Ένας οίκος ευγηρίας είναι μια κοινότητα ανθρώπων. Υπάρχουν οι ένοικοι, το προσωπικό, οι γιατροί, οι νοσηλευτές κι οι επισκέπτες που επικοινωνούν και φτιάχνουν μεταξύ τους μια μικρή κοινωνία.

Αναπόφευκτα, μερικές φορές μπορεί αυτή η κοινωνία να δυσκολεύεται να βρει το ρυθμό της. Κάθε μέρα φέρνει καινούριες προκλήσεις: για παράδειγμα, ένας ένοικος μπορεί να έχει ένα πρόβλημα υγείας ή κάποιο φαγητό να μην αρέσει σε κάποιον.

Για αυτό, ως οίκος ευγηρίας προσπαθούμε πάντα να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις αναπάντεχες αλλαγές, τις εκπλήξεις και τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Προσπαθούμε να συνεργαζόμαστε με τις οικογένειες και τους ίδιους τους ενοίκους για να βρίσκουμε μια όμορφη ισορροπία που να μας ικανοποιεί όλους.

οίκος ευγηρίας | Ηράκλειος οίκος ευγηρίαςΔυσκολία επικοινωνίας μεταξύ των ενοίκων

Είναι συχνά δύσκολο για τους ανθρώπους να βρουν κοινούς κώδικες επικοινωνίας. Μερικές φορές αυτό μπορεί να δημιουργήσει προστριβές: κάποιος μπορεί να θέλει την τηλεόραση πιο σιγά ή δυνατά, κάποιος άλλος μπορεί να θέλει να ακούσει μουσική ενώ οι υπόλοιποι να προτιμούν να διαβάσουν κλπ.

Τα γούστα, ο χαρακτήρας και οι προτιμήσεις των ανθρώπων τους ακολουθούν παντού, ακόμα στον οίκο ευγηρίας. Ένας άνθρωπος που πάντα ήθελε να διαβάζει, μάλλον θα συνεχίσει να θέλει να διαβάζει και όταν μεγαλώσει.

Αν υπάρξουν προβλήματα μεταξύ ενοίκων, ιδίως όταν μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο, και νιώσετε ότι ο άνθρωπός σας δυσκολεύεται, δώστε του λίγο χρόνο να συνηθίσει τις καινούριες συνθήκες και να βρει τους κώδικες επικοινωνίας της κάθε παρέας. Επίσης, μιλήστε μαζί μας για να δούμε αν μπορούμε να βοηθήσουμε.

Οι ηλικιωμένοι χάνουν τα πράγματά τους

Μερικές φορές οι ηλικιωμένοι είναι σαν τα παιδιά: χάνουν τα πράγματά τους. Τις πιο πολλές φορές, φυσικά, τα βρίσκουν—όπως άλλωστε και τα παιδιά.

Κάποιοι ένοικοι μπορεί, για παράδειγμα, να χάσουν ή να ξεχάσουν κάπου τα γυαλιά τους, τη ζακέτα τους ή το βιβλίο τους. Εμείς προσπαθούμε να τα βρούμε και να τους τα επιστρέψουμε ή να τους βοηθήσουμε να θυμηθούν πού τα έχουν αφήσει.

Προτείνουμε στην οικογένεια των ενοίκων μας ή και στους ίδιους τους ηλικιωμένους να γράφουν το όνομά τους στα πράγματά τους για να μπορούμε να τα βρίσκουμε και να τα επιστρέφουμε ευκολότερα.

Δεν τους αρέσει το φαγητό

Μερικοί ηλικιωμένοι δυσκολεύονται με το φαγητό ενός οίκου ευγηρίας. Και τα παιδιά έτσι είναι: μπορεί να τρώνε τις τηγανητές πατάτες στο σπίτι σας αλλά αν πάτε σε κάποιο άλλο σπίτι μπορεί να μην τις αγγίξουν.

Υπάρχουν διαφορές στον τρόπο μαγειρικής, στα μπαχαρικά και στο ψήσιμο. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι με την πάροδο των χρόνων, η αίσθηση της γεύσης αλλοιώνεται ή και χάνεται.

Ως οίκος ευγηρίας έχουμε συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρεία catering η οποία μας τροφοδοτεί με φρέσκο φαγητό κάθε μέρα. Βασιζόμαστε στη μεσογειακή διατροφή και προσφέρουμε πλούσια ποικιλία στο μενού μας ώστε να ικανοποιούνται όλοι.

Αυτό που προτείνουμε στους ενοίκους μας είναι να δοκιμάσουν το φαγητό μερικές μέρες για να δουν τι τους αρέσει. Υπάρχει τέτοια ποικιλία στα εδέσματά μας που ξέρουμε ότι τελικά θα βρουν αυτά που τους αρέσουν. Απλώς θέλουμε να τους δώσουμε χρόνο να συνηθίσουν και να δοκιμάσουν απ’ όλα.

Οι ένοικοι βαριούνται

Αν ο άνθρωπός σας είχε συνηθίσει να έχει γεμάτη κοινωνική ζωή, τότε αρχικά ο οίκος ευγηρίας μπορεί να του φανεί βαρετός. Προτείνουμε λίγη υπομονή για να δει τι προσφέρει το νέο περιβάλλον και να μπορέσει ο ηλικιωμένος να βρει τα ενδιαφέροντά του μέσα στη νέα κοινωνία.

Οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων όπως ο Ηράκλειος προσπαθούν να έχουν δημιουργικές δραστηριότητες κατάλληλες για τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Διάβασμα, παιχνίδια, μουσική και χαλαρές ασκήσεις είναι κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες. Υπάρχουν επίσης γιορτές με μουσική και τραγούδια.

Επειδή ξέρουμε πόσο σημαντική είναι η κοινωνικοποίηση και η δημιουργική απασχόληση των ηλικιωμένων, προσπαθούμε πολύ να τους δίνουμε ευκαιρίες για παρέα και συντροφικότητα.

Οι ηλικιωμένοι νιώθουν ξεχασμένοι

Η μετάβαση σε έναν οίκο ευγηρίας είναι δύσκολη. Πολλές φορές ο ηλικιωμένος νιώθει αποκομμένος από το περιβάλλον του και μπορεί να νιώσει ακόμα και ξεχασμένος. Αρκετές φορές, ο ένοικος μπορεί να κατηγορεί τον οίκο ευγηρίας γι’ αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση.

Προσπαθούμε πάρα πολύ να κοινωνικοποιούμε τους ανθρώπους και να τους δίνουμε δυνατότητες επικοινωνίας και δραστηριοτήτων. Δημιουργούμε μια κοινότητα ανθρώπων και θέλουμε να μπορούν να χαίρονται την παρουσία τους και να νιώθουν άνετοι μέσα στο ευρύ σύνολο.

Αυτό που προτείνουμε στις οικογένειες των ανθρώπων που μας εμπιστεύτηκαν είναι να επισκέπτονται τον άνθρωπό τους όσο περισσότερο μπορούν. Ακόμα και μια σύντομη επίσκεψη αλλάζει τελείως την ψυχολογία του ανθρώπου.

Ιδίως στην αρχή, είναι σημαντικό να νιώσει ο άνθρωπός σας ότι είναι ακόμα μέρος της οικογένειάς σας και ότι ο οίκος ευγηρίας έρχεται ως συμπλήρωμα στην οικογένειά του και όχι κάτι που την αντικαθιστά.

Ο οίκος ευγηρίας Ηράκλειος

Αν πιστεύετε ότι ο ηλικιωμένος δεν βρίσκει τα πατήματά του, μιλήστε μας και ίσως να μπορούμε να βρούμε κάποιο άλλο δωμάτιο που να του ταιριάζει καλύτερα ή ακόμα και να τον μεταφέρουμε σε μονόκλινο δωμάτιο.

Ο οίκος ευγηρίας Ηράκλειος λειτουργεί εδώ και δεκαετίες. Οι επαγγελματίες μας γνωρίζουν πώς να λειτουργούν σε ομάδα και πώς να κάνουν τους ενοίκους μας να νιώσουν άνετα και να μας εμπιστευτούν.

Καλέστε μας στο 210 28 46 000, δείτε τις τιμές του οίκου ευγηρίαςεπικοινωνήστε με τον Ηράκλειο online,  ή επισκεφθείτε μας στην οδό Πευκών 9-11, Νέο Ηράκλειο, πίσω από το σταθμό ΗΣΑΠ Ηρακλείου για να συζητήσουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε καλύτερα τον άνθρωπό σας!