Τι κάνουν σωστά όσοι ζουν πάνω από τα 100;

Τα έχουμε ακούσει εκατοντάδες φορές: τρώμε υγιεινά, δεν καπνίζουμε, δεν πίνουμε και ασκούμαστε—έστω και λίγο. Φτάνουν, όμως, αυτά για να ζήσουμε μέχρι τα 100; Η απάντηση είναι πως όχι. Όσοι είναι άνω των 100, κάνουν και άλλα πράγματα για να παραμείνουν υγιείς και ενεργοί.

Το ερώτημα της μακροβιότητας απασχολεί πολλούς ερευνητές. Η πρόοδος της ιατρικής έχει βοηθήσει πολύ και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αρρώστιες και θέματα υγείας που μέχρι πρότινος φαίνονταν ακατόρθωτα. Πέρα από την ιατρική, την τεχνολογία και τα φάρμακα, όμως, υπάρχουν πολλά που κρατούν τους ανθρώπους υγιείς—ακόμα και σε μεγάλες ηλικίες που φαντάζουν απροσπέλαστες.

Για να δούμε, λοιπόν, τι λένε όσοι έχουν ψάξει τι κάνουν σωστά αυτοί οι υπέργηροι πληθυσμοί!

Τι κάνουν σωστά οι υπερήλικες; | Ηράκλειος οίκος ευγηρίας1. Μένουν κοινωνικοί

Ας αρχίσουμε από αυτά που ήδη ξέρουμε και ακούμε. Οι άνθρωποι που καταφέρνουν να φτάσουν σε μεγάλες ηλικίες και σε γενικά καλή κατάσταση υγείας είναι κοινωνικοί. Βλέπουν φίλους, γνωστούς και γείτονες. Μιλάνε και επικοινωνούν, δεν νιώθουν μοναξιά και είναι μέσα σε ένα κοινωνικό σύνολο στο οποίο συμμετέχουν.

2. Ασκούνται με μέτρο

Ποιο είδος άσκησης ταιριάζει στους ηλικιωμένους; Για τους ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας, η άσκηση δεν σημαίνει ότι περπατάνε 10 χιλιόμετρα την μέρα ή ότι πηγαίνουν στο γυμναστήριο με τις ώρες. Δεν θα μπορούσαν, κιόλας, γιατί η ηλικία βαραίνει το σώμα.

Έχουν, όμως, εντάξει την χαμηλής έντασης άσκηση στον τρόπο ζωής τους. Περπατάνε για να πάνε να ψωνίσουν, θα βγουν μια βόλτα το βραδάκι, τα καλοκαίρια κάνουν τα μπάνια τους ή θα κηπουρέψουν στην αυλή. Η άσκηση δεν είναι σκοπός ζωής αλλά κάτι που εμπεριέχεται στον γενικό τρόπο της ζωής τους.

3. Τρώνε υγιεινά

Αυτό το ξέρουμε και το περιμέναμε. Φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ψάρι είναι σχεδόν καθημερινά στο τραπέζι. Το κόκκινο κρέας εμφανίζεται στα γεύματα αραιά. Επίσης, συνήθως σταματούν να τρώνε όταν είναι κατά 80% χορτάτοι. Δεν υπερφορτώνουν το στομάχι τους και χαίρονται το φαγητό τους ως μέρος της ζωής τους.

Επίσης, όταν τρώνε επικεντρώνονται στο φαγητό αντί να χρησιμοποιούν το κινητό, την τηλεόραση, το τάμπλετ και άλλες δραστηριότητες που αποσπούν από την απόλαυση του τραπεζιού.

Τέλος, τρώνε περισσότερο το πρωί και το μεσημέρι και πολύ λιγότερο το βράδυ. Έτσι, δεν επιβαρύνουν το σώμα τους πριν τον ύπνο.

4. Πίνουν λίγο και δεν καπνίζουν

Το ποτό καταναλώνεται στα πλαίσια του τραπεζιού και συνήθως είναι κόκκινο κρασί. Δεν είναι αυτοσκοπός αλλά εντάσσεται μέσα στο πνεύμα της απόλαυσης της ζωής και όσων μας προσφέρει.

Όσο για το κάπνισμα, είτε δεν καπνίζουν καθόλου είτε το έχουν σταματήσει χρόνια πριν.

5. Έχουν οικογένεια

Όσοι είναι παντρεμένοι και έχουν τους ίδιους συντρόφους για πολλά χρόνια αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής κατά 3 χρόνια.

Οι ευτυχισμένοι και υγιείς υπερήλικες έχουν συνήθως παιδιά και είναι μέλη μιας ευρύτερης οικογένειας. Νιώθουν ότι είναι μέρος ενός συνόλου και τους αρέσει να βλέπουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Όσοι μένουν κοντά στα παιδιά τους καθώς και όσοι ζουν μαζί με παιδιά ή/και εγγόνια αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής κατά 2 με 6 χρόνια.

6. Έχουν τις φιλίες τους

Πέρα από την γενικότερη κοινωνικότητα, οι άνθρωποι που υπερβαίνουν τα 100 έχουν τις φιλίες τους. Έχουν ομάδες ανθρώπων που τους καταλαβαίνουν και είναι μέρος ενός κύκλου ανθρώπων που συμπαραστέκονται και χαίρονται μεταξύ τους. Έτσι, δεν νιώθουν ότι χάνονται μέσα στο σύνολο αλλά αντίθετα βλέπουν τους εαυτούς τους ως ενεργό μέρος της κοινωνίας.

7. Έχουν πίστη

Ανεξάρτητα από το είδος της θρησκείας, όσοι είναι πιστοί και πηγαίνουν τακτικά στην εκκλησία, ζουν περισσότερο. Η πίστη τους δίνει μια πιο αισιόδοξη και καλύτερη φιλοσοφία ζωής. Με τη βοήθειά της, έχουν τη δύναμη να αντέξουν σε αντιξοότητες και να τις αντιμετωπίσουν, το οποίο τους επιτρέπει να ατενίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη σιγουριά. Η πίστη από μόνη της μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής κατά 4 με 14 χρόνια.

8. Δεν ζουν άσκοπα

Οι αιωνόβιοι βάζουν στόχους στη ζωή. Δεν σημαίνει ότι σκοπεύουν πάντα σε κάτι μεγάλο αλλά έχουν στόχους και τους πετυχαίνουν. Οι στόχοι μπορεί να είναι πολύ απλοί, από το να μάθουν κάτι καινούριο, μέχρι μεγάλοι όπως να χτίσουν ένα σπίτι για τα εγγόνια τους.

9. Ξέρουν να αντιμετωπίζουν το στρες

Όπως όλοι μας, οι ηλικιωμένοι έχουν άγχος. Η διαφορά είναι ότι ενώ όλοι αντιμετωπίζουμε προβλήματα, οι υπερήλικες έχουν αναπτύξει μεθόδους ελέγχου του στρες και τρόπους αντιμετώπισής του. Συχνά έχουν μία ρουτίνα που τους καθοδηγεί και τους δίνει μια σιγουριά που καθησυχάζει άγχη και στρες.

10. Έχουν ψυχική δύναμη

Οι υπερήλικες έχουν ζήσει μία γεμάτη ζωή, άρα και πολλές δυσκολίες: μπορεί να έχουν χάσει μέλη της οικογένειας ή φίλους. Μπορεί να έζησαν δύσκολα παιδικά χρόνια ή να έχουν οικονομική στενότητα. Μπορεί να έζησαν πολέμους ή φτώχεια.

Έχουν όμως μια δύναμη ψυχής που τους βοηθάει να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής. Βρίσκουν και μέσα τους αλλά και στον περίγυρό τους τα εργαλεία για να διαχειριστούν τα προβλήματα και να τα αντιμετωπίσουν. Κατά κάποιο τρόπο, είναι ανθεκτικοί.

11. Έχουν ενσυναίσθηση

Πολλοί ηλικιωμένοι είναι θυμωμένοι. Η λύση σε αυτό έγκειται στη δυνατότητα να κατανοούμε τους άλλους και να μπαίνουμε στη θέση τους. Αυτό μας κάνει λιγότερο κριτικούς, δύστροπους και θυμωμένους. Όταν προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί ένας άνθρωπος έκανε κάτι, μπαίνουμε στη θέση του και δύσκολα θα θυμώσουμε μαζί του. Αυτή η ικανότητα βοηθάει τους υπερήλικες να είναι λιγότερο αγχωμένοι και θυμωμένοι—κάτι που αντικατοπτρίζεται στο μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

12. Έχουν αυτοπεποίθηση

Η αυτοπεποίθηση φέρνει μια αισιόδοξη ματιά στη ζωή. Σημαίνει ότι ένας άνθρωπος πιστεύει ότι μπορεί να τα καταφέρει. Ακόμα και δεν μπορέσει να φτάσει αυτό που θέλει, έχει τη πίστη στον εαυτό του και το προσπαθεί. Η αυτοπεποίθηση είναι συνδεδεμένη με χαρά, ευγνωμοσύνη και ελπίδα, και αυτά τα συναισθήματα φαίνεται ότι βοηθάνε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο.

Ο οίκος ευγηρίας Ηράκλειος

Ως οίκος ευγηρίας, ζούμε με ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, και έτσι μας αρέσει να μαθαίνουμε για τις εξελίξεις και τις έρευνες όσον αφορά στους ηλικιωμένους. Για αυτό, πάντα θα μοιραζόμαστε μαζί σας νέα και ειδήσεις που πιστεύουμε ότι μας δείχνουν τον δρόμο για μια καλύτερη και ευτυχέστερη τρίτη ηλικία.

Για να μάθετε περισσότερα για εμάς, επικοινωνήστε με τον Ηράκλειο online, καλέστε μας στο 210 28 46 000 ή επισκεφθείτε μας πίσω από το σταθμό ΗΣΑΠ Ηρακλείου για να μας γνωρίσετε και να απαντήσουμε στα ερωτήματά σας!