Ηλικιωμένοι και κρύο | Ηράκλειος οίκος ευγηρίαςΖώντας με ηλικιωμένους στον οίκο ευγηρίας μας, βλέπουμε τις συνήθειές τους, τις ανάγκες τους καθώς και τις ευαισθησίες τους.

Κάτι που έχουμε προσέξει ως επαγγελματίες της τρίτης ηλικίας, αλλά και διαβάζοντας επιστημονικές έρευνες, είναι ότι οι ηλικιωμένοι νιώθουν το κρύο περισσότερο από ό,τι οι νεότεροι.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας είναι ευαίσθητοι στο κρύο. Κάποιες αρρώστιες και παθήσεις, καθώς και ο ίδιος ο οργανισμός που αδυνατίζει και χαμηλώνει τον μεταβολισμό, εντείνουν την αίσθηση του κρύου. Έτσι, οι ηλικιωμένοι άνθρωποι χρειάζονται υψηλότερες θερμοκρασίες για να νιώθουν καλά.

Ας δούμε τι κάνει τους ηλικιωμένους να νιώθουν το κρύο τόσο έντονο.

Χαμηλώνει ο μεταβολισμός

Ο μεταβολισμός του ανθρώπου δεν παραμένει πάντα ίδιος. Όταν είμαστε νέοι, ο μεταβολισμός δουλεύει πολύ γρήγορα. Είναι ο λόγος που η καρδιά των νεογέννητων χτυπάει τόσο πιο γρήγορα από των μεγαλύτερων ανθρώπων. Είναι επίσης ο λόγος που πολλά παιδιά και έφηβοι μπορούν να τρώνε ό,τι θέλουν χωρίς να παίρνουν βάρος.

Όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος, ο μεταβολισμός γίνεται πιο νωχελικός. Κάποιοι υποδοχείς λειτουργούν λιγότερο καλά και δεν δίνουν το σωστό σήμα στα αιμοφόρα αγγεία για να κρατήσουν το σώμα ζεστό. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο ηλικιωμένος νιώθει το κρύο πιο έντονα.

Χαμηλότερη κυκλοφορία του αίματος

Στην τρίτη ηλικία, η κυκλοφορία του αίματος είναι πιο αργή. Αυτό σημαίνει ότι το αίμα δυσκολεύεται να κυκλοφορήσει καλά και παραγωγικά σε όλο το σώμα. Τα αιμοφόρα αγγεία χάνουν μέρος της ελαστικότητάς τους και δεν λειτουργούν αποτελεσματικά.

Όταν το αίμα δεν κυκλοφορεί σωστά, το σώμα δεν ζεσταίνεται και σωστά. Ιδίως τα άκρα, όπως τα πόδια και τα χέρια, νιώθουν το κρύο πολύ έντονα και είναι και τα ίδια κρύα στο άγγιγμα. Αυτή η αίσθηση κρύου περνάει από τα άκρα στο υπόλοιπο σώμα και ο ηλικιωμένος νιώθει συνεχώς ότι κρυώνει.

Μειώνεται το λίπος κάτω από το δέρμα

Μπορεί το πολύ λίπος να κάνει κακό στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, αλλά ο άνθρωπος χρειάζεται λίπος για να τον μονώνει από το κρύο.

Όσο μεγαλώνουμε, το λίπος κάτω από το δέρμα μειώνεται. Επίσης, το δέρμα γίνεται πιο λεπτό και αντιστέκεται λιγότερο στις εναλλαγές της θερμοκρασίας. Οι ηλικιωμένοι δεν έχουν την κατάλληλη φυσική μόνωση του σώματός τους, οπότε νιώθουν το κρύο περισσότερο.

Παθήσεις

Κάποιες παθήσεις που ταλαιπωρούν τους ηλικιωμένους έχουν ως αποτέλεσμα την ευαισθησία στο κρύο.

Παθήσεις όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, η νεφρική ανεπάρκεια, ο υποθυρεοειδισμός, η αναιμία λόγω κακής διατροφής ή κάποιου άλλου προβλήματος, καθώς και ο διαβήτης επηρεάζουν τα νεύρα και τα αγγεία. Ως συνεπακόλουθο, οι παθήσεις αυτές δυσκολεύουν τη σωστή κυκλοφορία του αίματος. Αυτό προκαλεί μία υπερευαισθησία στο κρύο.

Ορισμένα φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα, όπως κάποια κοινά φάρμακα για τη χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση, μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι το κρύο. Ο λόγος είναι ότι αυτά τα φάρμακα μειώνουν τη ροή του αίματος στα άκρα, που είναι και τα πρώτα που κρυώνουν.

Λιγότερη άσκηση

Οι ηλικιωμένοι ασκούνται λιγότερο. Η άσκηση βοηθάει το αίμα να κυκλοφορήσει παντού, σε σημείο που όταν ασκούμαστε ιδρώνουν και βγάζουμε κάποια από τα παραπάνω ρούχα μας ακόμα κι όταν κάνει κρύο.

Η καθιστική ζωή των ηλικιωμένων και η αδυναμία τους να κάνουν ενεργή γυμναστική και άσκηση χαμηλώνει την κυκλοφορία και αυξάνει την αίσθηση του κρύου.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να είναι πιο ζεστά οι ηλικιωμένοι;

Δεν χρειάζεται να είναι ένας ηλικιωμένος super ager για να νιώσει άνετα στο χώρο του! Πέρα από τους διάφορους παράγοντες καλής ηλικίας στην τρίτη ηλικία, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορεί να βοηθήσουν τον ηλικιωμένο να νιώθει πιο ζεστά.

Σωστή θερμοκρασία στο σπίτι

Το πρώτο και προφανές που μπορούμε να κάνουμε είναι να εξασφαλίσουμε ότι οι ηλικιωμένοι μας ζουν σε ένα ζεστό σπίτι με σωστή θέρμανση και θερμοκρασία πάνω από τους 20 με 21 βαθμούς.

Ζεστά ρούχα

Καλό είναι οι ηλικιωμένοι να φορούν ζεστά ρούχα. Ακόμα καλύτερο είναι να έχουν πολλές λεπτές στρώσεις ρούχων. Έτσι ζεσταίνεται ο αέρας μεταξύ των στρώσεων, ενώ ταυτόχρονα ο ηλικιωμένος μπορεί να αφαιρέσει κάποιες στρώσεις όταν ζεσταθεί, ώστε να αποφεύγεται η έντονη εφίδρωση.

Όταν βγαίνουν έξω τον χειμώνα, καλό είναι οι ηλικιωμένοι να φορούν γάντια, κασκόλ και καπέλο για να κρατάνε τα άκρα τους ζεστά. Όταν δεν υπάρχουν απώλειες θερμότητας από τα άκρα, ο ηλικιωμένος δεν νιώθει τόσο πολύ το κρύο.

Ζεστά ροφήματα—αλλά όχι αλκοόλ

Ζεστά ροφήματα όπως τσάι και καφές ζεσταίνουν το σώμα και αυξάνουν τη θερμοκρασία του. Θυμηθείτε πόσο σας αρέσει να έχετε μια κούπα ζεστή σοκολάτα μετά από έναν περίπατο στο χιόνι: έτσι και οι ηλικιωμένοι χαίρονται με κάτι ζεστό που μπορούν να πιούν.

Αποφύγετε, όμως, το αλκοόλ: ο μύθος ότι ένα ποτηράκι καταπολεμά το κρύο έχει καταρριφθεί επανειλημμένα.

Ο μύθος πηγάζει από το γεγονός ότι το αλκοόλ διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, δημιουργώντας μία ευχάριστη αίσθηση θερμότητας.

Ταυτόχρονα, όμως, χαμηλώνει τη θερμοκρασία του σώματος, ασχέτως της εξωτερικής θερμοκρασίας, και αυξάνει το ρίσκο της υποθερμίας. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό μπορεί ακόμα και να έχει μοιραία αποτελέσματα—όπως, για παράδειγμα, αν κάποιος θεωρήσει ότι έχει ζεσταθεί αρκετά ώστε να μπορεί να βγει έξω ακατάλληλα ντυμένος.

Επίσης, το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό και αλληλοεπιδρά με διάφορα φάρμακα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για σημαντικότερα προβλήματα υγείας από την αίσθηση του κρύου!

Καλή διατροφή

Η καλή διατροφή προσφέρει ένα συνδυασμό από πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες και ίνες στο σώμα. Κρέας, ψάρι, φρούτα, λαχανικά και όσπρια βοηθούν το σώμα και την καρδιά να λειτουργήσουν καλύτερα και πιο αποδοτικά. Με αυτό τον τρόπο το αίμα κυκλοφορεί καλύτερα και ζεσταίνει το σώμα.

Ηλεκτρική κουβέρτα την νύχτα

Τη νύχτα η θερμοκρασία του σώματος πέφτει έτσι και αλλιώς. Αν θέλετε, μπορείτε να δώσετε στον άνθρωπό σας ένα ζεστό πάπλωμα για να καλύπτεται. Επίσης, πολλοί εξασφαλίζουν την απαραίτητη θαλπωρή με μία ηλεκτρική κουβέρτα που ζεσταίνει το κρεβάτι χωρίς να καταναλώνει πολύ ρεύμα.

Ήπια άσκηση

Αν ο άνθρωπός σας έχει τη δυνατότητα, πάρτε τον για μια γλυκιά και εύκολη βόλτα. Ακόμα και η χαλαρή άσκηση στις μεγάλες ηλικίες βοηθάει το αίμα να κυκλοφορήσει καλύτερα και να πάει στα άκρα μέσω των αγγείων.

Υπάρχουν ειδικές ασκήσεις για ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, οι οποίες σέβονται τις αρθρώσεις και το σκελετό τους αλλά παράλληλα τους βοηθούν να ασκηθούν. Κάποιες ασκήσεις μπορούν να γίνουν ακόμα και στην καρέκλα ή στο κρεβάτι.

Ο οίκος ευγηρίας Ηράκλειος

Ένας ηλικιωμένος είναι συχνά πιο ασφαλής σε μία μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων. Η δουλειά μας είναι να φροντίζουμε ηλικιωμένους και να τους κάνουμε να αισθάνονται άνετα και ασφαλείς. Για το σκοπό αυτό, διατηρούμε ζεστό το χώρο μας, εξασφαλίζουμε την ιδανική διατροφή στους ηλικιωμένους μας και παρακολουθούμε συνεχώς την υγεία των φιλοξενουμένων μας.

Δείτε πόσο κοστίζει ένας οίκος ευγηρίας σε σχέση με τη φροντίδα ενός ηλικιωμένου στο σπίτι και επικοινωνήστε μαζί μας online ή στο 210 28 46 000 για να δούμε πώς μπορεί η μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Ηράκλειος να βοηθήσει εσάς και τους ανθρώπους σας!