Πώς είναι να δουλεύεις σε ένα οίκο ευγηρίας;

Ένας οίκος ευγηρίας δεν είναι το κτίριο που τον στεγάζει, αλλά οι άνθρωποι που τον στελεχώνουν. Οι νοσοκόμοι, γιατροί, βοηθοί, μάγειροι και όλο το προσωπικό είναι αυτοί που χτίζουν έναν οίκο ευγηρίας. Χάρη σε αυτούς, οι ένοικοι έχουν την ασφάλεια και τη γνώση ότι υπάρχει πάντα κάποιος να τους φροντίσει και να τους ακούσει.

Η δουλειά σε έναν οίκο ευγηρίας είναι συχνά δύσκολη και συναισθηματικά φορτισμένη. Η ζωή με ανθρώπους που μπορεί να έχουν προβλήματα υγείας ή απλά να είναι μόνοι, αναπόφευκτα επηρεάζει και το προσωπικό. Χρειάζεται ενσυναίσθηση και δυνατό μυαλό για να μπορέσουν οι υπάλληλοι να ανταποκριθούν στις πολλές και διαφορετικές ανάγκες των ηλικιωμένων.

Δεν είναι όμως όλα δύσκολα. Στη δουλειά μας στον οίκο ευγηρίας Ηράκλειος υπάρχουν πολλά πράγματα που μας θυμίζουν πόσο σημαντική και χρήσιμη είναι η εργασία μας.

Φροντίδα ηλικιωμένων γηροκομείο | Ηράκλειος οίκος ευγηρίαςΕίμαστε πάντα παρόντες

Η δουλειά σε έναν οίκο ευγηρίας όπως ο Ηράκλειος είναι συνεχής. Οι ένοικοι χρειάζονται βοήθεια και παρουσία ανά πάσα στιγμή. Για παράδειγμα, οι νοσοκόμοι μας δίνουν φάρμακα, οι καθαρίστριες καθαρίζουν τους χώρους και παράλληλα οι ένοικοί μας δέχονται επισκέψεις.

Ένας οίκος ευγηρίας είναι σαν ένα μελίσσι με συνεχή δραστηριότητα. Αυτό μας αρέσει γιατί δεν σταματάμε ποτέ. Ακόμα και την νύχτα, υπάρχει γιατρός και νοσοκόμος σε βάρδια αν υπάρξει κάποιο επείγον περιστατικό υγείας.

Το φαγητό μας οργανώνεται από εξωτερικούς συνεργάτες catering αλλά ακόμα και αυτό λειτουργεί κάθε μέρα, όλη μέρα.

Δουλεύουμε μαζί

Επειδή δουλεύουμε πολύ, πρέπει να δουλεύουμε μαζί.

Συνεργαζόμαστε για να λειτουργούμε καλύτερα. Ο γιατρός δίνει τη σωστή ιατρική φροντίδα την οποία ακολουθούν οι νοσοκόμοι. Αν υπάρχει κάποιο θέμα διατροφής, ενημερώνουμε την κουζίνα. Όταν χρειάζεται κάποια εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα, ερχόμαστε σε επαφή με τον κατάλληλο ιατρό. Όταν οργανώνουμε μία γιορτή, φτιάχνουμε την αίθουσα και η διοίκηση επικοινωνεί με τις οικογένειες των ενοίκων μας για να τους προσκαλέσει.

Ένας οίκος ευγηρίας δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά χωρίς την αγαστή συνεργασία όλων των μελών. Ο ένας βοηθάει τον άλλο για να κάνουμε σωστή δουλειά και να νιώσουν ασφαλείς οι ένοικοί μας.

Αναπτύσσουμε σχέσεις με τους ενοίκους

Ξέρουμε τι ώρα ξυπνάει ο κάθε ένοικος, ποιο φαγητό προτιμάει και ποιοι έρχονται να τον επισκεφτούν. Γνωρίζουμε τα χόμπι τους, τους φόβους τους και βέβαια αν αντιμετωπίζουν θέματα υγείας.

Η σχέση μας με τους ανθρώπους που φροντίζουμε είναι πολύπλευρη. Εκείνοι βασίζονται σε εμάς για την φροντίδα τους και εμείς μαθαίνουμε τις προτιμήσεις τους και πώς να ανταποκρινόμαστε καλύτερα στις ανάγκες τους. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς προσωπική σχέση.

Το προσωπικό σε έναν οίκο ευγηρίας όπως ο Ηράκλειος δένεται με τους ενοίκους και δεν κάνει απλώς μια δουλειά. Είναι αφοσιωμένο σε αυτή την τόσο ευαίσθητη εργασία.

Γινόμαστε συναισθηματικοί

Είναι αδύνατο να μην είμαστε συναισθηματικά δεμένοι με τους ανθρώπους που φροντίζουμε. Όταν κάτι τους συμβαίνει, ανησυχούμε. Όταν είναι χαρούμενοι και κεφάτοι, το ίδιο νιώθουμε και εμείς.

Η εργασία σε έναν οίκο ευγηρίας σημαίνει ότι δουλεύουμε συνέχεια με ανθρώπους που εξαρτώνται από εμάς. Μας αρέσει να νιώθουμε ότι η δουλειά μας έχει αντίκρισμα. Στον αντίποδα, όταν κάτι πάει στραβά, το αντίκτυπο είναι άμεσο.

Οι γιορτές που οργανώνουμε στον οίκο ευγηρίας Ηράκλειος είναι όμορφες γιατί όλοι, εργαζόμενοι και ένοικοι, χαλαρώνουμε και δενόμαστε. Τέτοιες στιγμές μένουν στη μνήμη μας και μας συντροφεύουν.

Υπάρχουν πολλές στιγμές συναισθηματικά φορτισμένες και πρέπει να τις διαχειριστούμε για τον εαυτό μας αλλά και για τους ανθρώπους που φροντίζουμε. Το να δουλεύεις σε έναν οίκο ευγηρίας σημαίνει ότι αποδέχεσαι τη συναισθηματική πλευρά της εργασίας.

Κάθε μέρα είναι διαφορετική

Επειδή έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους, οι μέρες είναι διαφορετικές. Όταν για παράδειγμα ένας ένοικος με άνοια επικοινωνεί, η μέρα είναι καλή και εποικοδομητική. Όταν ένας ηλικιωμένος δέχεται επίσκεψη, και πάλι η μέρα αλλάζει. Έχουμε εντάξει στο πρόγραμμά μας δραστηριότητες που να βοηθούν τους ηλικιωμένους να κάνουν κάτι διαφορετικό και ενδιαφέρον κάθε μέρα.

Πολλοί ηλικιωμένοι είναι εύθραυστοι, οπότε προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες τους. Επειδή αυτές οι ανάγκες είναι διαφορετικές, έτσι και οι μέρες μας είναι διαφορετικές.

Μερικές φορές είμαστε οι μόνοι άνθρωποί τους

Το έχουμε νιώσει πολλές φορές: για κάποιους ενοίκους είμαστε οι μόνοι άνθρωποί τους. Κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν δικούς τους να τους επισκέπτονται. Κάποιοι άλλοι έχουν οικογένεια η οποία όμως μπορεί, για διάφορους λόγους, να μην τους επισκέπτεται—επειδή, για παράδειγμα, μένουν στο εξωτερικό.

Έτσι, για πολλούς ενοίκους είμαστε η μόνη επικοινωνία που έχουν. Μας λένε για την οικογένεια που μπορεί να έχουν, για την παιδική τους ηλικία, για τη ζωή τους και γενικά μοιράζονται τις σκέψεις τους μαζί μας. Πολλές φορές διακόπτουμε τη δουλειά μας για να τους ακούσουμε.

Ιδίως κατά τη διάρκεια της πρόσφατης καραντίνας, η μόνη επικοινωνία που είχαν οι άνθρωποί μας ήμαστε εμείς. Αυτό μας έμαθε να ακούμε.

Η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ηράκλειος

Η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ηράκλειος δεν είναι ένα γηροκομείο ή οίκος ευγηρίας. Λειτουργεί εδώ και χρόνια και εμείς, οι εργαζόμενοι, έχουμε αφοσιωθεί στη δουλειά μας. Όπως όλοι μας, νιώθουμε την κούραση όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλουμε, αλλά η δουλειά σε έναν οίκο ευγηρίας περιλαμβάνει και μεγάλη συναισθηματική ανταμοιβή.

Θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά, να σας δείξουμε πώς δουλεύουμε και να συζητήσουμε τις ανάγκες σας. Ενημερωθείτε εδώ για τις τιμές μαςεπικοινωνήστε με τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ηράκλειος online, καλέστε μας στο 210 28 46 000, ή επισκεφθείτε μας στη διεύθυνση Πευκών 9-11, Νέο Ηράκλειο για να δούμε πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε.