Πόσο Κοιμούνται οι Ηλικιωμένοι;
Ο ύπνος είναι ο τρόπος του σώματός μας να επιδιορθώνεται. Ένας καλός ύπνος βοηθάει το σώμα να διαχειριστεί ό,τι έγινε μέσα στη μέρα και να διώξει τις τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες από το σώμα.
Το πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος φαίνεται από το πόσο κουρασμένοι νιώθουμε μετά από μια κακή νύχτα. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, ξυπνάμε πολλές φορές μέσα στη νύχτα και έχουμε κακή ποιότητα ύπνου, δυσκολευόμαστε να λειτουργήσουμε την επόμενη μέρα.
Όσο μεγαλώνουμε, πολλά πράγματα αλλάζουν στον εγκέφαλο—ιδίως στον υποθάλαμο, που είναι υπεύθυνος για τους κιρκαδιανούς ρυθμούς πάνω στους οποίους βασίζεται ο ύπνος.
Οι ηλικιωμένοι χρειάζονται αρκετές ώρες ύπνου, αν και όχι πολύ περισσότερες από έναν μεσήλικα. Το πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές η ποιότητα του ύπνου για τους ηλικιωμένους είναι κακή, γεγονός που επηρεάζει τη διάρκεια του ύπνου μέσα στην ημέρα.
Ας δούμε λοιπόν πόσο κοιμούνται οι ηλικιωμένοι και πόσο αλλάζει ο τρόπος του ύπνου όσο μεγαλώνουμε.
Πόσο χρειάζεται να κοιμούνται οι ηλικιωμένοι;
Όπως όλοι οι ενήλικες, οι ηλικιωμένοι χρειάζονται 7 με 9 ώρες ύπνου την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι θα κοιμηθούν το βράδυ και θα ξυπνήσουν το επόμενο πρωί χωρίς ενδιάμεσες διακοπές της ροής του ύπνου.
Όσο πιο διακεκομμένος είναι ο ύπνος, τόσο περισσότερες ώρες θα χρειαστεί ο ηλικιωμένος για να αναπληρώσει την ποιότητα του ύπνου.
Τι επηρεάζει τον ύπνο στους ηλικιωμένους;
Πολλά πράγματα που αλλάζουν όσο μεγαλώνουμε έχουν να κάνουν με το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος.
Ο ρόλος του υποθάλαμου
Ο υποθάλαμος ελέγχει το πώς αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος τους κιρκαδιανούς κύκλους—τους ρυθμούς του σώματος που ορίζουν πότε πεινάμε, πότε νυστάζουμε και πότε είναι ώρα να κοιμηθούμε.
Οι κιρκαδιανοί ρυθμοί επηρεάζονται από το φως. Το πρόβλημα είναι ότι οι ηλικιωμένοι συχνά δεν έχουν επαρκή έκθεση στον ήλιο: πολλές φορές ένας ηλικιωμένος δεν βγαίνει έξω ή βγαίνει στο φως του ήλιου για λίγα μόνο λεπτά. Αυτό είναι ανεπαρκές και διαταράσσει τους κιρκαδιανούς ρυθμούς.
Οι ορμόνες
Εκτός από τον υποθάλαμο, και οι ορμόνες παίζουν ρόλο στην ρύθμιση των κιρκαδιανών ρυθμών. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται όταν πέφτει το φως και προετοιμάζει το σώμα για τον ύπνο, εναρμονίζοντας τον εγκέφαλο με τους κιρκαδιανούς ρυθμούς.
Όσο μεγαλώνουμε, η παραγωγή μελατονίνης ελαττώνεται, οπότε ο εγκέφαλος μπερδεύεται και δεν κατανοεί πότε είναι νύχτα και πότε μέρα. Ο ρυθμός του εγκεφάλου απορρυθμίζεται και ο ηλικιωμένος δεν καταφέρνει να κοιμηθεί καλά το βράδυ και να ξυπνήσει το πρωί με καλή ποιότητα ύπνου.
Θέματα υγείας
Οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν συχνά κάποια θέματα υγείας τα οποία επηρεάζουν τον ύπνο.
Προβλήματα καρδιάς, ο διαβήτης καθώς και ψυχολογικοί παράγοντες όπως η κατάθλιψη και το άγχος έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον ύπνο. Επίσης, όταν κάποιος αντιμετωπίζει πόνο όπως στην αρθρίτιδα ή σε θέματα μυοσκελετικά, αυτό αναμφίβολα μειώνει την ποιότητα του ύπνου.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο άνθρωπος μπορεί να ξυπνήσει μέσα στη νύχτα και να δυσκολευτεί να ξανακοιμηθεί. Έτσι, μπορεί να κοιμηθεί για 6 ώρες αντί για 7 ή 9 που είναι το ιδανικό.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής
Όταν σταματάμε να δουλεύουμε και παίρνουμε σύνταξη, ξαφνικά αλλάζει ο τρόπος που ζούμε. Ξυπνάμε πιο αργά, κοιμόμαστε πιο αργά και δεν χρειάζεται να είμαστε με το ρολόι στο χέρι. Οι συνήθειες αλλάζουν και μαζί τους αλλάζουν και ο τρόπος και ο χρόνος ύπνου.
Πώς αλλάζει ο ύπνος όταν μεγαλώνουμε;
Ξυπνάμε νωρίς, κοιμόμαστε νωρίς
Όσο μεγαλώνουμε, οι κιρκαδιανοί ρυθμοί αλλάζουν και είναι σαν να πηγαίνουν μπροστά, σε μια διαφοροποιημένη φάση. Ένας ηλικιωμένος νυστάζει νωρίς και κοιμάται νωρίς. Παράλληλα, ξυπνάει νωρίς.
Ποιότητα ύπνου
Εκτός από την ώρα του ύπνου, αλλάζει και το πόσο βαριά ή ελαφρά κοιμόμαστε μέσα στη νύχτα. Ένας ηλικιωμένος κοιμάται περισσότερες ώρες ελαφρά και λιγότερες βαριά. Όταν κοιμόμαστε ελαφρά, είναι ευκολότερο να ξυπνήσουμε μέσα στη νύχτα και να δυσκολευτούμε να ξανακοιμηθούμε.
Ενδιάμεσος ύπνος
Αρκετοί ηλικιωμένοι θέλουν να παίρνουν έναν υπνάκο μέσα στη μέρα. Αυτό δεν είναι κακό, αλλά αν ο μεσημεριανός ύπνος είναι μακρύς και τείνει προς το βράδυ, είναι πολύ δύσκολο για το σώμα να ξανανυστάξει σε κάποια λογική ώρα. Έτσι μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο όπου ο μεσημεριανός ύπνος γίνεται απογευματινός και μετά κοιμόμαστε αργά, ξυπνάμε αργά και την επόμενη μέρα επαναλαμβάνεται ένας διακεκομμένος ρυθμός ύπνου.
Νυχτουρία
Η νυχτουρία είναι η ανάγκη που έχουν πολλοί ηλικιωμένοι να σηκώνονται μέσα στην νύχτα για να ουρήσουν.
Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν μια τάση για νυχτουρία λόγω κάποιων φαρμάκων που μπορεί να παίρνουν και κάποιων προβλημάτων υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζουν.
Πρέπει να ανησυχώ αν ένας ηλικιωμένος κοιμάται πολύ;
Όλα τα παραπάνω αποτελούν παράγοντες που κάνουν έναν ηλικιωμένο να κοιμάται λιγότερο. Από την άλλη, αν ένας άνθρωπος μεγαλύτερης ηλικίας κοιμάται παραπάνω από το αναμενόμενο, τότε ίσως υπάρχει κάποιο θέμα υγείας.
Κατάθλιψη
Η κατάθλιψη είναι μια βασική αιτία που μπορεί κάποιος να κοιμάται υπερβολικά πολύ. Η έλλειψη ενέργειας και η θλίψη εύκολα οδηγούν έναν ηλικιωμένο στον παρατεταμένο ύπνο.
Βαρεμάρα και μοναξιά
Όταν ένας ηλικιωμένος δεν έχει ενδιαφέρονται και νιώθει μοναξιά, τότε έχει την τάση να κοιμάται παραπάνω.
Η κοινωνική ζωή, η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους και η προσμονή για δραστηριότητες κρατάνε σε εγρήγορση τον εγκέφαλο, ο οποίος και νυστάζει λιγότερο.
Υπερβολική κούραση
Αν ένας ηλικιωμένος κουράζεται υπερβολικά, τότε θα θέλει να κοιμηθεί παραπάνω για να επισκευάσει το σώμα και το μυαλό του.
Ο ύπνος βοηθάει να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας και να επαναφέρουμε την ενέργεια στο σώμα. Αν όμως κάποιος άνθρωπος τρίτης ηλικίας κάνει πολλά πράγματα, όπως για παράδειγμα να κρατάει μικρά παιδιά, να φροντίζει έναν άλλο ηλικιωμένο, να ψωνίζει και να μαγειρεύει, τότε θα χρειάζεται πολλές ώρες ύπνου για να ξαναγεμίσει τις αποθήκες ενέργειας.
Σε μία τέτοια περίπτωση, οι πολλές ώρες ύπνου δείχνουν την ανάγκη του ηλικιωμένου για βοήθεια.
Συμβουλές για καλύτερο ύπνο
Για να καταφέρουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μπορούμε να αλλάξουμε μερικά πράγματα στη ζωή μας.
Η άσκηση βοηθάει το σώμα και το μυαλό. Άνθρωποι που ασκούνται έστω και λίγο κοιμούνται καλύτερα, περισσότερο και πιο οργανωμένα.
Δεν βάζουμε τηλεόραση, ράδιο και κινητό στο δωμάτιο γιατί αυτά μας αποσπούν από το βασικό στόχο μας, που είναι να κοιμηθούμε.
Το αλκοόλ και η καφεΐνη δυσχεραίνουν τον ύπνο. Επίσης, μεγάλα βραδινά γεύματα επιβαρύνουν το στομάχι και δυσκολεύουν τον ύπνο.
Κρατάμε υγιείς συνήθειες. Όσο μεγαλώνουμε, δυσκολευόμαστε να συνέλθουμε όταν μια νύχτα βγούμε έξω και κοιμηθούμε σε μεταμεσονύχτιες ώρες. Όσο μπορούμε να κρατάμε ένα πρόγραμμα και μια ρουτίνα, αυτό βοηθάει τους κιρκαδιανούς ρυθμούς. Οι ξαφνικές αλλαγές στο πρόγραμμα ύπνου χρειάζονται χρόνο για να επαναφέρουμε τους ρυθμούς μας.
Οίκος ευγηρίας Ηράκλειος
Στον οίκο ευγηρίας Ηράκλειος προσπαθούμε να βοηθάμε στους ενοίκους να κρατάνε τους καθημερινούς ρυθμούς τους και να απολαμβάνουν έναν καλό ύπνο το βράδυ. Δείτε πόσο κοστίζει ένας οίκος ευγηρίας σε σχέση με τη φροντίδα ενός ηλικιωμένοι στο σπίτι και καλέστε μας στο 210 28 46 000 για να δούμε πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε.