Όταν ο Ηλικιωμένος Αγχώνεται για τις Ιατρικές του Εξετάσεις

Οι περισσότεροι άνθρωποι αγχωνόμαστε όταν είναι να κάνουμε ιατρικές εξετάσεις, είτε πρόκειται για εξετάσεις αίματος, είτε για υπέρηχο, ακτινογραφία ή οποιαδήποτε άλλη αναγκαία εξέταση. Πόσο μάλλον οι ηλικιωμένοι, που έχουν συνήθως μεγαλύτερη ανασφάλεια και μπορεί να ανησυχούν για την υγεία τους περισσότερο από έναν νεότερο άνθρωπο. Μόλις αντιληφθούν ότι πρέπει να κάνουν κάποιες εξετάσεις αίματος, συχνά αγχώνονται και βρίσκουν δικαιολογίες για να τις αναβάλλουν.

Στον οίκο ευγηρίας Ηράκλειος, συχνά αντιμετωπίζουμε ενοίκους που δυσκολεύονται να αποδεχτούν την ανάγκη για ιατρικές εξετάσεις και που ανησυχούν στη σκέψη ότι μπορεί να έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας.

Ιατρικές εξετάσεις ηλικιωμένων | Ηράκλειος οίκος ευγηρίαςΠώς πείθω τον ηλικιωμένο ότι πρέπει να κάνει εξετάσεις;

Το βασικό είναι για τον άνθρωπό μας να αντιληφθεί ότι οι εξετάσεις είναι για το καλό του.

Δίνουμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων

Καλό είναι να παρουσιάσουμε τη θετική πλευρά του θέματος παρά την αρνητική.

Για παράδειγμα, να αποφύγουμε να πούμε «κάνε εξετάσεις αίματος γιατί να το προλάβουμε αν έχεις κάτι σοβαρό», μια και αυτός ο τρόπος σκέψης προδιαθέτει ότι υπάρχει—η θα υπάρξει σύντομα—κάποιο πρόβλημα υγείας.

Καλύτερο είναι να πούμε κάτι σαν, «κάνε εξετάσεις για να είμαστε σίγουροι ότι θα είσαι πάντα μια χαρά.» Η θετική αυτή εστίαση μπορεί να ανακουφίσει τον ηλικιωμένο και να τον ενθαρρύνει να κάνει τις εξετάσεις παρά να τις αναβάλλει.

Παρουσιάζουμε τον εαυτό μας ως παράδειγμα

Αν εσείς ή κάποιος τρίτος, γνωστός ή συγγενής, πήγε πρόσφατα π.χ. για εξετάσεις αίματος ή για ακτινογραφία, αναφέρτε το στον ηλικιωμένο σας στα πλαίσια των καθημερινών σας συζητήσεων. Τονίστε πως όλα ήταν γρήγορα και εύκολα και δεν ταλαιπωρηθήκατε καθόλου. Αυτό θα καθησυχάσει τον ηλικιωμένο, ο οποίος μπορεί να νιώσει ανακούφιση στη σκέψη ότι οι εξετάσεις γενικά είναι κάτι το συνηθισμένο που δεν εμφανίζει ιδιαίτερες δυσκολίες.

Καλύπτεται από τον ασφαλιστικό φορέα

Θυμίστε στον ηλικιωμένο ότι οι εξετάσεις καλύπτονται από τον ασφαλιστικό του φορέα και δεν θα χρειαστεί να πληρώσει κάτι από την τσέπη του. Πολλές φορές το κόστος είναι μια δικαιολογία για να μην πάει κάποιος για εξετάσεις, οπότε όταν εξαφανιστεί αυτή η δικαιολογία, είναι ίσως πιο εύκολο να κλείσει ραντεβού.

Οι εξετάσεις είναι πια γρήγορες και πιο διακριτικές

Με την πρόοδο της τεχνολογίας, αρκετές ιατρικές εξετάσεις είναι λιγότερο παρεμβατικές. Για παράδειγμα, υπάρχουν πια ανοικτοί τομογράφοι για να νιώσουν πιο άνετοι οι ασθενείς. Με τις πεταλούδες, η λήψη αίματος είναι πιο γρήγορη και λιγότερο επίπονη.

Θυμίστε στον άνθρωπό σας ότι τα πράγματα είναι βελτιωμένα, πιο εύκολα και πιο ανώδυνα.

Πριν τις εξετάσεις και μετά τις εξετάσεις

Αν μπορείτε, προσπαθήστε να είστε παρόντες στις εξετάσεις για να εξασφαλίσετε στον άνθρωπό σας την ασφάλεια και παρηγοριά που ίσως έχει ανάγκη.

Αφήστε τον ιατρό να εξηγήσει

Ζητήστε από τον ιατρό να σας εξηγήσει ακριβώς πώς γίνονται οι εξετάσεις για να είναι ξεκάθαρο. Η πληροφορία όταν έρχεται από τον ειδικό είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Εξετάσεις όπως μια κολονοσκόπηση ή μία γαστροσκόπηση είναι επεμβατικές εξετάσεις που χρειάζονται περισσότερη εξήγηση.

Μην περιμένετε με αγωνία τα αποτελέσματα

Μην αγχώνετε τον άνθρωπό σας—και μην αγχώνεστε κι εσείς—περιμένοντας τα αποτελέσματα. Κάποιες εξετάσεις μπορεί να κάνουν χρόνο για να βγουν και δεν υπάρχει λόγος να χάσετε τον ύπνο σας. Αν σας βλέπει αγχωμένους, ο ηλικιωμένος αναπόφευκτα θα αγχωθεί κι ο ίδιος, με αποτέλεσμα μελλοντικά να του είναι ακόμα πιο δύσκολο το να κάνει κάποιες απαραίτητες εξετάσεις.

Μην ψάχνετε στο Internet

Όλοι το κάνουμε, αλλά είναι λάθος: μην βάλετε τα—αληθινά ή υποτιθέμενα—συμπτώματά σας στην Google για να δείτε σε τι μπορεί να οφείλονται. Υπάρχουν τόσες πολλές αντικρουόμενες απόψεις και πολλά συμπτώματα συναντώνται σε πολύ διαφορετικές ασθένειες. Καθημερινά συμπτώματα όπως ένας πυρετός, ένα βράχνιασμα ή ένας πονοκέφαλος δεν σημαίνουν συνήθως κάτι το ανησυχητικό. Αν όμως τα ψάξετε στην Google, εύκολα θα πειστείτε ότι ήρθε το τέλος του κόσμου!

Θυμηθείτε ότι είναι πολύ πιο πιθανό να μην υπάρχει καν κάποιο πρόβλημα. Εμπιστευτείτε τον ιατρό σας και περιμένετε τη γνώμη του.

Ο οίκος ευγηρίας Ηράκλειος

Ο οίκος ευγηρίας Ηράκλειος συνεργάζεται με ιατρούς πολλών ειδικοτήτων. Παρακολουθούμε τους ενοίκους μας για τυχόν προβλήματα υγείας και τους συμβουλεύουμε για προληπτικές εξετάσεις, έτσι ώστε να είμαστε κι εμείς αλλά και αυτοί σίγουροι για την κατάσταση της υγείας τους.

Δείτε τις τιμές του οίκου ευγηρίαςεπικοινωνήστε με τον Ηράκλειο online, καλέστε μας στο 210 2846 000 ή επισκεφθείτε μας στην οδό Πευκών 9-11, Νέο Ηράκλειο, πίσω από το σταθμό ΗΣΑΠ Ηρακλείου για να συζητήσουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε καλύτερα τον άνθρωπό σας!