Θέλουν οι ηλικιωμένοι να μένουν με τα παιδιά τους;

Πολλοί ηλικιωμένοι στην χώρα μας ζουν με τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους. Έτσι, φτιάχνουν νοικοκυριά όπου ζουν μαζί πολλές γενιές, αυτό που λέγεται multi-generational στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μπορεί αυτό να μας φαίνεται πολύ Ελληνικό, αλλά το 18% των ηλικιωμένων στις Ηνωμένες Πολιτείες ζουν με τα παιδιά τους, οπότε μάλλον είναι κάτι παγκόσμιο.

Θέλουν οι ηλικιωμένοι να μένουν με τα παιδιά τους; Υπάρχουν προφανώς αρκετά πλεονεκτήματα όπως η παρέα και η αίσθηση ότι υπάρχει κάποιος που ενδιαφέρεται και προσέχει τον ηλικιωμένο. Υπάρχουν όμως και κάποια μειονεκτήματα όπως η έλλειψη ανεξαρτησίας και η καθημερινή τριβή με τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους. Για να δούμε, λοιπόν, πώς βιώνουν οι ηλικιωμένοι τη ζωή σε ένα πολυ-γενεαλογικό σπίτι.

Ηλικιωμένοι που μένουν σπίτι αντί για γηροκομείο | Ηράκλειος οίκος ευγηρίαςΤα καλά του να ζεις με τα παιδιά σου

Υπάρχουν πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα που βιώνουν οι ηλικιωμένοι—αλλά και οι οικογένειές τους—όταν ζουν με τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Οικογενειακές στιγμές και παρέα

Ένα βασικό πλεονέκτημα είναι η παρέα. Πολλοί ηλικιωμένοι, ιδίως αν είναι μόνοι, νιώθουν μοναξιά και συχνά αντιμετωπίζουν σωματικά και ψυχικά θέματα υγείας λόγω της μοναχικότητάς τους.

Όταν ζεις σε ένα σπίτι με άλλους ανθρώπους, πάντα θα υπάρχει κάποιος να τα πεις, τα μιλήσεις και να μοιραστείς. Επίσης, συνήθως υπάρχουν διαφορετικές γενιές ανθρώπων, όπως παιδιά και εγγόνια το οποίο αναπτερώνει το ηθικό και βοηθάει στην επικοινωνία.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ηλικιωμένοι ζουν οικογενειακές στιγμές και νιώθουν μέρος ενός συνόλου. Αυτό τους κάνει να νιώθουν χρήσιμοι.

Κόστος ζωής

Όταν μοιράζεσαι ένα σπίτι, προφανώς και το κόστος ζωής μειώνεται. Πολλοί ηλικιωμένοι έχουν μικρές συντάξεις οι οποίες κάποιες φορές δεν καλύπτουν επαρκώς το κόστος ζωής.

Με το να μένουν με τα παιδιά τους, οι ηλικιωμένοι εξοικονομούν χρήματα, τα οποία μπορούν να διαθέσουν όπως θέλουν. Μπορούν να επιλέξουν να συμβάλλουν στα έξοδα του σπιτιού, να καλύψουν ένα μέρος του σουπερμάρκετ για παράδειγμα, να κάνουν δώρα ή να βοηθήσουν τα εγγόνια τους. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν τα χρήματα για θέματα υγείας.

Βοήθεια σε θέματα υγείας

Όταν ένας ηλικιωμένος έχει θέματα υγείας, το να ζει με τα παιδιά του παρέχει ευκολία και ασφάλεια. Έχει κάποιον να τον βοηθήσει, να του θυμίσει τα φάρμακα, να τον πάει στον γιατρό αλλά και να προσέξει αλλαγές στην υγεία του που πιθανόν χρειάζονται προσοχή.

Όσο μεγαλώνουμε, τα θέματα υγείας πολλαπλασιάζονται και οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας πολλές φορές ανησυχούν αν θα έχουν υποστήριξη στις αδύναμες στιγμές τους. Ζώντας με παιδιά και εγγόνια, αυτό γίνεται ευκολότερο.

Και τα δύσκολα

Δυστυχώς, σε όλες τις συγκατοικήσεις υπάρχουν και αρνητικά.

Έλλειψη ιδιωτικότητας και ανεξαρτησίας

Όλοι οι άνθρωποι θέλουν την ανεξαρτησία τους. Οι ηλικιωμένοι έχουν ζήσει μια πλήρη ζωή όπου εκείνοι ήταν τα ‘αφεντικά’ της ζωής τους και είχαν τον έλεγχο στο σπίτι τους.

Μετακομίζοντας με τα παιδιά τους, ένα κομμάτι της ανεξαρτησίας τους μειώνεται. Δεν μπορούν να κάνουν πράγματα όπως τα έκαναν παλιά. Για παράδειγμα, δεν μπορούν να ξυπνήσουν όταν θέλουν όταν στο σπίτι υπάρχει ένα δεδομένο ωράριο—για παράδειγμα, επειδή τα παιδιά πρέπει να ξυπνήσουν νωρίς για το σχολείο. Αν πάλι θέλουν να καλέσουν φίλους, πρέπει να το οργανώσουν και με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Γενικά, δεν υπάρχει η απόλυτη ελευθερία κινήσεων που μπορεί να επιθυμούν οι ηλικιωμένοι.

Πρακτικά θέματα

Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί το σπίτι να μην είναι σωστά οργανωμένο για τις ανάγκες του ηλικιωμένου. Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας χρειάζονται διευκολύνσεις στην μπανιέρα ή κουπαστή στη σκάλα. Μπορεί να χρειάζονται περισσότερο φως στα δωμάτια και πιο ανοιχτούς χώρους για να μην μπλέξουν τα πόδια τους. Ένα πάτωμα γεμάτο παιχνίδια μπορεί να είναι σωστό ναρκοπέδιο για τον ηλικιωμένο.

Σε ένα σπίτι που δεν είναι φτιαγμένο για τις ανάγκες τους, τέτοια θέματα μπορεί να τους δυσκολέψουν.

Περισσότερες ευθύνες

Σε ένα σπίτι με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους και ηλικίες, είναι δεδομένο ότι ένας ηλικιωμένος που δεν έχει σοβαρά θέματα υγείας θα αναλάβει ευθύνες. Μπορεί να παίρνει τα παιδιά από το σχολείο, να μαγειρεύει, να πηγαίνει στη λαïκή κλπ. Κάποιοι άνθρωποι λατρεύουν να νιώθουν χρήσιμοι και να αναλαμβάνουν ευθύνες. Άλλοι προτιμούν απλά να χαλαρώσουν και να χαρούν τη σύνταξη και τα χρόνια τους χωρίς μεγάλες επιβαρύνσεις.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για ηλικιωμένους και τα παιδιά τους

Η συνύπαρξη των ηλικιωμένων με τα παιδιά και τα εγγόνια τους μπορεί να είναι μια πηγή μεγάλης χαράς και υποστήριξης, αλλά μπορεί επίσης να δημιουργήσει εντάσεις αν δεν διατηρηθούν κατάλληλα όρια. Γενικά, η συγκατοίκηση σε ένα σπίτι ανθρώπων διαφορετικών γενεών χρειάζεται καλή διάθεση και σωστή επικοινωνία.

Ας δούμε μερικές συμβουλές που μπορούν να κάνουν τη συγκατοίκηση πιο ευχάριστη και πιο εύκολη.

Μιλήστε και επικοινωνήστε

Αν δεν σας αρέσει κάτι, πείτε το. Δηλώστε τι είστε διατεθειμένος να κάνετε και τι δεν σας δίνει ευχαρίστηση και θέλετε να αποφύγετε. Δεν θέλετε το μαγείρεμα αλλά δεν σας πειράζει να κάθεστε με τα παιδιά; Πείτε το για να υπάρχει μια ξεκάθαρη επικοινωνία για το πώς μπορεί να οργανωθεί το σπίτι. Αν θέλετε να μένετε στο κρεβάτι μέχρι τις 10 το πρωί, έχετε το δικαίωμα να το κάνετε.

Προστατέψτε την ιδιωτικότητά σας

Βάλτε τα όρια, ακόμα και φυσικά, στο πώς θέλετε να λειτουργήσει το σπίτι. Αν θέλετε ένα χώρο δικό σας για διάβασμα και ξεκούραση, βρείτε τον. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι μεγάλο—ακόμα και μια πολυθρόνα μπορεί να σας φτάνει.

Αν κάθε Κυριακή θέλετε να βρίσκεστε με φίλους, οργανώστε το πρόγραμμα για να μπορείτε να κάνετε τα πράγματα που σας ευχαριστούν.

Αν έχετε και άλλες υποχρεώσεις όπως παρέες ή εθελοντική εργασία, μην τα αγνοείτε. Σας κάνουν αν νιώθετε χρήσιμοι και είναι μέρος του εαυτού και της ζωής σας. Κάντε τις ασκήσεις σας, τα ψώνια σας και κρατήστε τον εαυτό σας ενεργό με βάση τις ανάγκες σας.

Πείτε τη γνώμη σας

Αφού είστε μέλος ενός νοικοκυριού, πρέπει να μπορείτε να πείτε τη γνώμη σας, χωρίς φυσικά να προσπαθείτε και να την επιβάλετε. Από τα μικρά, όπως τι πλυντήριο ρούχων πρέπει να πάρετε, μέχρι τα μεγάλα, πείτε τι πιστεύετε. Αν εσείς είστε υπεύθυνος για κάτι συγκεκριμένο, όπως για παράδειγμα το πλύσιμο των ρούχων, προφανώς σας πέφτει λόγος για το πλυντήριο που θα χρησιμοποιείτε.

Η ανατροφή των εγγονιών

Ένα λεπτό σημείο αφορά την ανατροφή των παιδιών. Οι ηλικιωμένοι πρέπει να αναγνωρίζουν τον ρόλο τους και να δείχνουν σεβασμό προς τις αποφάσεις των γονιών σχετικά με την ανατροφή των παιδιών τους.

Κύριοι υπεύθυνοι για την ανατροφή των παιδιών είναι οι γονείς τους. Παρεμβάσεις πρέπει να γίνονται μόνο όταν τους ζητηθεί ή όταν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας για την ασφάλεια ή την ευημερία των παιδιών. Γενικά, οι γονείς έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για την πειθαρχία, την εκπαίδευση και την καθημερινή ρουτίνα των παιδιών τους.

Επίσης, είναι σημαντικό να διατηρείται μια ισορροπία μεταξύ της παροχής βοήθειας και της διατήρησης της ανεξαρτησίας των γονέων. Οι ηλικιωμένοι μπορούν να προσφέρουν βοήθεια στη φροντίδα των παιδιών, αλλά πρέπει να αποφεύγουν να παίρνουν πρωτοβουλίες που αφορούν την ανατροφή τους χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων.

Τέλος, οι ηλικιωμένοι πρέπει να αποδέχονται ότι οι σύγχρονες μέθοδοι ανατροφής μπορεί να διαφέρουν από εκείνες που ακολουθούσαν οι ίδιοι. Η αποδοχή των διαφορών και η προσαρμοστικότητα είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή συγκρούσεων και για τη διατήρηση ενός υγιούς οικογενειακού περιβάλλοντος.

Ο οίκος ευγηρίας Ηράκλειος

Για πολλούς ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, η συγκατοίκηση με τα παιδιά τους δίνει ευφορία και χαρά. Άλλοι προτιμούν την ανεξαρτησία τους. Και άλλοι θέλουν κάποιον άλλο να τους φροντίζει.

Αν ανήκετε στην τελευταία κατηγορία, τότε ο οίκος ευγηρίας Ηράκλειος είναι εδώ για να σας καλωσορίσει και να σας βοηθήσει να ενταχθείτε σε μια νέα κοινότητα. Επικοινωνήστε με τον Ηράκλειο online, καλέστε μας στο 210 28 46 000 ή επισκεφθείτε μας πίσω από το σταθμό ΗΣΑΠ Ηρακλείου για να δούμε πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε!