Η σημασία του φαρμακοποιού για τους ηλικιωμένους

Πέρα από τον ιατρό και τους ειδικούς, ο φαρμακοποιός στην Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος κρίκος στην αλυσσίδα της ιατρικής περίθαλψης και ένας άνθρωπος που μπορεί άμεσα να βοηθήσει τον ηλικιωμένο και την υγεία του.

Οι περισσότεροι Έλληνες θα συμφωνήσουν πως υπάρχει στη χώρα ένα κενό στο χώρο της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Αυτό το κενό καλύπτεται συχνά από τα φαρμακεία. Επειδή τα φαρμακεία είναι πολλά και είναι διαθέσιμα όλο το 24ώρο, οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας μπορούν να βρουν άμεσα έναν καταρτισμένο άνθρωπο που θα τους συμβουλέψει και θα τους βοηθήσει με τις φαρμακευτικές αγωγές που ακολουθούν.

Επίσης, ένας φαρμακοποιός μπορεί εύκολα και γρήγορα να εντοπίσει ένα πρόβλημα υγείας και να παραπέμψει τον ηλικιωμένο σε ένα επαγγελματία που θα προχωρήσει στη σχετική διάγνωση.

Τέλος, το φαρμακείο μπορεί να κάνει εμβόλια και άλλες ενέσεις, να κάνει βασικές εξετάσεις όπως μέτρηση πίεσης και σακχάρου κλπ.

Φαρμακείο και γηροκομείο | Ηράκλειος οίκος ευγηρίαςΈνα φαρμακείο είναι πάντα ανοιχτό

Πολλοί ηλικιωμένοι δεν οδηγούν και δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα. Ο φαρμακοποιός είναι ο κοντινότερος επαγγελματίας υγείας που μπορεί να βρουν.

Παράλληλα, ιδίως με τα διευρυμένα ωράρια των φαρμακείων, είναι εύκολο να υπάρχει φαρμακευτική υποστήριξη όλο το 24ώρο. Αυτό δίνει σιγουριά στους ηλικιωμένους, που νιώθουν έτσι περισσότερη ασφάλεια.

Το φαρμακείο θα δώσει ξεκάθαρες οδηγίες για τα φάρμακα

Ο φαρμακοποιός γνωρίζει τα πάντα γύρω από ένα φάρμακο. Ξέρει πώς δρα η κάθε ουσία, ποιες παρενέργειες έχει και με ποιες άλλες ουσίες αλληλεπιδρά.

Έτσι, ένα φαρμακείο μπορεί να βοηθήσει τον ηλικιωμένο να οργανώσει τα φάρμακά του με τη σωστή σειρά. Μπορεί επίσης να δώσει συμβουλές για το ποια φάρμακα μπορούν να λαμβάνονται  συγχρόνως και ποια πρέπει να απέχουν το ένα από το άλλο.

Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά, αφού στην Ελλάδα πηγαίνουμε σε ιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων, όπου ο καθένας θα μας δώσει τη δική του φαρμακευτική αγωγή. Ένας ηλικιωμένος μπορεί να παρακολουθείται από καρδιολόγο, παθολόγο και ρευματολόγο συγχρόνως. Ο φαρμακοποιός θα βοηθήσει τον ηλικιωμένο να φτιάξει ένα σωστό πρόγραμμα λήψης φαρμάκων που θα τον βοηθήσει να το κρατήσει και να συμμορφωθεί με τις οδηγίες των ιατρών.

Μία σχετική έρευνα έχει δείξει ότι ηλικιωμένοι με καρδιακή ανεπάρκεια ακολουθούν πιστότερα την φαρμακευτική τους αγωγή όταν επισκέπτονται το φαρμακείο σε εβδομαδιαία βάση.

Ο φαρμακοποιός θα μιλήσει για τις παρενέργειες των φαρμάκων

Κάποια φάρμακα μπορεί να έχουν παρενέργειες. Είναι καλό να τις γνωρίζουμε και να ξέρουμε πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε.

Ο φαρμακοποιός γνωρίζει τις παρενέργειες των φαρμάκων επειδή τα έχει σπουδάσει αλλά και επειδή ζει την εμπειρία τους κάθε μέρα. Δεδομένου ότι έρχεται σε καθημερινή επαφή με εκατοντάδες πελάτες, έχει εξειδικευμένη φαρμακολογική εμπειρία που μπορεί να ξεπερνά ακόμα κι αυτή ενός ιατρού.

Έτσι, ένας φαρμακοποιός μπορεί να προτείνει σε έναν ηλικιωμένο τρόπους για να αποφεύγει κάποιες παρενέργειες, όπως το να πάρει το φάρμακο μαζί με φαγητό ή να το πάρει πριν τον ύπνο αν του προκαλεί υπνηλία. Ο φαρμακοποιός έχει έξυπνους τρόπους, που βασίζονται στην εμπειρία, για να βοηθήσει στην καλύτερη κι ευκολότερη λήψη των φαρμάκων.

Ο φαρμακοποιός θα προσέξει αλλαγές στην υγεία του ηλικιωμένου

Επειδή ένας φαρμακοποιός έχει σχεδόν καθημερινή επαφή με πολλούς ανθρώπους, είναι πιθανό να προσέξει αλλαγές στην συμπεριφορά αλλά και στην υγεία των πελατών του.

Για παράδειγμα, ένας φαρμακοποιός μπορεί να προσέξει σημάδια όπως δυσκολία στο βάδισμα και την κίνηση, λαχάνιασμα, περίεργο χρώμα δέρματος ή ένα τρέμουλο και να ενθαρρύνει τον ηλικιωμένο να επισκεφτεί έναν ιατρό για διάγνωση.

Έτσι, ο φαρμακοποιός μπορεί να προλάβει δυσκολότερες καταστάσεις αντί να αφήσει ένα πρόβλημα να μεγαλώσει και να χειροτερέψει.

Ο φαρμακοποιός απαντάει σε ερωτήσεις

Οι ηλικιωμένοι έχουν πολλές ερωτήσεις για την υγεία τους. Δυστυχώς, οι ιατροί συχνά δεν έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για να λύσουν όλες τις απορίες ενός ασθενούς. Έτσι, πολλοί άνθρωποι αρχίζουν και νιώθουν ανασφάλεια για θέματα υγείας και θέλουν επιβεβαίωση, ιδίως όσο προχωράει η ηλικία τους.

Ένας φαρμακοποιός μπορεί να τους εξηγήσει γιατί ο καρδιολόγος τους έδωσε ένα συγκεκριμένο φάρμακο και πώς θα τους βοηθήσει. Είναι ένας είδος επιβεβαίωσης της αρχικής γνώμης του ιατρού και είναι πολύ καθησυχαστικό για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας να έχουν κάποιον που θα τους αφιερώσει τον απαραίτητο χρόνο και την προσοχή που χρειάζονται.

Ο φαρμακοποιός θα πάρει την πίεση και τη μέτρηση σακχάρου

Στο φαρμακείο, ένας ηλικιωμένος μπορεί να πάρει την μέτρηση της πίεσής του. Αυτό θα δείξει άμεσα αν τα φάρμακα που παίρνει για την καρδιά ή τον πίεση βοηθούν ή όχι. Επίσης, όσοι πάσχουν από διαβήτη μπορούν να κάνουν μια μέτρηση σακχάρου για να επιβεβαιώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα άμεσα.

Αυτές οι δύο ενέργειες είναι οι πιο γρήγορες και άμεσες ιατρικές μετρήσεις για την παρακολούθηση της καλής υγείας των ηλικιωμένων.

Ο φαρμακοποιός μπορεί να δώσει συμπληρώματα διατροφής

Ιδίως το χειμώνα, είναι καλό να υπάρχει μια υποστήριξη ως προς τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τα μεταλλικά στοιχεία που παίρνει ένας ηλικιωμένος. Για παράδειγμα, πολλοί ηλικιωμένοι δεν βγαίνουν από το σπίτι αρκετά και, σαν αποτέλεσμα, πάσχουν από έλλειψη βιταμίνης D.

Άλλες φορές, η διατροφή των ανθρώπων δεν είναι η ιδανική. Ιδίως για τους ηλικιωμένους, προβλήματα μάσησης ή άλλα θέματα μπορεί να τους εμποδίζουν να φάνε φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Σε συνεργασία με τον ιατρό τους, ένας φαρμακοποιός μπορεί να τους συμβουλέψει και να τους βοηθήσει να βρουν τι ελλείψεις είναι πιθανό να έχουν. Επίσης, μπορεί να τους προτείνει βιταμίνες και συμπληρώματα που θα τονώσουν το ανοσοποιητικό τους και θα βοηθήσουν τον οργανισμό τους να λειτουργήσει καλύτερα.

Ο φαρμακοποιός είναι ένας ενδιάμεσος ανάμεσα στον ηλικιωμένο και τον ιατρό

Ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον ιατρό. Μπορεί όμως να είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του ιατρού και του ασθενούς.

Όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν, γίνονται πιο ανασφαλείς και ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους. Η άμεση παρουσία ενός φαρμακοποιού μπορεί να καθησυχάσει και να βοηθήσει έναν ηλικιωμένο με πολλούς τρόπους. Ιδίως άνθρωποι που μένουν μόνοι χρειάζονται μια επαγγελματική προσέγγιση που θα τους δώσει ασφάλεια.

Ως οίκος ευγηρίας ζούμε καθημερινά την ανάγκη των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας να έχουν έναν καλύτερο έλεγχο των φαρμάκων τους και της φαρμακευτικής τους αγωγής. Ακολουθούμε τις οδηγίες των ιατρών και οργανώνουμε τις φαρμακευτικές αγωγές των ηλικιωμένων. Οι ιατροί του συγκροτήματός μας συνταγογραφούν φάρμακα μέσω του ΕΟΠΠΥ και εμείς φροντίζουμε για τη σωστή παρακολούθηση της κάθε αγωγής.

Επικοινωνήστε με τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ηράκλειος online ή επισκεφθείτε μας στη διεύθυνση Πευκών 9-11, Νέο Ηράκλειο για να μάθετε περισσότερα για την οργάνωση της φαρμακευτικής αγωγής του ανθρώπου σας. Ενημερωθείτε εδώ για τις τιμές του γηροκομείου ή καλέστε μας στο 210 28 46 000 για να συζητήσουμε τις ανάγκες σας και να απαντήσουμε σε όλα σας τα ερωτήματα.