Τι άσκηση ταιριάζει στους ηλικιωμένους;

Ακούμε συνέχεια ότι η άσκηση κάνει καλό: μειώνει την παχυσαρκία, βοηθάει την καρδιά, αναπτερώνει το ηθικό και μειώνει το κίνδυνο καρκίνου και διαβήτη. Αλλά τι άσκηση μπορεί να κάνει ένας ηλικιωμένος;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι άσκησης που συνάδουν με την εύθραυστη υγεία των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι επίπονο ή επικίνδυνο. Αυτό που χρειάζεται το σώμα είναι να αυξήσει τους ρυθμούς ακόμα και ελαφρά και να τονώσει τους μυς.

Ας το πάρουμε απόφαση: η άσκηση και η γυμναστική μας κάνουν να ζούμε καλύτερη και χαρούμενη ζωή. Οπότε ας δούμε πώς μπορούμε να εντάξουμε την άσκηση μέσα στις δικές μας δυνατότητες.

Ηλικιωμένοι και άσκηση | Ηράκλειος οίκος ευγηρίας

Γιατί χρειαζόμαστε άσκηση και γυμναστική;

Η άσκηση μας κάνει ανεξάρτητους

Η άσκηση διευκολύνει τους ηλικιωμένους να παραμείνουν ενεργοί και αυτόνομοι. Αν θέλετε να έχετε ανεξαρτησία κινήσεων καλό είναι να εξασκήστε έστω και λίγο.

Η άσκηση μειώνει την αστάθεια

Χάρη στην άσκηση μειώνεται η αστάθεια και έτσι οι ηλικιωμένοι δεν πέφτουν τόσο πολύ. Η άσκηση μειώνει τις πτώσεις κατά 23%.

Η άσκηση μας δίνει ενέργεια

Η άσκηση ενεργοποιεί τον οργανισμό και μας κάνει να νιώθουμε περισσότερη ενέργεια και όρεξη για ζωή.

Η άσκηση προλαμβάνει αρρώστιες

Διαβήτης, κατάθλιψη, καρδιακές παθήσεις και οστεοπόρωση είναι μερικές μόνο από τις παθήσεις που βελτιώνονται με την άσκηση. Επίσης, η άσκηση μπορεί να μειώσει την σοβαρότητα και τα συμπτώματα κάποιων παθήσεων.

Η άσκηση βοηθάει το μυαλό

Η άσκηση βελτιώνει τη λειτουργία του μυαλού και τις γνωστικές ικανότητες. Η άσκηση μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ανάπτυξης Αλτσχάιμερ κατά 50%.

Ασκήσεις και γυμναστική για ηλικιωμένους

Περπάτημα

Το πιο απλό και πιο φυσικό είναι το περπάτημα. Βάλτε καλά, αναπαυτικά και μη ολισθηρά παπούτσια και πηγαίνετε μια βόλτα. Αν υπάρχει πάρκο κοντά στο σπίτι, κάντε το συνήθεια να πηγαίνετε για βόλτα. Αν σας αρέσει η οδήγηση, πάρτε το αυτοκίνητο και πηγαίνετε μια βόλτα μέχρι τη θάλασσα για περπάτημα. Γενικά, βάλτε το περπάτημα στη ζωή σας όσο περισσότερο μπορείτε. Χωρίς να δυσκολέψετε τη ζωή σας, απλά περπατήστε.

Κολύμπι

Η Ελλάδα έχει παντού θάλασσα, οπότε τουλάχιστον το καλοκαίρι έχουμε την ευκαιρία να κολυμπάμε. Αν σας τρομάζει ο βυθός και φοβάστε μήπως γλιστρήσετε, βάλτε τα ειδικά παπούτσια για θάλασσα. Για περισσότερη ασφάλεια, κολυμπήστε ως εκεί που πατάτε και ιδανικά σε παραλίες και κόσμο και ναυαγοσώστες. Καλό είναι να έχετε και παρέα στο κολύμπι, αν τυχόν σας συμβεί κάτι.

Το κολύμπι εξασκεί το σώμα χωρίς να το επιβαρύνει. Μπορείτε να κάνετε ασκήσεις χωρίς να φοβάστε ότι θα πονέσετε το σώμα, τα κόκκαλα και τους μύες. Το κολύμπι βελτιώνει την ισορροπία, τη δύναμη και την ευελιξία του σώματος χωρίς να το καταπονεί.

Αν έχετε κολυμβητήριο κοντά στο σπίτι, μπορείτε να απολαμβάνετε το κολύμπι όλο τον χρόνο.

Πιλάτες

Το πιλάτες εξελίχθηκε πριν από 100 χρόνια ως μια άσκηση με μηδαμινή αντίσταση που ευνοεί την αναπνοή, την συγκέντρωση και την εσωτερική δύναμη. Το πιλάτες γίνεται με στρώματα, μπάλες και άλλα αξεσουάρ με αέρα γιατί δεν είναι βαριά αλλά μπορούν να χτίσουν τη σωματική δύναμη χωρίς να επιβαρύνουν το σώμα.

Υπάρχουν εξειδικευμένες ασκήσεις για ηλικιωμένους ανθρώπους. Οι ασκήσεις προσαρμόζονται στην φυσική κατάσταση του ασκούμενου και ανάλογα με την όποια πάθηση μπορεί να έχει, όπως αρθρίτιδα, προβλήματα στη μέση και στην πλάτη κλπ.

Ασκήσεις στην καρέκλα

Γιατί να μην κάνουμε ασκήσεις καθισμένοι σε μια καρέκλα; Αν η ισορροπία σας είναι λίγο δύσκολη, μπορείτε να κάνετε ασκήσεις ενδυνάμωσης σε μια καρέκλα. Αυτές οι ασκήσεις συνδυάζουν γιόγκα και άλλες μεθόδους για να εξασκήσουν τα κόκκαλα, τους μυς και τις αρθρώσεις με όσο το δυνατό λιγότερο στρες και επιβάρυνση στο σώμα. Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν τέντωμα, στροφές και στάσεις που ευνοούν το σώμα, την χαλάρωση και την άσκηση.

Λάστιχα αντίστασης

Αν είστε αρκετά εξοικειωμένοι με την άσκηση και το σώμα σας είναι σε καλή κατάσταση, μπορείτε να κάνετε ασκήσεις με λάστιχα αντίστασης. Είναι ένας οικονομικός τρόπος να ασκηθείτε και μπορείτε να το κάνετε ακόμα και καθισμένοι.

Ενδυναμώνουν χέρια και πόδια και μπορείτε να το προσαρμόσετε στις αντοχές σας και τις ανάγκες σας. Αν σας δυσκολεύουν τα πόδια, συγκεντρωθείτε στα χέρια και αντίστροφα.

Ασκήσεις που δεν πρέπει να κάνετε

Επίπονες και δύσκολες ασκήσεις και γυμναστική δεν έχουν χώρο στη ζωή ενός ανθρώπου τρίτης ηλικίας. Όσο κάνετε γυμναστική, μπορείτε να εντάξετε πιο δύσκολες και απαιτητικές ασκήσεις στο πρόγραμμά σας. Πάντα όμως να έχετε κατά νουν ότι σέβεστε το σώμα σας και δεν χρειάζεται να αποδείξετε τίποτα.

Επίπονο τζόκινγκ, για παράδειγμα, μπορεί να πονέσει τα πόδια και τη μέση σας. Αν το κάνετε εδώ και καιρό, συνεχίστε να το κάνετε αλλά αν είστε πρωτάρηδες, καλύτερα να βρείτε μια άλλη γυμναστική.

Περπάτημα σε μεγάλες αποστάσεις καταπονεί το σώμα χωρίς να προσφέρει κάτι.

Σκαρφάλωμα και ορειβασία είναι επίσης επίπονες ασκήσεις που εύκολα μπορούν να οδηγήσουν σε τραυματισμούς. Εκτός και αν είστε ορειβάτες με εμπειρία, σας προτείνουμε να διαλέξετε κάποια άλλη άσκηση.

Βάρη, κοιλιακοί και squats μπορούν να δυσκολέψουν το σώμα και να το επιβαρύνουν. Μπορεί να τραυματίσετε τη μέση και τα γόνατά σας, ιδίως αν δεν έχετε μεγάλη εμπειρία ή καλή φυσική κατάσταση.

Ο οίκος ευγηρίας Ηράκλειος και η άσκηση

Ως οίκος ευγηρίας, προσπαθούμε να προωθούμε την άσκηση και την ευεξία στους ενοίκους μας. Έχουμε προσωπικό και γιατρούς που συμβουλεύουν για το είδος ασκήσεων και γυμναστικής που ενδείκνυται για τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας και ακολουθούμε τις ενδείξεις τους.

Αν θέλετε να μας ρωτήσετε πληροφορίες για τον οίκο ευγηρίας μας, καλέστε μας στο 210 28 46000, επισκεφθείτε μας πίσω από το σταθμό ΗΣΑΠ Ηρακλείου, ή επικοινωνήστε με τον Ηράκλειο online και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.