Η τεχνολογία, τα ρομπότ κι ένα καφέ
Η μοναξιά και η αδυναμία επικοινωνίας με ανθρώπους είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα των ηλικιωμένων. Το βλέπουμε καθημερινά στην απόλαυση που αντλούν οι άνθρωποι που φιλοξενούμε στον οίκο ευγηρίας μας από την επικοινωνία, τη συζήτηση και την καλή παρέα.
Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που διαθέτουμε δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια, ώστε να έχουν οι ηλικιωμένοι παρέα στο δωμάτιο και συντροφιά. Επίσης, προσφέρουμε κοινές δραστηριότητες που βοηθούν τους ενοίκους μας να περνούν χρόνο μεταξύ τους και να μπορούν να μιλήσουν, να γελάσουν και να μοιραστούν τα νέα και τις σκέψεις τους.
Το OriHime είναι ένα ρομπότ σε καφέ
Ιάπωνες τεχνικοί και προγραμματιστές προχώρησαν αυτή την ανάγκη για επικοινωνία λίγο παραπέρα. Σκέφτηκαν ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που, για διάφορους λόγους, είναι απομονωμένοι στο σπίτι τους χωρίς τη δυνατότητα να μετακινηθούν. Αυτοί οι άνθρωποι βιώνουν έντονα την μοναξιά και δεν έχουν πολλές ευκαιρίες να επικοινωνήσουν με άλλους.
Έτσι, οι Ιάπωνες έφτιαξαν το OriHime. Πρόκειται για ένα ρομπότ που διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη και μπορεί να κατευθύνεται από ανθρώπους εξ αποστάσεως. Αυτή, όμως, είναι η μία μόνο καινοτομία του. Η δεύτερη είναι ότι το ρομπότ αυτό είναι παράλληλα και μπαρίστα σε ένα καφέ!
Οι άνθρωποι που ελέγχουν το OriHime
Μέσω της τεχνολογίας, άνθρωποι που έχουν κινητικά προβλήματα βρίσκουν μια διέξοδο στον έξω κόσμο. Συνδέονται με τον υπολογιστή τους και κατευθύνουν το OriHime. Έτσι συνομιλούν με τους θαμώνες του καφέ, παίρνουν παραγγελίες και έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους.
Το OriHime χρησιμοποιείται πειραματικά σε ένα καφέ και εξυπηρετεί πελάτες, προσφέροντάς τους καφέ και σνακ. Το OriHime διαθέτει κάμερα, μικρόφωνο και μεγάφωνο. Ο άνθρωπος που βρίσκεται στο σπίτι του το ελέγχει με την κίνηση των ματιών και μόνο, οπότε δεν χρειάζεται πληκτρολόγιο και μεγάλη γνώση υπολογιστών. Αυτό βοηθάει ακόμα περισσότερο ανθρώπους που έχουν κινητικά προβλήματα και δεν μπορούν να κινήσουν τα χέρια τους με ευκολία στο πληκτρολόγιο.
Πώς λειτουργεί το OriHime;
Το ρομπότ μπορεί να παίρνει πόζες για να είναι ακόμα πιο κοντινό στην ανθρώπινη φύση. Παίρνει παραγγελίες, τις οποίες ένα άλλο ρομπότ—το OriHime-D—φέρνει στο τραπέζι. Οι άνθρωποι πίσω από τα ρομπότ μπορούν να αρχίσουν μια μικρή συζήτηση με τους θαμώνες του καφέ, να πουν κάτι για το φαγητό, να πουν δυο λόγια για τον καιρό και γενικά να νιώσουν σαν να βγήκαν μια βόλτα στη γειτονιά, έστω και εικονική.
Τα δύο ρομπότ επικοινωνούν και μεταξύ τους, το οποίο προσφέρει ακόμα περισσότερες ευκαιρίες επαφής μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονται στο σπίτι. Ένας άνθρωπος κατευθύνει το ένα ρομπότ ενώ κάποιος άλλος διευθύνει το δεύτερο. Είναι σαν εργαζόμενοι στο ίδιο καφέ να συζητάνε για τις παραγγελίες, να συνεννοούνται και να επικοινωνούν. Σε όλους τους χώρους εργασίες, οι συνάδελφοι επικοινωνούν, συναντώνται και μιλάνε μεταξύ τους. Το ίδιο ευελπιστεί να κάνει, εξ αποστάσεως, και το OriHime.
Μια νότα ελευθερίας για ηλικιωμένους
Η απόσταση μπορεί να δυσκολεύει την επικοινωνία αλλά είναι σημαντικό να βρίσκουμε λύσεις για όσους δυσκολεύονται να μετακινηθούν. Τέτοιες καινοτομίες καταπολεμούν την μοναξιά και βοηθούν τους ανθρώπους να νιώσουν μέρος του κοινωνικού συνόλου. Η επικοινωνία με την κοινωνία σε κάτι τόσο μικρό όσο ένα καφέ σημαίνει πολλά για πολλούς ανθρώπους.
Ανάπηροι άνθρωποι, ηλικιωμένοι με προβλήματα κινητικότητας και γενικότερα άνθρωποι που δεν μπορούν να μετακινηθούν από το σπίτι τους βρήκαν μία διέξοδο χάρη στην πρωτοποριακή αυτή τεχνολογία. Νιώθουν χρήσιμοι αφού μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι και να κάνουν κάτι εποικοδομητικό για τον εαυτό τους και την κοινωνία.
Τα OriHime και σε άλλα καφέ
Οι πελάτες στην Ιαπωνία έχουν αγκαλιάσει αυτή την πρωτοβουλία και υπάρχουν σκέψεις να επεκταθούν τα OriHime και σε άλλα καφέ. Αυτό θα συμβάλλει στην καλύτερη κοινωνική ένταξη και άλλων ηλικιωμένων ή ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες.
Τέτοια πειραματικά σχέδια δείχνουν πόσο κουραστική μπορεί να είναι η μοναξιά για ανθρώπους που δεν μπορούν να πάνε για ψώνια, για μια βόλτα ή να συναντήσουν έναν φίλο.
Πολλές φορές διαβάζουμε για τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας, όμως η έμφαση συνήθως επικεντρώνεται στη σωματική υγεία. Η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική και μπορεί η τεχνολογία να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρεθούν πιο κοντά και ας απέχουν χιλιόμετρα μακριά ο ένας από τον άλλο.
Ίσως να αργούν ακόμα παρόμοιες πρωτοβουλίες στην Ελλάδα. Αυτό, όμως, δεν μας πτοεί. Εμείς συνεχίζουμε να φροντίζουμε τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία των φιλοξενουμένων μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εξασφαλίζοντάς τους μία υψηλή ποιότητα ζωής.