Η γήρανση γίνεται σε δύο ηλικιακές εκρήξεις
Δημοσιεύτηκαν πρόσφατα τα αποτελέσματα μιας μεγάλης έρευνας σχετικά με το πότε γερνάνε οι άνθρωποι. Ενώ μέχρι πρότινος πιστεύαμε ότι γερνάμε αργά και σταθερά, η έρευνα έδειξε ότι εν τέλει γερνάμε σε δύο εκρήξεις γήρανσης, που τοποθετείται χρονικά στα 44 και στα 60.
Αυτή η νέα πληροφορία αλλάζει το πώς αντιλαμβανόμαστε τη γήρανση: αντί να γίνεται σταδιακά, γίνεται σε άλματα. Ίσως αυτό να μας δώσει τις γνώσεις για να καταπολεμήσουμε καλύτερα τα σημάδια της και τα αποτελέσματά της στο σώμα και το μυαλό.
Ας δούμε λοιπόν τι έδειξε η έρευνα.
Η γήρανση γίνεται σε συγκεκριμένες ηλικίες
Αντίθετα με ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα, τα μόρια στο σώμα γερνάνε ξαφνικά και σημαντικά γύρω στα 40—πιο συγκεκριμένα, στα 44—και στα 60. Σε αυτές τις ηλικίες η γήρανσης επιταχύνεται σε όλα τα μόρια που εξετάστηκαν, οπότε η γήρανση είναι πολύπλευρη.
Πώς το ανακάλυψαν αυτό; Είχαν ένα σύνολο 108 ανθρώπων οι οποίοι παρακολουθούνταν κάθε λίγους μήνες για διάστημα ενός με επτά ετών. Ανέλυσαν πάνω από 150.000 μόρια αλλά και τα μικρόβια και το μικροβίωμα στο έντερο και στο δέρμα τους, καθώς και τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σώμα.
Ενώ περίμεναν ότι η ανάλυση όλων αυτών των μορίων θα έδειχνε μια σταδιακή γήρανση, ανακάλυψαν ότι υπήρχε μια μεγάλη επιτάχυνση στην αρχή των 40 και μετά γύρω στα 60. Εικάζουν ότι υπάρχει και μια τρίτη ηλικιακή γήρανση στα 78, αλλά αυτό χρειάζεται να εξακριβωθεί. Η συγκεκριμένη ηλικία είναι δυσκολότερο να αναλυθεί γιατί οι άνθρωποι έχουν συνήθως και άλλα θέματα υγείας, τα οποία μπορεί να μπερδέψουν τα ευρήματα. Για παράδειγμα, σε αυτές τις ηλικίες αυξάνεται γεωμετρικά η πιθανότητα κάποιος να πάσχει από άνοια ή Αλτσχάιμερ.
Αν και η επιτάχυνση στην ηλικία των 60 ήταν αναμενόμενη, η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν ότι η γήρανση γίνεται ξαφνικά στα 40. Αρχικά, οι ερευνητές αναρωτήθηκαν μήπως η γήρανση οφείλεται στο γεγονός ότι σε εκείνη την ηλικία οι γυναίκες εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια περι-εμμηνόπαυσης. Ακόμα κι όταν η έρευνα εξισορρόπησε τα ευρήματα για να λάβει υπόψη και αυτό το δεδομένο, δεν άλλαξε κάτι. Άλλωστε, είδαν ότι και οι άντρες στα 40 τους βιώνουν την ίδια γήρανση, οπότε η εμμηνόπαυση δεν παίζει σημαντικό ρόλο.
Τι γερνάει πρώτο;
Με τόσα στοιχεία στα χέρια τους, οι ερευνητές κατάφεραν να απαντήσουν και στο ερώτημα, ποια μόρια γερνάνε πρώτα—δηλαδή, ποιο κομμάτι του σώματος.
Στο πρώτο κύμα των 40 βρίσκονται τα μόρια που σχετίζονται με το καρδιακό σύστημα καθώς και αυτά που μεταβολίζουν την καφεΐνη, το οινόπνευμα και τα λιπίδια.
Στο δεύτερο κύμα των 60 εντοπίζονται τα μόρια που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και τη λειτουργία των νεφρών.
Τα μόρια του δέρματος και των μυών γερνάνε και στις δύο ηλικίες.
Τι συμπεράσματα βγάζουμε από την έρευνα;
Είναι σημαντικό να προσέξουμε τις ηλικίες που γίνεται αντιληπτή η γήρανση γιατί είναι το σημείο που μπορούμε να την καταπολεμήσουμε. Αυτό ισχύει για τους γιατρούς αλλά και τους ίδιους τους ανθρώπους, καθώς τώρα ξέρουμε πότε πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας.
Είναι επίσης σημαντικό ότι μπορούμε να ελέγχουμε πιο συστηματικά συγκεκριμένα συστήματα του σώματος σε συγκεκριμένες ηλικίες, ακόμα και πριν εμφανιστούν συμπτώματα. Έτσι, έχουμε μια καλύτερη εικόνα πιθανών προβλημάτων, τα οποία μπορούν να εντοπιστούν σε πρώιμο στάδιο.
Τι κάνουμε στα 40
Οι άνθρωποι στα 40 πρέπει να φροντίζουν την υγεία της καρδιάς τους, αφού εκεί χτυπάει αρχικά η γήρανση. Σωστή διατροφή και άσκηση μπορούν να βοηθήσουν την υγεία της καρδιάς. Επειδή επιβραδύνεται ο μεταβολισμός των λιπιδίων τα οποία επηρεάζουν την καρδιά, καλό είναι να υπάρχει ταυτόχρονα μια συντονισμένη προσπάθεια υγιεινής διατροφής.
Ακόμα, καλό είναι να πίνουμε οινόπνευμα σε ελεγχόμενες ποσότητες, αφού και αυτό μεταβολίζεται δυσκολότερα. Το ίδιο ισχύει και με τον καφέ, αν και μερικοί άνθρωποι μπορεί να δυσκολευτούν με αυτό, γιατί θεωρείται μεγάλη απόλαυση της ζωής.
Τι κάνουμε στα 60
Όσο μεγαλώνουμε, και ειδικά όταν μπαίνουμε στα 60, προσέχουμε το ανοσοποιητικό μας. Η δε υγεία των νεφρών συνδέεται με τη διακοπή του καπνίσματος—ιδανικά, πολύ πριν τα 60.
Η επιβράδυνση του μεταβολισμού των υδατανθράκων δεν σημαίνει μόνο ότι πρέπει να περιορίσουμε το πολύ ψωμί, μακαρόνια κλπ. αλλά και ότι πρέπει να τρώμε υδατάνθρακες ολικής άλεσης και πιο σύνθετους υδατάνθρακες που παρέχουν ίνες και άλλα χρήσιμα ιχνοστοιχεία.
Και βέβαια, όλα αυτά συνδυάζονται και πάλι με μία γενικότερα σωστή διατροφή, πολύ νερό και σωστές πρακτικές υγιεινής.
Η πληροφόρηση οδηγεί στην πρόληψη
Όταν ξέρουμε κάτι, μπορούμε να δράσουμε. Αν όντως επιβεβαιωθούν αυτές οι έρευνες, τότε μπορούμε να κάνουμε προληπτική ιατρική. Όπως όλοι ξέρουμε, η πρόληψη σημαίνει ότι μια κατάσταση δεν εξελίσσεται σε κάτι επικίνδυνο. Άρα, γύρω στα 45 κάνουμε καρδιολογικές εξετάσεις οι οποίες θα δείξουν αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που πρέπει να προσέχουμε. Στα 60, ελέγχουμε όλο το σώμα με έμφαση στα νεφρά.
Όσο προχωράει η έρευνα είναι πιθανόν να μας δώσει ακόμα περισσότερες πληροφορίες, ιδίως για ένα πιθανό τρίτο κύμα γήρανσης. Αυτό θα κάνει την πρόληψη ακόμα πιο σημαντική αλλά και στοχευμένη. Δεν είναι καλύτερο να ξέρουμε τι να ελέγξουμε από το να ψάχνουμε στα τυφλά;
Το να μεγαλώνουμε είναι αναπόφευκτο. Μπορούμε όμως να το κάνουμε καλύτερο. Ας γεράσουμε λοιπόν όντας υγιείς και προσέχοντας τους εαυτούς μας.
Και για όσους έχουν ήδη μεγαλώσει και χρειάζονται βοήθεια, στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ηράκλειος θα βρουν τη φροντίδα που χρειάζονται. Επικοινωνήστε με τον Ηράκλειο online, καλέστε μας στο 210 28 46 000 ή επισκεφθείτε μας πίσω από το σταθμό ΗΣΑΠ Ηρακλείου για να απαντήσουμε στα ερωτήματά σας!