Η Φροντίδα του Δέρματος των Ηλικιωμένων

Αν και οι περισσότερες διαφημίσεις για προϊόντα φροντίδας δέρματος είναι για ανθρώπους μικρότερης ηλικίας που θέλουν να διατηρήσουν νεανικό το δέρμα τους, οι ηλικιωμένοι έχουν εξίσου μεγάλη ανάγκη φροντίδας.

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπου και μας προστατεύει από το περιβάλλον. Όσο μεγαλώνουμε, όμως, φθείρεται, με αποτέλεσμα των ηλικιωμένων να έχει συγκεκριμένες ανάγκες: ενυδάτωση, επιπλέον φροντίδα και προστασία. Όταν γερνάει το δέρμα, χρειάζεται περισσότερη ενυδάτωση γιατί ξεραίνεται και χάνει το κολλαγόνο του. Επίσης, ένας άνθρωπος που μένει στο κρεβάτι για καιρό χρειάζεται πολλή φροντίδα για να διατηρηθεί υγιές το δέρμα του.

Είτε ο άνθρωπός σας ζει μόνος είτε είναι σε οίκο ευγηρίας, καλό είναι να υπάρχει μέριμνα για την υγεία του δέρματός του. Στον οίκο ευγηρίας Ηράκλειος φροντίζουμε για την σωστή προστασία του δέρματος των ενοίκων μας και παίρνουμε συμβουλές από δερματολόγο για τη σωστή αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Φροντίδα δέρματος ηλικιωμένων | Ηράκλειος οίκος ευγηρίαςΠώς είναι το δέρμα του ηλικιωμένου;

Το δέρμα στην τρίτη ηλικία τείνει να είναι ξηρό. Η έλλειψη ενυδάτωσης δημιουργεί ρυτίδες, ενώ η επιδερμίδα μπορεί να εμφανίζει πανάδες και άλλα σημάδια του χρόνου. Παράλληλα, το δέρμα μπορεί να εμφανίζει ξηρότητα και να «τραβάει», συχνά με αίσθηση κνησμού.

Όσο μεγαλώνουμε, το δέρμα μας ξεραίνεται και χάνουμε το κολλαγόνο που κρατάει το δέρμα μας απαλό και σφριγηλό. Ακόμα, το δέρμα του ηλικιωμένου κάνει πιο εύκολα μελανιές γιατί είναι πιο λεπτό. Ταυτόχρονα, ο ηλικιωμένος ιδρώνει λιγότερο γιατί η εφίδρωση δεν λειτουργεί σωστά όσο μεγαλώνουμε.

Τέλος, το δέρμα των ηλικιωμένων δεν επουλώνεται τόσο εύκολα και χρειάζεται περισσότερο χρόνο.

Σαπούνι που δεν ξεραίνει το δέρμα

Ένας ηλικιωμένος πρέπει να χρησιμοποιεί σαπούνι που δεν ξεραίνει το δέρμα, ιδανικά χωρίς άρωμα. Ακόμα καλύτερα αν το σαπούνι έχει ενυδατικές ιδιότητες, αφού αυτό θα συνεισφέρει στην ενυδάτωση του δέρματος.

Χλιαρό νερό αντί για καυτό

Καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε καυτό νερό, το οποίο ξεραίνει ακόμα περισσότερο το δέρμα, και να επιλέγετε χλιαρό νερό για το μπάνιο του ηλικιωμένου.

Δεν χρειάζεται καθημερινό μπάνιο

Αν και η συνήθεια μας λέει ότι πρέπει να κάνουμε μπάνιο κάθε μέρα, αυτό δεν ισχύει, ιδίως για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Το υπερβολικά συχνό πλύσιμο αφαιρεί τα φυσικά λιπαντικά του δέρματος και επιδεινώνει την ξηρότητα του δέρματος.

Μην τρίβετε το δέρμα

Μόλις βγει ο ηλικιωμένος από το μπάνιο, καλό είναι να στεγνώσει χωρίς να τρίψει τη πετσέτα στο δέρμα. Ένα ήδη ξηρό δέρμα θα ερεθιστεί από το τρίψιμο της πετσέτας και θα ξεραθεί ακόμα περισσότερο, ενώ μπορεί να δημιουργηθούν αμυχές και μικροτραυματισμοί. Απλά σκουπίστε απαλά.

Ενυδάτωση

Όλοι μας, αλλά ιδίως οι ηλικιωμένοι, χρειαζόμαστε μία ενυδατική κρέμα στο σώμα μετά το μπάνιο ώστε να συμπληρώσουμε τη φυσική ελαστικότητα και ενυδάτωση. Επιλέξτε μια ουδέτερη κρέμα, ιδανικά με επιπλέον ενυδατικούς παράγοντες όπως γλυκερίνη ή υαλουρονικό οξύ.

Ελέγχουμε τους σπίλους και το δέρμα

Μετά το μπάνιο, ελέγχουμε το δέρμα και τις ελιές. Όσο μεγαλώνουμε, τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος για κάποιες ελιές ή κάποιες δερματοπάθειες να κακοφορμίσουν.

Καλό είναι όλοι μας να ελέγχουμε τους σπίλους μας μια φορά τον χρόνο—και ιδίως οι ηλικιωμένοι. Ένας σπίλος που έχει αλλάξει σε υφή, σχήμα, χρώμα και μέγεθος καλό είναι να ελεγχθεί και να αφαιρεθεί αν υπάρχουν υπόνοιες επικινδυνότητας.

Δερματικές παθήσεις στους ηλικιωμένους

Λόγω της ευαισθησίας του δέρματος των ηλικιωμένων, μπορεί να δούμε στο δέρμα τους έκζεμα, δερματίτιδες και άλλες δερματικές παθήσεις. Αυτές οι παθήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε κνησμό. Όσο ξύνουμε το δέρμα, τόσο μεγαλώνουν οι πληγές και υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο δερματολόγος θα υποδείξει τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης που θα βοηθήσουν το δέρμα και θα το θωρακίσουν ενάντια σε μολύνσεις και πληγές.

Αν ο άνθρωπός σας είναι κατάκοιτος

Ένας άνθρωπος που μένει για πολύ καιρό στο κρεβάτι μπορεί να αναπτύξει προβλήματα στο δέρμα. Το δέρμα μπορεί να ‘ανοίξει’ και να κάνει πληγές. Με τέτοια προβλήματα, πρέπει να έχετε ειδικά προϊόντα που βοηθούν το δέρμα. Καλό είναι επίσης να μετακινείτε και να γυρνάτε τον κατάκοιτο στο κρεβάτι για να αποφύγετε πληγές και έλκη.

Προστασία του δέρματος των ηλικιωμένων

Αν και υπάρχουν περιπτώσεις όπου συγκεκριμένες δερματοπάθειες επιβάλλουν θεραπεία με ειδικά προϊόντα, συνήθως η πλειοψηφία των προϊόντων περιποίησης του δέρματος των ηλικιωμένων δεν χρειάζεται να είναι ειδικά ή φαρμακευτικά. Με προσοχή και ενυδατικά προϊόντα κατάλληλα για ξηρό δέρμα μπορείτε να βοηθήσετε τον άνθρωπό σας να διατηρήσει υγιές το δέρμα του.

Αν έχετε αμφιβολίες ή ερωτήματα, καλό είναι να μιλήσετε με κάποιο δερματολόγο που θα σας κατατοπίσει καλύτερα.

Ο οίκος ευγηρίας Ηράκλειος συνεργάζεται με δερματολόγο για την καλύτερη φροντίδα των ενοίκων μας. Δείτε τις τιμές του οίκου ευγηρίαςεπικοινωνήστε με τον Ηράκλειο online, καλέστε μας στο 210 2846 000 ή επισκεφθείτε μας στην οδό Πευκών 9-11, Νέο Ηράκλειο, πίσω από το σταθμό ΗΣΑΠ Ηρακλείου. Θα χαρούμε να σας ξεναγήσουμε στις εγκαταστάσεις μας και να συζητήσουμε τις ανάγκες του ανθρώπου σας!