Τι τιμές έχει ένα γηροκομείο; Μήπως είναι καλύτερα να παραμείνει ο ηλικιωμένος στο σπίτι του—όχι μόνο από οικονομικής πλευράς, αλλά και από πλευράς φροντίδας;

Αυτές είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που ακούμε καθημερινά. Το κόστος που θα βαρύνει την οικογένεια ενός ηλικιωμένου όταν αποφασίσει να τον εμπιστευτεί σε μία σύγχρονη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων θα πρέπει να συγκριθεί με τα επιμέρους κόστη και τις απαιτήσεις που προκύπτουν όταν ο ηλικιωμένος παραμένει στην οικία του.

Ας δούμε, λοιπόν, πώς συγκρίνεται το κόστος—αλλά κι η φροντίδα—ενός ηλικιωμένου στο σπίτι του σε σχέση με μία Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Φροντίδα στο σπίτι

Αν μία οικογένεια αποφασίσει να κρατήσει τον ηλικιωμένο στο σπίτι του ή μαζί με την οικογένεια, θα πρέπει να υπολογίσει ετήσια και μηνιαία έξοδα:

Ετήσια έξοδα οικίας

Στα ετήσια έξοδα της οικίας εντάσσονται έξοδα όπως το ενοίκιο ή ο ΕΝΦΥΑ των ιδιοκτητών, κοινόχρηστα, ρεύμα, ύδρευση, ψύξη και θέρμανση, συντήρηση οικίας, έξοδα για επισκευή διαφόρων βλαβών κλπ.

Μηνιαία έξοδα φροντίδας ηλικιωμένου

Τα μηνιαία έξοδα της κατ’οίκον φροντίδας ενός ηλικιωμένου περιλαμβάνουν κατ’αρχήν τις επισκέψεις ιατρών κατ’ οίκον ή επισκέψεις σε ιατρούς, νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας. Δυστυχώς, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι έχουν βεβαρυμένη υγεία και η μεταφορά σε κάποιον ιατρό είναι μία συχνή ταλαιπωρία.

Ιδανικά, ο ηλικιωμένος θα έχει εικοσιτετράωρη νοσηλευτική φροντίδα από νοσηλευτή ή έμπειρο εκπαιδευμένο φροντιστή. Απαιτούνται δύο άτομα για να καλύπτονται ρεπό και άδειες, ενώ τα άτομα που θα επιλεχθούν για αυτή τη δουλειά πρέπει να γνωρίζει από νοσηλεία.

Επίσης, οι φροντιστές πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με τον τρόπο φροντίδας ενός ηλικιωμένου ώς προς τη φροντίδα του. Για παράδειγμα, πρέπει να γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει το μπάνιο, το λούσιμο, το τοπικό πλύσιμο, το σήκωμα και την αλλαγή στάσεων στο κρεβάτι ώστε να αποφεύγονται οι ερεθισμοί λόγω της κατάκλισης και τυχόν τραυματισμοί λόγω της ιδιαίτερα εύθραυστης κατάστασης των οστών και της ευαισθησίας του δέρματος λόγω της προχωρημένης ηλικίας.

Στα έξοδα πρέπει να προστεθούν η ισορροπημένη διατροφή, μια και οι ηλικιωμένοι συχνά έχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες—για παράδειγμα, τροφές φτωχές σε αλάτι, αποφυγή συγκεκριμένων τροφών κλπ.

Ακόμα, πρέπει να προστεθούν οι υπηρεσίες καθαριότητας του χώρου και των ρούχων, καθώς και η αγορά ειδών προσωπικής υγιεινής όπως πάνες, υποσέντονα, κρέμες κλπ.

Τέλος, αν ο ηλικιωμένος μένει μόνος του, καλό είναι να υπάρχει μία εγκατάσταση απομακρυσμένης παρακολούθησης του χώρου ώστε να ενημερωθούμε άμεσα αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, π.χ. μία πτώση.

Τιμές γηροκομείο | Ηράκλειος οίκος ευγηρίας

Φροντίδα στο Γηροκομείο

Σε μία Μονάδα Φροντίδα Ηλικιωμένων, η διαμονή είναι πιο ασφαλής καθώς το νοσηλευτικό προσωπικό, οι φροντιστές, οι τραπεζοκόμοι και οι καθαρίστριες επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια, ενώ το προσωπικό επιβλέπεται και αξιολογείται καθημερινά και δίνει λεπτομερή αναφορά για τις υπηρεσίες του στις προϊσταμένες και τη διεύθυνση. Επίσης, η φροντίδα παρέχεται σε εικοσιτετράωρη βάση με τρεις βάρδιες. Έτσι, το προσωπικό είναι ξεκούραστο και μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις που έχει η φροντίδα ενός ηλικιωμένου.

Όσον αφορά την ιατρική παρακολούθηση, αυτή παρέχεται καθημερινά από τον παθολόγο και σε εβδομαδιαία βάση από τον καρδιολόγο και τον ψυχιάτρο.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα αφορά τη διατροφή, που είναι Μεσογειακή και προσαρμοσμένη κατά περίπτωση από διαιτολόγο. Η καθημερινή διατροφή περιλαμβάνει πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό και βραδινά γεύματα.

Σημαντική είναι και η καθημερινή επιμελής καθαριότητα των δωματίων και κοινόχρηστων χώρων καθώς και η τακτική απολύμανση χώρων. Καθημερινά τακτοποιούνται και η ντουλάπα και τα κομοδίνα, ενώ καθημερινή είναι η αλλαγή των κλινοσκεπασμάτων.

Ψυχολογική υγεία

Πολύ σημαντική είναι και η ψυχολογική υγεία του ηλικιωμένου. Η κοινωνικοποίηση και η δυνατότητα που δίνεται για καθημερινή συνεύρεση με άτομα της ίδιας ηλικίας ενισχύει την ψυχοπνευματική κατάσταση των αγαπημένων μας προσώπων, σε αντίθεση με την απομόνωση και τη μοναξιά που συνήθως υπάρχει στο σπίτι.

Οι επισκέψεις κοινωνικού λειτουργού και οι δραστηριότητες που προσφέρονται σε έναν τέτοιο χώρο, όπως χειροτεχνίες, ανάγνωση, κουβεντούλες αναμνήσεων, οργάνωση γιορτών, επισκέψεις μουσικών, παιδιών καθως και οργανώσεων που προσφέρουν διασκέδαση με  τραγουδι ή δημιουργούν μικρά θεατρικά  με αλληλεπίδραση κλπ, ενισχύουν την ψυχολογία, το μυαλό και τη διάθεση των ηλικιωμένων.

Τέλος, ο εορτασμός ποικιλοτρόπως θρησκευτικών εορτών, γενεθλίων κλπ. καθώς και οι επισκέψεις εκπροσώπων της εκκλησίας για αγιασμό, ευχέλαιο κλπ, κράτα ζωντανές συνήθειες του παρελθόντος των φιλοξενούμενων.

Τιμές γηροκομείου σε σχέση με τη φροντίδα στο σπίτι

Λαμβάνοντας υπόψιν τα κόστη που αφορούν την αξιοπρεπή διαβίωση ενός ηλικιωμένου στο σπίτι του, οι τιμές ενός γηροκομείου ή Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων είναι σαφώς πιο συμφέρουσες.

Για παράδειγμα, οι τιμές ενός γηροκομείου όπως ο Ηράκλειος ξεκινούν από 881 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) για μηνιαία φιλοξενία με όλες τις βασικές παροχές που περιγράφονται στην ιστοσελίδα μας.

Αν πάλι κάποιος προτιμά τη φιλοξενία για μικρότερο χρονικό διάστημα, υπάρχει και η δυνατότητα φιλοξενίας με 30 ευρώ + 13% ΦΠΑ για ημερήσια φιλοξενία με μια διανυκτέρευση.

Τέλος, πολύ σημαντικό είναι ότι η διαμονή σε μία Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων είναι πιο ασφαλής από τη διαμονή στο σπίτι καθώς ο ηλικιωμένος επιβλέπεται σε εικοσιτετράωρη βάση και δεν είναι ποτέ αβοήθητος αν χρειαστεί οτιδήποτε, ενώ έχει άμεση πρόσβαση σε ιατρικό προσωπικό χωρίς την ταλαιπωρία—και τα έξοδα—της μεταφοράς ή της κατ’οίκον επίσκεψης.

Επικοινωνήστε με τον Ηράκλειο online ή καλέστε μας στο 210 2846 000 για να συζητήσουμε την καλύτερη φροντίδα για τον αγαπημένο σας. Είμαστε πίσω από το σταθμό ΗΣΑΠ Ηρακλείου και θα χαρούμε να σας ξεναγήσουμε στις εγκαταστάσεις μας!