλειος online, καλέστε μας στο 210 28 46 000 ή επισκεφθείτε μας στη διεύθυνση Πευκών 9-11, Νέο Ηράκλειο για να δείτε πώς μπορούμε να φροντίσουμε τους ηλικιωμένους σας!