Το έντερο κρύβει πολλά μυστικά
Κρύβουμε μέσα στο σώμα μας ένα όργανο που είναι σχεδόν 6 μέτρα μακρύ: είναι το έντερό μας. Ο βασικός σκοπός του είναι να χωνεύει το φαγητό και να απορροφά τις θρεπτικές ουσίες. Στο τέλος, αποβάλει τα στοιχεία που δεν χρειάζεται ο οργανισμός.
Το έντερο κρύβει όμως πολλές άλλες λειτουργίες. Το ξέρατε ότι το 95% της σεροτονίνης του εγκεφάλου παράγεται στο έντερο; Το ίδιο ισχύει για το 50% της ντοπαμίνης, ενός άλλου κρίσιμου νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου. Επίσης, το κέντρο του ανοσοποιητικού συστήματός μας βρίσκεται στο έντερο, αφού εκεί βρίσκεται το 70 % αυτού του συστήματος.
Το έντερο δρα ως ένας δεύτερος εγκέφαλος χάρη στο μικροβίωμα που κατοικεί εκεί. Το μικροβίωμα αποτελείται από εκατομμύρια οργανισμούς που σχηματίζονται και βοηθούν στη λειτουργία του εντέρου. Όταν αυτοί οι οργανισμοί είναι σε ισορροπία, τότε το έντερο λειτουργεί σωστά και οι ευεργετικές δράσεις είναι εμφανείς σε όλο το σώμα. Σε περίπτωση, όμως, που το μικροβίωμα δεν είναι ισορροπημένο, τα σημάδια εμφανίζονται παντού.
Ας δούμε λοιπόν τα μυστικά που κρύβει το έντερο.
Το έντερο σε αριθμούς
- Το έντερο είναι μεταξύ 6 και 9 μέτρα. Οι άνδρες έχουν μακρύτερο έντερο από τις γυναίκες. Επίσης, οι νέοι έχουν μακρύτερο έντερο από τους ηλικιωμένους. Τέλος, οι πιο εύσωμοι άνθρωποι έχουν μακρύτερο έντερο από τους λεπτότερους.
- Το σάλιο βοηθάει στη λειτουργία του εντέρου. Ο άνθρωπος παράγει από μισό μέχρι 1.5 λίτρο σάλιο την ημέρα.
- Η τροφή θέλει, κατά μέσο όρο, 28 ώρες από τη στιγμή που μπαίνει στο στόμα μέχρι να βγει στα κόπρανα. Η διάρκεια αυτή μπορεί να είναι από 14 ώρες μέχρι και πάνω από 50, ανάλογα με τον οργανισμό.
Το μικροβίωμα του εντέρου
Το μικροβίωμα σε αριθμούς
Το μικροβίωμα του εντέρου είναι το σύνολο όλων των μικρο-οργανισμών που δομούν το έντερο. Περιλαμβάνει ιούς, μύκητες και μικρόβια τα οποία κανονικά βρίσκονται σε σωστή ισορροπία και δεν προκαλούν πρόβλημα στον άνθρωπο. Το μικροβίωμα του εντέρου περιλαμβάνει πάνω από 100 τρισεκατομμύρια οργανισμούς που λειτουργούν, υπό κανονικές συνθήκες, αρμονικά μεταξύ τους.
Το μικροβίωμα του εντέρου μας ακολουθεί πριν από τη γέννηση
Το μικροβίωμα του εντέρου φτιάχνεται στον άνθρωπο πριν από τη γέννηση, κατά την εμβρυακή κατάσταση.
Ο τρόπος γέννησης και η διατροφή παίζουν μεγάλο ρόλο στον πλούτο και την ισορροπία του εντέρου. Το μητρικό γάλα προσφέρει περισσότερη ποικιλία οργανισμών και ενισχύει το μικροβίωμα, ενώ πιστεύεται ότι το μικροβίωμα του μωρού εμπλουτίζεται με τον φυσιολογικό τοκετό.
Το μικροβίωμα εξελίσσεται μέσα στα 2 με 3 πρώτα χρόνια της ζωής μας και μετά σταθεροποιείται και μας συντροφεύει μια ζωή.
Τι κάνει το μικροβίωμα;
Το μικροβίωμα του εντέρου παράγει ενέργεια από το φαγητό που τρώμε, ισορροπεί μεταξύ καλών και κακών μικροβίων και οργανισμών και παράγει βασικούς νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, καθώς και βιταμίνες όπως η βιταμίνη Κ. Τέλος, ρυθμίζει το ανοσοποιητικό και τον μεταβολισμό του οργανισμού.
Το μικροβίωμα του εντέρου είναι μοναδικό για κάθε άνθρωπο
Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό μικροβίωμα του εντέρου. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι Δυτικές κοινωνίες έχουν φτωχότερο μικροβίωμα από πληθυσμούς που ζουν σε αγροτικές περιοχές ή σε φτωχότερες χώρες. Επίσης, έχουν διαφορετικές ισορροπίες μεταξύ των μυκήτων, μικροβίων και μικρο-οργανισμών σε σχέση με άλλους πληθυσμούς. Αυτό κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι το μικροβίωμα επηρεάζεται από τη διατροφή.
Οι φιλίες μας επηρεάζουν το μικροβίωμά μας
Μια πρόσφατη έρευνα κατέληξε στο αναπάντεχο συμπέρασμα ότι ο κοινωνικός μας κύκλος επηρεάζει την ποικιλομορφία και το σύνολο του μικροβιώματος. Οι φίλοι έχουν κοντινό μικροβίωμα μεταξύ τους, και ας μην μοιράζονται το ίδιο φαγητό. Επίσης, όταν αλλάζουμε φίλους ή κοινωνικό περίγυρο, αυτομάτως αλλάζει και το μικροβίωμα του εντέρου.
Η διατροφή και η υγεία του εντέρου
Αφού βασικός σκοπός του εντέρου είναι η απορρόφηση της τροφής, είναι λογικό ότι επηρεάζεται άμεσα από αυτό που τρώμε.
Ένα πλούσιο και ποικιλόμορφο μικροβίωμα προέρχεται από μια διατροφή γεμάτη φρούτα, λαχανικά, καρπούς και όσπρια. Οι πολύ επεξεργασμένες τροφές μειώνουν την ποικιλομορφία του εντέρου. Όσο περισσότερες διαφορετικές τροφές τρώμε, τόσο καλύτερα για το έντερό μας.
Η ηλικία επηρεάζει την ποικιλομορφία του εντέρου
Οι ηλικιωμένοι έχουν φτωχότερο έντερο από τους νεότερους. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε λιγότερη καλή διατροφή ή σε δυσλειτουργίες του εντέρου.
Κάποιες ασθένειες είναι εμφανείς στο έντερο
Έρευνες έχουν δείξει ότι επιστήμονες μπορούν να δουν αν κάποιος έχει διαβήτη 2 από την ανάλυση του μικροβιώματος του εντέρου του. Αυτό μας δείχνει ότι αυτά τα δυο επηρεάζονται μεταξύ τους.
Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι το μικροβίωμα ενός ανθρώπου με διαβήτη 2 είναι τελείως διαφορετικό από το μικροβίωμα ενός ανθρώπου με π.χ. υψηλή χοληστερίνη (αθηροσκλήρωση).
Επίσης, η νόσος του Πάρκινσον οφείλεται σε μείωση της παραγωγής ντοπαμίνης. Γνωρίζοντας ότι το 50% αυτής παράγεται στο έντερο, είναι λογικό να πιστεύουμε ότι το έντερο συνδέεται με την νόσο. Σε μια έρευνα σε ποντίκια, ποντίκια με συμπτώματα Πάρκινσον χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Στη μία ομάδα έδωσαν μικρο-οργανισμούς που προέρχονταν από υγιείς ανθρώπους και στην άλλη μικρο-οργανισμούς εντέρου από ανθρώπους με Πάρκινσον. Σε λίγο διάστημα, η δεύτερη ομάδα εμφάνισε χειρότερα αποτελέσματα όσον αφορά την κινητικότητα σε σχέση με την πρώτη.
Η υγεία του εντέρου είναι σημαντική
Αυτό που ανακαλύπτουμε είναι ότι το έντερο είναι το δεύτερο μυαλό του σώματος και δρα σε πολλά σημεία του σώματος που ούτε καν θα σκεφτόμασταν.
Ο καλύτερος τρόπος να κρατήσουμε το έντερο μας υγιές είναι να τρώμε υγιεινά, με μπόλικα φρούτα και λαχανικά, και με όσο το δυνατό λιγότερες επεξεργασμένες τροφές. Καθημερινή άσκηση και μια θετική οπτική στη ζωή μπορούν να βοηθήσουν το έντερό μας—κάτι που βοηθά όλο το σώμα μας.
Στη μονάδα φροντίδας Ηράκλειος ακολουθούμε τη μεσογειακή διατροφή που βασίζεται σε φρέσκα λαχανικά και φρούτα, όσπρια, κρέας και ψάρι. Για οποιαδήποτε πληροφορία, επικοινωνήστε με τον Ηράκλειο online, καλέστε μας στο 210 28 46 000, ή επισκεφθείτε μας πίσω από το σταθμό ΗΣΑΠ Ηρακλείου για να δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής σας και να σας δώσουμε όποια πληροφορία χρειάζεστε!