Χρειάζονται οι ηλικιωμένοι συμπληρώματα διατροφής;

Τα συμπληρώματα διατροφής συχνά διχάζουν τους ανθρώπους—ακόμα και τους ιατρούς, σε σημείο που o Δρ. Michael Gannon είχε πει χαρακτηριστικά ότι το μόνο που προσφέρουν είναι ακριβά ούρα. Όμως, η αλήθεια είναι πιο περίπλοκη.

Γενικά, δεν είναι απαραίτητο ένας ηλικιωμένος να χρειάζεται συμπληρώματα διατροφής και σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί αυτά να ανταγωνίζονται φάρμακα που ήδη παίρνει.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, οι ηλικιωμένοι χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής γιατί δεν λαμβάνουν αρκετές θρεπτικές ουσίες ή το σώμα τους δεν μπορεί να τις αφομοιώσει ικανοποιητικά. Επίσης, κάποιες νόσοι δυσκολεύουν την απορρόφηση των βιταμινών και ιχνοστοιχείων, οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις οι ασθενείς καλό είναι να λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής.

Ηλικιωμένοι και συμπληρώματα διατροφής | Ηράκλειος οίκος ευγηρίας

Πάνω απ’όλα η διατροφή

Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την υγιεινή διατροφή. Φρούτα, λαχανικά, ψάρι και θαλασσινά, όσπρια, ξηροί καρποί, γαλακτοκομικά και άπαχο κρέας είναι η βάση της σωστής διατροφής. Αυτές οι κατηγορίες τροφών δίνουν στο σώμα όλα όσα χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά.

Πολλές φορές οι άνθρωποι αντικαθιστούν τη σωστή διατροφή με τα συμπληρώματα, πιστεύοντας ότι μπορούν να τρώνε ανθυγιεινά και να παραμείνουν υγιείς όσο λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής. Αυτό όμως είναι λάθος: τίποτα δεν μπορεί να καλύψει μια διατροφή που δεν δίνει στο σώμα και το μυαλό όλα τα αναγκαία συστατικά. Και κάποιες φορές τα συμπληρώματα μπορεί να γίνουν η δικαιολογία για έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Άλλες φορές οι άνθρωποι πιστεύουν ότι παίρνοντας συμπληρώματα διατροφής ενισχύουν ακόμα περισσότερο την υγεία τους και έτσι βοηθούν το σώμα τους.

Πότε, λοιπόν, ενδέχεται να χρειάζεται ένας ηλικιωμένος συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής—και ποια είναι αυτά;

Η βιταμίνη D

Ένα απίστευτο ποσοστό 73,07% των Ελλήνων, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχουν έλλειψη βιταμίνης D, το 90% της οποίας λαμβάνεται από τον ήλιο. Και αυτό σε μια χώρα σαν την Ελλάδα η οποία είναι λουσμένη στον ήλιο και το φως.

Σε τι οφείλεται αυτό; Ζούμε πολύ σε εσωτερικούς χώρους και δεν κάνουμε πολλές εργασίες στην ύπαιθρο. Επίσης ο φόβος του καρκίνου του δέρματος έχει σταματήσει τους ανθρώπους από το να κάθονται στον ήλιο.

Οι ηλικιωμένοι έχουν ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά έλλειψης βιταμίνης D. Κάποιοι ζουν περισσότερο μέσα στο σπίτι, για παράδειγμα επειδή έχουν προβλήματα κινητικότητας και δεν κυκλοφορούν έξω. Επίσης, με την ηλικία, το σώμα δυσκολεύεται να παράξει βιταμίνη D.

Επίσης, ηλικιωμένες γυναίκες που πάσχουν από οστεοπόρωση χρειάζονται επιπλέον βιταμίνη D για να βελτιώσουν την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Έχει μελετηθεί ότι η ικανοποιητική ποσότητα βιταμίνης D στο σώμα αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου κατά 30 με 40%.

Έτσι, οι ιατροί συχνά προτείνουν στους ηλικιωμένους να λαμβάνουν βιταμίνη D ως συμπλήρωμα για την καλύτερη λειτουργία του σώματος.

Ασβέστιο

Γυναίκες στην εμμηνόπαυση μπορεί να χρειάζονται έξτρα ασβέστιο για να βοηθήσουν την υγεία των κόκκαλων τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ιατρός μπορεί να δώσεις ένα συμπλήρωμα πλούσιο σε ασβέστιο.

Επίσης, άνθρωποι με νόσο του Crohn συχνά δυσκολεύονται να αφομοιώσουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, εκ των οποίων και το ασβέστιο. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός είναι πιθανό να προτείνει κάποιο συμπλήρωμα.

Σίδηρος

Ο σίδηρος βοηθάει το σώμα να λειτουργεί και είναι αναγκαίος για τη λειτουργία των οργάνων. Κάποιοι ηλικιωμένοι μπορεί να ακολουθούν κάποια δίαιτα που περιλαμβάνει λίγο κόκκινο κρέας ή όσπρια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί επιπλέον σίδηρος για να αυξηθούν τα ερυθρά αιμοσφαίρια και να βοηθηθεί το σώμα.

Προβιοτικά

Ακούμε συχνά πόσο σημαντικά είναι τα προβιοτικά για την υγεία του εντέρου. Υπάρχουν πολλές τροφές με επιπλέον προβιοτικά που να βελτιώνουν την λειτουργία του εντέρου.

Γενικά, αν ένας ηλικιωμένος δεν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, δεν υπάρχει λόγος να λάβει προβιοτικά. Όμως, αρκετοί ηλικιωμένοι έχουν φτωχό εντερικό μικροβίωμα. Αυτό το υγιές μικροβίωμα είναι υπεύθυνο για το ανοσοποιητικό σύστημα και την προστασία του σώματος από εξωτερικούς παράγοντες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο ιατρός μπορεί να προτείνει προβιοτικά για τη σωστότερη λειτουργία του εντέρου και την αναζωογόνηση της εντερικής χλωρίδας.

Συμπληρώματα για ανθρώπους με προβλήματα υγείας ή με συγκεκριμένη διατροφή

Κάποιες νόσοι δυσχεραίνουν τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την απορρόφηση των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων.

Η νόσος του Crohn, η κοιλιοκάκη, η θεραπεία για καρκίνο ή η νεφρική ανεπάρκεια χρειάζονται υποστήριξη του οργανισμού με συμπληρώματα διατροφής τα οποία ορίζει ο ιατρός. Επίσης, ηλικιωμένοι που είναι φυτοφάγοι ενδέχεται να έχουν έλλειψη σε κάποιες βιταμίνες όπως τις βιταμίνες Β, Β6 και Β12, γιατί δεν τρώνε κρέας.

Η σωστή διατροφή στον οίκο ευγηρίας Ηράκλειος

Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και όλο και περισσότεροι άνθρωποι, νέοι και ηλικιωμένοι, αναρωτιούνται αν τα χρειάζονται για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και την υγεία τους.

Μόνο ένας ιατρός μπορεί να δώσει ασφαλείς και σωστές πληροφορίες για τα συμπληρώματα διατροφής που μπορεί να χρειάζεστε, εσείς ή κάποιος ηλικιωμένος στην οικογένειά σας.

Από την πλευρά μας, στον οίκο ευγηρίας Ηράκλειος δίνουμε μεγάλη προσοχή στην ποιότητα και ποικιλία στη διατροφή των ενοίκων μας. Ακολουθούμε τη Μεσογειακή διατροφή και κάθε μέρα έχουμε διαφορετικό μενού που καλύπτει όλες τις ανάγκες των ανθρώπων μας.

Επίσης, συνεργαζόμαστε στενά με ιατρούς και διατροφολόγους και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες τους, ειδικά όσον αφορά στη διατροφή ανθρώπων με προβλήματα υγείας. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον Ηράκλειο online, καλέστε μας στο 210 28 46 000 ή επισκεφθείτε μας πίσω από το σταθμό ΗΣΑΠ Ηρακλείου—θα χαρούμε να σας ξεναγήσουμε στις εγκαταστάσεις μας και να συζητήσουμε την καλύτερη φροντίδα για σας!