Τι πρέπει να προσέξουν οι ηλικιωμένοι στην παραλία;
Η θάλασσα είναι ευεργετική για όλες τις ηλικίες, ιδίως όμως για τους ηλικιωμένους. Μπορεί να βοηθήσει στους μυοσκελετικούς πόνους που νιώθουν οι ηλικιωμένοι και είναι ένας τρόπος άσκησης που δεν καταπονεί το σώμα.
Αν είστε ηλικιωμένος και θέλετε να κάνετε τα μπανάκια σας ή αν έχετε ηλικιωμένο στην οικογένεια που θα ήθελε να σας ακολουθήσει στις εξορμήσεις σας, σας έχουμε έναν εύκολο οδηγό για ασφαλή παραμονή στη θάλασσα.
Η θάλασσα κάνει θαύματα
Η θάλασσα βοηθάει το δέρμα
Το αλάτι της θάλασσας βοηθάει το δέρμα να ανασυσταθεί και να επανασχηματίσει την προστασία του. Ας σκεφτούμε ότι το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου οργανισμού και είναι ο πρώτος σταθμός άμυνας σε μη επιθυμητούς επισκέπτες. Με το θαλασσινό νερό, το δέρμα γίνεται πιο μαλακό, πιο σφριγηλό και πιο ανθεκτικό.
Επίσης, η θάλασσα βοηθάει το δέρμα να καταπολεμήσει διάφορες συχνές δερματικές ασθένειες όπως ψωρίαση και έκζεμα με τον πιο φυσικό τρόπο. Τόσο το αλάτι όσο και το ιώδιο βοηθούν στην επούλωση των πληγών. Έτσι δεν χρειάζονται κρέμες και άλλα συνθετικά φάρμακα όταν κάτι τόσο φυσικό μπορεί να βοηθήσει.
Η θάλασσα βοηθάει το σώμα
Το παιχνίδι στη θάλασσα και το χαλαρό κολύμπι βοηθούν τις αρθρώσεις και τους μύες με τον λιγότερο επίπονο τρόπο. Λόγω της άνωσης, η θάλασσα βοηθάει στην κίνηση χωρίς να πονάει τη μέση ή τις αρθρώσεις, εκεί όπου συχνά έχουν προβλήματα οι ηλικιωμένοι.
Η θάλασσα μας ξε-αγχώνει
Η απεραντοσύνη και η γαλήνη της θάλασσας μας βοηθάει να νιώσουμε καλύτερα ψυχικά. Χαλαρώνουν το μυαλό και ενθαρρύνουν το βλέμμα να χαθεί στον ορίζοντα. Η θάλασσα ενεργοποιεί όλες τις ανθρώπινες αισθήσεις και βοηθάει να παραμείνει σε εγρήγορση ο εγκέφαλός μας.
Η θάλασσα βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα
Τα λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια αυξάνονται μέχρι και 20% μετά από παραμονή στη θάλασσα! Αυτό βοηθά το ανοσοποιητικό να βρίσκεται σε εγρήγορση και να καταπολεμά αποτελεσματικά βακτήρια και μικρόβια.
Ηλικιωμένος στη θάλασσα: μερικές συμβουλές
Ελέγχουμε τον καιρό
Επειδή πολλοί ηλικιωμένοι δεν μπορούν να ελέγξουν αποτελεσματικά τη θερμοκρασία του σώματος, καλό είναι να πηγαίνετε στη θάλασσα όταν οι θερμοκρασίες είναι ανεκτές. Η πολλή ζέστη εξαντλεί, ακόμα και κάτω από την ομπρέλα.
Αν προβλέπεται δυνατός αέρας, τότε καλύτερο είναι να μείνουμε σπίτι. Ο ηλικιωμένος μπορεί να μην είναι καλά εξοικειωμένος με τη θάλασσα ή να πιστεύει ότι μπορεί να κολυμπήσει με κύματα, αλλά ένα συντριπτικό ποσοστό όσων πνίγονται στη θάλασσα—σχεδόν τα τρία τέταρτα—είναι άνθρωποι άνω των 65.
Πηγαίνουμε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα
Αυτή η συμβουλή ισχύει για όλους, ιδίως όμως για τους ηλικιωμένους. Πηγαίνουμε στην παραλία μέχρι τις 11 το πρωί ή μετά τις 5 το απόγευμα, για να αποφύγουμε τη μεγάλη ζέστη και την δυσφορία. Όσο περνάει το καλοκαίρι και μπαίνουμε στο φθινόπωρο, μπορούμε να πηγαίνουμε και το μεσημέρι γιατί τότε η ζέστη είναι καλοδεχούμενη.
Έχουμε τα απαραίτητα
Τα απαραίτητα στη θάλασσα είναι το αντηλιακό, το καπέλο, η πετσέτα, η καρέκλα αν δεν θέλετε να κάθεστε στην άμμο, τα γυαλιά ηλίου και βέβαια η ομπρέλα.
Δεν ξεχνάμε νερό ή χυμό και κάτι για σνακ όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς, τοστ ή οτιδήποτε άλλο μας αρέσει, αρκεί να είναι ελαφρύ και δροσιστικό. Καλό είναι να αποφεύγουμε το αλκοόλ στην παραλία γιατί επιταχύνει την αφυδάτωση και προκαλεί σύγχυση στο σώμα και το μυαλό.
Δεν υπερεκτιμούμε τις δυνατότητές μας
Η θάλασσα ανεβάζει το ηθικό μας αλλά δεν πρέπει να υπερεκτιμούμε τις δυνατότητές μας. Κολυμπάμε σε σημεία που μπορούμε να πατήσουμε στο βυθό της θάλασσας για να είμαστε ασφαλείς. Καλό είναι να κολυμπάμε με παρέα και, ακόμα καλύτερα, με νεότερους ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν σε περίπτωση ανάγκης.
Αν και κάποιες παραλίες στην Ελλάδα έχουν ναυαγοσώστη, η πλειοψηφία τους δεν προσφέρει τέτοια δυνατότητα. Είναι άλλωστε αδύνατο να υπάρχει ναυαγοσώστης σε όλους τους κόλπους της όμορφης χώρας μας.
Εντούτοις, σε πολλές οργανωμένες παραλίες στην Αττική και στην Ελλάδα υπάρχουν ναυαγοσώστες. Αν νιώθετε πιο ασφαλείς με την παρουσία ναυαγοσώστη κοντά σας, προτιμήστε αυτές τις παραλίες.
Αν παίρνω φάρμακα;
Αν παίρνετε φάρμακα, επιβεβαιώστε ότι δεν σας προκαλούν υπνηλία, κούραση ή οτιδήποτε μπορεί να διακινδυνεύσει την παραμονή σας στην παραλία ή τη θάλασσα. Ρωτήστε τον γιατρό σας για να σας καθοδηγήσει.
Διασκέδαση
Μπορούμε να κάνουμε πολλά στην παραλία. Διάβασμα, σταυρόλεξα, Sudoku, μουσική, ή απλά παρέα και συζήτηση είναι ό,τι πρέπει για μια μέρα στη θάλασσα. Αν σας αρέσει το πλέξιμο, για παράδειγμα, πάρτε το εργόχειρο στην παραλία.
Οι εξωτερικοί χώροι βοηθούν τους ηλικιωμένους να κάνουν παρέα και να κοινωνικοποιηθούν. Επίσης, τους κρατάει μακριά από την τηλεόραση, το οποίο βοηθάει το μυαλό να ξεκουραστεί και να βρει άλλους τρόπους διασκέδασης.
Πρόσβαση στη θάλασσα με αναπηρικό αμαξίδιο
Πάνω από 250 παραλίες είναι εφοδιασμένες με ράμπα για πρόσβαση για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Αυτό επιτρέπει την αυτόνομη κολύμβηση και την αίσθηση ελευθερίας για τα ΑΜΕΑ και οποιοδήποτε άνθρωπο δυσκολεύεται στις μετακινήσεις του.
Το Ελληνικό καλοκαίρι θέλει θάλασσα
Η Ελλάδα έχει την 11η μεγαλύτερη ακτογραμμή παγκοσμίως. Δεν υπάρχει μέρος στην Ελλάδα που να απέχει πάνω από 1,5 ώρα με το αυτοκίνητο από θάλασσα. Είμαστε περιτριγυρισμένοι από θάλασσα—το οποίο είναι τόσο όμορφο το καλοκαίρι!
Εκτός και αν υπάρχει ιατρικός λόγος που αποκλείει την παραμονή στη θάλασσα, οι ηλικιωμένοι δικαιούνται να χαίρονται τις ομορφιές της χώρας μας. Με λίγη προσοχή και προετοιμασία, αυτό γίνεται!
Απολαύστε, λοιπόν, άφοβα το καλοκαίρι ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές. Και αν ο καύσωνας περιορίζει τις μετακινήσεις σας, ετοιμάστε το σπίτι του ηλικιωμένου για το καλοκαίρι ακολουθώντας τις συμβουλές μας.
Αν πάλι νιώθετε ότι ο ηλικιωμένος σας δυσκολεύεται να μείνει σπίτι του το καλοκαίρι, θα χαρούμε να τον φιλοξενήσουμε εμείς. Ενημερωθείτε εδώ για τις τιμές του γηροκομείου, επικοινωνήστε με τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ηράκλειος online, καλέστε μας στο 210 28 46 000 ή επισκεφθείτε μας στη διεύθυνση Πευκών 9-11, Νέο Ηράκλειο για να συζητήσουμε τις ανάγκες σας αυτό το καλοκαίρι!