Πρέπει να πηγαίνουν καλοκαιρινές διακοπές οι ηλικιωμένοι;

Στην Ελλάδα ζούμε, όπου το καλοκαίρι σημαίνει διακοπές και θάλασσα. Όλοι θέλουμε λίγες μέρες ξεκούρασης για να αδειάσει το μυαλό μας και να ζήσουμε νέες εμπειρίες.

Οι ηλικιωμένοι νιώθουν και αυτοί την ανάγκη να ξεκουραστούν και να γνωρίσουν νέους τόπους. Είτε μόνοι είτε με νεότερους ανθρώπους, θέλουν να κάνουν μπάνια και να ζήσουν το ελληνικό καλοκαίρι.

Ευτυχώς, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το κάνουν, αρκεί φυσικά να το επιτρέπει η υγεία τους. Συχνά, μάλιστα, ένα μπάνιο στη θάλασσα είναι ό,τι καλύτερο γι’αυτούς. Διαβάστε τις συμβουλές μας για να δείτε πώς θα επωφεληθείτε τα μέγιστα από την επίσκεψή σας στην παραλία.

Καλοκαίρι και ηλικιωμένοι | Ηράκλειος οίκος ευγηρίας

Οργανωθείτε

Φάρμακα

Με σωστή οργάνωση, οι καλοκαιρινές διακοπές είναι δυνατές για όλους. Το πρώτο που πρέπει να σκεφτείτε είναι τα απαραίτητα, όπως φάρμακα. Αν ακολουθείτε συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, πρέπει να τη συνεχίσετε και στις διακοπές. Μετρήστε πόσες μέρες θα λείψετε και φροντίστε να έχετε πάρει τα απαραίτητα φάρμακα για όλες τις μέρες.

Διαμονή

Σκεφτείτε πού θα μείνετε. Αν έχετε εξοχικό, τότε πιθανόν να το έχετε διαμορφώσει σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Αν οι ανάγκες σας έχουν αλλάξει, για παράδειγμα έχετε κινητικά προβλήματα ενώ παλιά δεν είχατε, ίσως να πρέπει αν φροντίσετε να είναι όλοι οι ωφέλιμοι χώροι στο ισόγειο.

Αν θα πάτε σε κάποιο ξενοδοχείο, επιβεβαιώστε ότι οι χώροι σας καλύπτουν. Αν δεν μπορείτε να ανεβείτε σκάλες ή χρειάζεστε ασανσέρ, καλό είναι να έχετε ενημερώσει το προσωπικό από πριν. Αλλιώς θα δυσκολευτείτε στη διαμονή και οι διακοπές σας θα είναι ταλαιπωρία.

Μεταφορά

Αν θα πάτε κάπου με αυτοκίνητο, κάντε συχνές στάσεις για να ξεμουδιάσετε και να περπατήσετε. Επίσης, αν το ταξίδι είναι μακρινό, σκεφτείτε να κάνετε στάσεις για φαγητό και τουαλέτα.

Σε περίπτωση που πάρετε πλοίο, περπατήστε στο πλοίο. Όσο για το αεροπλάνο, καλό είναι να περπατάτε στον διάδρομο πότε-πότε για να κυκλοφορεί το αίμα στα πόδια.

Εξερευνήστε με τους δικούς σας ρυθμούς

Είτε πάτε μόνοι, είτε με νεότερη παρέα — για παράδειγμα με τα παιδιά σας — θυμηθείτε ότι έχετε τις ανάγκες σας και τα όριά σας. Καλό είναι να σέβεστε το σώμα σας και να μην πιέζεστε περισσότερο απ’όσο αντέχετε.

Αποφύγετε τη ζέστη

Η παραλία το μεσημέρι όταν ο ήλιος είναι ψηλά μάλλον θα σας ταλαιπωρήσει. Προτιμήστε εκείνες τις ώρες να είστε στο σπίτι, στο ξενοδοχείο ή σε κάποιον δροσερό εσωτερικό χώρο.

Αν πηγαίνετε σε κάποιο μέρες για πρώτη φορά, μπορείτε να επισκεφτείτε μουσεία, καφέ ή μαγαζιά κατά τη διάρκεια της μέρας και να προτιμήσετε τη θάλασσα το απόγευμα.

Διακοπές όπως αντέχετε

Αν σας ενδιαφέρει να ανακαλύψετε νέα μέρη, κάντε το με τους δικούς σας ρυθμούς. Για παράδειγμα, το περπάτημα το μεσημέρι ανάμεσα σε αρχαιότητες είναι ταλαιπωρία. Όσο και αν θέλετε να το κάνετε, ίσως είναι καλύτερο να πάτε το απόγευμα. Αν ο χώρος κλείνει το απόγευμα, πηγαίνετε νωρίς το πρωί, όσο έχει ακόμα σχετική δροσιά. Καλό είναι να θέτετε ρεαλιστικούς στόχους που ανταποκρίνονται στην ηλικίας σας και την φυσική και ψυχική σας κατάσταση.

Φάτε υγιεινά

Όλοι οι τόποι έχουν τις λιχουδιές τους. Εκτός και αν έχετε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, δεν υπάρχει λόγος να μη δοκιμάσετε κάτι καινούριο — απλά προσπαθήστε να μείνετε σε λογικά πλαίσια.

Φρούτα, σαλάτες, κρέας και ψάρι είναι πάντα νόστιμα και υγιεινά. Οι διακοπές ταιριάζουν με μία δροσερή μπύρα, αλλά μην το παρακάνετε. Ζέστη και αλκοόλ δεν είναι καλός συνδυασμός και το αλκοόλ επιβαρύνει το σώμα.

Διακοπές για κάποιον με άνοια

Οι διακοπές για κάποιον με άνοια ή Αλτσχάιμερ πρέπει να οργανωθούν πολύ προσεκτικά. Άνθρωποι με άνοια δεν μπορούν να ταξιδέψουν μόνοι οπότε πρέπει απαραίτητα να έχουν κάποιο συνοδό.

Κρατήστε τις ρουτίνες

Αν είστε ο συνοδός, προσπαθήστε να κρατήσετε τις ρουτίνες της καθημερινότητάς σας, προσαρμόζοντάς τες φυσικά στο καινούριο περιβάλλον. Αν π.χ. ο ηλικιωμένος σας κοιμάται στις 9 το βράδυ, κρατήστε αυτή τη συνήθεια. Αν κοιμάται το μεσημέρι, μην οργανώνετε κάποια επίσκεψη σε μουσείο εκείνη την ώρα: είναι καλύτερο να σεβαστείτε τις συνήθειες του ανθρώπου αλλιώς μπορεί να εκνευριστεί ή να αγχωθεί από την απότομη αλλαγή στην καθημερινότητά του.

Αγαπημένα αντικείμενα

Πάρτε μαζί σας αντικείμενα από το σπίτι που να καθησυχάζουν τον ηλικιωμένο και να του θυμίζουν την ασφάλεια του σπιτιού, όπως το μαξιλάρι του, την αγαπημένη πιτζάμα, φωτογραφίες ή ένα βιβλίο.

Προετοιμασία

Πριν πάτε διακοπές εξηγήστε στον άνθρωπό σας πού θα πάτε, τι θα δείτε, πώς θα είναι για να έχει μια εικόνα και να μην είναι τελείως άγνωστο το μέρος.

Σε γενικές γραμμές, ένα καλοκαιρινό ταξίδι δεν ενδείκνυται σε ανθρώπους με άνοια τελευταίου σταδίου γιατί δεν είναι καθόλου συνεργάσιμοι και είναι πολύ δύσκολο να τους εντάξετε στο πρόγραμμα διακοπών.

Αν συνοδεύετε έναν ηλικιωμένο σε διακοπές

Διακοπές σε μικρή απόσταση

Αν συνοδεύετε έναν ηλικιωμένο στις καλοκαιρινές διακοπές, σκεφτείτε τι θα αρέσει στον άνθρωπό σας. Οι μεγάλες αποστάσεις μπορεί να είναι κουραστικές. Προτιμήστε ένα κοντινό μέρος που να έχει ενδιαφέροντα. Το ζητούμενο είναι να δείτε καινούρια μέρη και να χαρείτε το καλοκαίρι — δεν χρειάζεται να ξενιτευτείτε.

Λίγες εξορμήσεις μέσα στη μέρα

Μην οργανώνετε πολλά πράγματα μέσα στη μέρα. Ένας ηλικιωμένος κινείται πιο αργά. Θέλει τον χρόνο του για να ντυθεί, να φάει και να περπατήσει. Μην έχετε το άγχος να δείτε και να γνωρίσετε πολλά μέρη. Διαλέξτε το πιο σημαντικό ή αυτό που θα χαροποιήσει περισσότερο τον άνθρωπό σας και περιοριστείτε σε αυτό.

Μπορεί ένα βιβλιοπωλείο ή ένα μουσείο να γεμίσει τη μέρα σας. Δώστε χρόνο στον άνθρωπό σας να χαρεί και να ζήσει τις διακοπές όπως το επιθυμεί.

Καλοκαίρι σημαίνει ξεκούραση

Πολλές φορές πιστεύουμε ότι οι ηλικιωμένοι δεν κουράζονται γιατί δεν δουλεύουν. Και όμως, και αυτοί χρειάζονται αλλαγή παραστάσεων και να γνωρίσουν και να ζήσουν κάτι καινούριο.

Με λίγη προσεκτική προετοιμασία μπορείτε να οργανώσετε όμορφες καλοκαιρινές διακοπές για εσάς ή για τον άνθρωπό σας. Θα ξεκουραστείτε και θα αντιμετωπίσετε το φθινόπωρο με διαφορετική διάθεση.

Απολαύστε, λοιπόν, άφοβα τις διακοπές σας ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές. Και αν ο καύσωνας περιορίζει τις μετακινήσεις σας, ετοιμάστε το σπίτι του ηλικιωμένου για το καλοκαίρι ακολουθώντας τις συμβουλές μας.

Αν πάλι νιώθετε ότι ο ηλικιωμένος σας δυσκολεύεται να φύγει για διακοπές, θα χαρούμε να τον φιλοξενήσουμε εμείς. Ενημερωθείτε εδώ για τις τιμές του γηροκομείουεπικοινωνήστε με τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ηράκλειος online, καλέστε μας στο 210 28 46 000 ή επισκεφθείτε μας στη διεύθυνση Πευκών 9-11, Νέο Ηράκλειο για να συζητήσουμε τις ανάγκες σας αυτό το καλοκαίρι!