Ποιοι είναι οι παράγοντες καλής υγείας στην τρίτη ηλικία;

Υγεία κι ηλικιωμένοι | Ηράκλειος οίκος ευγηρίας

Τι ψάχνουν οι ηλικιωμένοι; Επειδή ζούμε τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας κάθε μέρα, ξέρουμε τι είναι αυτό που θέλουν πάνω απ’όλα: οι άνθρωποι θέλουν σωματική και ψυχική υγεία, αυτονομία και χαρά για τη ζωή. Οτιδήποτε τους μειώνει την απόλαυση που αντλούν από τη ζωή αποτελεί πρόβλημα, με τις ασθένειες να παίζουν κύριο ρόλο στην ευτυχία τους.

Ποιοι είναι, όμως, οι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία τους;

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά παρακολούθησε 7.000 ηλικιωμένους για τρία χρόνια για να απαντήσουν αυτό ακριβώς το ερώτημα: τι παίζει ρόλο στην καλή υγεία των ηλικιωμένων;

Διάλεξαν super-agers—ηλικιωμένους που εξ αρχής είχαν άψογη υγεία, χωρίς προβλήματα μνήμης, χρόνιες παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας που θα μπορούσαν να τους μειώσουν το προσδόκιμο ζωής.

Σίγουρα έχετε διαβάσει κατά καιρούς τι αυξάνει ή μειώνει την καλή υγεία: άσκηση, καλή διατροφή, διακοπή ή αποφυγή του καπνίσματος κλπ. Πόσο ακριβείς είναι, όμως, αυτές οι οδηγίες;

Οι άνθρωποι παραμένουν υγιείς ακόμα και σε μεγάλη ηλικία

Οι μισοί ηλικιωμένοι των άνω των 80 παρέμειναν υγιείς μετά από 3 χρόνια, όπως και το 75% όσων ήταν μεταξύ 55 και 64 χρονών.

Το βασικότερο συμπέρασμα της μελέτης, συνεπώς, είναι ότι δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι η μεγάλη ηλικία είναι συνώνυμη με την κακή υγεία.

Σίγουρα όσο αυξάνει η ηλικία αυξάνονται και οι πιθανότητες να υπάρξει κάποιο πρόβλημα ψυχικής ή σωματικής υγείας, αλλά σε μικρότερο βαθμό απ’όσο θεωρούν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Το σωματικό βάρος παίζει μεγάλο ρόλο

Οι υπέρβαροι είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να έχουν καλή υγεία όσο μεγαλώνουν.

Το έχουμε διαβάσει πάρα πολλές φορές αλλά είναι καλό να το επαναλαμβάνουμε, ιδίως όταν αυτό επιβεβαιώνεται από μελέτες.

Το σωστό σωματικό βάρος βοηθάει να κρατηθούμε σε καλή υγεία γιατί μειώνει τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Ταυτόχρονα, διευκολύνει την άσκηση, η οποία από μόνη της αποτελεί σημαντικό παράγοντα καλής υγείας.

Σκοπός για τους ανθρώπους είναι να γερνάνε με το βέλτιστο τρόπο—και το σωστό σωματικό βάρος σίγουρα βοηθάει.

Το ύψος του εισοδήματος παίζει ρόλο στην καλή υγεία

Από τη μελέτη προέκυψε ότι όσοι ήταν κάτω από το όριο φτώχειας είχαν 50% πιθανότητες να έχουν καλή υγεία έναντι 75% όσων ήταν πάνω από το όριο φτώχειας.

Είναι πολύ πιθανό ότι αυτό οφείλεται στο συνδυασμό του εισοδήματος με άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα, ένα καλό εισόδημα επιτρέπει καλύτερη διατροφή καθώς και άσκηση στον ελεύθερο χρόνο—τα οποία είναι σημαντικοί παράγοντες καλής υγείας όσο μεγαλώνουμε. Επίσης, μειώνει το στρες και την ανησυχία, τα οποία επίσης επιβαρύνουν την υγεία μας.

Φυσικά, η παράμετρος του εισοδήματος είναι δύσκολη στην επίλυση. Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να βελτιώσουν το εισόδημά τους. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως είναι θέμα του κράτους να μεριμνήσει για όσους βγάζουν λιγότερα λεφτά. Άλλωστε, αυτό αποτελεί μακροπρόθεσμη επένδυση, μια και το κράτος θα πληρώσει λιγότερα λεφτά για προβλήματα υγείας αυτών των ανθρώπων στο μέλλον.

Το κάπνισμα μειώνει την καλή υγεία

Όσοι δεν είχαν καπνίσει ποτέ είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να έχουν βέλτιστη υγεία στα 80.

Οι αριθμοί και οι στατιστικές συνέχεια επιβεβαιώνουν ότι το κάπνισμα μειώνει τα προσδόκιμο ζωής αλλά και την ποιότητα ζωής όσο μεγαλώνουμε. Το κάπνισμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με καρκίνο, καρδιακά προβλήματα και διαβήτη.

Ένα πολύ θετικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι όσοι κάπνιζαν στο παρελθόν αλλά έχουν πια σταματήσει είχαν εξίσου καλά επίπεδα υγείας. Συνεπώς, δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να αλλάξει κάποιος τρόπο ζωής και να βελτιώσει την υγεία του.

Η γυμναστική βοηθάει στην καλή υγεία

Όσοι έκαναν ήπια γυμναστική είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες να έχουν καλή υγεία από όσους δεν ασκούνταν. Όσοι έκαναν έντονη άσκηση είχαν 45% περισσότερες πιθανότητες.

Συνεπώς, επιβεβαιώνεται ότι η άσκηση βοηθάει το σώμα και το πνεύμα να κρατηθούν υγιή. Ήπια άσκηση θεωρείται το περπάτημα, η κηπουρική, το χαλαρό κολύμπι, το ποδήλατο και το ελαφρύ τρέξιμο. Η έντονη άσκηση περιλαμβάνει το γρήγορο περπάτημα, το ποδήλατο σε μεγάλες αποστάσεις και το jogging, σε μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα.

Η διαφορά στην ένταση της άσκησης είναι σημαντική αλλά ακόμα και η ήπια αλλά καθημερινή άσκηση σίγουρα προσφέρει πολλά οφέλη. Ας αρχίσουμε από τα εύκολα και μετά μπορούμε να προχωρήσουμε στα πιο δύσκολα!

Και ο ύπνος είναι σημαντικός

Ο ύπνος είναι μια παράμετρος που συχνά δεν υπολογίζουμε και η μελέτη των Καναδών έδειξε ότι η καλή ποιότητα ύπνου είναι πολύ σημαντική. Όσοι είχαν καλό ύπνο είχαν 29% περισσότερες πιθανότητες να είναι υγιείς σε μεγάλη ηλικία.

Η έλλειψη ύπνου και ο κακής ποιότητας ύπνος προκαλούν σωματικά, ψυχολογικά και νοητικά προβλήματα. Το σώμα και το μυαλό μας επιδιορθώνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Είναι η ώρα που το σώμα διαχειρίζεται τις τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες και επουλώνει πληγές.

Άνθρωποι που κοιμούνται λίγο ή έχουν κακής ποιότητας ύπνο—διακεκομμένο ή ελλιπή—δεν δίνουν την ευκαιρία στο σώμα τους να επιδιορθώσει την καθημερινή μας φθαρτότητα. Όταν η έλλειψη ύπνου συσσωρεύεται μακροπρόθεσμα, αυτό προκαλεί προβλήματα υγείας.

Ας προσπαθήσουμε να μείνουμε υγιείς ακόμα και όταν μεγαλώσουμε

Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η καλή υγεία αρχίζει από όταν είμαστε νέοι και συνεχίζεται όσο μεγαλώνουμε. Οι καλές συνήθειες μας βοηθάνε να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής και πιο ευτυχισμένη τρίτη ηλικία. Ακόμα και μικρά βήματα είναι σημαντικά και τα οφέλη θα τα χαρούμε τώρα αλλά και στο μέλλον!