Γιατί μιλάμε συνέχεια για διατροφή και άσκηση;
Οι γιορτές μόλις τέλειωσαν και αν ρωτήσετε κάποιον τι αποφάσεις πήρε για το νέο έτος, πιθανότητα θα πουν ότι αποφάσισαν να τρέφονται σωστά και να ασκούνται. Και είναι λογικό: οι ιατροί συνέχεια τονίζουν ότι η σωστή διατροφή και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν το σώμα και το μυαλό να αντισταθούν στη γήρανση. Έχετε αναρωτηθεί όμως γιατί είναι αυτά τόσο σημαντικά; Πώς προστατεύει το μυαλό η διατροφή; Τι κάνει η άσκηση και μας κρατάει σε εγρήγορση;
Μια επιστημονική ομάδα του Χάρβαρντ εξήγησε πρόσφατα πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος και τι τον επηρεάζει. Για να δούμε πώς μπορούμε να κρατήσουμε το μυαλό μας σε εγρήγορση.
Μειώνουμε το οινόπνευμα και το ποτό
Παρά τις φήμες ότι ένα ποτηράκι την ημέρα κάνει καλό, η αλήθεια είναι ότι το αλκοόλ επιβαρύνει τον οργανισμό—συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.
Το αλκοόλ αυξάνει τις τοξίνες και την νευροτοξικότητα στο σώμα και τους νευρώνες, ιδίως στους νευρώνες του εγκεφάλου. Επίσης, μειώνει τους ιστούς μέσα στον εγκέφαλο, κυρίως στον ιππόκαμπο, εκεί όπου αποθηκεύονται οι μνήμες. Όσο περισσότερο πίνουμε, τόσο συρρικνώνεται το μέγεθος του εγκεφάλου και ιδίως του ιππόκαμπου. Σιγά σιγά, δυσκολευόμαστε να ανακαλέσουμε μνήμες και χάνουμε την ικανότητα να θυμόμαστε.
Καλή ποιότητα ύπνου
Ο ύπνος είναι η ώρα της ημέρας όπου ο εγκέφαλος ξεκουράζεται, ξεφορτώνεται τοξίνες, ταξινομεί μνήμες και αναδομεί ιστούς.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος καθαρίζει τις νευροτοξίνες που έχουν αναπτυχθεί μέσα στη μέρα και κυριολεκτικά καθαρίζει το μυαλό από τα σκουπίδια. Μέρος αυτών των αποβλήτων είναι τα βήτα-αμυλώδη που ευθύνονται για τη μειωμένη ικανότητα μνήμης και είναι άμεσα συνυφασμένα με το Αλτσχάιμερ.
Ένας υγιής εγκέφαλος χρειάζεται χρόνο για να ξεκουραστεί και να αναδομηθεί. Ανάλογα με τον άνθρωπο, αυτό συνήθως σημαίνει 7 με 9 ώρες καλής ποιότητας ύπνου την ημέρα. Όσο λιγότερο κοιμόμαστε, τόσο λιγότερο χρόνο έχει ο εγκέφαλος να ξεφορτωθεί τις νευροτοξίνες. Τα αποτέλεσμα είναι να δυσκολεύεται η προσπάθειά του να ξεκουραστεί και να λειτουργεί σωστά.
Σωστή διατροφή
Όλοι οι ιατροί θα σας πουν να τρώτε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια και άπαχο κρέας. Αλλά γιατί;
Πρώτα απ’όλα, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι γεμάτα τοξίνες τις οποίες πρέπει να ξεφορτωθεί το σώμα. Όσο λιγότερες τρώμε, τόσο καλύτερο είναι.
Επίσης, μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες μειώνουν την ανάπτυξη φλεγμονών στον εγκέφαλο, αλλά και στο υπόλοιπο σώμα, επειδή καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν φλεγμονές.
Οι ελεύθερες ρίζες είναι άτομα που χάνουν ένα ηλεκτρόνιο και προσπαθούν να το αναπληρώσουν. Η προσπάθεια αυτή τα οδηγεί να προκαλούν βλάβες στο σώμα και να το οξειδώνουν: αυτό είναι το επονομαζόμενο οξειδωτικό στρες, το οποίο ευθύνεται για την κατάπτωση των γνωστικών μας ικανοτήτων.
Τα αντιοξειδωτικά δίνουν στις ελεύθερες ρίζες το επιπλέον ηλεκτρόνιο που χρειάζονται για να έρθουν σε ισορροπία. Με τον τρόπο αυτό, βοηθούν το αίμα να κυκλοφορεί ελεύθερα στον εγκέφαλο και καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες.
Ωμέγα 3 και τα ωμέγα 6 και βιταμίνη D
Σίγουρα θα σας έχει πει ο γιατρός σας να κάθεστε—με μέτρο—στον ήλιο για να μεταβολίσετε βιταμίνη D. Τα ωμέγα 3 και 6 καθώς και η βιταμίνη D μας προστατεύουν από φλεγμονές και διευκολύνουν της ελαστικότητα των ιστών και εγκεφαλικών νευρώνων.
Όσο πιο ενεργά είναι τα κύτταρα του εγκεφάλου, τόσο καλύτερα λειτουργούν, απομακρύνοντας την άνοια και αυξάνοντας τις γνωστικές μας ικανότητες.
Λιγότερη ζάχαρη
Το ακούμε από παντού: η ζάχαρη είναι νόστιμη αλλά δεν μας κάνει καλό. Αν και όλοι λιγουρευόμαστε γλυκά, σοκολάτες και πάστες, πρέπει να μειώσουμε τη ζάχαρη όσο μπορούμε περισσότερο.
Ο λόγος είναι ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί φλεγμονές στο σώμα και αυξάνει την παραγωγή κυτοκινών. Κανονικά, οι κυτοκίνες είναι πρωτεΐνες που προστατεύουν το σώμα από εξωτερικούς παράγοντες. Η ελεγχόμενη φλεγμονή είναι ο τρόπος του σώματός μας να προστατευθεί από απειλές.
Όταν όμως οι κυτοκίνες αυξάνονται υπερβολικά, κάτι που μπορεί να προκληθεί από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, τότε προκαλούν αδικαιολόγητες φλεγμονές στο σώμα χωρίς να υπάρχει λόγος. Έτσι προκαλούνται τα αυτοάνοσα νοσήματα.
Όσο οι φλεγμονές αυξάνονται, επηρεάζουν και τη λειτουργία του εγκεφάλου, μειώνοντας τις γνωστικές λειτουργίες και τη δυνατότητα της μνήμης.
Προϊόντα ζύμωσης
Τα προϊόντα ζύμωσης περιέχουν μικρο-οργανισμούς που προστατεύουν τα νεύρα του εγκέφαλου και μειώνουν την γνωστική κατάπτωση. Τροφές όπως το γιαούρτι λειτουργούν στο επίπεδο εντέρου-εγκεφάλου και μειώνουν τις φλεγμονές ενώ εξισορροπούν τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Αν αναρωτιέστε τι σχέση έχει το έντερο με τον εγκέφαλο, πολλοί νευροδιαβιβαστές στο μυαλό γεννιούνται στο έντερο, όπως η σεροτονίνη. Όσο πιο υγιές το έντερο, τόσο πιο λειτουργικός ο εγκέφαλος!
Η άσκηση
Η ήπια άσκηση αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης και ενδορφινών στον εγκέφαλο. Όλα αυτά μας κάνουν να νιώθουν ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι από τη ζωή μας. Αυτά τα χημικά του εγκεφάλου μειώνουν το άγχος και το στρες ενώ στέλνουν στο μυαλό μόρια και στοιχεία που βοηθούν στην καλή λειτουργία του και στη μνήμη.
Διατροφή και άσκηση για καλή ζωή
Μεγαλώνοντας, πολλοί άνθρωποι αγχώνονται ότι θα πάθουν άνοια και Αλτσχάιμερ και σιγά-σιγά θα χάσουν τον εαυτό τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προσπαθούν να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και συμπεριφοράς που θα τους δώσει παραπάνω χρόνια υγείας. Όσο είναι στο χέρι μας, λοιπόν, ας προσπαθήσουμε να έχουμε υγιεινό τρόπο ζωής. Μας κάνει να νιώθουμε όμορφα, να ζούμε περισσότερο και να ζούμε καλύτερα.
Στη μονάδα φροντίδας Ηράκλειος ακολουθούμε τη μεσογειακή διατροφή που βασίζεται σε φρέσκα λαχανικά και φρούτα, όσπρια, κρέας και ψάρι. Για οποιαδήποτε πληροφορία, επικοινωνήστε με τον Ηράκλειο online, καλέστε μας στο 210 28 46 000, ή επισκεφθείτε μας πίσω από το σταθμό ΗΣΑΠ Ηρακλείου για να δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής σας και να σας δώσουμε όποια πληροφορία χρειάζεστε!