Πώς θα Βοηθήσω τον Άνθρωπό Μου να Προσαρμοστεί στον Οίκο Ευγηρίας;

Η μετάβαση σε έναν οίκο ευγηρίας μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπό σας να νιώθει ασφαλής και φροντισμένος. Αντίθετα με το σπίτι, η δομή μίας μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων (ΜΦΗ) είναι έτσι σχεδιασμένη που να εξασφαλίζει την άμεση πρόσβαση σε ιατρούς και νοσοκόμους που να μπορούν να βοηθήσουν έναν ηλικιωμένο ανά πάσα στιγμή.

Για πολλούς ανθρώπους, όμως, η αλλαγή αυτή μπορεί να εμφανίζει δυσκολίες. Αλλάζει ένας ολόκληρος τρόπος ζωής ενώ μεταμορφώνεται κι η ταυτότητα του ηλικιωμένου: από ανεξάρτητος άνθρωπος φοβάται ότι μπαίνει σε μια δομή όπου μειώνεται η ανεξαρτησία κι η ελευθερία του.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον άνθρωπό μας να προσαρμοστεί ευκολότερα; Η μετάβαση από το σπίτι στον οίκο ευγηρίας μπορεί να γίνει πιο εύκολη αν ακολουθήσετε κάποιες απλές συμβουλές.

Ηράκλειος οίκος ευγηρίας - σαλόνι

Βρείτε το σωστό οίκο ευγηρίας

Υπάρχουν πολλοί οίκοι ευγηρίας και γηροκομεία. Εσείς πρέπει να βρείτε ένα χώρο που να είναι φιλόξενος και φωτεινός, καλά φροντισμένος και με εικοσιτετράωρη πρόσβαση σε επαγγελματίες υγείας.

Αναζητήστε τον οίκο ευγηρίας που ταιριάζει στην προσωπικότητα του ανθρώπου σας. Αν ο ηλικιωμένος νιώσει άνετα στο νέο του σπίτι, η προσαρμογή θα είναι ευκολότερη.

Βρείτε μία μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων κοντά στο σπίτι σας για να μπορείτε να επισκέπτεστε συχνά.

Αναζητήστε τον οίκο ευγηρίας που προσφέρει αυτό που ταιριάζει στον άνθρωπό σας:

  • Αν προτιμάει να είναι μόνος στο δωμάτιό του, προσπαθήστε να βρείτε αυτό που θα καλύψει της ανάγκες του.
  • Αν θέλει δωμάτιο με παρέα, προσπαθήστε να τον ικανοποιήσετε.
  • Αν πάλι αναζητά κοινωνικοποίηση και παρέες, βρείτε μία ΜΦΗ που προσφέρει κοινόχρηστους χώρους και πλούσιες δραστηριότητες.

Ζητήστε την άποψη του ανθρώπου σας

Εκτός και αν ο ηλικιωμένος έχει κάποιο πρόβλημα υγείας που δεν το επιτρέπει (π.χ. άνοια ή Αλτσχάϊμερ), ρωτήστε τον τι θέλει και πού θα νιώσει καλύτερα. Δείξτε του τις επιλογές του και συζητήστε μαζί του σε ποιο χώρο θα νιώθει πιο άνετα και πιο ικανοποιημένος. Μπορεί κάποιος φίλος του να είναι ήδη σε ένα συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας, οπότε να θέλει να πάει εκεί για να έχει παρέα.

Όσο μπορείτε, μην αφαιρείτε τον έλεγχο από τον ηλικιωμένο. Η αλλαγή είναι μεγάλη και ακόμα και μια μικρή αίσθηση ελέγχου τους βοηθάει να διαχειριστούν την κατάσταση καλύτερα.

Επισκεφτείτε τον άνθρωπό σας

Είναι σημαντικό να επισκέπτεστε συχνά τον άνθρωπό σας, ιδίως στην αρχή, για να μη νιώθει αποκομμένος.

Ακόμα κι αν είναι για μισή ώρα, πηγαίνετε να δείτε τους αγαπημένους σας και δείξτε ότι είστε εκεί. Μιλήστε και δείξτε τους έμπρακτα ότι δεν τους έχετε ξεχάσει.

Αν σας κάνουν παράπονα, ακούστε τους με προσοχή και μην τους αγνοείτε. Αν και κάποια παράπονα ίσως να είναι υπερβολικά, μπορεί κάποια να υποδηλώνουν κάποιο πρόβλημα που να μπορεί να λυθεί.

Βοηθήστε τον να ενταχθεί

Κάθε οίκος ευγηρίας παρέχει διάφορες δυνατότητες απασχόλησης. Βοηθήστε τον άνθρωπό σας να ενταχθεί στο νέο περιβάλλον και να βρει τις ασχολίες που του αρέσουν. Αν υπάρχουν γιορτές, γενέθλια και άλλες παρόμοιες ευκαιρίες, παρακινείστε τον να συμμετάσχει για να νιώσει ότι είναι μέρος ενός κοινωνικού συνόλου.

Κοινωνικοποίηση

Ενθαρρύνετε τον άνθρωπό σας να κοινωνικοποιηθεί με άλλους ηλικιωμένους. Είναι σημαντικό να έχει παρέα και να μιλάει με άλλους ανθρώπους. Αυτό βοηθάει στις νοητικές του ικανότητες και είναι πολύ χρήσιμο για την ψυχική του υγεία.

Στην αρχή, αν βλέπετε ότι δυσκολεύεται να κοινωνικοποιηθεί, ζητήστε από συγγενείς, παιδιά και αδέλφια να τον επισκεφτούν για να μη νιώσει μοναξιά. Αργότερα, μπορεί σιγά-σιγά να βρει τις δικές του παρέες στον οίκο ευγηρίας.

Βάλτε προσωπικά αντικείμενα

Μπορεί η μητέρα σας να έχει την αγαπημένη της κουβέρτα ή τις φωτογραφίες του γάμου της. Μπορεί να της αρέσει ένα βιβλίο ή ακόμα και ένα μικρό ασήμαντο για εσάς, αλλά σημαντικό για αυτή, διακοσμητικό.

Βάλτε προσωπικά αντικείμενα στο χώρο του ανθρώπου σας για να τον νιώσει δικό του και να γίνει πιο ομαλά η μετάβαση. Ρωτήστε τον ηλικιωμένο τι θα ήθελε να πάρει μαζί του, για να νιώσει ότι έχει τον έλεγχο της κατάστασης.

Μιλήστε με το προσωπικό

Συζητήστε με το προσωπικό του οίκου ευγηρίας και εξηγήστε τους τις προτιμήσεις και το χαρακτήρα του ανθρώπου σας. Πείτε τους αν έχει κάποιο παρατσούκλι με το οποίο του αρέσει να τον αποκαλούν. Ενημερώστε τους για το αγαπημένο φαγητό του ή για κάποιο συγκεκριμένο ταλέντο (τραγούδι, ιστορίες, διάβασμα, εργόχειρο κτλ.) που να του αρέσει. Με αυτές τις πληροφορίες, το προσωπικό μπορεί να επικοινωνήσει καλύτερα με τον άνθρωπό σας.

Για παράδειγμα, η διάθεση του ηλικιωμένου μπορεί να βελτιωθεί αν τον αποκαλούν με το παρατσούκλι του ή του ζητάνε να τραγουδήσει το βράδυ το αγαπημένο του τραγούδι.

Και μια ηλικιωμένη μπορεί να κολακευτεί αν της ζητήσουν να τους μάθει εργόχειρο ή να εξιστορεί ιστορίες, όπως τις λέει στα εγγόνια της.

Η μετάβαση στον οίκο ευγηρίας μπορεί να γίνει ευχάριστη

Πολλοί από εμάς, ασχέτως ηλικίας, δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας. Το ίδιο ισχύει και για τους ηλικιωμένους μας.

Βοηθήστε τον άνθρωπό σας να νιώσει ότι πηγαίνει σε ένα καινούριο σπίτι και όχι σε ένα γηροκομείο. Όλο το προσωπικό στον οίκο ευγηρίας Ηράκλειος είναι εκεί για να εξασφαλίσει την επιτυχημένη μετάβαση του ανθρώπου σας στη δομή μας.

Ενημερωθείτε εδώ για τις τιμές του γηροκομείου, επικοινωνήστε με τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ηράκλειος online, επισκεφθείτε μας στη διεύθυνση Πευκών 9-11, Νέο Ηράκλειο ή καλέστε μας στο 210 28 46 000 για να σας βοηθήσουμε και να συζητήσουμε τις ανάγκες του δικού σας ανθρώπου.