Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο: βλέπουμε έναν ηλικιωμένο να παραπονιέται περιμένοντας στο ταμείο στο σουπερμάρκετ. Ή μια ηλικιωμένη να φωνάζει θυμωμένη για την ταλαιπωρία στα μέσα μαζικής μεταφοράς. ‘Η έναν άνθρωπο της τρίτης ηλικίας να φωνάζει στην τηλεόραση.

Χωρίς να έχουν άδικο για τα αιτήματά τους, οι ηλικιωμένοι συχνά εμφανίζονται θυμωμένοι. Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος συμφιλιώνεται με τις ουρές, την αναμονή και τα διάφορα δυσάρεστα της ζωής, εντούτοις πολλοί ηλικιωμένοι φαίνεται να επιδεικνύουν έναν έντονο θυμό. Γιατί;

Θυμός στην Τρίτη Ηλικία | Ηράκλειος οίκος ευγηρίαςΈνας άνθρωπος που είναι θυμωμένος στα νιάτα θα είναι θυμωμένος και μεγαλώνοντας

Όσο και να θέλουμε τους ανθρώπους να μαθαίνουν από τις εμπειρίες τους και να κατανοούν ότι ο θυμός δεν βγάζει πουθενά, ένας θυμωμένος νέος είναι πολύ πιθανό να μετατραπεί σε έναν οργισμένο ηλικιωμένο.

Πολλές φορές ένας θυμωμένος ηλικιωμένος είναι ο ίδιος άνθρωπος που επαναστατούσε στα νιάτα του και φώναζε για τις αδικίες της ζωής. Μεγαλώνω δεν σημαίνει πάντα ότι μαλακώνει ο χαρακτήρας.

Βλέπουν πολλή τηλεόραση

Η τηλεόραση, το ράδιο και το Internet είναι ωραία μέσα για να επικοινωνούμε και να ενημερωνόμαστε. Αλλά πολλές εκπομπές βασίζονται στο θυμικό των ανθρώπων και καλλιεργούν επίτηδες μία έντονη αίσθηση θυμού και αδικίας.

Λόγω ηλικίας και έλλειψης άλλων ενδιαφερόντων, πολλοί ηλικιωμένοι παρακολουθούν υπερβολική τηλεόραση ή ράδιο και εκθέτουν τον εαυτό τους σε δημοσιογράφους και εκπομπές που παρουσιάζουν τα πράγματα με δραματικό τρόπο ο οποίος είναι σχεδιασμένος να προκαλεί θυμό. Η αίσθηση της αδικίας σε συνδυασμό με πραγματικά προβλήματα όπως η ακρίβεια, οι συντάξεις ή ελλείψεις του ΕΣΥ μπορούν εύκολα να εξάψουν έναν ηλικιωμένο και να του προκαλέσουν θυμό.

Η έλλειψη κοινωνικοποίησης προκαλεί θυμό

Όταν δεν έχουμε παρέα, μπορεί να νιώσουμε θυμό εξαιτίας της μοναξιάς και της έλλειψης συντροφικότητας κι επαφής με την κοινότητά μας.

Το ίδιο βιώνουν και οι ηλικιωμένοι που μένουν μόνοι. Αν δεν έχουν έναν άνθρωπο να μιλήσουν, κάποιον για παρέα ή κάποιον για να μοιραστούν τα μικρά και καθημερινά, τότε μπορεί να βιώσουν μοναξιά.

Σχεδόν 40% των ηλικιωμένων νιώθουν μοναξιά. Και αυτό γρήγορα και εύκολα γίνεται θυμός.

Η ζωή αλλάζει γύρω τους

Φανταστείτε έναν άνθρωπο που έζησε τα νιάτα του το 1960 ή το 1970. Το τραπεζικό σύστημα ήταν πολύ πιο απλό, οι δρόμοι πιο άδειοι, οι παρέες πιο άμεσες και ακόμα και οι επιλογές στη σουπερμάρκετ πιο λίγες και πιο εύκολες.

Φέρτε τώρα αυτόν τον άνθρωπο στο 2022. Στην τράπεζα έχει ΑΤΜ το οποίο χρειάζεται κάρτα. Πολλές συναλλαγές πραγματοποιούνται μόνο μέσω υπολογιστή. Στο δρόμο πρέπει να προσέχει από αυτοκίνητα μέχρι μοτοσυκλέτες και ηλεκτρικά πατίνια. Στο σουπερμάρκετ πρέπει να πληρώσει με κάρτα την οποία μπορεί να ξέχασε στο σπίτι και έχει τόσες πολλές επιλογές που πελαγώνει.

Ο κόσμος έχει αλλάξει, αναπόφευκτα, και οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας συγχύζονται, μπερδεύονται και θυμώνουν γιατί ο κόσμος δεν είναι όπως το ξέρουν. Δυσκολεύονται να λειτουργήσουν με τα νέα δεδομένα και αυτό συχνά τους προκαλεί θυμό.

Οι ηλικιωμένοι νιώθουν ότι μειώνονται οι δυνατότητές τους

Άλλα μπορεί να κάνει ένας σαραντάρης και άλλα ένα εβδομηντάρης. Οι φυσικές δυνατότητες μειώνονται: κάποιος μεγαλύτερος δεν μπορεί να δουλεύει για ώρες, να κουβαλήσει όλες τις σακούλες μαζί, να πάει μόνος του στη λαϊκή ή να καταλάβει πώς λειτουργεί το Internet ή ακόμα και το κινητό του.

Οι σωματικές λειτουργίες μειώνονται με τον χρόνο και οι λειτουργίες του εγκεφάλου επίσης επιβραδύνονται. Αν και φυσική η φθορά, εντούτοις δεν χαροποιεί κανέναν.

Αυτά σκέφτεται ένας ηλικιωμένος και θυμώνει. Ενώ μπορούσε να οδηγήσει, τώρα πια δεν μπορεί. Ενώ μπορούσε να διαβάσει ένα ολόκληρο βιβλίο, τώρα στα μισά βαριέται ή δεν μπορεί να δει πολύ καλά τα γράμματα.

Όλες αυτές οι αλλαγές στο σώμα και το μυαλό μπορούν εύκολα να προκαλέσουν μία αίσθηση απώλειας που συχνά οδηγεί σε θυμό.

Οι ηλικιωμένοι έχουν δεδομένες συνήθειες που δεν μπορούν να αλλάξουν εύκολα

Εξ ορισμού, οι ηλικιωμένοι είναι άνθρωποι που έχουν ζήσει πολλά χρόνια. Μερικά από αυτά τα χρόνια μπορεί να τα έζησαν μόνοι χωρίς συντρόφους, παιδιά ή παρέα.

Σε όλους μας αρέσει να έχουμε τα πράγματα όπως τα ξέρουμε, πόσο μάλλον σε ανθρώπους που τα έχουν συνηθίσει μια ολόκληρη ζωή. Ο καφές μας θέλουμε να είναι όπως τον ξέρουμε, το ψωμί το παίρνουμε από το γνωστό φούρνο, τα γεμιστά τα φτιάχνουμε με τη γνωστή συνταγή και τα ρούχα τα σιδερώνουμε με το συγκεκριμένο τρόπο.

Βάλτε τώρα έναν ηλικιωμένο να χρειαστεί να μεταβεί σε ένα νέο περιβάλλον όπου πρέπει να συνηθίσει σε νέες συνθήκες. Ο καφές μπορεί να μην είναι όπως του αρέσει, το ψωμί να πρέπει να παίρνει από ένα διαφορετικό φούρνο και ο νέος μάγειρας να έχει αλλάξει συνταγή στα γεμιστά. Όταν όλα γύρω μας αλλάζουν, τίποτα δεν είναι όπως έχει συνηθίσει ο ηλικιωμένος και αυτό του προξενεί θυμό. Χρειάζεται χρόνο για να συνηθίσει στα νέα δεδομένα και είναι λογικό να υπάρχει θυμός εν τω μεταξύ.

Η άνοια προκαλεί θυμό

Η απαρχή της άνοιας συχνά προκαλεί θυμό. Στην αρχή, ο ηλικιωμένος ξεχνάει πράγματα και λέξεις αλλά είναι ακόμα ικανός να κατανοήσει την κατάστασή του και ίσως να υποψιάζεται ότι κάτι δεν πάει καλά—προοπτική που φέρνει φόβο κι άρνηση. Η κόρη και ο γιός του των ρωτάνε που άφησε το αυτοκίνητο ή αν πήγε στον γιατρό και εκείνος θυμώνει που τον ρωτάνε γιατί ξέρει ότι συμβαίνει κάτι τρομακτικό και που αδυνατεί να ελέγξει.

Σιγά-σιγά αντιλαμβάνεται η οικογένεια ότι έχει κάποιο πρόβλημα άνοιας και του ζητάνε να πάει σε γιατρό—γεγονός που συχνά επιτείνει ακόμα περισσότερο τον θυμό. Ο φόβος της επικείμενης ανημποριάς καθώς και η αίσθηση ότι ένας άνθρωπος χάνει το μυαλό του θα προκαλούσαν θυμό σε οποιονδήποτε άνθρωπο.

Βοήθεια για το θυμό

Αλλαγές στις συνθήκες διαβίωσης μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπό μας να αντιμετωπίσει το θυμό. Λιγότερη τηλεόραση, περισσότερες βόλτες και επαφή με τη φύση καθώς και επικοινωνία και κοινωνικοποίηση βοηθούν στο να μετριάσουν κάποιες εξάρσεις θυμού.

Κάποια πράγματα, όπως η μετάβαση σε έναν οίκο ευγηρίας, μπορεί να είναι μη αναστρέψιμα. Στον οίκο ευγηρίας Ηράκλειος προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους νέους ενοίκους μας να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες με τη βοήθεια γιατρών, νευρολόγων και ψυχολόγων. Η παρουσία του προσωπικού καθώς και των υπόλοιπων ενοίκων βοηθά στο να καταπολεμούνται πολλές από τις αιτίες του θυμού, όπως η μοναξιά, ενώ η καθημερινή ρουτίνα δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας. Επειδή κατανοούμε ότι πολλές φορές τα γεράματα είναι δύσκολα και επίπονα, δίνουμε συνεχώς τον καλύτερό μας εαυτό για τους ηλικιωμένους που επιλέγουν τον οίκο ευγηρίας μας.

Δείτε τις τιμές του οίκου ευγηρίαςεπικοινωνήστε με τον Ηράκλειο online, καλέστε μας στο 210 2846 000 ή επισκεφθείτε μας στην οδό Πευκών 9-11, Νέο Ηράκλειο, πίσω από το σταθμό ΗΣΑΠ Ηρακλείου. Θα χαρούμε να σας ξεναγήσουμε στις εγκαταστάσεις μας και να σας δείξουμε όλα όσα κάνουμε για τους φιλοξενούμενούς μας!