Πότε πρέπει ένας ηλικιωμένος να μετακομίσει σε έναν οίκο ευγηρίας;

Το καλύτερο για έναν ηλικιωμένο είναι συνήθως να είναι στο σπίτι του, ανεξάρτητος και υγιής. Οι άνθρωποι όλων των ηλικιών θέλουμε το σπίτι μας, τους ανθρώπους μας, τους φίλους και αγαπημένους μας και τις συνήθειές μας. Να πηγαίνουμε για ψώνια, να πίνουμε καφέ στην πλατεία, να μαγειρεύουμε και να τρώμε, ιδανικά με παρέα και γενικά να έχουμε όλα όσα αγαπάμε και μας κάνουν ευτυχισμένους.

Η ζωή όμως μερικές φορές δεν εξελίσσεται όπως την θέλουμε. Κάποιες φορές η υγεία μας χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση.  Άλλες φορές μένουμε μόνοι, χωρίς τους αγαπημένους μας γύρω μας.

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου ο οίκος ευγηρίας είναι η καλύτερη και ασφαλέστερη λύση για έναν ηλικιωμένο. Πότε, λοιπόν, είναι καλύτερο για έναν ηλικιωμένο να μετακομίσει σε έναν οίκο ευγηρίας;

οίκος ευγηρίας | Ηράκλειος οίκος ευγηρίαςΌταν ο ηλικιωμένος έχει προβλήματα υγείας που απαιτούν συνεχή ιατρική παρακολούθηση

Υπάρχουν πολλά είδη θεμάτων υγείας: από απλή υπέρταση, μέχρι διαβήτη, καρδιακά προβλήματα, εγκεφαλικά, άνοια και πολλά άλλα. Κάποια προβλήματα είναι εύκολα αντιμετωπίσιμα στο σπίτι με την σωστή φαρμακευτική αγωγή. Για παράδειγμα, ένας ηλικιωμένος με υπέρταση παίρνει τα φάρμακά και διατηρεί υπό έλεγχο την κατάσταση. Δεν χρειάζεται καθημερινή ιατρική παρακολούθηση και μπορεί εύκολα να βελτιώσει την υγεία του με τη σωστή διατροφή και άσκηση.

Υπάρχουν όμως και πολλά προβλήματα υγείας που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Η άνοια, για παράδειγμα, σημαίνει ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να επικοινωνήσει σωστά με το περιβάλλον. Χάνεται και έχει ξεχάσει τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του. Αυτός ο άνθρωπος χρειάζεται συνεχή βοήθεια και υποστήριξη γιατί αλλιώς κινδυνεύει η ζωή του.

Πιο περίπλοκα θέματα υγείας όπως εγκεφαλικά μπορεί να προκαλέσουν σε έναν ηλικιωμένο δυσκολία στην κίνηση ή στην ομιλία. Μπορεί να χρειάζεται συστηματικά φυσιοθεραπεία ή άλλους ειδικούς και να μην είναι εύκολο να μένει μόνος στο σπίτι. Ακόμα και αν έχει σύντροφο, μπορεί να είναι επικίνδυνο για κάποιον ηλικιωμένο να σηκώνει και να βοηθάει έναν άλλο άνθρωπό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένας οίκος ευγηρίας είναι ο πιο κατάλληλος χώρος για έναν ηλικιωμένο. Μία μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων έχει το ιατρικό προσωπικό για να μπορεί να φροντίσει ανθρώπους σε 24ώρη βάση.

Όταν οι άνθρωποι έχουν νευρολογικά προβλήματα υγείας

Η νόσος Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ και άλλες νευρολογικές νόσοι είναι σταδιακές εκφυλιστικές νόσοι που σταδιακά μειώνουν την ικανότητα αυτοεξυπηρέτησης των ανθρώπων.

Αν ένας ηλικιωμένος χρειάζεται καθετήρα, ορό ή οξυγόνο, αυτές οι διευκολύνσεις είναι δύσκολο να υπάρξουν στο σπίτι. Ένας οίκος ευγηρίας είναι πλήρως εξοπλισμένος για να μπορεί να παρέχει τη σωστή και συνεχή ιατρική παρακολούθηση.

Όταν οι ηλικιωμένοι ζουν και κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο

Η ζωή με αναπηρικό αμαξίδιο είναι δύσκολη, ιδίως στην Ελλάδα. Ιδίως για έναν ηλικιωμένο, μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση με όσα αυτή συνεπάγεται. Υπάρχουν προβλήματα που μπορεί να δυσκολέψουν τη ζωή σε βαθμό που ένας οίκος ευγηρίας να είναι πιο προσβάσιμος και πρακτικός.

Αν ένας ηλικιωμένος σε αμαξίδιο ζει μόνος, μπορεί να είναι δύσκολο να κάνει μπάνιο, να μεταφέρεται στο κρεβάτι, να μαγειρεύει ή να αυτό-εξυπηρετείται. Σε αρκετές περιπτώσεις, ο ηλικιωμένος παραμένει στο κρεβάτι, μόνος γιατί δεν έχει τη δυνατότητα να μετακινηθεί με ασφάλεια και να εξυπηρετηθεί.

Αν αυτός ο ηλικιωμένος μεταφερόταν σε έναν οίκο ευγηρίας όπως ο Ηράκλειος, θα μπορούσε να κινείται με αμαξίδιο, να συμμετέχει σε συζητήσεις και να έχει μια ενεργή ζωή αντί να είναι καθηλωμένος στο κρεβάτι.

Όταν το σπίτι δεν είναι ασφαλές

Όσο μεγαλώνουμε έχουμε πιο συγκεκριμένες ανάγκες. Χρειαζόμαστε σπίτια με μεγάλους διαδρόμους, φωτεινά, χωρίς σκάλες και με διευκολύνσεις στο μπάνιο (ράμπα, στήριγμα) και σε όλους τους χώρους. Τι γίνεται, όμως, αν το σπίτι είναι παλιό ή έχει ορόφους χωρίς ασανσέρ; Εκτός και αν υπάρχει η δυνατότητα πώλησης και μετακόμισης σε ένα πιο βολικό σπίτι, αρκετοί ηλικιωμένοι προτιμούν την ασφάλεια του οίκου ευγηρίας όπου όλα είναι προσβάσιμα και ασφαλή.

Όταν είναι μόνοι

Πολλές φορές υποτιμούμε πόσο δύσκολη είναι η μοναξιά. Όσο μεγαλώνει ένας άνθρωπος, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να βρεθεί μόνος: μπορεί να πεθάνει ο/η σύντροφός ή μπορεί τα παιδιά να μένουν μακριά, οπότε και μπορεί εύκολα να βιώσει μοναξιά.

Ένας τέτοιος άνθρωπος πρέπει να κάνει ενεργές προσπάθειες για να βρεθεί με φίλους, γείτονες και συγγενείς. Κάθε επόμενη απώλεια μειώνει τις ψυχολογικές αντοχές για μία τέτοια προσπάθεια, μέχρι που πολλές φορές οι ηλικιωμένοι δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να βρουν παρέα.

Είναι προτιμότερο για έναν ηλικιωμένο να μεταβεί σε μία οργανωμένη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων όπως ο Ηράκλειος γιατί εκεί θα έχει παρέα. Οι οίκοι ευγηρίας οργανώνουν δραστηριότητες που διευκολύνουν την παρέα και την επικοινωνία. Ένας ηλικιωμένος βρίσκεται μέσα σε μια μεγάλη κοινότητα άλλων ανθρώπων και έχει την παρέα που τόσο έχει ανάγκη.

Όταν οι άνθρωποι έχουν απλά, γεράσει

Οι άνθρωποι γερνάμε. Έρχεται κάποια στιγμή όπου απλά δεν μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα όπως παλιά. Τα ψώνια γίνονται δύσκολα, δεν μπορούμε να κουβαλήσουμε τις σακούλες από την λαϊκή, το μαγείρεμα γίνεται πιο αραιό και το μπάνιο και η προσωπική φροντίδα δυσκολεύει.

Ακόμα κι αν δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο θέμα υγείας, απλά γερνάμε. Θέλουμε πιο εύκολα πράγματα και πιο βατά. Θέλουμε χώρους που μας εξυπηρετούν και ανθρώπους που φροντίζουν για την καθημερινότητά μας.

Από ένα σημείο και μετά, ένας οίκος ευγηρίας ίσως να είναι η καλύτερη λύση για εμάς.

Η μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Ηράκλειος

Ο Ηράκλειος είναι πλήρως εξοπλισμένος και έχει το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό για ηλικιωμένους. Έχουμε καθημερινά φρεσκομαγειρεμένο φαγητό, διασκέδαση και νοσηλευτική υποστήριξη για όλους τους ενοίκους μας.

Επικοινωνήστε με τον Ηράκλειο online, καλέστε μας στο 210 28 46 000 ή επισκεφθείτε μας πίσω από το σταθμό ΗΣΑΠ Ηρακλείου αν νιώθετε ότι εσείς ή ένας άνθρωπός σας θα είστε πιο ασφαλείς και ευτυχισμένοι σε έναν οίκο ευγηρίας. Θα χαρούμε να σας ξεναγήσουμε στις εγκαταστάσεις μας και να συζητήσουμε την καλύτερη φροντίδα για σας!