Συμβουλές για μία καλή ζωή του ηλικιωμένου στο σπίτι
Οι άνθρωποι αγαπούν το σπίτι τους και τις συνήθειές τους. Τους αρέσει να έχουν τις γωνίες τους, τα πράγματά τους και το καθημερινό τους πρόγραμμα που τους γεμίζει.
Με την πάροδο του χρόνου, οι ηλικιωμένοι αποκτούν διάφορες απαιτήσεις για να νιώθουν ασφαλείς και ευτυχισμένοι στο σπίτι τους. Είτε μένουν μόνοι είτε μένουν μαζί με κάποιο συγγενικό πρόσωπο, ένας ηλικιωμένος έχει διαφορετικές ανάγκες από κάποιον νεότερο. Η κινητικότητα, η υγιεινή, η αυτοεξυπηρέτηση και το φαγητό μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστούν στον ηλικιωμένο για να τον βοηθήσουν στην καθημερινότητά του.
Πώς κινείται ένας ηλικιωμένος στο σπίτι;
Όσο μεγαλώνουμε, τόσο η ισορροπία μας και οι κινήσεις μας αλλάζουν. Δεν έχουμε τα ίδια αντανακλαστικά ούτε την ίδια ευλυγισία.
Σε ένα σπίτι όπου διαμένει ένας ηλικιωμένος πρέπει να φροντίσουμε να μην υπάρχουν πολλά και μικρά έπιπλα που να δυσκολεύουν τη μετακίνηση, ιδίως αν ο ηλικιωμένος χρειάζεται μπαστούνι ή άλλο βοήθημα.
Πρέπει να έχουμε λίγα και χρηστικά έπιπλα τα οποία να είναι εμφανή και σχετικά υψηλά για να τα βλέπει εύκολα κάποιος που ίσως έχει προβλήματα όρασης. Επίσης, επιφάνειες με πολλά διακοσμητικά και μη-χρηστικά αντικείμενα μπορεί να δυσκολέψουν τον ηλικιωμένο, οπότε καλύτερα ο χώρος να είναι λιτός.
Αυτό που θέλουμε είναι να διευκολύνουμε τη μετακίνηση του ηλικιωμένου μέσα στο σπίτι για να νιώθει περισσότερη ανεξαρτησία και σιγουριά για τα βήματά του. Είναι ωραίο να μπορεί η γιαγιά να πηγαίνει στο μπαλκόνι ή στην τραπεζαρία χωρίς ενδοιασμούς ή ο παππούς να μπορεί να πηγαίνει στην κουζίνα για να φτιάξει έναν καφέ μόνος του.
Αφήστε χρηστικά αντικείμενα όπως γυαλιά, ρούχα, παπούτσια και παντόφλες σε εμφανή και εύκολα προσβάσιμα σημεία.
Αν έχετε σκάλες, είτε εσωτερικές είτε εξωτερικές, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει κουπαστή στην οποία να μπορεί να στηριχθεί ο ηλικιωμένος. Αν ο άνθρωπός σας δεν μπορεί να ανεβοκατεβαίνει σκάλες, σκεφτείτε την πιθανότητα να εγκαταστήσετε έναν ανελκυστήρα σκάλας.
Ποιες είναι οι ανάγκες για προσωπική υγιεινή;
Όπως όλοι μας, έτσι και ο ηλικιωμένος θέλει να πλένεται και να νιώθει φρέσκος και φροντισμένος.
Είναι καλό να έχετε ένα καρεκλάκι στο μπάνιο για να μπορεί να καθίσει χωρίς να πέσει. Βάλτε όλα όσα χρησιμοποιεί στο ύψος του χεριού του για να μην χρειάζεται να σηκώνεται. Κάποιες κινήσεις υγιεινής (ξύρισμα, πλύσιμο προσώπου, πλύσιμο δοντιών) μπορούν να γίνουν στο νιπτήρα, οπότε ίσως να χρειάζεστε καρέκλα. Φροντίστε οι πετσέτες και το σαπούνι να είναι προσβάσιμα και τοποθετημένα σε εμφανή σημεία.
Ο ηλικιωμένος και η αυτοεξυπηρέτηση στην τουαλέτα
Είναι πάντα πολύ πιο εύκολο να μπορεί ο άνθρωπος να πηγαίνει στην τουαλέτα μόνος του: αυτό του δίνει αυτοεκτίμηση και νιώθει ότι δεν έχει επιστρέψει στην βρεφική ηλικία.
Όσο ο άνθρωπός σας μπορεί, βοηθήστε τον και διευκολύνετε τις κινήσεις του στην τουαλέτα. Βάλτε μπάρα για να μπορεί να στηριχτεί και φροντίστε να μπορεί να πιάσει το χαρτί τουαλέτας.
Αν έχει ακράτεια, προμηθευτείτε πάνες κατάλληλες για τις ανάγκες του, ενώ μη ξεχάσετε και πάνες νύχτας για να μπορεί ο άνθρωπός σας να έχει μια ήσυχη και ξεκούραστη νύχτα. Αυτό θα τον βοηθήσει να είναι πιο ευχάριστος και συνεργάσιμος μέσα στην ημέρα.
Βασικές ανάγκες υγείας
Εκτός από τις πάνες, καλό είναι να έχετε ένα ηλεκτρονικό πιεσόμετρο για να μπορείτε να παίρνετε την πίεση εύκολα και γρήγορα.
Αν ο ηλικιωμένος έχει θέμα διαβήτη, επενδύστε σε έναν μετρητή σακχάρου: θα σας γλυτώσει από αρκετές βόλτες στο φαρμακείο, ενώ θα έχετε και μια καλύτερη και ακριβέστερη εικόνα της υγείας του ανθρώπου σας.
Και βεβαίως, φροντίστε τα χάπια και όποια άλλη φαρμακευτική αγωγή ακολουθεί. Αν δεν έχει πρόβλημα μνήμης, δώστε στον άνθρωπό σας την ευκαιρία να τακτοποιεί και να παίρνει τα φάρμακά του μόνος τους, καθώς αυτό είναι μια ένδειξη αυτονομίας και θα τον τονώσει ψυχολογικά.
Βοηθήστε τον άνθρωπό σας να έχει ανεξαρτησία
Αν μένετε μαζί με τον ηλικιωμένο, μην τον κάνετε να νιώσει ότι είναι μωρό, μια και αυτό ρίχνει την αυτοπεποίθησή του και την ψυχολογία του.
Αν μπορεί να κινηθεί, εντάξτε τον στην καθημερινή ζωή σας. Ζητήστε του να σας βοηθήσει σε μικρές καθημερινές εργασίες: το στρώσιμο του τραπεζιού, λίγο μαγείρεμα, πότισμα στις γλάστρες του μπαλκονιού, λίγη καθαριότητα στο σπίτι ή ακόμα και το φύτεμα μιας γλάστρας. Δώστε τους κίνητρα να νιώθουν ωφέλιμοι και χρήσιμοι στο κοινωνικό σύνολο και βέβαια στο σπίτι.
Αυτοί οι άνθρωποι είχαν ευθύνες, δικαιώματα και επιλογές για τη ζωή τους για πολλά χρόνια: ας μην τα αφαιρέσουμε όσο μπορούμε και μπορούν.
Ο ηλικιωμένος χρειάζεται κοινωνικότητα και επικοινωνία
Αν ο άνθρωπός σας δεν έχει άνοια, βοηθήστε τον να κρατήσει την επικοινωνία με φίλους και γνωστούς. Ενθαρρύνετέ τον τον να παίρνει τηλέφωνο και να μιλάει ή προτείνετέ του να βρεθεί με φίλους και φίλες.
Προσπαθήστε να βρείτε ευκαιρίες για κοινωνικοποιήση στη γειτονιά: ακόμα και μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο μπορεί να είναι σημαντική για έναν άνθρωπο. Αφήστε τη γιαγιά να τα πει με τον ταχυδρόμο και τον μπακάλη και δώστε της ευκαιρίες να ακονίζει το μυαλό της.
Σταυρόλεξα και βιβλία για το μυαλό του ηλικιωμένου
Όσο ο άνθρωπός μας μπορεί να διαβάζει, δώστε του ευκαιρίες να λύσει σταυρόλεξα και να διαβάσει. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να κρατήσει το μυαλό του σε εγρήγορση. Βιβλία, ιστορίες, περιοδικά και εφημερίδες κρατούν τον ενδιαφέρον και βοηθάνε να δώσουν νέο νόημα στη ζωή ενός ανθρώπου.
Έχουμε δει ηλικιωμένους που έχουν αποκτήσει βασικές γνώσεις τεχνολογίας και έμαθαν να χειρίζονται τάμπλετ. Είναι μια καλή λύση για να κρατήσουν επαφή με τον έξω κόσμο, να ενδιαφερθούν και να διαβάσουν. Αν τους αρέσει, μην σκοντάψετε στη σκέψη ότι «αυτά είναι για τους μικρούς».
Χαρίστε στον ηλικιωμένο αυτοεκτίμηση και σεβασμό
Οι πιο πολλοί ηλικιωμένοι έχουν έντονη την αίσθηση της φθαρτότητας τους. Καταλαβαίνουν ότι οι δυνάμεις τους μειώνονται και ότι έχουν ανάγκη βοήθειας. Όσο μπορούμε, τους βοηθάμε αλλά πάντα έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι θέλουν να νιώθουν ότι είναι ακόμα ανεξάρτητοι, ελεύθεροι και μπορούν να πάρουν τις αποφάσεις τους.
Αν θέλουν μια μέρα να επιλέξουν οι ίδιοι τι θα φάνε για μεσημεριανό, αφήστε τους να διαλέξουν. Και αν θέλουν να μαγειρέψουν ένα βράδυ, δώστε τους αυτή τη δυνατότητα. Έτσι νιώθουν χρήσιμοι και ανακτούν την αυτοεκτίμησή τους.
Δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο εκτός σπιτιού
Κάποιοες φορές, είναι δύσκολο να έχουμε έναν ηλικιωμένο γονιό ή συγγενή στο σπίτι. Υπάρχουν στιγμές ψυχολογικής φόρτισης και κούρασης.
Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να ξεκουραστείτε. Ζητείστε από κάποιον άλλο συγγενή (αδέλφια, γονείς, παιδιά, ξαδέλφια) να σας βοηθήσουν ή, αν μπορείτε οικονομικά, μια φορά στις τόσες, προσλάβετε κάποιον να σας βοηθάει, ακόμα κι αν είναι απλά να κάνει λίγες ώρες παρέα στον άνθρωπό σας για να μπορέσετε να βγείτε από το σπίτι χωρίς έγνοιες.
Αν βλέπετε ότι ο άνθρωπός σας χρειάζεται κάτι παραπάνω από τη δική σας φροντίδα στο σπίτι, τότε ο οίκος ευγηρίας Ηράκλειος είναι εδώ για να σας βοηθήσει.
Η μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Ηράκλειος διαθέτει όλες τις ιατρικές ειδικότητες για την αρτιότερη φροντίδα των ηλικιωμένων, ενώ παρέχουμε 24ώρη νοσηλευτική φροντίδα. Διαθέτουμε δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια καθώς και μονόκλινα και προσφέρουμε τις σωστές και κατάλληλες διατροφικές επιλογές με βάση τη μεσογειακή διατροφή.
Επικοινωνήστε με τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ηράκλειος online, καλέστε μας στο 210 28 46 000, ή επισκεφθείτε μας στη διεύθυνση Πευκών 9-11, Νέο Ηράκλειο για να σας βοηθήσουμε και να συζητήσουμε για τις ανάγκες του ανθρώπου σας. Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!