Γιατί είναι σημαντική η μουσική για τους ηλικιωμένους;

Στον οίκο ευγηρίας μας προσπαθούμε πάντα να βρίσκουμε τρόπους να κρατάμε τους ηλικιωμένους χαρούμενους και δημιουργικούς.

Στο πλαίσιο αυτό, μας ενδιαφέρει να δίνουμε ώθηση στη λειτουργία του μυαλού τους. Θέλουμε να τους κάνουμε πιο συνδεδεμένους με το παρόν ενώ είναι σημαντικό να κρατήσουμε το μυαλό τους εύπλαστο και σε εγρήγορση.

Ένας τρόπος να καταφέρουμε να κρατάμε το ενδιαφέρον των ηλικιωμένων είναι μέσω της μουσικής.

Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι η μουσική βοηθάει τον εγκέφαλο να παραμένει νεανικός και ευέλικτος. Μελέτες έχουν δείξει ότι άνθρωποι που παίζουν μουσική έχουν πιο ‘νεανικό’ εγκέφαλο σε σχέση με ανθρώπους που δεν παίζουν μουσική. Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι οι ερασιτέχνες μουσικοί είχαν πιο ‘νεανικό’ μυαλό από τους επαγγελματίες.

Έχοντας διαβάσει για τα οφέλη της μουσικής, έχουμε προσπαθήσει να προσαρμόσουμε το πρόγραμμά μας να περιλαμβάνει και μουσική. Το σιγοτραγούδισμα, τα παλαμάκια και η μουσική ευνοούν την ψυχική υγεία και βοηθάνε τους ηλικιωμένους να κρατήσουν τις εγκεφαλικές τους λειτουργίες ακμαιότερες.

Ηλικιωμένος παίζει τσέλο στο γηροκομείο | Ηράκλειος οίκος ευγηρίαςΗ μουσική βοηθάει στη μνήμη

Τα τραγούδια της νεότητάς μας γράφονται στον εγκέφαλό μας. Όταν τα παίζουμε, θυμόμαστε τι ζούσαμε εκείνη την περίοδο.

Όταν ένας ηλικιωμένος ακούει ένα τραγούδι από τα παλιά, θυμάται πού βρισκόταν, τι έκανε και πώς ένιωθε όταν έπαιζε αυτή η μουσική. Αυτό βοηθάει σημαντικά στη λειτουργία της μνήμης στους ηλικιωμένους.

Ο λόγος που μπορεί ένας ηλικιωμένος να θυμάται τη μουσική αλλά όχι κείμενα ή λέξεις είναι επειδή η μουσική εγγράφεται στο μυαλό μας με διαφορετικό τρόπο απ’ό,τι οι λέξεις. Έτσι, είναι ευκολότερο για τον εγκέφαλό μας να θυμηθεί μια μελωδία παρά ένα κείμενο, μια ημερομηνία ή μια λέξη.

Η μουσική απελευθερώνει θετικές χημικές ουσίες στον εγκέφαλο

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η μουσική απελευθερώνει χημικές ουσίες στον εγκέφαλο, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με αισθήματα ευτυχίας και ευχαρίστησης. Η μουσική διευκολύνει την έκκριση σεροτονίνης, προλακτίνης και επινεφρίνης, οι οποίες είναι νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου. Υψηλά επίπεδα σεροτονίνης είναι συνδεδέμα με αισθήματα ευτυχίας και ικανοποίησης.

Νέα τραγούδια βοηθάνε το μυαλό

Είναι σημαντικό να μην παίζουμε μόνο παλιά τραγούδια στους ηλικιωμένους αλλά και πιο καινούρια. Τα παλιότερα τραγούδια είναι γνωστά και μπορεί κάποια στιγμή ο εγκάφαλος να τα συνηθίσει.

Ένα καινούριο τραγούδι είναι τροφή για τον εγκέφαλο. Όταν ακούμε μια μουσική, ο εγκέφαλος προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τη μελωδία και το ρυθμό του τραγουδιού. Αυτή η προσπάθει κρατάει τον εγκέφαλο εύπλαστο και σε εγρήγορση.

Η μουσική βοηθάει και στην κίνηση

Το κάνουμε όλοι: όταν ακούμε ένα τραγούδι, ασυναίσθητα αρχίζουμε να κουνάμε τα πόδια στο ρυθμό του τραγουδιού και ίσως να λικνιστούμε και λίγο.

Το ίδιο κάνουν και οι ηλικιωμένοι. Όταν βάζουμε ένα τραγούδι, το μυαλό τους και το σώμα τους συντονίζονται με τη μουσική και ανταποκρίνονται στο ρυθμό. Ανάλογα με το πόσο γρήγορο ή αργό είναι το τραγούδι, έτσι θα ανταποκριθεί και το σώμα τους και θα κινηθούν αναλόγως.

Η μουσική βοηθάει στον ύπνο

Μια ήσυχη μουσική μπορεί να βοηθήσει το μυαλό να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει. Έτσι, είναι πιο εύκολο να πάει ο ηλικιωμένος για ύπνο και να έχει ξεκούραστο και αποδοτικό ύπνο.

Η μουσική βοηθάει στην κοινωνικοποίηση

Η μουσική είναι ένας τρόπος να προσεγγίσουμε τους συνανθρώπους μας. Το τραγούδι, τα παλαμάκια και μια γενικότερη αίθηση ευχαρίστησης είναι πολύ καλοί τρόποι να επικοινωνήσουμε με ανθρώπους. Η μουσική μπορεί να είναι η αρχή για συζήτηση, παιχνίδι και επικοινωνία μεταξύ των ηλικιωμένων του οίκου ευγηρίας.

Αυτό οδηγεί σε καλύτερη κοινωνικοποίηση και αίσθηση ότι ο ηλικιωμένος ανήκει σε ένα σύνολο και μια κοινότητα.  Η κατάθλιψη και το άγχος είναι άμεσα συνδεδέμενα με αισθήματα απομόνωσης. Το να νιώθουμε ότι ανήκουμε σε μια ομάδα ανθρώπων βοηθάει το μυαλό μας να νιώθει πιο ευτυχισμένο και ικανοποιημένο.

Στον οίκο ευγηρίας Ηράκλειο ακούμε μουσική

Γνωρίζοντας όλα αυτά τα σημαντικά στοιχεία για τη μουσική και την θετική επίδραση στο μυαλό των ηλικιωμένων, έχουμε εντάξει τη μουσική στο καθημερινό μας πλαίσιο διασκέδασης.

Στον οίκο ευγηρίας ‘Ηράκλειος’ θέλουμε οι άνθρωποι που μένουν μαζί μας να είναι ευτυχισμένοι και χαρούμενοι. Προσπαθούμε να τους δίνουμε όλα τα ερεθίσματα που βοηθάνε την εγκεφαλική, συναισθηματική και σωματική ευζωία.

Αν θέλετε να συζητήσουμε τις ανάγκες σας ή ενός δικού σας ανθρώπου, μπορείτε να επικοινωνήστε με τη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Ηράκλειος online ή να μας καλέσετε μας στο 210 2846 000 και 210 2852 000 για να γνωρίσετε τη μονάδα μας και να δείτε τις υπηρεσίες που προσφέρουμε.

Θα χαρούμε να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας και να σας δείξουμε τον χώρο του οίκου ευγηρίας μας καθώς και το πρόγραμμα ψυχαγωγίας των ηλικιωμένων.