Γιατί οι ηλικιωμένοι δεν θέλουν γυναίκα στο σπίτι;
Συχνά, οι ηλικιωμένοι δυσκολεύονται να δεχθούν βοήθεια στο σπίτι από κάποια γυναίκα. Πολλές φορές πιστεύουν ότι δεν χρειάζονται βοήθεια, άλλες φορές νιώθουν ότι έτσι χάνουν την ιδιωτικότητά τους. Σε πολλές περιπτώσεις οι ηλικιωμένοι διώχνουν ή δυσανασχετούν όταν έχουν μια γυναίκα να καθαρίζει, να κάνει τα ψώνια και γενικά να τους φροντίζει.
Ας δούμε λοιπόν τι δυσκολεύει τους μεγάλους ανθρώπους στο να δεχθούν την ύπαρξη μιας γυναίκας στο σπίτι τους.
Χάνουν την ανεξαρτησία τους
Όλοι οι άνθρωποι θέλουμε την ανεξαρτησία μας. Να κινούμαστε, να αποφασίζουμε για τον εαυτό μας και να αυτοεξυπηρετούμαστε. Όταν όμως μεγαλώνουμε, πολλές φορές είναι δύσκολο να έχουμε την ανεξαρτησία μας χωρίς να βάζουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας.
Ο ηλικιωμένος δεν μπορεί να πάρει αυθόρμητες αποφάσεις γιατί υπάρχει ένας άλλος άνθρωπος που τον ελέγχει και ίσως τον σταματάει. Σε πολλές περιπτώσεις, εκεί που ο ηλικιωμένος έπαιρνε αποφάσεις για όλη την οικογένεια, τώρα πρέπει να υπακούει σε κάποιον άλλο. Όλα αυτά αναστατώνουν και δυσκολεύουν την καθημερινότητα.
Ιδιωτικότητα
Ξαφνικά μέσα στον χώρο του ηλικιωμένου, υπάρχει ένας ξένος άνθρωπος. Ακόμα κι αν δεν μένει συνέχεια στο σπίτι, είναι ένας τρίτος που εισέρχεται στην ιδιωτικότητα του ηλικιωμένου.
Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι της τρίτης ηλικίας—γυναίκες και άντρες—ντρέπονται να κάνουν μπάνιο μπροστά σε έναν ξένο. Κάποιοι νιώθουν ότι υπάρχει μια γυναίκα που τους ελέγχει και τους παρακολουθεί και αυτό τους αγχώνει. Οι καθημερινές ρουτίνες γίνονται μπροστά ή ακόμα και με έναν ξένο άνθρωπο. Το βούρτσισμα των δοντιών, η τουαλέτα και άλλες συνήθειες γίνονται ξαφνικά συλλογικές ρουτίνες.
Βέβαια, ο φροντιστής είναι εκεί για το δικό τους καλό, αλλά αυτό πολλές φορές δυσκολεύονται να το δουν και κατανοήσουν.
Και βέβαια πολλοί ηλικιωμένοι νιώθουν ευάλωτοι λόγω προβλημάτων υγείας και δεν θέλουν να το βλέπουν τρίτοι. Αν έχουν ακράτεια, αν έχουν προβλήματα κινητικότητας ή αν έχουν κάποιο άλλο θέμα υγείας, μπορεί να νιώθουν άβολα να το γνωρίζει και κάποιος τρίτος και μάλιστα να το βιώνει από πρώτο χέρι.
Μία ειδική περίπτωση αφορά το ενδεχόμενο στο σπίτι να ζει ένα ζευγάρι ηλικιωμένων και ο φροντιστής να φροντίζει και τους δύο. Πολλές φορές θέλουν να μπορούν να μιλούν ελεύθερα χωρίς να τους ακούει ένα τρίτο αυτί: μπορεί να θέλουν να μιλήσουν για τα οικονομικά τους ή για συναισθήματα που δεν θα ήθελαν να ακουστούν από τρίτους. Και πάλι, βιώνουν μια επέμβαση στον ιδιωτικό τους χώρο.
Οικονομικά θέματα
Ένα ίδιον της τρίτης ηλικίας είναι η ανασφάλεια. Πολλοί ηλικιωμένοι αγχώνονται για τα οικονομικά τους και αν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις μιας γυναίκας στο σπίτι. Αυτό μπορεί να τους κάνει εχθρικούς στην παρουσία της.
Μπορεί, για παράδειγμα, να αγχώνονται ότι δεν θα τους μείνουν λεφτά για κάποια ανάγκη ή ότι μπορεί να χρειαστούν οικονομική υποστήριξη από τα παιδιά τους. Αν δε έχουν θέματα υγείας που απαιτούν έξοδα, αυτό το αίσθημα μπορεί να είναι πιο εμφανές.
Η αλλαγή
Σε λίγους ηλικιωμένους αρέσει η αλλαγή. Οι συνήθειές τους χτίστηκαν μέσα σε χρόνια και η συνύπαρξη με έναν ξένο στο χώρο τους σημαίνει ότι ξαφνικά πρέπει να τις αλλάξουν.
Όταν ένας ηλικιωμένος έχει μια ρουτίνα, η γυναίκα την αλλάζει. Από πολύ μικρά, όπως πώς κόβει το ψωμί ή πού φυλάει το καρότσι της λαϊκής μέχρι τα μεγαλύτερα όπως το τι μαγειρεύει, η παρουσία ενός τρίτου κάνει μεγάλη διαφορά στην αίσθηση ανεξαρτησίας ενός ηλικιωμένου. Πρέπει να μάθουν σε κάτι το νέο, και αυτό σε μεγάλες ηλικίες είναι ιδιαίτερα δύσκολο.
Ο ηλικιωμένος πρέπει επίσης να συνηθίσει σε νέες ρουτίνες: για παράδειγμα, η γυναίκα μπορεί να έρχεται στο σπίτι στις 8 το πρωί και φεύγει στις 4, άρα ο ηλικιωμένος πρέπει να έχει ξυπνήσει μέχρι τις 8. Το γνώριμο, σύνηθες και εύκολο γίνεται κάτι καινούριο, άγνωστο και δύσκολο.
Και βέβαια στο πίσω μέρος του μυαλού τους μπορεί να υπάρχει η σκέψη ότι μπορεί να αρχίσουν να εξαρτώνται από αυτή τη γυναίκα, το οποίο θα επιβεβαιώσει πλήρως την απώλεια της ανεξαρτησίας τους.
Η εικόνα του εαυτού τους
Όλοι έχουμε μια εικόνα του εαυτού μας. Η ανάγκη για βοήθεια στο σπίτι συχνά την απειλεί. Εκεί που ένας ηλικιωμένος μπορούσε να ελέγχει τον εαυτό του και τη ζωή του, ξαφνικά αυτό αλλάζει. Μαζί με τα γηρατειά, έρχεται η επιβεβαίωση της ανασφάλειας και της σωματικής και πνευματικής κατάπτωσης. Σε κανέναν δεν αρέσει να νιώθει άσχημα για τον εαυτό του και σε κανέναν δεν αρέσει να νιώθει μεγάλος, ανίκανος, ευάλωτος και απροστάτευτος.
Αίσθηση ασφάλειας
Πολλές φορές, μεγαλώνοντας, εμείς οι άνθρωποι γινόμαστε πιο ανασφαλείς. Αν κάποιος μας κλέψει; Αν χάσουμε τα κλειδιά του σπιτιού; Αν η γυναίκα που θα μπει στο σπίτι δεν είναι εμπιστοσύνης; Υπάρχει μια δικαιολογημένη καχυποψία που οδηγεί πολλούς ηλικιωμένους στο να μη θέλουν μια γυναίκα στο σπίτι. Αγχώνονται αν η γυναίκα θα τους κλέβει λεφτά ή υπάρχοντα και αυτό τους προκαλεί σύγχυση και άγχος.
Δυσκολία στην επικοινωνία
Η επικοινωνία μεταξύ ηλικιωμένου και βοηθού έχει τις δυσκολίες της.
Απαιτούμενο είναι η γυναίκα να μιλάει σε ικανοποιητικό βαθμό τα ελληνικά. Από εκεί και πέρα, πολλές φορές οι ηλικιωμένοι δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν την ανάγκη τους. Μπορεί να μην θέλουν να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους και να τους βγαίνει μια επιθετικότητα στην επικοινωνία. Μπορεί να θέλουν να διώξουν την γυναίκα και να αρνούνται τη βοήθειά της. Μπορεί να μην έχουν την υπομονή να εξηγήσουν στη βοηθό τους από πού ψωνίζουν κρέας και πώς κόβουν τη σαλάτα.
Ιδίως αν έχουν χάσει το σύντροφό τους πρόσφατα και έχουν μείνει μόνοι, μπορεί να θρηνούν ακόμα την απώλεια και η παρουσία ενός ξένου μέσα στο σπίτι να είναι ιδιαίτερα οδυνηρή, θυμίζοντάς τους πόσο όλα έχουν αλλάξει πια.
Ο κοινωνικός περίγυρος
«Τι θα πει η γειτόνισσα αν δει τη γυναίκα να μπαινοβγαίνει;» «Τι θα σκεφτούν οι φίλοι όταν τους πω ότι δυσκολεύομαι μόνη στο σπίτι;» Αυτές είναι μερικές σκέψεις που έχουμε ακούσει από ηλικιωμένους όταν αποκτούν βοήθεια στο σπίτι.
Αγχώνονται για την εικόνα τους προς τους άλλους, τη γειτονιά, τους φίλους, ακόμα και τα παιδιά τους. Πώς θα τους δουν; Μήπως χάσουν τις κοινωνικές επαφές τους; Μήπως οι φίλοι τους νιώσουν οίκτο για αυτούς;
Γυναίκα ή οίκος ευγηρίας;
Έχοντας χρόνια εμπειρίας στον τομέα φροντίδας ηλικιωμένων, έχουμε ζήσει από κοντά πώς βιώνουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας την… ηλικία τους. Μια γυναίκα είναι μερικές φορές μια καλή λύση όσο ο άνθρωπός σας εξυπηρετείται, έχει παρέες και απλώς χρειάζεται μια υποστήριξη. Όταν όμως οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται και η γυναίκα δεν επαρκεί, τότε ίσως μια μονάδα φροντίδας να είναι η καλύτερη λύση.
Αν έχετε οποιαδήποτε απορία, επικοινωνήστε με τον Ηράκλειο online, καλέστε μας στο 210 28 46 000 ή επισκεφθείτε μας πίσω από το σταθμό ΗΣΑΠ Ηρακλείου. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε!