Παππούδες και εγγόνια: μια σχέση που βοηθάει όλους

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες ενθουσιάζονται με την επικοινωνία με τα εγγόνια τους. Φωτίζεται το πρόσωπό τους και γεμίζουν όρεξη για ζωή.

Όλοι έχουμε συνδέσει τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας με τα παραμύθια που μας εξιστορούσαν και την προσοχή και την αγάπη που μας έδειχναν. Μελέτες δείχνουν ότι αυτή η επικοινωνία έχει θετικά αποτελέσματα στη σωματική και ψυχική υγεία των ηλικιωμένων.

Με το επιτρέπουμε στους ηλικιωμένους να είναι παρόντες στη ζωή των εγγονιών, χαρίζουμε και στις δύο γενιές σημαντικά μαθήματα ζωής και βοηθάμε στην καλύτερη υγεία και ευεξία των ηλικιωμένων.

Παππούς και εγγόνι στο γηροκομείο | Ηράκλειος οίκος ευγηρίαςΨυχική υγεία και ευεξία

Η επαφή των παππούδων με τα εγγόνια τους δίνει έναν σημαντικό λόγο να προσπαθούν και να ενδιαφέρονται για τη ζωή.

Τα εγγόνια είναι η συνέχισή τους και είναι και ένας τρόπος να νιώσουν ότι όλοι οι κόποι τους έχουν αντίκρισμα.

Η νέα γενιά, με τη θετικότητά της, την περιέργεια και την αθωότητά της δίνει μια νότα αισιοδοξίας στους ηλικιωμένους. Έχει αναφερθεί ότι οι ηλικιωμένοι που έχουν συχνή και σημαντική επαφή με τα εγγόνια ή με παιδιά πάσχουν λιγότερο από κατάθλιψη και άγχος.

Πέρα από την ψυχική υγεία, οι ηλικιωμένοι που παίζουν και μιλάνε με μικρότερα παιδιά έχουν καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία γιατί το μυαλό τους είναι σε εγρήγορση. Πρέπει να καταλάβουν τι εννοεί το παιδί, να επικοινωνήσουν, να ακούσουν και να μιλήσουν. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα το μυαλό να λειτουργεί περισσότερο για να ανταποκριθεί σε αυτή την έντονη και ευχάριστη επικοινωνία.

Κοινωνική συναναστροφή

Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι είναι η μοναξιά. Έχουν την αίσθηση ότι έχουν μείνει μόνοι και ότι οι φίλοι τους είτε έχουν πεθάνει, είτε δεν έχουν τις αντοχές να είναι μαζί τους. Όλοι έχουμε δει ηλικιωμένους να πιάνουν κουβέντα με αγνώστους μόνο και μόνο για να μιλήσουν με κάποιον.

Ένα παιδί τους δίνει την κοινωνική συναναστροφή που τους λείπει τόσο πολύ. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι κοινωνικές σχέσεις είναι ένα σημαντικό στοιχείο που κρατάει το μυαλό νέο και ευλύγιστο. Αυτό απομακρύνει το Αλτσχάιμερ και άλλους τύπους άνοιας.

Οι ηλικιωμένοι δίνουν απλόχερα τον χρόνο τους

Αυτό που έχουν σε αφθονία οι ηλικιωμένοι είναι ο χρόνος. Με ένα παιδί, νιώθουν ότι ο χρόνος τους είναι χρήσιμος. Αυτό τους δίνει περισσότερη αυτοπεποίθηση. Με το νιώθουν χρήσιμοι, ξανανιώνουν και αντιμετωπίζουν διαφορετικά τον κόσμο και τον εαυτό τους.

Ασκούνται περισσότερο

Έχετε τρέξει ποτέ πίσω από ένα πεντάχρονο;

Προφανώς και ένας ηλικιωμένος δεν θα παίξει κυνηγητό με ένα παιδί. Αλλά ένα παιδί είναι πάντα πιο δυναμικό από έναν ηλικιωμένο. Αναμφισβήτητα, ο ηλικιωμένος θα ακολουθήσει σε κάποια βήματα το παιδί και έτσι θα έχει περισσότερη φυσική άσκηση.

Για έναν μεγάλο άνθρωπο που δεν κινείται πολύ, αυτή η έστω και μικρή άσκηση μπορεί να είναι πολύτιμή για την σωματική του υγεία.

Αίσθηση σύνδεσης μεταξύ γενεών

Όταν ένας ηλικιωμένος μιλάει και λέει ιστορίες από το παρελθόν ή και παραμύθια που άκουγε παλιά, νιώθει πόσο συνδεδεμένες είναι οι γενιές μεταξύ τους.

Ακόμα περισσότερο όταν ο παππούς μιλάει για τις σκανδαλιές του παιδιού του στο εγγόνι του, δίνοντας τη δυνατότητα στον παππού να δέσει μια οικογένεια μέσα από ιστορίες.

Αυτό δίνει μια αίσθηση ψυχικής ικανοποίησης και δικαίωσης για τις επιλογές και τις αποφάσεις του ηλικιωμένου. Πόσο άσχημα να είναι τα πράγματα όταν έχει μπροστά του ένα παιδάκι γεμάτο χαρά και περιέργεια; Είναι ένας τρόπος να επιβεβαιώσει όσα έχει ζήσει και όσα έχει κάνει.

Όταν το νηπιαγωγείο συνδέεται με τον οίκο ευγηρίας

Έχουν υπάρξει αρκετά παραδείγματα νηπιαγωγείων και σχολείων που συστεγάζονται με οίκους ευγηρίας, από το Σιάτλ των ΗΠΑ έως το Λονδίνο.

Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι ένοικοι του οίκου ευγηρίας συνυπάρχουν για συγκεκριμένες ώρες και μοιράζονται ιστορίες και εμπειρίες.

Και για τις δύο γενιές, υπάρχουν σημαντικά οφέλη. Τα παιδιά μαθαίνουν για την τρίτη ηλικία και αφουγκράζονται τις ανάγκες και τις ευαισθησίες των μεγαλύτερων. Επίσης, επωφελούνται του άπλετου χρόνου που έχουν οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι χαίρονται να απαντούν και στις πιο απίθανες ερωτήσεις.

Από τη μεριά τους, οι ηλικιωμένοι συντονίζονται με τις ερωτήσεις και την περιέργεια των παιδιών και αναπτερώνεται το ηθικό τους και η αισιοδοξία τους. Η συμμετοχή σε τραγούδια και άλλες κοινές δραστηριότητες ωθούν ακόμα περισσότερη το δέσιμο μεταξύ των γενιών και την ψυχική ευεξία των γηραιότερων.

Στην Ελλάδα, κάποια σχολεία επισκέπτονται οίκους ευγηρίας, όπως βλέπουμε από το παράδειγμα ενός σχολείου της Ξάνθης. Ακόμα και στην περίοδο της καραντίνας, υπήρξαν προσπάθειες από σχολεία για να επικοινωνούν με ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας.

Όλες οι ηλικίες είναι αναγκαίες στη ζωή

Αν αναλογιστούμε ότι σε πολύ παλαιότερα χρόνια, οι γενιές ζούσαν όλες μαζί κάτω από την ίδια στέγη, είναι λογικό οι ηλικιωμένοι και οι νεότεροι να θέλουν να επικοινωνούν. Κάνει καλό σε όλους και βοηθάει να υπάρχει κατανόηση μεταξύ των γενεών.

Οπότε, όσο μπορείτε, δίνετε τη δυνατότητα στους μεγαλύτερους να παίζουν, να μαθαίνουν και να χαίρονται το χρόνο τους με τα μικρά παιδιά. Κάνει καλό και στους δύο!

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Ηράκλειος online ή καλέστε μας στο 210 2846 000 και 210 2852 000 για να γνωρίσετε τη μονάδα μας και να δείτε τις υπηρεσίες που προσφέρουμε.