Μήπως ανήκετε στη γενιά που αποκαλείται η ‘γενιά σάντουιτς’; Αυτή είναι η γενιά που έχει παιδιά τα οποία χρειάζονται ακόμα φροντίδα αλλά και ηλικιωμένους γονείς που χρήζουν και αυτοί προσοχής.

Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται πιεσμένοι από τις καθημερινές ευθύνες και συχνά πασχίζουν να ανταποκριθούν σε όλες τους τις υποχρεώσεις.

Ως οίκος ευγηρίας, δεν έχουμε πολλές συμβουλές για το πώς μπορείτε να οργανώσετε τη ζωή σας με τα παιδιά. Αλλά μέσα από την πολύχρονη πείρα μας με ηλικιωμένους, ίσως να μπορούμε να σας προτείνουμε κάποιες ιδέες για να διαχειρίζεστε πιο εύκολα και αποτελεσματικά τη φροντίδα των ηλικιωμένων σας.

Η γενιά-σάντουιτς | Ηράκλειος οίκος ευγηρίαςΟι δυσκολίες της φροντίδας δυο διαφορετικών ηλικιών

Είναι προφανές ότι το να φροντίζετε συγχρόνως παιδιά και γονείς είναι δύσκολο. Όλοι χρειάζονται την προσοχή σας.

Τα παιδιά θέλουν βοήθεια για το σχολείο, τις δραστηριότητες και χρειάζονται γενικότερα την γονική υποστήριξη. Οι ηλικιωμένοι χρειάζονται και αυτοί φροντίδα, ιατρική παρακολούθηση και ψυχολογική βοήθεια.

Ακόμα και αν ο ηλικιωμένος δεν μένει μαζί σας, μπορεί να χρειάζεται κάθε τόσο να τον βοηθήσετε με τα ψώνια, να τον οδηγήσετε κάπου, να θυμηθείτε τα φάρμακά του και να είστε η παρέα του.

Ο χρόνος συχνά δεν επαρκεί για όλα αυτά. Σαν αποτέλεσμα, οι περισσότεροι από εμάς βρισκόμαστε συνέχεια να αγχωνόμαστε αν κάνουμε τα πράγματα σωστά, αν είμαστε αρκετά παρόντες και για πόσο μπορούμε να συνεχίσουμε με τέτοιους ρυθμούς.

Πώς να φροντίσω έναν ηλικιωμένο;

Για να μην εξαντληθείτε μέσα στις οικογενειακές υποχρεώσεις, σας προτείνουμε κάποιες ιδέες για την φροντίδα του ανθρώπου σας που θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε πολύτιμο χρόνο.

Φτιάξτε μια ρουτίνα

Είναι πολύ ευκολότερο να οργανώσετε το χρόνο σας αν υπάρχει μια ρουτίνα. Για παράδειγμα, τη Δευτέρα κάνετε το σουπερμάρκετ για τον παππού, την Τρίτη βοηθάτε στη μαγειρική τη γιαγιά, και την Παρασκευή το απόγευμα κάνετε μία βόλτα μαζί τους.

Προσπαθήστε να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα και ζητήστε από τον άνθρωπό σας να σας βοηθήσει σε αυτό τον τομέα. Είναι πολύ δύσκολο να πετάγεστε στο μανάβικο για έναν μαϊντανό που θέλει για το μαγείρεμα ο παππούς και έτσι να βγαίνετε εκτός χρόνου. Κάντε μαζί μια λίστα με τις ανάγκες και φτιάξτε ένα πρόγραμμα που να καλύπτει και εσάς και τον άνθρωπό σας.

Προφανώς και θα υπάρχουν απρόοπτα, αλλά σε γενικές γραμμές είναι πιο ξεκούραστο να πορεύεστε με ένα πρόγραμμα.

Ζητήστε τη βοήθεια ενός επαγγελματία

Δεν χρειάζεται να τα κάνετε όλα. Αν έχετε την οικονομική δυνατότητα, ζητήστε βοήθεια από επαγγελματίες. Από την καθαριότητα μέχρι άλλες ανάγκες όπως η περιποίηση, το σιδέρωμα και ο καλλωπισμός, ίσως να μπορείτε να απευθυνθείτε σε ειδικούς που θα κάνουν τη δουλειά καλύτερα από εσάς και θα σας απαλλάξουν από τον κόπο.

Αυτό είναι ακόμα σημαντικότερο αν πρόκειται για ιατρικούς ή θεραπευτικούς σκοπούς. Ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού. Δεν χρειάζεται να γίνετε ειδικός φυσιοθεραπευτής ή διαιτολόγος. Είναι πολύ καλύτερο και πιο σωστό να αφήσετε κάποιες ευθύνες στους ειδικούς. Θα σας ανακουφίσει από τις ευθύνες και θα σας δώσει λίγο περισσότερο χρόνο για να αφιερώσετε στις υπόλοιπες ανάγκες, όπως τα παιδιά, το σύντροφο, τις φίλες, αλλά και τον εαυτό σας!

Επίσης, θυμηθείτε ότι αρκετές ιατρικές ειδικότητες καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, οπότε η οικονομική επιβάρυνση μπορεί να μην είναι τόσο δυσβάσταχτη.

Ζητήστε βοήθεια από την οικογένεια και φίλους

Το να ζητάμε βοήθεια δεν είναι κακό. Αν μπορεί ένας αδελφός ή αδελφή να βοηθήσουν, έστω και περιστασιακά, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Θα σας δώσει χρόνο για τον εαυτό σας, για τη δουλειά ή για τα παιδιά. Θα έχετε ίσως χρόνο για έναν καφέ ή ένα τηλέφωνο σε μία φίλη.

Σκεφτείτε τη λύση του οίκου ευγηρίας

Είναι πολύ λογικό να θέλουμε τους γονείς μας μαζί μας για όσο μπορούμε περισσότερο.

Όταν, όμως, εξαντλούμε καθημερινά τον εαυτό μας αφιερώνοντας υπερβολικά πολύ χρόνο και κόπο και εν τέλει δεν είμαστε σίγουροι αν οι γονείς μας έχουν την κατάλληλη φροντίδα, τότε ίσως ο οίκος ευγηρίας να είναι μια εξαιρετική λύση.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι ηλικιωμένοι πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ και πρέπει να είστε συνέχεια από πίσω τους, από φόβο μην πάθουν τίποτα. Πόσο χρόνο σας αφήνει αυτό για να είστε με τα παιδιά ή την οικογένειά σας; Και είστε σίγουροι ότι τους παρέχετε τη σωστή φροντίδα;

Αν ο άνθρωπός σας έχει κινητικά προβλήματα, αυτό επιβαρύνει τη δική σας σωματική και ψυχολογική υγεία. Η συνεχής παρουσία και φροντίδα μπορεί να είναι εξοντωτική και τελικά ίσως να μην είναι και η πλέον κατάλληλη.

Σε έναν οίκο ευγηρίας υπάρχουν οι ειδικοί που θα μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπό σας να έχει ασφάλεια και ποιότητα ζωής. Και θα σας δώσει εσάς χρόνο για ανάπαυλα.

Κάποιες φορές χρειάζεται ένας οίκος ευγηρίας για λίγο, όπως για παράδειγμα μετά από μια εγχείρηση. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πιο ασφαλές να υπάρχει η σωστή φροντίδα και προσοχή χωρίς εσείς να πρέπει να εξοντωθείτε για να τα προλάβετε όλα.

Ο οίκος ευγηρίας Ηράκλειος έχει δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια, ενώ μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε και με μονόκλινα. Μπορούμε να φιλοξενήσουμε τον άνθρωπό σας μόνιμα ή περιστασιακά, πάντα με το ίδιο υψηλό επίπεδο φροντίδας.

Δείτε τις τιμές του οίκου ευγηρίαςεπικοινωνήστε με τον Ηράκλειο online, καλέστε μας στο 210 2846 000 ή επισκεφθείτε μας στην οδό Πευκών 9-11, Νέο Ηράκλειο, πίσω από το σταθμό ΗΣΑΠ Ηρακλείου. Θα χαρούμε να σας ξεναγήσουμε στις εγκαταστάσεις μας και να δούμε μαζί πώς μπορούμε να βοηθήσουμε εσάς και τον άνθρωπό σας!