Ηλικιωμένοι και φθινόπωρο

Όσο και αν μας αρέσει το καλοκαίρι με τις λιακάδες του και τα μπάνια στη θάλασσα, φτάνει κάποια στιγμή το φθινόπωρο. Κάθε εποχή έχει τις ομορφιές της και το φθινόπωρο στην Ελλάδα είναι λουσμένο με φως και ευλογημένο με γλυκές θερμοκρασίες. Όσο σιγά-σιγά περνάει ο καιρός, έρχονται οι βροχές, τα σύννεφα και μπαίνουμε όλοι σε μια πιο φθινοπωρινή διάθεση.

Οι ηλικιωμένοι μπορούν να χαρούν όλες τις εποχές με τη σωστή προετοιμασία. Δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, απλά καλό είναι να ετοιμάσουμε το σπίτι και να οργανώσουμε τις συνήθειες για να είμαστε προσαρμοσμένοι στην εποχή.

Ηλικιωμένοι το φθινόπωρο | Ηράκλειος οίκος ευγηρίαςΗλικιωμένοι και ασφάλεια το φθινόπωρο

Ζακέτα και κουβέρτα

Αν ως παιδί σας φώναζε συνέχεια η μητέρα σας, «ζακέτα να πάρεις» όποτε ξεμυτούσατε από το σπίτι, ήρθε ο καιρός να πάρετε την εκδίκησή σας! Με το φθινόπωρο έρχονται τα πρωτοβρόχια και οι πρώτες ψύχρες, οπότε μπορούμε να τους βγάλουμε μια ζακέτα ή ένα σάλι. Θυμηθείτε ότι οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας νιώθουν εντονότερα το κρύο γιατί δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους αποτελεσματικά. Μια πικέ κουβέρτα το βράδυ ή ακόμα και μάλλινη όσο προχωράει η εποχή είναι χρήσιμη.

Πρωτοβρόχια και ασφάλεια

Μαζί με τα πρωτοβρόχια έρχονται δυστυχώς κι οι γλίστρες. Τα γλιστερά πλακάκια είναι ό,τι χειρότερο και πιο επικίνδυνο για όλους μας. Πόσο μάλλον για ηλικιωμένους με προβλήματα κινητικότητας ή που αντιμετωπίζουν μια αστάθεια. Επομένως, καλό είναι να προσέχουν ιδιαίτερα όταν βρέχει. Αντιολισθητικά παπούτσια και μπάρα στις σκάλες είναι πολύ χρήσιμα γιατί κρατάνε τον άνθρωπο γερά.

Καλός φωτισμός

Όσο μεγαλώνει η νύχτα, τόσο μεγαλώνουν και οι ανάγκες για φωτισμό, ιδίως σε επικίνδυνα σημεία όπως σκάλες, το μπάνιο και η κουζίνα. Φωτίστε καλά αυτούς τους χώρους και ελέγξτε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια που να προκαλέσουν πτώσεις και ατυχήματα. Μικρά χαλάκια, πολλά χαμηλά τραπεζάκια και διάσπαρτες καρέκλες είναι εν δυνάμει παγίδες για χτυπήματα και πτώσεις. Καλό είναι αυτά να αφαιρεθούν ή να μπουν στην άκρη.

Διατροφή το φθινόπωρο

Φρέσκα και νόστιμα φρούτα και λαχανικά

Το φθινόπωρο έρχεται με φρούτα και λαχανικά για όλα τα γούστα. Προτιμήστε τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά όπως μήλα, αχλάδια, σταφύλι, πεπόνια, σαλάτες, σπανάκι, καρότα, κολοκύθες, πατάτες και λάχανα είναι στην εποχή τους. Αν ένας ηλικιωμένος έχει πρόβλημα με τα δόντια, μπορείτε να τα κόψετε σε μικρά κομμάτια ή να τα περάσετε από το μίξερ και να τα πολτοποιήσετε.

Επίσης είναι η κατάλληλη εποχή για τα πρώτα καρύδια, φιστίκια και αμύγδαλα. Και πάλι αν υπάρχει θέμα στην οδοντοστοιχία, το μίξερ μπορεί να τα πολτοποιήσει πριν τα προσθέσετε στο γιαούρτι ή ακόμα και στο γάλα.

Τσάι και ζεστά ροφήματα

Το φθινόπωρο είναι η εποχή που θυμόμαστε τα ζεστά ροφήματα. Τσάι, τσάι του βουνού, χαμομήλι, δίκταμο και άλλο ροφήματα της Ελληνικής γης είναι πάντα ευπρόσδεκτα. Επίσης, μια ζεστή σοκολάτα το βράδυ αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.

Η υγεία των ηλικιωμένων το φθινόπωρο

Γενικό τσεκάπ

Όλοι σκεφτόμαστε ότι θα πάμε στο γιατρό ‘από Σεπτέμβριο’. Το ίδιο ισχύει για τους ηλικιωμένους. Καλό είναι να επισκεφτούν τον γιατρό τους και να επιβεβαιώσουν ότι ακολουθούν τη σωστή θεραπεία. Έτσι, ο Σεπτέμβριος είναι η κατάλληλη εποχή για εξετάσεις. Αν ένας ηλικιωμένος φοβάται τις ιατρικές εξετάσεις, ακολουθήστε τις συμβουλές μας για να τον βοηθήσετε!

Το φθινόπωρο είναι επίσης η εποχή του εμβολίου της γρίπης. Αν το προτείνει ο γιατρός, καλό είναι να γίνει γιατί προστατεύει από επιπλοκές — ιδίως σε ανθρώπους που έχουν ήδη κάποιο θέμα υγείας.

Ψυχική υγεία

Το καλοκαίρι είναι ωραίο γιατί είμαστε όλοι έξω και βλέπουμε ανθρώπους, γελάμε και έχουμε έντονη κοινωνικοποίηση. Με το φθινόπωρο, χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να βρεθούν οι παρέες, όμως είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε επαφές με φίλους και την οικογένεια. Η μοναξιά και η απομόνωση έχουν αρνητικές συνέπειες στην υγεία και την ψυχική υγεία των ανθρώπων, ιδίως των ηλικιωμένων. Το φθινόπωρο είναι η εποχή που οι ηλικιωμένοι πρέπει να βρουν κοινωνικές σχέσεις, φίλους και την αναγκαία επικοινωνία με τους αγαπημένους τους.

Δραστηριότητες το φθινόπωρο

Χαρείτε το έξω

Το φθινόπωρο είναι η πιο όμορφη εποχή για δραστηριότητες, εντός και εκτός. Ο καιρός είναι ακόμα γλυκός και μπορείτε άνετα να πάτε βόλτα ή να δείτε φίλους στην πλατεία, στο δρόμο ή σε ένα καφέ.

Μια όμορφη βόλτα στην εξοχή ή ακόμα και μια βόλτα στα μαγαζιά είναι ωραία και δίνει στον ηλικιωμένο ένα στόχο για τη μέρα του. Υπάρχουν επίσης μουσεία που ταιριάζουν θαυμάσια στους ηλικιωμένους, καθώς και εκθέσεις που αλλάζουν θεματική τον Σεπτέμβριο, οπότε μπορείτε να περιηγηθείτε και να χαρείτε κάτι καινούριο και δημιουργικό.

Δραστηριότητες εντός

Όσο πλησιάζει ο χειμώνας, οι ηλικιωμένοι μπορούν να βρουν νέες δραστηριότητες για να κρατήσουν επαφή με άλλους ανθρώπους αλλά και να έχουν μια απασχόληση. Ζωγραφική, διάβασμα από δανειστική βιβλιοθήκη και σκάκι είναι δραστηριότητες που είναι εύκολα διαθέσιμες στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Επίσης, η μουσική είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τους ηλικιωμένους. Ρωτήστε το τοπικό ΚΑΠΗ ή σε κάποιο άλλο μέρος που προσφέρει παρόμοιες διευκολύνσεις.

Οι ηλικιωμένοι που μένουν σε μία μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων όπως ο Ηράκλειος απολαμβάνουν τακτικές δραστηριότητες που έχουν οργανωθεί από προσωπικό μας, όπως δημιουργική απασχόληση και γιορτές.

Το φθινόπωρο είναι η πιο γλυκιά εποχή

Όπως τα σύκα και τα σταφύλια μάς γλυκαίνουν τη ζωή, έτσι και το φθινόπωρο είναι μια γλυκιά εποχή για ανασυγκρότηση. Για τους ηλικιωμένους είναι η εποχή που μπορούν πιο εύκολα να χαρούν τους φίλους και αγαπημένους τους, χωρίς να φοβούνται ούτε τον καύσωνα ούτε το κρύο.

Στον οίκος ευγηρίας Ηράκλειος προετοιμάζουμε τους ενοίκους με αγάπη. Επικοινωνούμε με την οικογένειά τους για τις εξετάσεις τους αλλά και την ανανέωση του ρουχισμού τους και οργανώνουμε τις κοινωνικές δραστηριότητες και τις γιορτές για τον ερχόμενο χρόνο.

Ενημερωθείτε εδώ για τις τιμές του γηροκομείουεπικοινωνήστε με τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ηράκλειος online, καλέστε μας στο 210 28 46 000 ή επισκεφθείτε μας στη διεύθυνση Πευκών 9-11, Νέο Ηράκλειο για να δούμε πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε αυτό το φθινόπωρο για μια καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή!