Τα πρώτα Χριστούγεννα στον οίκο ευγηρίας

Μέχρι πέρσυ τον είχαμε μαζί μας και χαιρόμασταν τις γιορτές οικογενειακά. Φέτος, όμως, ο παππούς είναι στον οίκο ευγηρίας γιατί δεν μπορούσε πια να αυτοεξυπηρετηθεί.

Τα πρώτα Χριστούγεννα με τον άνθρωπό σας στο γηροκομείο μπορεί να σας φανούν διαφορετικά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσετε τις παραδόσεις σας. Και σίγουρα μπορείτε να κάνετε τον άνθρωπό σας να νιώσει ωραία και γιορτινά.

Χριστούγεννα στον οίκο ευγηρίας | Ηράκλειος οίκος ευγηρίαςΜην προσποιήστε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει

Προφανώς κι όλοι θα θέλαμε να έχουμε τους αγαπημένους μας γύρω μας, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.  Αν και μπορείτε ακόμα να χαρείτε τις γιορτές, δεν πρέπει και να προσποιήστε ότι όλα είναι όπως παλιά.

Μπορεί κάποιος να είναι ηλικιωμένος αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παρατηρεί και δεν καταλαβαίνει τις αλλαγές. Συζητήστε το μαζί του, ακούστε τον και συμμεριστείτε τις αλλαγές. Μην το κρύβετε κάτω από το χαλί γιατί κινδυνεύετε να μεγενθύνετε το θέμα στο μυαλό του. Τονίστε του ότι θα γιορτάσετε όλοι μαζί κι ας είναι λίγο διαφορετικά. Θυμίστε του ότι θα τον επισκεφτείτε, ότι θα φέρετε δώρα κι ότι ο οίκος ευγηρίας θα οργανώσει τη δική του γιορτή μαζί με τους υπόλοιπους φιλοξενούμενους.

Ρωτήστε τον πώς νιώθει και αφουγκραστείτε τα συναισθήματά του. Ακόμα και η απλή κατανόηση των συναισθημάτων βοηθάει.

Πάρτε του Χριστουγεννιάτικο δώρο

Το γεγονός ότι κάποιος είναι σε οίκο ευγηρίας δεν σημαίνει ότι δεν θέλει δώρα. Ρωτήστε τον τι θέλει και προσφέρετέ το ως πρωτοχρονιάτικο ή Χριστουγεννιάτικο δώρο.

Αν δεν σας έχει ζητήσει κάτι συγκεκριμένο, σκεφτείτε εσείς τι θα μπορούσε να του αρέσει. Δώρα όπως βιβλία, περιοδικά, παζλ, ή χαρτιά και μολύβια για να γράφει ή να ζωγραφίζει, θα βοηθήσουν έναν ηλικιωμένο να περνάει την ώρα ευχάριστα. Επίσης, ένα φωτογραφικό άλμπουμ γεμάτο φωτογραφίες των εγγονιών, ή ακόμα και ένα τάμπλετ για να επικοινωνεί με τον υπόλοιπο κόσμο—όλα αυτά είναι σημαντικά δώρα. Επίσης, σκεφτείτε άνετα αλλά όμορφα ρούχα, καλλυντικά, ή ακόμα και ένα άρωμα για την γιαγιά: όλοι θέλουμε να νιώθουμε όμορφοι!

Κρατήστε τις παραδόσεις σας

Σε όλους μας αρέσουν οι παραδόσεις. Μας κρατούν συνδεδεμένους με το παρελθόν και μας προσφέρουν σιγουριά για το μέλλον.

Προσπαθήστε να τηρήσετε τις οικογενειακές σας παραδόσεις. Για παράδειγμα, αν γράφατε Χριστουγεννιάτικες κάρτες με τη γιαγιά, αγοράστε κάρτες και περάστε μια ώρα μαζί της να τις γράφετε. Αφήστε την να βάλει τις κάρτες στους φακέλους για να νιώσει την ίδια ευχαρίστηση και συνέχιση της παράδοσης.

Πάρτε τα δώρα

Ανταλλαγή δώρων στον οίκο ευγηρίας | Ηράκλειος οίκος ευγηρίας

Αν ο παππούς έπαιρνε κάθε χρόνο δώρα στα παιδιά και τα εγγόνια του, δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνει και φέτος.

Ρωτήστε τον τι θα έπαιρνε και κάντε εσείς τις αγορές. Δείξτε του τι πήρατε και βάλτε τον να γράψει τις συνοδευτικές καρτούλες, αν το επιτρέπει η υγεία του, για να νιώσει πιο έντονη την αίσθηση ότι προσέφερε κι αυτός στη γιορτή των Χριστουγέννων.

Λίγα γλυκά

Εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες και η υγεία του ηλικιωμένου σας, φτιάξτε μαζί ή αγοράστε παραδοσιακά γλυκά. Κανείς δεν λέει όχι σε χειροποίητες δίπλες και καλά μελωμένα μελομακάρονα. Σκοπός είναι να νιώσει άνθρωπός μας ότι οι γιορτές ήρθαν και κάποια πράγματα παραμένουν εξίσου όμορφα με το παρελθόν.

Σκεφτείτε το καινούριο σπίτι

Η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων είναι το καινούριο σπίτι του ανθρώπου σας. Ρωτήστε τον αν θα ήθελε να κάνει κάποια δώρα σε φίλους του από το γηροκομείο και φροντίστε για τις αγορές. Αυτό θα τον κάνει να νιώσει περισσότερη οικειότητα στον οίκο ευγηρίας και να νιώσει το χώρο σαν δικό του.

Ανταλλάξτε δώρα

Ακόμα και αν οργανώνετε μεγάλο ρεβεγιόν στο σπίτι σας, αφιερώστε λίγο χρόνο στο να ανταλλάξετε ευχές και δώρα μαζί με τη γιαγιά στον οίκο ευγηρίας.

Τα δώρα δεν χρειάζεται να είναι ακριβά ή δυσεύρετα. Το σημαντικότερο δώρο είναι ο χρόνος σας. Ο χρόνος σας, η προσοχή σας κι η αγάπη σας είναι που χαρίζουν στα πράγματα συναισθηματική αξία και η διαδικασία θα θυμίσει στον άνθρωπό σας ότι μπορεί κάποια πράγματα να αλλάζουν αλλά η αγάπη παραμένει.

Φτιάξτε μια νέα παράδοση

Νέες παραδόσεις για νέες συνθήκες: αυτό επιτάσσει η ζωή.

Με την νέα αλλαγή στις συνθήκες, σκεφτείτε μια νέα παράδοση που μπορείτε να αρχίσετε για να αντικαταστήσετε όσες δεν είναι πια εφικτές. Μπορεί να είναι ανταλλαγή δώρων στις 30 Δεκεμβρίου, μοίρασμα μπισκότων σε όλο τον οίκο ευγηρίας, ή να παίζετε χαρτιά την 1η Ιανουαρίου με έπαθλο κάποιο δώρο. Για τον άνθρωπό σας παραμένετε η οικογένειά του και τέτοιες παραδόσεις είναι πολύ γλυκές και γεφυρώνουν το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.

Μια νέα σελίδα ανοίγει

Με τον άνθρωπό σας στον οίκο ευγηρίας, αρχίζει μια νέα σελίδα στη ζωή σας. Είναι λογικό να έχετε τύψεις και άγχος τα πρώτα Χριστούγεννα αυτής της νέας εμπειρίας. Και ο άνθρωπός σας νιώθει παρόμοια συναισθήματα.

Αντιμετωπίστε την κατάσταση με κατανόηση και ρεαλισμό. Προφανώς δεν είναι ίδια τα πράγματα. Αλλά σκεφτείτε ότι ο άνθρωπός σας έχει την καλύτερη δυνατή φροντίδα και είστε δίπλα του.

Βοηθήστε την οικογένειά σας να περάσει να δει την γιαγιά και παροτρύνετε τα εγγόνια να αφιερώσουν λίγο χρόνο. Σιγά σιγά θα δείτε ότι νέες συνήθειες αρχίζουν και νέες παραδόσεις γεννιούνται.

Στον οίκο ευγηρίας Ηράκλειος γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με γιορτές και φαγητό. Δεν λείπει η μουσική και το τραγούδι καθώς και παιχνίδι και ψυχαγωγία.

Επικοινωνήστε με τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ηράκλειος online, επισκεφθείτε μας στη διεύθυνση Πευκών 9-11, Νέο Ηράκλειο, καλέστε μας στο 210 28 46 000 για να συζητήσουμε τις ανάγκες του ανθρώπου σας, ή ενημερωθείτε εδώ για τις τιμές του γηροκομείου. Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!