Είδη Οίκων Ευγηρίας στην Ελλάδα και το Εξωτερικό

Ως επαγγελματίες στον χώρο της φροντίδας ηλικιωμένων, μας αρέσει να ενημερωνόμαστε για τις διάφορες δυνατότητες που δίνονται στους ανθρώπους τρίτης ηλικίας όταν επιθυμούν έναν άλλο τρόπο διαβίωσης, πέρα από το σπίτι τους. Για το σκοπό αυτό μελετάμε τις εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Στην Ελλάδα, οι περισσότεροι γνωρίζουμε τον «κλασσικό» οίκο ευγηρίας, ο οποίος παρέχει ιατρική φροντίδα και νοσηλευτική περιποίηση, παράλληλα με κοινωνικές επαφές και διατροφή.

Στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) μένουν και άνθρωποι που μπορεί να νιώθουν μοναξιά χωρίς όμως να έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Επίσης, μπορεί να ζουν ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να έχουν τη σωστή φροντίδα στο σπίτι τους και επιλέγουν την ασφάλεια του οίκου ευγηρίας.

Στο εξωτερικό, όμως, υπάρχουν διάφορες διαβαθμίσεις των οίκων ευγηρίας, ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ανθρώπων. Στη ΜΦΗ Ηράκλειος μας ενδιαφέρει να μαθαίνουμε πώς λειτουργούν οι δομές στο εξωτερικό για να μπορούμε να προσφέρουμε κι εμείς ανανεωμένες υπηρεσίες σε όλους τους ενοίκους μας.

Γηροκομεία στο εξωτερικό; | Ηράκλειος οίκος ευγηρίαςΚοινότητες ανεξάρτητης διαβίωσης

Οι ένοικοι που πηγαίνουν σε αυτές τις κοινότητες συνήθως δεν έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά θέλουν να απαλλαγούν από τις έγνοιες της καθημερινής ζωής και αγγαρείες όπως καθαριότητα, μαγειρική κλπ.

Μικρά διαμερίσματα

Οι κοινότητες ανεξάρτητης διαβίωσης (independent living community) είναι μικρές κοινότητες που αποτελούνται από μικρά διαμερίσματα. Το κάθε διαμέρισμα είναι γύρω στα 50 τετραγωνικά και έχει ένα υπνοδωμάτιο, καθιστικό, μπάνιο και μικρή κουζίνα. Επίσης, έχουν πολλούς κοινόχρηστους χώρους όπως καθιστικά, κήπους, εστιατόρια και αίθουσες διασκέδασης.

Ανεξαρτησία αλλά και παρέα

Οι ηλικιωμένοι που δεν μένουν στο δικό τους σπίτι αλλά σε αυτές τις κοινότητες δεν έχουν την έγνοια της καθημερινής φροντίδας του χώρου τους. Οι φροντιστές φροντίζουν για το φαγητό, την καθαριότητα, την διασκέδαση, ακόμα και την μεταφορά. Ένας ηλικιωμένος μπορεί να μαγειρέψει στο διαμέρισμά του αλλά υπάρχει και η δυνατότητα να φάει στους κοινόχρηστους χώρους παρέα με άλλους ενοίκους. Συνήθως διατίθενται πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό καθώς και σνακ όλη τη μέρα.

Δραστηριότητες

Σε αυτές τις κοινότητες οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν. Υπάρχουν δομές για διασκέδαση όπως ζωγραφική, μουσική και εξάσκηση, ενώ μερικές φορές υπάρχει κήπος για κηπουρική. Οργανώνονται επισκέψεις σε μουσεία και άλλα πολιτιστικά γεγονότα και βέβαια μπορούν να βλέπουν τους αγαπημένους τους ανά πάσα στιγμή.

Απαλλαγή από καθημερινές υποχρεώσεις

Σκοπός αυτού του είδους δομών είναι να έχουν οι ηλικιωμένοι όλη την απαραίτητη φροντίδα μαζί με την ελευθερία τους. Το προσωπικό καθαρίζει το διαμέρισμα και πλένει τα ρούχα και τον ιματισμό. Αν χρειάζεται να πάνε κάπου, υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς, οπότε ο ένοικος δεν χρειάζεται αυτοκίνητο. Και βέβαια υπάρχει συνέχεια γιατρός και νοσηλευτικό προσωπικό που παρακολουθούν τους ενοίκους.

Ιδανικές για ανεξάρτητους ανθρώπους

Οι κοινότητες ανεξάρτητης διαβίωσης είναι ιδανικές για ανθρώπους που ζουν μόνοι και έχουν βαρεθεί να φροντίζουν τα πάντα μόνοι τους. Δεν θέλουν να πληρώνουν κοινόχρηστα, να οδηγούν, να μαγειρεύουν ή να πληρώνουν λογαριασμούς αλλά θέλουν την ελευθερία τους και τη δυνατότητα να κινούνται και να αποφασίζουν ανεξάρτητα από την υπόλοιπη κοινότητα.

Ακόμα και για ζευγάρια

Πολλές φορές δίνεται η δυνατότητα σε ζευγάρια ηλικιωμένων να μένουν μαζί. Αν έχουν φύγει τα παιδιά μακριά και το ζευγάρι νιώθει ότι θέλει λιγότερες ευθύνες και περισσότερη ψυχαγωγία και ευκαιρίες να απολαύσει τη ζωή, αυτές οι κοινότητες είναι πολλές φορές σωτήριες.

Κοινότητες υποβοηθούμενης διαβίωσης

Οι κοινότητες υποβοηθούμενης διαβίωσης είναι αρκετά παρόμοιες με τις κοινότητες ανεξάρτητης διαβίωσης με τη διαφορά ότι υπάρχει περισσότερη ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα.

Ιατρική βοήθεια και παρακολούθηση

Σε αυτές τις κοινότητες πηγαίνουν συνήθως άνθρωποι που έχουν κάποια προβλήματα υγείας τα οποία χρειάζονται ένα βαθμό ιατρικής υποστήριξης, χωρίς όμως να είναι τόσο σοβαρά.

Έτσι, δεν θα πάει εκεί ένας άνθρωπος με προχωρημένη άνοια αλλά κάποιος που πάσχει από διαβήτη ή που έχει κάποιο ένα κινητικό πρόβλημα. Για παράδειγμα, άνθρωποι που έχουν αρθρίτιδα και δεν μπορούν να κάνουν μπάνιο μόνοι τους πηγαίνουν σε κοινότητες υποβοηθούμενης διαβίωσης όπου μια νοσηλεύτρια θα τους βοηθήσει να μπουν στο μπάνιο και θα τους λούσει. Θα τους ετοιμάσει τα ρούχα για να μπορούν να βγουν στους κοινόχρηστους χώρους, να μιλήσουν και να γελάσουν με άλλους ενοίκους και να νιώσουν μέρος ενός συνόλου.

Αυτές οι κοινότητες είναι κάτι ενδιάμεσο μεταξύ γηροκομείου και ανεξάρτητης κοινότητας. Οι άνθρωποι έχουν και εδώ το διαμέρισμά τους και έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν και ανεξάρτητοι αλλά και μαζί με τους υπόλοιπους ενοίκους.

Δεν έχουν να φροντίσουν ένα σπίτι ή να οδηγήσουν αλλά έχουν την ασφάλεια ενός φροντιστή και του ιατρικού προσωπικού που τους παρακολουθεί, καθώς και τους δίνει την φαρμακευτική αγωγή τους.

Ασφάλεια και ανεξαρτησία

Τέτοιες κοινότητες συνδυάζουν ασφάλεια με ανεξαρτησία. Άνθρωποι με κάποια θέματα υγείας δεν είναι ανάγκη να είναι κλεισμένοι σε σπίτι. Τα διαμερίσματα που τους νοικιάζονται είναι πλήρως φροντισμένα με ράμπες, κουπαστές και όλες τις αναγκαίες αναβαθμίσεις για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Έτσι, είναι ασφαλείς χωρίς όμως να νιώθουν ανήμποροι.

Μπορούν να βγουν, να κάνουν απαλές ασκήσεις, να έχουν παρέα, να μάθουν υπολογιστές ή ζωγραφική, ή να δουν τους αγαπημένους τους—και όλα αυτά μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Κάτι σαν την κατ’οίκον φροντίδα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, πολλές φορές αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάποια γυναίκα στο σπίτι που τους φροντίζει, τους μαγειρεύει και τους καθαρίζει. Αν είναι μόνοι, χρειάζονται βοήθεια. Αν έχουν σύζυγο ή παιδιά, αυτοί επωμίζονται την φροντίδα τους.

Σε μια κοινότητα υποβοηθούμενες διαβίωσης, υπάρχει κοινωνικότητα και ένα πλέγμα ιατρικής και φαρμακευτικής παρακολούθησης που δύσκολα βρίσκει κανείς σε ένα σπίτι. Αυτές οι κοινότητες ταιριάζουν απόλυτα σε ανθρώπους που είναι μόνοι ή που επιθυμούν να μειώσουν τις καθημερινές ευθύνες τους,.

Υπάρχει και το Hogeweyk

Πρόκειται για το χωριό που έχουν φτιάξει στην Ολλανδία και απευθύνεται αποκλειστικά σε ανθρώπους με άνοια. Το Hogeweyk είναι ένα περιφραγμένο χωριό όπου άνθρωποι με άνοια και Αλτσχάιμερ ζουν και κυκλοφορούν με περισσότερη ελευθερία και άνεση κινήσεων από ό,τι σε έναν οίκο ευγηρίας.

Το χωριό έχει πλατεία, σούπερ μάρκετ, κομμωτήριο, καφέ και εστιατόριο. Οι ένοικοι ζουν όσο πιο ανεξάρτητα γίνεται με τη βοήθεια φροντιστών, οι οποίοι όμως δεν είναι ντυμένοι σαν γιατροί ή νοσηλευτές αλλά φοράνε κανονικά ρούχα. Οι ένοικοι μπορούν να ψωνίσουν μόνοι τους. Αν δυσκολευτούν, οι φροντιστές είναι γύρω για να τους βοηθήσουν διακριτικά.

Το κάθε σπίτι έχει 6 με 7 ενοίκους, όλοι με άνοια. Οι ένοικοι διαμοιράζονται στα σπίτια ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, τον τρόπο ζωής τους και τις προτιμήσεις τους. Σκοπός του Hogeweyk είναι να ζουν οι άνθρωποι με άνοια μεταξύ τους γιατί έρευνες έχουν δείξει ότι έτσι νιώθουν πιο άνετα και πιο καλά για τον εαυτό τους.

Το χωριό προσπαθεί να προσφέρει έναν φυσιολογικό τρόπο ζωής για ανθρώπους με άνοια. Η προσέγγιση αυτή έχει ως απώτερο σκοπό να μην πηγαίνουν σε νοσοκομείο οι ασθενείς αλλά να παραμένουν σε καθημερινές, κανονικές συνθήκες διαβίωσης προσαρμοσμένες στις ειδικές ανάγκες τους.

Η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Ηράκλειος»

Στην Ελλάδα, υπάρχουν Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων όπως ο “Ηράκλειος”, που είναι μία από τις μεγαλύτερες σε αριθμό κλινών και από τις πιο σύγχρονες μονάδες στην Αττική.

Τέτοιες μονάδες διαθέτουν ξενοδοχειακές προδιαγραφές ώστε να εξασφαλίζουν εξαιρετικές συνθήκες διαβίωσης. Τα δωμάτια μας είναι άνετα και οι εσωτερικοί και εξωτερικοί κοινόχρηστοι χώροι μας είναι ηλιόλουστοι και ευχάριστοι.

Ο στόχος είναι οι φιλοξενούμενοι να απολαμβάνουν όλες τις ανέσεις για μια ευχάριστη διαμονή σε ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον. Έτσι, οι ηλικιωμένοι μας νιώθουν ότι πηγαίνουν σε ένα καινούριο σπίτι και όχι σε ένα γηροκομείο.

Ενημερωθείτε εδώ για τις τιμές του γηροκομείουεπικοινωνήστε με τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ηράκλειος online, καλέστε μας στο 210 28 46 000 ή επισκεφθείτε μας στη διεύθυνση Πευκών 9-11, Νέο Ηράκλειο για να συζητήσουμε τις ανάγκες του δικού σας ανθρώπου!