Μουσεία και Τρίτη Ηλικία: μια Ευεργετική Σχέση
Ζούμε σε μια χώρα με χιλιάδες μουσεία, γεγονός που μας κάνει μοναδικούς. Τα μουσεία μας είναι διάσπαρτα ανά την Ελλάδα και σχεδόν παντού υπάρχει ένα μουσείο, μια γκαλερί ή κάποια κέντρο τέχνης που να είναι επισκέψιμα.
Όλο και περισσότερες μελέτες επικεντρώνονται στη σχέση που έχει η τακτική επίσκεψη σε ένα μουσείο με την υγεία των ανθρώπων τρίτης ηλικίας. Σκοπός των ερευνητών είναι να εξετάσουν κατά πόσον οι άνθρωποι που συχνάζουν σε μουσεία έχουν καλύτερη υγεία και περισσότερη ευεξία. Η απάντηση είναι απόλυτα θετική: οι ηλικιωμένοι που επισκέπτονται μουσεία έχουν καλύτερη σωματική και πνευματική υγεία!
Αν ο πατέρας σας, ο ηλικιωμένος αδελφός ή η θεία σας μπορούν να περπατήσουν και να δουν ένα μουσείο, προτρέψτε τους να το κάνουν—όχι μόνο γιατί θα το χαρούν, αλλά και για την υγεία τους.
Το μουσείο και η τρίτη ηλικία
Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ηλικιωμένοι που επισκέπτονται μουσεία έχουν χαμηλότερη πίεση, βελτιωμένη καρδιακή υγεία, ανεβασμένη ψυχολογία και καλύτερη ψυχική υγεία. Μια πρόσφατη μελέτη (Νοέμβριος 2021 [1]) συνδέει τα μουσεία με λιγότερη κατάθλιψη, περισσότερη αίσθηση κοινωνικότητας και βελτιωμένη σωματική υγεία.
Τι προσφέρει το μουσείο σε έναν ηλικιωμένο; Αν και ακούγεται ίσως παράξενο, οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας μπορούν να επωφεληθούν πολλαπλά από την επίσκεψη σε ένα μουσείο.
Διασκέδαση και αλλαγή από την ρουτίνα
Οι δυνατότητες διασκέδασης για τους ηλικιωμένους είναι γενικότερα μειωμένες. Το μουσείο δίνει μια διέξοδο και προσφέρει μια διασκέδαση που συνδυάζει την έξοδο από τη ρουτίνα με την ανακάλυψη του διαφορετικού.
Για μια ηλικιωμένη που η ζωή της δεν έχει μεγάλες μεταβολές ή πολλές εξόδους, η επίσκεψη στο μουσείο είναι μία πολυπόθητη αλλαγή από τη ρουτίνα. Με αφορμή το μουσείο, οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι θα ντυθούν, θα ετοιμαστούν και θα νιώσουν ότι κάνουν κάτι διαφορετικό.
Νέα γνώση και μάθηση
Για τους ηλικιωμένους, είναι ωραίο να μαθαίνουν καινούρια πράγματα και να γνωρίζουν από κοντά τέχνες ή γνώσεις που είτε τους ενδιέφεραν πάντα ή που τις ανακαλύπτουν μόλις τώρα. Ειδικά στη χώρα μας, υπάρχουν πάμπολλα μουσεία να διαλέξουμε.
Μουσείο δεν σημαίνει μόνο ιστορία. Υπάρχουν μεν πολλά ιστορικά μουσεία αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα: φωτογραφικά, μοντέρνας τέχνης, λαογραφικά, μουσεία καλών τεχνών ή γλυπτικής, πινακοθήκες, αλλά και μουσεία αφιερωμένα σε κάποια συγκεκριμένη τέχνη όπως η μαρμαροτεχνία ή η τουβλοποιία.
Ακόμα και τα ιστορικά μουσεία, δεν είναι ανάγκη να είναι όλα για την αρχαιότητα. Στην Ελλάδα υπάρχουν βυζαντινά και ναυτικά μουσεία, φυσικής ιστορίας, αλλά και βοτανικά μουσεία, ραδιοφωνίας, τηλεφωνίας, σιδηροδρόμων, αυτοκινήτου, κοσμήματος, κινηματογράφου, ή ακόμα και μεταξιού, ούζου, κρασιού, ψωμιού και ελιάς.
Σκοπός είναι η ανακάλυψη κάτι νέου, παρουσιασμένου με ενδιαφέρουσα δομή. Μην σκέπτεστε μόνο τι θα ενδιέφερε εσάς, αλλά και την αίσθηση που θα αποκομίσει ο ηλικιωμένος σας.
Μουσεία και δημιουργικότητα
Όπως τα παιδιά πηγαίνουν στο μουσείο και ξαφνικά θέλουν να ζωγραφίσουν ή να σκαλίσουν μάρμαρο, έτσι και οι ηλικιωμένοι μπορεί να νιώσουν δημιουργικοί μετά από μια επίσκεψη σε μουσείο.
Η επαφή με τα εκθέματα μπορεί να τους δώσει όρεξη για δημιουργία και ιδέες για να ανακαλύψουν νέες καλλιτεχνικές δυνατότητες. Και—ποιος ξέρει—μπορεί να θελήσουν να ζωγραφίσουν, να φωτογραφίσουν ή να κάνουν κολλάζ και οι ίδιοι.
Κοινωνικοποίηση
Ένα βασικό πρόβλημα της τρίτης ηλικίας είναι η μοναξιά. Οι άνθρωποι δεν έχουν παρέα και νιώθουν μόνοι.
Πηγαίνοντας σε ένα μουσείο, θα έρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους με τους οποίους μπορεί να μιλήσουν και να νιώσουν λιγότερη μοναξιά. Ακόμα κι αν δεν έχουν κάποιον να πάει μαζί τους, θα περιμένουν στη ούρα για το εισιτήριο, μπορεί να κάτσουν στο καφέ, ή και να πιάσουν κουβέντα με έναν άγνωστο που θα μοιραστεί μαζί τους την επίσκεψη.
Σκοπός είναι η κοινωνικοποίηση, η παρέα και η αίσθηση ότι βλέπουν κόσμο και νιώθουν μέρος ενός συνόλου.
Σωματική και ψυχική υγεία
Έρευνες και μελέτες έδειξαν ότι ηλικιωμένοι που επισκέπτονται μουσεία έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ. Η διαδικασία της μάθησης εξασκεί το μυαλό και αυξάνει την ευλυγισία του. Επίσης, φαίνεται να βελτιώνει την μνήμη και τις γνωστικές ικανότητες.
Πέρα από την ψυχική υγεία, μια επίσκεψη σε ένα μουσείο είναι ευεργετική προς την καρδιά και βοηθά να μειωθεί η αρτηριακή πίεση, ενώ όσο πιο συχνά πηγαίνει κάποιος σε μουσείο, τόσο περισσότερο αυξάνει την ευζωία του.
Πάρτε τον άνθρωπό σας και πηγαίνετε σε ένα μουσείο
Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του μουσείου είναι ότι μπορείτε να πάρετε τον άνθρωπό σας και να το επισκεφθείτε είτε είναι καλοκαίρι είτε χειμώνας.
Χαλαρώστε και χαρείτε τα εκθέματα, μάθετε και γνωρίστε κάτι καινούριο. Οι τιμές εισιτηρίων είναι συνήθως μειωμένες για ηλικιωμένους, οπότε είναι μια σχετικά ανέξοδη έξοδος που μπορούμε εύκολα να επιτρέψουμε στον εαυτό μας. Και αν έχετε χρόνο, καθίστε μετά την επίσκεψη στο καφέ του μουσείου και συζητήστε όσα που είδατε: είναι ωραίο να μοιραζόμαστε ωραίες στιγμές με τους αγαπημένους μας. Ποιος ξέρει, μπορεί σύντομα οι επισκέψεις σας στο μουσείο να είναι κάτι που θα βοηθήσει κι εσάς να ξεκουραστείτε μετά από μία δύσκολη εβδομάδα!
Δείτε τις τιμές του οίκου ευγηρίας, επικοινωνήστε με τον Ηράκλειο online, καλέστε μας στο 210 2846 000 ή επισκεφθείτε μας στην οδό Πευκών 9-11, Νέο Ηράκλειο, πίσω από το σταθμό ΗΣΑΠ Ηρακλείου. Θα χαρούμε να συζητήσουμε την καλύτερη φροντίδα για τον αγαπημένο σας και να σας ξεναγήσουμε στις εγκαταστάσεις μας!
Παραπομπές
[1] https://ppc.sas.upenn.edu/sites/default/files/artmuseumflourishing.pdf