Πώς θα βοηθήσω τον άνθρωπό μου να προσαρμοστεί στον οίκο ευγηρίας;

Η μετάβαση στον οίκο ευγηρίας μπορεί να είναι δύσκολη απόφαση. Αλλάζει ένας ολόκληρος τρόπος ζωής ενώ μεταμορφώνεται και η ταυτότητα του ηλικιωμένου: από ανεξάρτητος άνθρωπος ξαφνικά νιώθει ότι μπαίνει σε μια δομή όπου χάνεται η ανεξαρτησία του, η ελευθερία του και ο τρόπος ζωής του.

Αλλά ο οίκος ευγηρίας θα βοηθήσει τον άνθρωπό σας να είναι ασφαλής και φροντισμένος και να περιτριγυρίζεται από γιατρούς και νοσοκόμους που μπορούν να τον βοηθήσουν.

Η μετάβαση από το σπίτι στον οίκο ευγηρίας μπορεί να γίνει πιο εύκολη με κάποιες εύκολες συμβουλές.

Βρείτε τον σωστό οίκο ευγηρίας

Υπάρχουν πολλοί οίκοι ευγηρίας. Εσείς πρέπει να βρείτε ένα χώρο που είναι φιλόξενος και φωτεινός, καλά φροντισμένος και με επαγγελματίες υγείας.

Ψάξτε τον οίκο ευγηρίας που ταιριάζει στην προσωπικότητα του ανθρώπου σας. Αν ο ηλικιωμένος νιώσει άνετα στο νέο του σπίτι, η προσαρμογή θα είναι ευκολότερη.

Βρείτε έναν οίκο κοντά στο σπίτι σας για να μπορείτε να επισκέπτεστε συχνά.

Αναζητήστε τον οίκο που προσφέρει αυτό που ζητάτε: αν ο άνθρωπός σας θέλει δωμάτιο με παρέα, προσπαθήστε να τον ικανοποιήσετε.

Αν θέλει να είναι μόνος στο δωμάτιό του, και πάλι προσπαθήστε να βρείτε αυτό που θα καλύψει της ανάγκες του.

Αν αναζητά κοινωνικοποίηση και παρέες, βρείτε τον οίκο που παρέχει αυτές τις υπηρεσίες.

Ζητήστε την άποψη του ανθρώπου σας

Εκτός και αν ο ηλικιωμένος έχει άνοια, ρωτήστε τον τι θέλει και πού θα νιώσει καλύτερα. Δείξτε του τις επιλογές του και συζητήστε μαζί του σε ποιο χώρο θα νιώθει πιο άνετα και πιο ικανοποιημένος. Μπορεί κάποιος φίλος να είναι ήδη σε έναν οίκο ευγηρίας, οπότε να θέλει να πάει εκεί για να έχει παρέα.

Μην αφαιρείτε τον έλεγχο από τον ηλικιωμένο. Η αλλαγή είναι μεγάλη και ακόμα και μια μικρή αίσθηση ελέγχου τους βοηθάει να διαχειριστούν την κατάσταση καλύτερα.

Επισκεφτείτε τον άνθρωπό σας

Επίσκεψη σε γηροκομείο για ηλικιωμένους με άνοια στην Αθήνα | Ηράκλειος οίκος ευγηρίαςΕίναι σημαντικό να επισκέπτεστε τον άνθρωπό σας, ιδίως στην αρχή, για να μη νιώθει αποκομμένος.

Ακόμα και αν είναι για μισή ώρα, πηγαίνετε να δείτε τη μαμά σας ή τον μπαμπά σας και δείξτε ότι είστε εκεί. Μιλήστε και δείξτε τους έμπρακτα ότι δεν τους έχετε ξεχάσει.

Αν σας κάνουν παράπονα, ακούστε τους με προσοχή και μην τους αγνοείτε. Μπορεί κάποια παράπονα να είναι υπερβολικά αλλά μπορεί κάποια να υποδηλώνουν κάποιο πρόβλημα που να μπορεί να λυθεί.

Βοηθήστε τον να ενταχθεί

Κάθε οίκος ευγηρίας έχει διάφορες δυνατότητες ενασχόλησης. Βοηθήστε τον άνθρωπό σας να ενταχθεί και να βρει τις ασχολίες που του αρέσουν. Αν υπάρχουν γιορτές, γενέθλια και άλλες παρόμοιες ευκαιρίες, παρακινείστε τον να συμμετάσχει για να νιώσει ότι είναι μέρος ενός συνόλου.

Κοινωνικοποίηση

Ωθήστε τον άνθρωπό σας να κοινωνικοποιηθεί με άλλους ηλικιωμένους. Είναι σημαντικό να έχει παρέα και να μιλάει με άλλους ανθρώπους. Αυτό βοηθάει στις νοητικές ικανότητες και είναι πολύ χρήσιμο για την ψυχική υγεία.

Στην αρχή, αν βλέπετε ότι δυσκολεύεται να κοινωνικοποιηθεί, ζητήστε από συγγενείς, παιδιά και αδέλφια να τον επισκεφτούν για να μη νιώσει μοναξιά. Μετά, σιγά σιγά μπορεί να βρει τις δικές του παρέες στον οίκο ευγηρίας.

Βάλτε προσωπικά αντικείμενα

Μπορεί η μητέρα σας να έχει την αγαπημένη της κουβέρτα ή τις φωτογραφίες του γάμου της. Μπορεί να της αρέσει ένα βιβλίο και να το θέλει ή ακόμα και ένα μικρό ασήμαντο για εσάς, αλλά σημαντικό για αυτή, διακοσμητικό.

Βάλτε προσωπικά αντικείμενα στο χώρο του ανθρώπου σας για να το νιώσει δικό του και να γίνει πιο ομαλά η μετάβαση. Ρωτήστε τον ηλικιωμένο τι θα ήθελε να πάρει μαζί του, για να νιώσει ότι έχει κάποιο έλεγχο της κατάστασης.

Μιλήστε με το προσωπικό

Συζητήστε με το προσωπικό του οίκου ευγηρίας και πείτε τους για τις προτιμήσεις και τον χαρακτήρα του ανθρώπου σας. Πείτε τους αν έχει κάποιο παρατσούκλι με το οποίο του αρέσει να τον αποκαλούν. Ενημερώστε τους για το αγαπημένο φαγητό του ή για κάποιο συγκεκριμένο ταλέντο (τραγούδι, ιστορίες, διάβασμα, εργόχειρο κτλ.) που να του αρέσει. Με αυτές τις πληροφορίες, το προσωπικό μπορεί να επικοινωνήσει καλύτερα με τον άνθρωπό σας.

Ο πατέρας σας θα νιώσει σίγουρα καλύτερα αν ακούει να τον αποκαλούν με το παρατσούκλι του ή αν του ζητάνε να τραγουδήσει το βράδυ το αγαπημένο του τραγούδι.

Και η μητέρα σας σίγουρα θα κολακευτεί αν της ζητήσουν να τους μάθει εργόχειρο ή να εξιστορεί ιστορίες, όπως τις λέει στα εγγόνια της.

Η μετάβαση στον οίκο ευγηρίας μπορεί να γίνει ευχάριστη

Κανείς δεν χαίρεται με τις μεγάλες αλλαγές, πόσω μάλλον αν είναι να πάει σε έναν οίκο ευγηρίας.

Βοηθήστε τον άνθρωπό σας να νιώσει ότι πηγαίνει σε ένα καινούριο σπίτι και όχι σε νοσοκομείο.

Όλο το προσωπικό στον οίκο ευγηρίας Ηράκλειος είναι στη διάθεσή σας για να σας βοηθήσει με την μετάβαση του ανθρώπου σας στη δομή μας. Επικοινωνήστε με τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ηράκλειος online ή καλέστε μας στο 210 28 46 000 για να σας βοηθήσουμε και να συζητήσουμε για τις ανάγκες του ανθρώπου σας.