Γιατί η υγεία του εντέρου είναι πολύ σημαντική για τους ηλικιωμένους;

Το ξέρετε ότι το 90% της παραγωγής σεροτονίνης, της ορμόνης που μας κάνει ευτυχισμένους, γίνεται στο έντερο; Ή ότι το μεγαλύτερο μέρος του ανοσοποιητικού μας βρίσκεται στο έντερο;

Ένα υγιές έντερο σημαίνει ένα υγιές σώμα και ένα ενεργό μυαλό, και για τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας, αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι γερνούν καλύτερα και με περισσότερη υγεία όταν έχουν ένα υγιές έντερο με πλούσιο μικροβίωμα. Το μικροβίωμα είναι το σύστημα από ενεργούς οργανισμούς που ζει και αναπαράγεται στο έντερο. Η μεγαλύτερη ανακάλυψη είναι ότι όσο πλουσιότερο το μικροβίωμα, τόσο πιο υγιής είναι ένας ηλικιωμένος.

Ας δούμε λοιπόν πώς το έντερο επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων, ιδίως των μεγαλύτερων σε ηλικία.

Ηλικιωμένοι και υγεία εντέρου | Ηράκλειος οίκος ευγηρίαςΗ υγεία του εντέρου

Οι έρευνες δείχνουν ότι η υγεία του εντέρου δρα σε δυο επίπεδα. Το πρώτο, είναι ευεργετικό για όλο το σώμα και το μυαλό. Το δεύτερο επίπεδο είναι ότι ισορροπεί το ανοσοποιητικό σύστημα και το διευκολύνει να κάνει σωστά τη δουλειά του.

Έχουμε τρισεκατομμύρια φιλικά βακτήρια, ιούς και μικρο-οργανισμούς μέσα στο έντερο. Κανένας άνθρωπος δεν έχει το ίδιο μικροβίωμα με έναν άλλο — όλοι έχουμε διαφορετικό.

Αυτό το σύστημα στο έντερο κρατάει το ανοσοποιητικό σε καλή φόρμα, βοηθάει την ψυχική μας υγεία και επηρεάζει πόσο καλά χωνεύουμε την τροφή και αφομοιώνουμε τα θρεπτικά συστατικά.

Το εντυπωσιακό είναι ότι το μικροβίωμα του ανθρώπου έχει ήδη φτιαχτεί από την ηλικία των 3. Μετά πρέπει να το συντηρούμε και να το κρατάμε υγιές. Μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει η διατροφή που εμπλουτίζει και αναδεικνύει το μικροβίωμα.

Πώς το έντερο ενεργεί στην υγεία του ανθρώπου;

Όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο μοναδικό γίνεται το μικροβίωμά μας και αντιπροσωπεύει το δικό μας σώμα και τρόπο ζωής. Μια πρόσφατη έρευνα που επικεντρώθηκε στην υγεία του εντέρου των ηλικιωμένων έδειξε ότι:

  • Όσο πιο ποικίλο είναι το μικροβίωμα, τόσο πιο υγιής είναι ένας άνθρωπος τρίτης ηλικίας.
  • Όσοι είχαν ένα μικροβίωμα που άλλαζε και εμπλουτιζόταν με την πάροδο των χρόνων είχαν περισσότερες ενδείξεις καλής υγείας.

Ανάμεσα στις ενδείξεις που εξέτασε η μελέτη ήταν ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν χαμηλότερη χοληστερίνη, περπατούσαν γρηγορότερα και είχαν ευεργετικά χημικά στο αίμα που συσχετίζονται με υγεία. Όλα αυτά δεν σημαίνουν υποχρεωτικά ότι θα ζούσαν περισσότερο αλλά ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι υγιείς και να χαρούν τη ζωή τους. Όσοι δεν είχαν τόσο πλούσιο και ποικίλο μικροβίωμα ήταν πιο εύθραυστοι όσο μεγάλωναν και βίωναν περισσότερα θέματα υγείας.

Οπότε τι κάνουμε για να έχουμε υγιές έντερο;

Τρώμε ίνες

Το έντερο λατρεύει τις ίνες επειδή κυριολεκτικά δεν τις χωνεύουμε! Οι αχώνευτες ίνες προωθούνται στο έντερο, όπου τις τρώνε τα μικρόβια του μικροβιώματος. Όσο περισσότερες ίνες καταναλώνουμε, τόσο μεγαλύτερο είναι και το μικροβίωμά μας. Και όσο πιο διαφορετικές ίνες, τόσο πλουσιότερο το έντερο σε μικρο-οργανισμούς.

Τι έχει πολλές ίνες; Σκεφτείτε ψωμί ολικής άλεσης όπως και μακαρόνια και άλλα δημητριακά και αντικαταστήστε τους κλασσικούς υδατάνθρακες. Επίσης, φρούτα και τα λαχανικά, από τα οποια έχουμε άπειρα στην Ελλάδα. Βάλτε χρώμα με λαχανικά και φρούτα διάφορων χρωμάτων γιατί δίνουν διαφορετικά ιχνοστοιχεία στο έντερο. Κόκκινο λάχανο, φράουλες, σταφύλι, μελιτζάνα, τομάτες, αγγούρια, σπανάκι, καλαμπόκι: σκεφτείτε τα διαφορετικά χρώματά τους και αυτοσχεδιάστε. Ακόμα και τα κατεψυγμένα λαχανικά και φρούτα έχουν πολλές ίνες και βιταμίνες, οπότε και αυτά κάνουν μια χαρά.

Πολλοί ηλικιωμένοι έχουν προβλήματα πέψης ή δυσκολεύονται να μασούν σκληρά πράγματα. Επίσης, πολλοί δεν τρελαίνονται για φρούτα και λαχανικά. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές λύσεις. Για παράδειγμα, μπορείτε να βράσετε τα λαχανικά για να τα μαλακώσετε. Ετοιμάστε smoothie με τα φρούτα βάζοντάς τα μέσα σε λίγο γιαούρτι και χτυπώντας τα στο μίξερ, ή ετοιμάστε αλοιφές όπως μελιτζανοσαλάτα, τυροκαυτερή με πιπεριά, γκουακαμόλε κλπ.

Ζυμωμένες τροφές

Το γιαούρτι, το κεφίρ και αρκετά τυριά έχουν υποστεί ζύμωση. Η ζύμωση γίνεται με μικρο-οργανισμούς και προβιοτικά που προστίθενται και εμπλουτίζουν το μικροβίωμα του εντέρου. Οπότε διαλέξτε ωραία γιαούρτια, στραγγιστά ή όχι, αγελαδινά ή κατσικίσια, και πάρτε αυτό που σας αρέσει καλύτερα, ιδανικά χωρίς ζάχαρη και άλλα πρόσθετα. Είναι εύκολο να τα βάλετε στη δίαιτά σας και μπορείτε να φτιάξετε smoothies ή να τα έχετε για σνακ μέσα στη μέρα.

Άσκηση και καλός ύπνος

Δεν ξέρουμε ακριβώς πώς η άσκηση βοηθάει στο έντερο αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι κάνει καλό. Ίσως να ενεργοποιεί τον μεταβολισμό. Μπορεί να βοηθάει το έντερο να προωθεί τις τροφές γρηγορότερα και πιο καλά. Ή μπορεί να αλλάζει πώς το σώμα μας αφομοιώνει την τροφή. Πάντως ξέρουμε ότι έχει θετικό αντίκτυπο, ενεργοποιεί το μικροβίωμα και βοηθάει το έντερο να μένει ενεργό και δραστήριο. Δεν χρειάζεται να γίνετε πρωταθλητές: το περπάτημα, η ήπια κηπουρική και λίγο χαλαρό κολύμπι το καλοκαίρι είναι μια χαρά.

Τέλος, ο καλός ύπνος βοηθάει σημαντικά το σώμα να αυτό-ρυθμιστεί και ευνοεί το μικροβίωμα να κάνει τη δουλειά του. Οπότε δώστε στον εαυτό σας το δώρο ενός καλού ύπνου σε καθημερινή βάση.

Στον οίκο ευγηρίας Ηράκλειος

Στον οίκο ευγηρίας Ηράκλειος έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση στη διατροφή των ενοίκων μας η οποία βασίζεται στην Μεσογειακή διατροφή. Φρέσκα λαχανικά, όσπρια και φρούτα είναι καθημερινά στο μενού μας. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι το καλύτερο για την γενική υγεία των ανθρώπων μας αλλά και για την υγεία του εντέρου τους.

Αν θέλετε πληροφορίες για τον οίκο ευγηρίας μας, Επικοινωνήστε με τον Ηράκλειο online, καλέστε μας στο 210 28 46 000 ή επισκεφθείτε μας πίσω από το σταθμό ΗΣΑΠ Ηρακλείου για να σας βοηθήσουμε και να απαντήσουμε στα ερωτήματά σας!