Πολλές φορές μας ρωτούν αν είναι καλύτερο για έναν ηλικιωμένο να βρίσκεται σε οίκο ευγηρίας ή στο σπίτι του.

Ένας ηλικιωμένος που αυτό-εξυπηρετείται, μπορεί να κινείται με ασφάλεια εντός και εκτός του σπιτιού του και έχει μια κοινωνική ζωή που τον γεμίζει, φυσικά και μπορεί να μείνει στο σπίτι μόνος του. Όταν, όμως, ένας άνθρωπος τη τρίτης ηλικίας ξεχνάει τα φάρμακά του, πέφτει συχνά και είτε φοβάται να βγει έξω είτε δεν μπορεί, τότε ο οίκος ευγηρίας είναι η καλύτερη λύση.

Για πολλούς, είναι μία δύσκολη απόφαση το να πάνε τον άνθρωπό τους σε ένα γηροκομείο. Συχνά, όμως, μία καλή μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων είναι η καλύτερη λύση και προσφέρει τη μεγαλύτερη ασφάλεια και ποιότητα ζωής για έναν άνθρωπο που δεν τα καταφέρνει στο σπίτι.

Φροντίδα κι ασφάλεια στον οίκο ευγηρίας | Ηράκλειος οίκος ευγηρίαςΈνας ηλικιωμένος στο οίκο ευγηρίας δεν πέφτει τόσο συχνά

Το ένα τέταρτο των ανθρώπων άνω των 65 χρόνων πέφτει τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. Αυτό οφείλεται σε γενικότερη αστάθεια, στην έλλειψη φυσική άσκησης καθώς και σε προβλήματα στα πόδια και τη μέση. Αν και πολλοί πιστεύουν ότι οι περισσότερες πτώσεις γίνονται εκτός σπιτιού, τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν στο μπάνιο ή μέσα στο σπίτι.

Ένα μεγάλο ποσοστό όσων πέφτουν δεν έχουν τα κατάλληλα στηρίγματα μέσα στο μπάνιο όπως καθίσματα, αντιολισθητικές επιφάνειες, στηρίγματα και άλλα βοηθήματα. Επίσης, ελάχιστα σπίτια είναι φτιαγμένα με γνώμονα τον ηλικιωμένο. Τα πατώματα μπορεί να γλιστράνε, δεν υπάρχουν κιγκλιδώματα για να κρατιέται κάποιος και δεν υπάρχει επαρκής βραδινός φωτισμός. Όλα αυτά συντελούν στο να πέφτουν οι ηλικιωμένοι μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Όσο μεγαλύτερος είναι ο ηλικιωμένος, τόσο πιο επικίνδυνη μπορεί να είναι μία πτώση. Ένα πέσιμο στα 70 σημαίνει πολλές μέρες στο νοσοκομείο και μετά μία δύσκολη αποκατάσταση με φυσιοθεραπείες και άλλα.

Αντίθετα με το σπίτι, οι χώροι σε έναν οίκο ευγηρίας είναι ειδικά μελετημένοι για να μπορεί ένας ηλικιωμένος να κινείται με ασφάλεια. Έχει γίνει πρόβλεψη για το μπάνιο, τα δωμάτια και τους κοινόχρηστους χώρους για να μπορούν οι άνθρωποι να κινούνται ελεύθερα αλλά χωρίς φόβο.

Ένας οίκος ευγηρίας προσφέρει καλύτερη προσωπική υγιεινή

Η αίσθηση της καθαριότητας είναι υψίστης σημασίας και βοηθάει σε όλο το φάσμα της σωστής υγείας. Αρκετοί ηλικιωμένοι, όμως, δυσκολεύονται στην προσωπική φροντίδα και υγιεινή. Βρίσκουν δύσκολο το μπάνιο και ταλαιπωρούνται όταν πρέπει να μπουν και να βγουν από την μπανιέρα. Αυτό τους οδηγεί στο να παραμελούν την προσωπική τους υγιεινή, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τόσο η σωματική όσο και η ψυχική τους υγεία.

Σε έναν οίκο ευγηρίας, η σωστή δομή του χώρου και οι υπάρχουσες υποδομές βοηθούν τους ηλικιωμένους να χρησιμοποιούν το λουτρό. Εκτός αυτού, υπάρχει το κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό που θα βοηθήσει τον άνθρωπό σας να κάνει το μπάνιο του σε τακτικά διαστήματα, στηρίζοντας και βοηθώντας τους στο μπάνιο.

Ένας οίκος ευγηρίας δίνει έμφαση στη σωστή διατροφή

Ένας ηλικιωμένος που ζει μόνος του ή ακόμα κι ένα ζευγάρι ηλικιωμένων μπορεί εύκολα να παραμελήσουν τη διατροφή τους. Σκεφτείτε το κι έτσι: πόσοι εργένηδες και εργένισσες κάθονται να μαγειρέψουν μόνο για τον εαυτό τους; Πόσοι από αυτούς δεν προτιμούν να παραγγείλουν κάτι έτοιμο και πρόχειρο; Το ίδιο θα κάνει και ο ηλικιωμένος—σε βάρος της σωστής και ισορροπημένης διατροφής.

Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία όταν πρόκειται για άτομα με επιβαρυμένη ή εύθραυστη υγεία.Ένας άνθρωπος μεγάλης ηλικίας μπορεί να μην πηγαίνει στη λαϊκή για φρούτα και λαχανικά επειδή δυσκολεύεται να κουβαλήσει βαριά πράγματα. Μπορεί να μην μαγειρέψει όσπρια γιατί βαριέται και γιατί είναι δύσκολο να μαγειρέψει μια μικρή ποσότητα. Και θα φτιάξει εύκολα και γρήγορα φαγητά—που μπορεί, όμως, να μην είναι υγιεινά και θρεπτικά.

Στον οίκο ευγηρίας υπάρχει ειδικός διατροφολόγος που ορίζει το μενού και εντάσσει σε αυτό όλες τις κατηγορίες τροφίμων. Φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρι και όσπρια είναι τα πιο ωφέλιμα φαγητά. Ένας οίκος ευγηρίας έχει προσωπικό στην κουζίνα που μαγειρεύει καθημερινά φρέσκο φαγητό για όλους και προσφέρει μία ποικιλία φαγητού που δύσκολα θα έβρισκε κάποιος στο σπίτι του. Αυτό είναι προφανώς πολύ καλύτερο για τον άνθρωπό σας.

Στον οίκο ευγηρίας ο ηλικιωμένος παίρνει πάντα τα φάρμακά του

Στο σπίτι, ο ηλικιωμένος μπορεί να μπερδέψει τις μέρες και να μην πάρει τα φάρμακά του. Αυτό, όμως, μπορεί να είναι πολύ επιβαρυντικό για συνηθισμένες ασθένειες της τρίτης ηλικίας όπως ο διαβήτης, η υψηλή πίεση ή η χοληστερίνη. Τα φάρμακα έχουν δοθεί για συγκεκριμένο λόγο και σε ορισμένη δοσολογία. Ένας άνθρωπος που ζει μόνος του μπορεί εύκολα να ξεχάσει τα φάρμακά του ή να αγνοήσει το σωστή δοσολογία.

Στο γηροκομείο, υπάρχουν διαδικασίες και προσωπικό που είναι επιφορτισμένο με τη σωστή χορήγηση των φαρμάκων των ηλικιωμένων. Προσέχουν την δοσολογία και επιβεβαιώνουν ότι οι άνθρωποι ακολουθούν πιστά την φαρμακευτική τους αγωγή.

Ένας ηλικιωμένος θα βρει παρέα στον οίκο ευγηρίας

Ένα μείζον πρόβλημα των ηλικιωμένων είναι η έλλειψη παρέας. Η αγάπη κι η συντροφικότητα είναι απαραίτητες στην 3η ηλικία. Πολλοί ηλικιωμένοι υποφέρουν από κατάθλιψη επειδή νιώθουν μοναξιά.

Στον οίκο ευγηρίας, ένας ηλικιωμένος θα βρει άλλους ανθρώπους να συνομιλεί και να μοιράζεται ενδιαφέροντα και συζητήσεις. Αυτό βελτιώνει τη διάθεση των ανθρώπων αλλά και τους αυξάνει το ενδιαφέρον για τη ζωή.

Στον οίκο ευγηρίας, θα προσέξουμε αλλαγές στην υγεία του ανθρώπου σας

Ένα θέμα υγείας που επισημαίνεται εγκαίρως, συνήθως λύνεται εύκολα. Ένας ηλικιωμένος μπορεί να μην προσέξει ένα πρόβλημα υγείας που χειροτερεύει αργά αλλά σταθερά. Προβλήματα όρασης, ακοής ή και σοβαρότερα μπορεί να προκύψουν σταδιακά και να μην γίνουν αντιληπτά παρά μόνο όταν είναι πια πολύ αργά.

Στον οίκο ευγηρίας, υπάρχουν ιατροί πολλών ειδικοτήτων που παρακολουθούν τους ηλικιωμένους. Έτσι, πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες να εντοπιστεί έγκαιρα μια αλλαγή στη συμπεριφορά, μια ατονία ή οποιοδήποτε σημάδι που υποδηλώνει ένα θέμα υγείας. Η ιατρική ομάδα θα μεριμνήσει για τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος πριν αυτό χειροτερέψει.

Ο οίκος ευγηρίας προσφέρει ασφάλεια και σιγουριά στον άνθρωπό σας

Είναι απόλυτα λογικό να θέλετε ο άνθρωπός σας να μένει στο σπίτι του, έχοντας την πλήρη ανεξαρτησία του. Μερικές φορές όμως αυτό δεν είναι ασφαλές ούτε και σωστό για την υγεία του ανθρώπου σας.

Ένας καλός οίκος ευγηρίας έχει τη δομή, το προσωπικό και την υποδομή που απαιτούνται για την άψογη φροντίδα ενός ηλικιωμένου.

Στον οίκο ευγηρίας Ηράκλειος έχουμε φροντίσει για την καλύτερη δυνατή φροντίδα του ανθρώπου σας. Το ιατρικό προσωπικό καθώς και το υπόλοιπο προσωπικό, όπως και η γενικότερη υποδομή, έχουν ως μοναδικό σκοπό την άριστη φροντίδα των ηλικιωμένων.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 2846 000 ή να ενημερωθείτε εδώ για τις τιμές του γηροκομείου. Καλέστε μας στο 210 28 46 000 ή επικοινωνήστε με τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ηράκλειος online για να σας βρούμε την καλύτερη λύση για τον άνθρωπό σας. Τέλος, μπορείτε να μας επισκεφθείτε στη διεύθυνση Πευκών 9-11, Νέο Ηράκλειο Αττικής.