Ετοιμάζοντας το σπίτι του ηλικιωμένου για το καλοκαίρι

Πλησιάζει το καλοκαίρι και τα σπίτια των ηλικιωμένων πρέπει να είναι έτοιμα για τη ζέστη και τις καλοκαιρινές συνήθειες των ανθρώπων τρίτης ηλικίας.

Αν ο άνθρωπός σας—ή εσείς—μένετε στο σπίτι, καλό είναι να φροντίσετε μερικά πράγματα για να περάσετε ένα όμορφο και ασφαλές καλοκαίρι.

Από τα καλοκαιρινά ρούχα μέχρι τη συντήρηση του κλιματιστικού, έχουμε μια μικρή λίστα που θα κάνει πιο εύκολη και πιο ευχάριστη τη διαβίωση των ηλικιωμένων στο σπίτι τους.

Καύσωνας και ηλικιωμένοι | Ηράκλειος οίκος ευγηρίαςΚαλοκαιρινά ρούχα

Μαζεύουμε χοντρά ρούχα και παλτά και βγάζουμε ελαφρά και δροσερά ρούχα. Αν ο ηλικιωμένος δεν μπορεί να φροντίσει την εποχιακή αλλαγή των ρούχων του, καλό είναι να υπάρχει ένας άνθρωπος που να μπορεί να βοηθήσει. Το βάρος των ρούχων είναι σημαντικό και οι ηλικιωμένοι πολλές φορές δεν έχουν αρκετές δυνάμεις για να τα καταφέρουν.

Επίσης, φροντίστε να μαζέψετε τις χειμωνιάτικες κουβέρτες και να βγάλετε σεντόνια και πικέ κουβέρτες. Σκοπός είναι ο άνθρωπός σας να είναι άνετος και να νιώθει δροσερά όλη τη μέρα και τη νύχτα.

Φροντίζουμε να δροσίζεται το σπίτι

Είτε με κλιματιστικό, είτε με ανεμιστήρα, καλό είναι το σπίτι να δροσίζεται μέσα στη μέρα. Ο εσωτερικός θερμοστάτης πολλές φορές δυσλειτουργεί στους ηλικιωμένους και δεν μπορούν να αντιληφθούν σωστά τη ζέστη. Επίσης, δεν ιδρώνουν επαρκώς για να εξάγουν τη ζέστη από το σώμα τους.

Τσεκάρετε ότι όλα λειτουργούν σωστά. Αν έχετε κλιματιστικό, καλό είναι να του κάνετε σέρβις κάθε 1 με 2 χρόνια για καλύτερη λειτουργία.

Αν το σπίτι έχει τέντες, κατεβάζετέ τες όταν ο ήλιος χτυπάει προς εκείνη τη μεριά για να δροσίζει το εσωτερικό του σπιτιού.

Το σούρουπο, όταν ο ήλιος πέφτει, ανοίξτε τα παράθυρα για να μπει η δροσιά και να δροσίσει φυσικά το σπίτι από την ολοήμερη ζέστη. Αν έχετε σήτες, κλείστε τες ώστε να κρατήσουν εκτός σπιτιού κουνούπια κι άλλα έντομα.

Σκεφτείτε τα ψώνια του ανθρώπου σας

Το καλοκαίρι είναι συνώνυμο με ζουμερά φρούτα και λαχανικά. Καρπούζια, πεπόνια και ροδάκινα έχουν την τιμητική τους και είναι πολύ ωφέλιμα για όλους.

Καλό είναι να συνεννοηθείτε με τον μανάβη να φέρει βαριά φρούτα όπως καρπούζια και πεπόνια στο σπίτι αντί να τα φορτωθεί ο άνθρωπός σας. Βοηθήστε να τα κόψετε και να τα βάλετε να δροσίζονται στο ψυγείο.  Έτσι θα είναι έτοιμα για φάγωμα χωρίς πολλή προσπάθεια.

Μερικά φάρμακα ίσως να πρέπει να μπουν στο ψυγείο

Όταν κάνει πολλή ζέστη, κάποια φάρμακα ίσως να πρέπει να μπουν στο ψυγείο. Ρωτήστε τον φαρμακοποιό για την καλύτερη συντήρηση των φαρμάκων το καλοκαίρι και δείξτε στον άνθρωπό σας πού θα είναι τοποθετημένα τα φάρμακα στο ψυγείο.

Κρατάτε τα νούμερα πρώτων βοηθειών σε εμφανές και εύκολα προσβάσιμο σημείο

Το τηλέφωνό σας καθώς και το νούμερο του γιατρού, του φαρμακοποιού και του ΕΚΑΒ πρέπει να είναι εμφανή. Βάλτε τα στη μνήμη του σταθερού και του κινητού τηλεφώνου του ηλικιωμένου για να είναι εύκολα προσβάσιμα.

Βοηθήστε τους ηλικιωμένους στις καθημερινές δουλειές τους

Πολλοί ηλικιωμένοι χαίρονται να βγαίνουν, να κάνουν τα ψώνια τους, να πληρώνουν μόνοι τους λογαριασμούς τους και γενικά να αυτό-εξυπηρετούνται. Αυτό είναι πολύ καλό για πολλούς λόγους όπως η κοινωνικοποίηση, η αίσθηση ότι είναι χρήσιμοι και η φυσική άσκηση.

Όταν, όμως, το καλοκαίρι κάνει πολλή ζέστη, κάποια πράγματα ίσως να πρέπει να γίνουν νωρίς το πρωί πριν πιάσει η ζέστη ή να βοηθήσει κάποιος άλλο τον ηλικιωμένο στις καθημερινές ανάγκες του.

Δεν χρειάζεται να κάνετε τον άνθρωπό σας να νιώσει άχρηστος, απλά προτείνετέ του να κάνετε κάποιες δουλειές εσείς για να βοηθήσετε.

Αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, προσλάβετε έναν άνθρωπό για την καθαριότητα του σπιτιού, γιατί μέσα στη ζέστη είναι εύκολο ένας ηλικιωμένος να έχει κάποιο ατύχημα προσπαθώντας να σκουπίσει ή να σφουγγαρίσει το πάτωμα.

Θυμίστε τους τα βασικά

Όπως εκείνοι μας φρόντιζαν όταν είμαστε παιδιά, έτσι και εμείς πρέπει να τους βοηθήσουμε τώρα.

Αντηλιακό, καπέλο, νερό και δροσερά ρούχα είναι απαραίτητα. Αφήστε τα σε εμφανές σημείο στο σπίτι για να τα θυμούνται και να παίρνουν μαζί τους. Βάλτε μπουκαλάκια με νερό στο ψυγείο για να παίρνουν πριν βγουν και για να θυμούνται να ενυδατώνονται. Τους κάνετε τη ζωή πιο εύκολη και τους βοηθάτε να περάσουν ένα όμορφο και ασφαλές καλοκαίρι.

Ηράκλειος: το σπίτι του ηλικιωμένου το καλοκαίρι

Αν νιώθετε ότι ο ηλικιωμένος σας δυσκολεύεται να μείνει σπίτι του το καλοκαίρι, γιατί να μην τον φιλοξενήσουμε εμείς; Οι φιλοξενούμενοί μας απολαμβάνουν όλες τις ανέσεις σε ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον. Ενημερωθείτε εδώ για τις τιμές του γηροκομείουεπικοινωνήστε με τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ηράκλειος online, καλέστε μας στο 210 28 46 000 ή επισκεφθείτε μας στη διεύθυνση Πευκών 9-11, Νέο Ηράκλειο για να συζητήσουμε τις ανάγκες του δικού σας ανθρώπου!