Πώς μένει απασχολημένος ένας ηλικιωμένος στο σπίτι ή στον οίκο ευγηρίας;

Πολλοί ηλικιωμένοι έχουν μειωμένη κινητικότητα. Ακόμα,όμως, κι αν είναι περιορισμένοι στο σπίτι ή στον οίκο ευγηρίας, θέλουν να παραμένουν απασχολημένοι. Ένας ηλικιωμένος που έχει διάυγεια σκέψης θέλει να κάνει ακόμα πράγματα. Ανάλογα με τα επίπεδα κινητικότητας, κάθε ηλικιωμένος μπορεί να βρει μια ή πολλές ασχολίες που να του αρέσουν και να του κρατάνε το ενδιαφέρον.

Συχνά ξεχνάμε πως η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική. Ακόμα και ένας κατάκοιτος ηλικιωμένος μπορεί—και πρέπει—να βρει καθημερινές ασχολίες που θα του δώσουν όρεξη και νόημα στη ζωή.

Σταυρόλεξο και άλλα παιχνίδια

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι ηλικιωμένοι για να ακονίζουν το μυαλό τους και να παραμένουν απασχολημένοι. Σταυρόλεξο, Sudoku, γρίφοι και παρόμοιες ασχολίες κρατάνε ζωντανό το ενδιαφέρον και βοηθούν στην ευελιξία και ευλυγισία του μυαλού.

Αυτές οι δημιουργικές ασχολίες παρέχουν επιπλέον και μια μορφή … στοιχήματος. Ένας ηλικιωμένος συχνά βάζει στοίχημα με τον εαυτό του να τελειώσει το Sudoku, να λύσει τον γρίφο, ή να τελειώσει το σταυρόλεξο. Έτσι, βιώνει την επιτυχία και νιώθει ότι κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία μια ασχολία που ανέλαβε.

Ηλικιωμένος παίζει sudoku στο γηροκομείο | Ηράκλειος οίκος ευγηρίαςΛουλούδια

Δεν χρειάζεται να έχετε κήπο για να μπορεί ο άνθρωπός σας να ασχοληθεί με τα λουλούδια. Ακόμα και σε έναν οίκο ευγηρίας, οι άνθρωποι μπορούν να φροντίζουν λουλούδια σε γλάστρες και γλαστράκια. Αρωματικά και μικρά εποχικά λουλούδια δίνουν χρώμα και άρωμα στη ζωή μας.

Η φροντίδα τους δίνει νόημα στους ανθρώπους και είναι μια καλή εξάσκηση μνήμης αφού πρέπει να θυμούνται το πότισμα, το κλάδεμα και τις μικρές καθημερινές ανάγκες των φυτών.

Ζώα: πουλιά

Ίσως ένας σκύλος ή μια γάτα να έχουν πολλές ευθύνες για κάποιους ηλικιωμένους. Ακόμα κι έτσι, όμως, υπάρχουν όμως και ζώα που δεν απαιτούν πολλή φροντίδα, όπως τα χάμστερ ή τα πουλιά.

Αν έχετε στο σπίτι έναν ηλικιωμένο και θέλετε να έχει παρέα, ένα καναρίνι ή ένα παπαγαλάκι ίσως να είναι μια καλή λύση. Αν ο ηλικιωμένος είναι έστω και λίγο ανεξάρτητος μπορεί να φροντίζει το πουλάκι και να το ταΐζει. Αναλόγως της φυσικής του κατάστασης, ίσως να χρειάζεται μια μικρή βοήθεια στην καθαριότητα του κλουβιού.

Βέβαια, αν ο άνθρωπός σας ζει μαζί σας και έχετε έτσι κι αλλιώς σκύλο ή γάτα, αυτά τα ζώα μπορούν να είναι τέλεια παρέα για τον ηλικιωμένο.

Ασκήσεις ακόμα και σε καρέκλα

Η άσκηση είναι πάντα ευεργετική.

Ακόμα κι αν κάποιος έχει μειωμένη κινητικότητα, υπάρχουν ειδικές ασκήσεις που γίνονται στην καρέκλα ή ακόμα και στο κρεβάτι. Τέντωμα, yoga καρέκλας, ασκήσεις για την πλάτη, τα γόνατα, τους ώμους και τα μπράτσα είναι μερικές μόνο από τις ασκήσεις που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι μόνοι τους, είτε στο σπίτι είτε στον οίκο ευγηρίας.

Ζωγραφική

Ναι, η ζωγραφική είναι για μικρούς και μεγάλους. Είτε με πινέλα, μαρκαδόρους, ή μολύβια, υπάρχουν άπειρες δυνατότητες για έναν ηλικιωμένο.

Μπορείτε επίσης να πάρετε ένα βιβλίο με σχέδια για χρωμάτισμα και να τους αφήσετε να τα χρωματίσουν με την ησυχία τους και τον χρόνο τους. Εκτός της καλλιτεχνικής απόλαυσης που προσφέρει η ζωγραφική, βοηθάει επίσης στη λεπτή κίνηση των χεριών και των δακτύλων και είναι πολύ σημαντική για τον συγχρονισμό του μυαλού με τα χέρια.

Πλέξιμο και ραπτική

Όπως και με τη ζωγραφική, το πλέξιμο και η ραπτική είναι πράγματα που γίνονται στην καρέκλα, στο κρεβάτι, αλλά και στον οίκο ευγηρίας.

Ιδανικά, δώστε στον άνθρωπό σας ένα στόχο: να φτιάξει μια τσάντα για την εγγονή, μια στολή αποκριών για τον μεγάλο, ένα εργόχειρο για τον τοίχο, κλπ. Προτείνετέ τους να κοντύνουν το παντελόνι σας, να ράψουν ένα κουμπί, ή να μπαλώσουν για πολλοστή φορά τη φόρμα της μικρής. Οι άνθρωποι θέλουν νόημα στη ζωή και χρειάζονται να νιώθουν ότι είναι χρήσιμοι.

Δώστε τους κλωστές, βελόνες και ραπτομηχανή και αφήστε τους να δημιουργήσουν και να απασχοληθούν.

Μουσική

Η μουσική είναι πολύ σημαντική για τους ηλικιωμένους. Αφήστε τους ανθρώπους σας να ακούν τη μουσική που θέλουν. Στο ράδιο, με CBD, με USB ή ακόμα και στο κινητό, δώστε τους μουσική. Προτείνετέ τους νέα είδη μουσικής αλλά δώστε τους και τη μουσική που ακούν και έχουν αγαπήσει.

Διάβασμα

Εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία είναι γύρω μας για διάβασμα. Αν ο άνθρωπός σας αγαπάει το διάβασμα και δεν έχει πρόβλημα όρασης, χαρίστε του άφθονο υλικό για διάβασμα: κάνει καλό και στο μυαλό!

Παζλ

Τα παζλ δεν είναι μόνο για τα παιδιά. Ενισχύουν την επικοινωνία μυαλού και δακτύλων και βοηθούν να κρατάμε τα δάκτυλά μας ευλύγιστα.

Διαλέξτε παζλ με θεματολογία που αρέσει στον άνθρωπό σας και με βαθμό δυσκολίας που ανταποκρίνεται στις ικανότητές του. Αφήστε ελεύθερο ένα μεγάλο τραπέζι και αφήστε τον ηλικιωμένο να ψάξει τα κομμάτια και να φτιάξει το παζλ. Τα παζλ είναι μια ασχολία που προσφέρεται τόσο για το σπίτι όσο και για τον οίκο ευγηρίας.

Μαγειρική και ζαχαροπλαστική

Για όσους και όσες αγαπούν το μαγείρεμα και τη ζαχαροπλαστική και έχουν τη φυσική δυνατότητα να το κάνουν, είναι η τέλεια ασχολία για ηλικιωμένους που μένουν στο σπίτι. Το μαγείρεμα απασχολεί όλες τις αισθήσεις, από την αφή (όταν π.χ. πλάθουν το ζυμάρι) και την ακοή (σκεφτείτε την τραγανή κρούστα του ψωμιού) μέχρι την όραση, την όσφρηση και, φυσικά, τη γεύση. Επίσης, είναι τρομερά δημιουργική απασχόληση.

Οπότε, αφήστε τους να δημιουργήσουν εφόσον έχουν τη δυνατότητα. Θυμηθείτε πόσο ωραία είναι η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού. Ζητήστε τους να σας βοηθήσουν και στα καθημερινά: ένα κέικ για το πρωινό, μια σούπα για το βράδυ, ή να κόψουν μια σαλάτα για το φαγητό.

Κοντά σε γιορτές όπως τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα, προτείνετε ακόμα περισσότερες ιδέες για μπισκότα, κουλούρια, αυγά, βασιλόπιτα, κουραμπιέδες και πολλά ακόμα.

Επίσης, ζητήστε τους να γράψουν τις συνταγές σε ένα τετράδιο. Ετσι θα νιώσουν ότι οι συνταγές τους συνεχίζονται από γενιά σε γενιά.

Καθημερινές μικρές ασχολίες

Υπάρχουν πολλές καθημερινές ασχολίες που απλά δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε, από το γυάλισμα των ασημικών μέχρι το συμμάζεμα των συρταριών της κουζίνας.

Μερικές ασχολίες γίνονται ακόμα και στο τραπέζι, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθεί ο ηλικιωμένος. Τακτοποίηση πραγμάτων, καθάρισμα και άλλες καθημερινές και αναγκαίες ασχολίες μπορούν να γίνουν εύκολα σε ένα τραπέζι ή μια πολυθρόνα.

Η τηλεόραση

Μερικές φορές νιώθουμε ότι οι ηλικιωμένοι κάθονται με τις ώρες στην τηλεόραση. Γενικά, καλό είναι να παρακολουθούν τηλεόραση με μέτρο.  Η τηλεόραση μπορεί να είναι μια καλή ασχολία, αρκεί να μην είναι για ολόκληρη τη μέρα.

Είναι πολύ σημαντικό το να βρείτε αυτό που ενδιαφέρει τον άνθρωπό σας: ταινίες, η ζωή στον Αμαζόνιο, η ιστορία της Ελλάδα στην αρχαιότητα ή το μπάσκετ; Ό,τι κι αν είναι, προσπαθήστε να συνδυάζει πληροφόρηση και ψυχαγωγία.

Επίσης, προσπαθήστε να ταιριάξετε τα ενδιαφέροντα με τις αντίστοιχες εκπομπές στην τηλεόραση. Υπάρχουν άπειρες δυνατότητες και επιλογές στην τηλεόραση, χωρίς να χρειάζεται να κάθεται με τις ώρες ο άνθρωπός σας μπροστά της.

Όλοι θέλουμε να νιώθουμε χρήσιμοι

Όλοι θέλουμε να εργαζόμαστε με τους δικούς μας ρυθμούς και βάσει των δικών μας προτιμήσεων. Το ίδιο ισχύει και για τους ηλικιωμένους.

Αν ο άνθρωπός σας είναι στο σπίτι ή στον οίκο ευγηρίας, δώστε του δυνατότητες απασχόλησης και δημιουργίας. Ρωτήστε τον τι θέλει να κάνει και προσαρμόστε τις προτιμήσεις του στις δυνατότητές του. Δεν χρειάζεται να γίνει κάτι τέλεια: αρκεί να γίνει.

Στη Μονάδα Φροντίδας Ηλιωμένων Ηράκλειος προσπαθούμε να απασχολούμε τους φιλοξενούμενούς μας με δημιουργικό τρόπο. Δίνουμε σημασία στην πνευματική και σωματική ανάπτυξη και καλλιέργεια των ηλικιωμένων και θέλουμε να τους βλέπουμε χαρούμενους και δημιουργικούς.

Διαθέτουμε 24ώρη  ιατρική και νοσηλευτική παρακολούθηση, ευχάριστους χώρους διαμονής, καθημερινό διαφορετικό μενού και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Αν θέλετε να συζητήσουμε τις ανάγκες σας ή ενός δικού σας ανθρώπου, μπορείτε να επικοινωνήστε με τη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Ηράκλειος online ή να μας καλέσετε στο 210 2846 000 και 210 2852 000 για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον άνθρωπό σας.