Μερικές φορές μπορεί οι νεότεροι να πιστεύουν ότι οι ηλικιωμένοι δεν χρειάζονται να αγχώνονται. Τα παιδιά τους έχουν μεγαλώσει οπότε δεν έχουν πολλές έγνοιες. Οι πιο πολλοί είναι συνταξιούχοι και δεν χρειάζεται να αγχώνονται για θέματα δουλειάς, σχέσεις με συναδέλφους και παραγωγικότητα. Και έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο για να κάνουν όλα όσα ήθελαν χωρίς την πίεση του χρόνου.

Και όμως, οι ηλικιωμένοι αγχώνονται, αν και λιγότερο από τους νεότερους ανθρώπους. Λόγω ηλικίας και εμπειρίας, οι άνθρωπο της τρίτης ηλικίας έχουν περισσότερη υπομονή και κατανόηση για τα προβλήματα που μπορεί να φέρει η ζωή. Επίσης, έχουν μια πιο ολιστική αντιμετώπιση του χρόνου και είναι πιο ήρεμοι όταν ζουν αντιξοότητες.

Παρ’όλα αυτά τα πολύ θετικά σημεία, πολλοί ηλικιωμένοι βιώνουν έντονο άγχος. Και μάλιστα, λόγω μειωμένων σωματικών και φυσικών δυνατοτήτων, αυτό το άγχος των ηλικιωμένων αντικατοπτρίζεται άμεσα στην υγεία τους. Το άγχος στους μεγαλύτερους ανθρώπους εύκολα επηρεάζει την καρδιά και την πίεσή τους, ενώ προκαλεί φλεγμονές που δύσκολα μπορεί να διαχειριστεί το σώμα τους.

Ηλικιωμένοι και άγχος | Ηράκλειος οίκος ευγηρίαςΓιατί αγχώνονται οι ηλικιωμένοι;

Οι ηλικιωμένοι δεν έχουν λύσει όλα τα προβλήματα τους. Ενώ προβλήματα που συχνά απασχολούν τους νεότερους δεν φαίνεται να τους αγγίζουν, έχουν άλλα σημαντικά θέματα που τους προβληματίζουν.

Θέματα υγείας

Το μεγαλύτερη θέμα που αγχώνει τους ηλικιωμένους είναι η υγεία. Ακόμα και ιατρικές εξετάσεις μπορεί να αγχώνουν τους ηλικιωμένους. Μικρά και μεγάλα προβλήματα επίσης τους απασχολούν όπως διαβήτης, χοληστερίνη, προβλήματα καρδιάς, αρθρίτιδα, πόνοι αλλά και σοβαρότερα προβλήματα όπως καρκίνος. Όλα αυτά αγχώνουν τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, ιδίως αν τα θέματα υγείας τους δεν έχουν αντιμετωπιστεί ή αν χρειάζονται θεραπείες.

Για τους μικρότερους, τα θέματα υγείας δεν τους φοβίζουν γιατί σπάνια είναι σοβαρά. Για τους μεγαλύτερους, όμως, τα προβλήματα υγείας μπορεί να είναι σοβαρά και μακροχρόνια.

Και βέβαια άνθρωποι στα πρώτα στάδια άνοιας ή Αλτσχάιμερ έχουν τρομερό άγχος για το τι θα τους συμβεί, πώς θα το αντιμετωπίσουν και πώς θα είναι η ζωή τους. Αγχώνονται για την οικογένειά τους και το βάρος που θα τους είναι γιατί ξέρουν πώς θα εξελιχθεί η νόσος και έχουν επίγνωση του τι τους συμβαίνει.

Αλλαγές στη ζωή τους

Οι πιο πολλοί άνθρωποι αγχώνονται όταν γίνονται αλλαγές στη ζωή τους. Για παράδειγμα, η συνταξιοδότηση σηματοδοτεί ένα καινούριο τρόπο ζωής. Χωρίς πρωινό ξύπνημα και τη γνωστή ρουτίνα, αρκετοί άνθρωποι αγχώνονται και χάνουν την ταυτότητά τους. Τι θα κάνουν μέσα στη μέρα; Πώς θα ζήσουν τη ζωή τους ; Τι θα τους γεμίσει;

Υπάρχουν πολλές αλλαγές: τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι, ο θάνατος ενός μέλους της οικογένειας, η συνταξιοδότηση, η μετακόμιση σε μικρότερο σπίτι ή στο γηροκομείο. Όλα αυτά είναι στρεσογόνες αλλαγές που δοκιμάζουν τους μεγαλύτερους ανθρώπους.

Οικονομικά

Η ζωή με τη σύνταξη μπορεί να δείχνει απλή και ήσυχη σε όσους εργάζονται ακόμα αλλά συχνά φέρνει και οικονομική στενότητα. Η σύνταξη μπορεί να μην καλύπτει όλες τις ανάγκες ενώ όσο αυξάνονται τα έξοδα για θέματα υγείας, τόσο υπάρχει ένα οικονομικό κενό που πρέπει να καλυφθεί.

Επίσης, πολλοί ηλικιωμένοι βοηθούν οικονομικά τα παιδιά και τα εγγόνια τους, με αποτέλεσμα τα χρήματα να μη φτάνουν για όλα τα έξοδα.

Σχέσεις

Οι σχέσεις συχνά αλλάζουν δραματικά με την πάροδο του χρόνου. Φίλοι έρχονται και φεύγουν: για παράδειγμα, συνάδελφοι από τη δουλειά παύουν να είναι τόσο κοντινοί μετά την συνταξιοδότηση.

Κάποιοι φίλοι μπορεί να είναι απασχολημένοι με τα δικά τους ενώ άλλοι μπορεί να μετακομίσουν ή και να πεθάνουν. Τα δεδομένα αλλάζουν και οι ηλικιωμένοι το βιώνουν ως άγχος για το άγνωστο και μπορεί να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν.

Φροντίδα άλλου ατόμου

Πολλές φορές ένας ηλικιωμένος φροντίζει τον ή τη σύζυγο ή κάποια αδέλφια. Όταν η φροντίδα είναι καθημερινή, έρχεται μαζί της το άγχος. Τα έκανα όλα σωστά; Πήρε τα φάρμακά της; Έχει παρέα;

Η φροντίδα εμπεριέχει κούραση και άγχος. Είναι πολύ δύσκολο για έναν ηλικιωμένο να πρέπει να φροντίσει τον εαυτό του αλλά και έναν άλλο άνθρωπο, ιδίως όταν οι δυνάμεις μειώνονται. Οικονομικά και προσωπικά, η φροντίδα ενός τρίτου μπορεί να είναι ένας παράγοντας που προκαλεί άγχος.

Μοναξιά

Η μοναξιά στους ηλικιωμένους δεν είναι ποτέ μια ευχάριστη αίσθηση και συχνά προκαλεί στρες. Θα έρθει κάποιος να με δει; Αν πεθάνω μόνη και αβοήθητη τι θα γίνει; Πολλά ερωτήματα περνάνε από το μυαλό ενός ηλικιωμένου που ζει μόνος ή που βιώνει μοναξιά. Εκτός από άγχος, η μοναξιά μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη στους ηλικιωμένους αλλά και σημαντικά σωματικά προβλήματα υγείας.

Πώς εκδηλώνεται το άγχος στους ηλικιωμένους;

Αν ένας ηλικιωμένος αλλάξει συμπεριφορά χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, μπορεί να αντιμετωπίζει άγχος.

Προβλήματα ύπνου και δυσκολία στην συγκέντρωση μπορεί να είναι σημάδια άγχους αν δεν υπάρχει κάποιος άλλος λόγος υγείας. Αλλαγές στη διατροφή—για παράδειγμα, ένας ηλικιωμένος που τρώει λιγότερο, περισσότερο ή άτσαλα—επίσης μπορεί να υποδηλώνει άγχος.

Όταν ένας ηλικιωμένος δείχνει συχνά το θυμό του ή δείχνει ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα, επίσης μπορεί να είναι σημάδι άγχους.

Πονοκέφαλοι, πόνος στην κοιλιά, δυσφορία και δύσπνοια είναι κάποια από τα σημάδια που μπορεί να δείχνουν ότι ένας ηλικιωμένος αντιμετωπίζει έντονο άγχος στη ζωή του.

Τι μπορούν να κάνουν οι ηλικιωμένοι για να αντιμετωπίσουν το άγχος τους;

Είναι πολύ εύκολο να πούμε σε κάποιο να χαλαρώσει και να μην αγχώνεται. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, αυτό μάλλον εξοργίζει τον παθόντα παρά τον ηρεμεί.

Αντιμετωπίστε το πρόβλημα στην πηγή

Αν γνωρίζετε κάποιον που βιώνει άγχος, μπορείτε να συμπαρασταθείτε και να μάθετε τι είναι αυτό που προκαλεί το άγχος. Αν είναι κάτι χειροπιαστό και αντιμετωπίσιμο, ίσως να μπορείτε να αλλάξετε την κατάσταση.

Αν για παράδειγμα, ένας ηλικιωμένος αγχώνεται επειδή έχει λεφτά στο σπίτι και φοβάται μην του τα κλέψουν, προτείνετε μια τραπεζική θυρίδα. Αν πιστεύει ότι δεν του φτάνουν τα λεφτά του για να πληρώσει τις υποχρεώσεις, δείξτε του ότι μάλλον αγχώνεται χωρίς λόγο ή βεβαιώστε τον ότι μπορείτε να βοηθήσετε αν χρειαστεί.

Επιμεληθείτε των προβλημάτων υγείας

Για θέματα υγείας, μπορείτε να οργανώσετε εξετάσεις και επίσκεψη στον ιατρό για να υπάρξει λύση στο πρόβλημα. Πολλές φορές σε θέματα υγείας, μας αγχώνει περισσότερο ο φόβος παρά η πραγματικότητα.

Φτιάξτε μια νέα ρουτίνα

Όταν ευθύνονται αλλαγές στη ζωή ενός ανθρώπου που τον βγάζουν εκτός προγράμματος—συνταξιοδότηση, αλλαγή σπιτιού κλπ.—τότε ίσως μπορείτε να τον βοηθήσετε να χτίσει μια καινούρια ρουτίνα με φίλους, δραστηριότητες και βόλτες στη φύση που μπορεί να γεμίσει το κενό.

Μιλήστε και μοιραστείτε

Η επικοινωνία κάνει μεγάλο καλό σε όλους μας. Είναι σημαντικό να μιλάμε σε φίλους, συγγενείς ή ακόμα και κάποιον ψυχολόγο. Όταν εξωτερικεύουμε τους φόβους μας και τα άγχη μας, τότε είναι πιο εύκολο να τα κοιτάξουμε κατάματα. Όταν βλέπουμε τα αισθήματά μας εξ αποστάσεως έχουμε τη δυνατότητα να τα αντιμετωπίσουμε.

Σε πολλές περιπτώσεις, καλό είναι να θυμόμαστε ότι κάποια πράγματα είναι εκτός ελέγχου κι ότι, όσο και να αγχωθούμε, απλά δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Μέσα από τη συζήτηση, βάζουμε τα πράγματα σε μια προοπτική και βλέπουμε ποιοι φόβοι μπορούν να λυθούν και ποιοι είναι εκτός των δυνατοτήτων μας. Σε κάποιες περιπτώσεις, ένας ειδικός μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά.

Ο οίκος ευγηρίας Ηράκλειος

Ζούμε καθημερινά με ανθρώπους τρίτης ηλικίας και βιώνουμε τα άγχη τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, συνειδητοποιούμε ότι όλοι οι άνθρωπο έχουμε τα ίδια προβλήματα, όποια ηλικία και να είμαστε. Κάποιοι φόβοι ίσως γίνονται πιο έντονοι όσο μεγαλώνουμε αλλά με αγάπη και προσοχή, ακόμα και οι μεγάλοι φόβοι μπορούν να γίνουν διαχειρίσιμοι.

Αν θέλετε να δείτε από κοντά πώς διαχειριζόμαστε τα άγχη των φιλοξενουμένων μας, καλέστε μας στο 210 28 46 000, δείτε τις τιμές του οίκου ευγηρίαςεπικοινωνήστε με τον Ηράκλειο online,  ή επισκεφθείτε μας στην οδό Πευκών 9-11, Νέο Ηράκλειο!