Πολλές φορές λέμε ότι οι άνθρωποι χρειάζονται να μιλούν και να επικοινωνούν. Τι γίνεται όμως όταν ο άνθρωπός μας έχει άνοια ή Αλτσχάιμερ και η επικοινωνία είναι δύσκολη; Πώς τους καταλαβαίνουμε και πώς μας ακούν;

Όσο προχωράει η άνοια τόσο δυσκολεύει η επικοινωνία. Οι άνθρωποι με άνοια χάνουν τις σκέψεις τους, ξεχνούν λέξεις και εκνευρίζονται γιατί αντιλαμβάνονται ότι κάτι τους συμβαίνει. Μέσα σε αυτόν τον εκνευρισμό, πρέπει να επικοινωνήσουν και να πουν τι σκέφτονται και τι θέλουν. Από το πιο απλό όπως τι θέλουν να φάνε μέχρι κάτι πιο σύνθετο όπως τις σκέψεις τους και τις φοβίες τους, οι άνθρωποι με άνοια δυσκολεύονται να γίνουν κατανοητοί. Πολλές φορές οι φίλοι και οι συγγενείς τους απελπίζονται και χάνουν την υπομονή τους επειδή δεν βγάζουν άκρη και δεν μπορούν να καταλάβουν τι θέλουν να τους πουν.

Ευτυχώς, μερικές απλές τεχνικές μπορούν να σας βοηθήσουν να επικοινωνήσετε με κάποιον με άνοια. Ελπίζουμε ότι οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να νιώσετε πιο κοντά στον άνθρωπό σας.

Πώς μιλάμε σε κάποιν με άνοια | Ηράκλειος οίκος ευγηρίαςΟργανώστε τη συζήτηση

Η ώρα της μέρας

Αν θέλετε να έχετε μεγαλύτερη επιτυχία στην επικοινωνία σας, οργανώστε χρονικά τη συζήτηση. Βρείτε μια ώρα της μέρας που ο άνθρωπός σας είναι πιο ήρεμος. Συνήθως αυτό είναι το πρωί ή το μεσημέρι, παρά το βράδυ. Όσο πιο ήρεμος, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να μπορέσετε να μιλήσετε και να επικοινωνήσετε.

Ένα ήσυχο σημείο

Οι άνθρωποι με άνοια ή Αλτσχάιμερ δεν μπορούν να αγνοήσουν θορύβους και την κίνηση γύρω τους. Αυτό τους εκνευρίζει. Αν θέλετε να μιλήσετε και να επικοινωνήσετε, βρείτε ένα ήσυχο σημείο χωρίς κίνηση, μουσική, θορύβους και διακοπές από άλλους ανθρώπους. Αυτό θα βάλει τον ηλικιωμένο σε μια πιο δεκτική συμπεριφορά.

Αν βλέπετε ότι δεν είναι καλή μέρα

Όπως όλοι μας, έτσι κι οι άνθρωποι με άνοια έχουν καλές και κακές μέρες. Αν δείτε ότι είναι μια κακή μέρα, αναβάλετε την συζήτηση για αργότερα. Αν προσπαθήσετε να μιλήσετε σε μια τέτοια φάση, ο άνθρωπός σας δεν θα σας ακούει και εσείς θα εκνευριστείτε και θα απελπιστείτε χωρίς λόγο.

Μην βιάζεστε

Μπορεί συχνά να μην το καταλαβαίνουμε, αλλά οι άνθρωποι με άνοια αντιλαμβάνονται πολλά πράγματα. Μην βιάζεστε. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας και στον ηλικιωμένο.

Πάνω απ’όλα, χρειάζεται πολλή υπομονή και καλοσύνη για να καταφέρετε να καταλάβετε κάποιον με Αλτσχάιμερ. Και είναι απόλυτα λογικό να νιώσετε εκνευρισμό όταν δεν βγάζετε άκρη. Αν σας συμβεί αυτό, τότε πρέπει απλά να απομακρυνθείτε, να ηρεμήσετε και να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας να διαχειριστεί την κατάσταση στο μυαλό πριν προσπαθήσετε και πάλι να επικοινωνήσετε με τον άνθρωπό σας.

Βρείτε ένα ουδέτερο θέμα συζήτησης

Από τα πιο απλά, όπως ‘τι θέλεις να φας’, μέχρι πιο αφηρημένα θέματα, βρείτε ένα ουδέτερο θέμα συζήτησης. Μπορείτε να βρείτε έναυσμα από τι συμβαίνει γύρω σας: ένα παιδί που παίζει, ένας άνθρωπος που μαγειρεύει, κάποιος που πάει για ψώνια. Αρχίστε απλά τη συζήτηση και δείτε πού σας βγάζει.

Πώς επικοινωνούμε;

Δεν είναι μωρό

Είναι φυσικό να νιώσουμε ότι ο άνθρωπος με άνοια έχει επιστρέψει στη μωρουδιακή του φάση αλλά αυτό είναι λάθος. Έχει την προσωπικότητά του, τα βιώματά και τις σκέψεις του. Μην μιλάτε σε έναν άνθρωπό με άνοια σαν να μιλάτε σε μωρό. Πείτε το όνομά του και μιλήστε κατανοητά και καθαρά, χωρίς όμως παιδιάστικα υποκοριστικά και μπεμπεκίσματα. Είναι ένδειξη σεβασμού να του συμπεριφέρεστε σαν ενήλικα.

Μην κάνετε πολλές ερωτήσεις

Είναι φυσικό να κάνουμε ερωτήσεις και να περιμένουμε απαντήσεις αλλά με ανθρώπους με άνοια αυτός δεν είναι πάντα ο πιο εποικοδομητικός τρόπος. Μην κάνετε αλλεπάλληλες ερωτήσεις γιατί θα νιώσει ο ηλικιωμένος ότι του κάνουν ανάκριση και θα εκνευριστεί γιατί δεν θα μπορεί να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις.

Προσπαθήστε να έχετε μια ροή στη συζήτηση με λίγες ερωτήσεις. Για παράδειγμα, μην του δίνετε άπειρες δυνατότητες όταν θέλετε να διαλέξει κάτι. Αν η ερώτηση είναι ‘τι θέλεις να φας;’, οι απαντήσεις είναι πολλές και ο ηλικιωμένος θα χάσει τον ειρμό της σκέψης του προσπαθώντας να σκεφτεί όλες τις δυνατότητες. Είναι καλύτερο να προτείνετε ‘θέλεις ψάρι ή κοτόπουλο;’ Αυτό δίνει τη δυνατότητα για μια απλή και εύκολη απάντηση.

Αργή συζήτηση

Το μυαλό ενός ανθρώπου με άνοια λειτουργεί αργά. Αφήστε ένα κενό ανάμεσα σε φράσεις ώστε να διαχειριστεί ο άνθρωπός σας τη συζήτηση καλύτερα και να σας καταλάβει. Δώστε του χρόνο να διαχειριστεί την πληροφορία που του δίνετε.

Μην τελειώνετε τις φράσεις του

Είναι πολύ φυσιολογικό να θέλετε να τελειώσετε τις φράσεις του ανθρώπου σας. Προσπαθήστε να μην το κάνετε και να του δώσετε χρόνο να το κάνει μόνος, κι ας διαλέγει λάθος λέξεις. Ο ηλικιωμένος θα νιώσει περήφανος για τον εαυτό του όταν τελειώσει αρκετές φράσεις μόνος του χωρίς βοήθεια.

Διαβάστε τη γλώσσα του σώματος

Η γλώσσα του σώματος λέει πολλά γιατί δεν περνάει από το μυαλό.

Αν ο ηλικιωμένος στριφογυρνάει στην πολυθρόνα του, μπορεί να νιώθει άβολα ή ακόμα και να θέλει να πάει στην τουαλέτα.

Αν τα γόνατα και τα πόδια του είναι στραμμένα στην πόρτα, ίσως θέλει να φύγει.

Και αν σας δείχνει κάποια φωτογραφία, αρχίστε μια συζήτηση με αυτό το θέμα και διαβάστε το βλέμμα του και τις χειρονομίες του. Μπορούν να σας πουν πολλά χωρίς να χρειάζεται να επικοινωνήσετε με λέξεις.

Μην ανακατεύετε θέματα

Αν αρχίσετε μια συζήτηση για το φαγητό, μην μπερδέψετε και μια συζήτηση για τον ιατρό. Οι άνθρωποι με άνοια μετά βίας μπορούν να ακολουθήσουν τον ειρμό μιας απλή συζήτησης—πόσο μάλλον δύο διαφορετικές συζητήσεις. Αρχίστε με ένα θέμα, τελειώστε το, δώστε χρόνο στον άνθρωπό σας να επεξεργαστεί τη συζήτηση και μετά αρχίστε μια καινούρια. Αν δείτε ότι ο ηλικιωμένος δεν αντέχει, αφήστε την νέα συζήτηση για αργότερα.

Γελάστε μαζί

Το γέλιο μας φέρνει κοντά. Αν υπάρχει κάτι που είναι αστείο, γελάστε. Γελάστε με τον εαυτό σας και με την παρεξήγηση. Προσέξτε να μην γελάτε εις βάρος του ηλικιωμένου, γιατί θα το αντιληφθεί και θα στεναχωρηθεί. Ακόμα κι αν δεν μπορεί να δείξει τη στεναχώρια του, θα εκνευριστεί και θα γίνει δύσθυμος.

Ο οίκος ευγηρίας Ηράκλειος και η άνοια

Στον οίκο ευγηρίας Ηράκλειος φροντίζουμε συχνά άτομα με άνοια και Αλτσχάιμερ. Έχουμε μάθει να επικοινωνούμε μαζί τους και συνέχεια προσπαθούμε να τους ακούμε. Αν έχετε έναν ηλικιωμένο που χρειάζεται τη φροντίδα μας, επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 28 46 000, δείτε τις τιμές του οίκου ευγηρίαςεπικοινωνήστε με τον Ηράκλειο online,  ή επισκεφθείτε μας στην οδό Πευκών 9-11, Νέο Ηράκλειο!