Για ποια πράγματα μετανιώνουν οι ηλικιωμένοι;

Στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ηράκλειος δουλεύουμε εδώ και χρόνια με ηλικιωμένους. Μας αρέσει να τους ακούμε και να τους καταλαβαίνουμε. Μέσα από τις συζητήσεις, ακούμε για τη ζωή τους, τα παιδιά τους, τα επιτεύγματά τους αλλά και για όσα έχουν μετανιώσει.

Το πέρασμα του χρόνου παρέχει στους ανθρώπους τρίτης ηλικίας την ικανότητα να δουν τους εαυτούς τους στο παρελθόν και να τους συγκρίνουν με το παρόν. Έχουν πια την ευκαιρία να σκεφτούν όσα έκαναν αλλά και όσα δεν έκαναν.

Μέσα από τη συζήτηση και τον απολογισμό προκύπτουν χαρές αλλά και λύπες—μικρά και μεγάλα πράγματα που σκέφτονται και συνειδητοποιούν ότι θα τα είχαν κάνει διαφορετικά αν είχαν την εμπειρία της ζωής.

σκεπτικός ηλικιωμένος σε οίκο ευγηρίας | Ηράκλειος οίκος ευγηρίαςΔούλευαν πολύ

Η αγάπη κι η συντροφικότητα μετρούν πολύ για τους ηλικιωμένους. Το συχνότερο πράγμα για το οποίο πολλοί μετανιώνουν είναι ότι δούλευαν πολύ σε βάρος των σχέσεών τους. Πολλοί παραδέχονται ότι δεν χάρηκαν την οικογένειά τους γιατί ήταν πολύ αγχωμένοι με την καθημερινότητα και τη δουλειά.

Αρκετοί σκέφτονται ότι άλλα πράγματα ήταν πιο σημαντικά από την εργασία κι ότι θα έπρεπε, κάποιες στιγμές, να έχουν βάλει άλλες προτεραιότητες στη ζωή τους. Μπορεί να έχασαν βραδιές με φίλους, συζητήσεις με τα παιδιά τους ή ένα ταξίδι με την οικογένειά τους επειδή δούλευαν—και τώρα το μετανιώνουν.

Δεν τα ξαναβρήκαν με κάποιον συγγενή ή φίλο

Αν και κάποιοι ηλικιωμένοι νιώθουν θυμό, αυτός είναι συχνά τύψεις που εκδηλώνονται ως θυμός. Πολλοί ένοικοι του οίκου ευγηρίας μας νιώθουν ότι θα έπρεπε να έχουν δείξει περισσότερη διαλλακτικότητα όσον αφορά τις σχέσεις τους με τους οικείους τους.

Μπορεί, για παράδειγμα, να πίκραναν αγαπημένους ή να τσακώθηκαν με κάποιο φίλο και τώρα νιώθουν ότι θα έπρεπε να έχουν συμβιβαστεί αντί να απομακρυνθούν. Με την πάροδο του χρόνου συνειδητοποιούν ότι κάποια πράγματα είναι πιο σημαντικά στη ζωή: η υγεία, η ψυχική χαρά και η συντροφικότητα. Οι καυγάδες τούς φαίνονται ξαφνικά πολύ «μικροί» και ανούσιοι.

Δεν ταξίδεψαν αρκετά

Ένα άλλο συχνό παράπονο που ακούμε από τους ηλικιωμένους είναι ότι δεν ταξίδεψαν αρκετά.

Πολλοί συνειδητοποιούν ότι αυτό που μένει είναι οι εμπειρίες και οι ευχάριστες αναμνήσεις, παρά τα υλικά αγαθά. Μπορεί κάποια στιγμή να χάρηκαν με την αγορά ενός καινούριου αυτοκινήτου, αλλά ένα ταξίδι με τους αγαπημένους τους, ένα ολόφρεσκο ψαράκι δίπλα στη θάλασσα με φίλους ή μία νέα πόλη που γνώρισαν είναι αυτό που πραγματικά τους μένει.

Ταξίδια, συναυλίες και κοινωνικές συναθροίσεις γεμίζουν συναισθηματικά τους ανθρώπους και προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες. Συχνά μετανιώνουν αν δεν έχουν ζήσει τέτοιες μοναδικές στιγμές.

Αγχωνόντουσαν για πράγματα που δεν έγιναν ποτέ

Πόσο το έχουμε ακούσει αυτό! Σχεδόν όλοι οι ένοικοι του οίκου ευγηρίας Ηράκλειος μας έχουν πει ότι στη ζωή τους αγχώθηκαν υπερβολικά για πράγματα που δεν έγιναν ποτέ.

Αγχώθηκαν για τα οικονομικά, για το παιδί που δεν μπήκε στη «σωστή» σχολή, για την κόρη που δουλεύει στο εξωτερικό ή για τον αδελφό που άλλαξε δουλειά. Κι όμως, εν τέλει τίποτα κακό δεν έγινε. Το μόνο που τους έμεινε είναι το άγχος και η κούραση. Συχνά, νιώθουν μια πικρία που ξόδεψαν τόσο πολύτιμο χρόνο ανησυχώντας αντί να χαίρονται κάθε στιγμή της ζωής τους.

Δεν πρόσεξαν τον εαυτό τους

Ο χρόνος είναι μεγάλος μαρτυριάρης: όσοι δεν πρόσεξαν τον εαυτό τους όντας νεότεροι, νιώθουν το αποτέλεσμα των πράξεών τους όταν μεγαλώνουν.

Το κάπνισμα που δεν σταμάτησαν, η άσκηση που δεν έκαναν και η δίαιτα που δεν έκαναν είναι πράξεις που τους ακολουθούν. Ηλικιωμένοι με διαβήτη στεναχωριούνται με τον παλιό τρόπο ζωής τους. Όσοι υποφέρουν από ΧΑΠ και άλλες παθήσεις των πνευμόνων σκέφτονται τα τσιγάρα που κάπνισαν στη ζωή τους. Κι όσοι δυσκολεύονται να μετακινηθούν λόγω της έλλειψης γυμναστικής εύχονται να είχαν περάσει περισσότερο χρόνο στο γυμναστήριο ή έστω περπατώντας.

Θα ήθελαν να ήταν καλύτεροι γονείς, σύζυγοι και φίλοι

Πολλοί ηλικιωμένοι νιώθουν μοναξιά και μας λένε πόσο θα ήθελαν να ήταν καλύτεροι γονείς, σύζυγοι και φίλοι. Σκέφτονται ότι μπορεί να μην συμπαραστάθηκαν αρκετά σε κάποιον που τους είχε ανάγκη. Μπορεί να μην είχαν τον χρόνο να ακούσουν πραγματικά το παιδί τους. Ή ίσως να μην είχαν την υπομονή και επιμονή για να καλλιεργήσουν πιο στενές σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω τους. Και αυτό τώρα τους λείπει.

Να είχαν μια πιο ενδιαφέρουσα δουλειά

Όλοι κάνουμε όνειρα για το τι θέλουμε να κάνουμε σαν δουλειά. Κάποιοι τυχεροί τα καταφέρνουν, αλλά πολλοί βολεύονται με μια δουλειά που καλύπτει τις οικονομικές τους ανάγκες αλλά δεν τους γεμίζει συναισθηματικά.

Όταν φτάσει η συνταξιοδότηση, σκέφτονται ότι θα ήθελαν να είχαν προτιμήσει μια δουλειά που να τους γεμίζει περισσότερο και να τους αντιπροσωπεύει. Δεν ακολούθησαν τα όνειρά τους αλλά έκαναν εξ ανάγκης αυτό που έπρεπε.

Σε αυτό το σημείο, αρκετοί ηλικιωμένοι λένε ότι δεν πήραν αρκετά ρίσκα και δεν τόλμησαν να κάνουν την ανατροπή ή να ψάξουν λίγο περισσότερο για αυτό που θα ήθελαν και ας ήταν λιγότερο βολικό.

Να είχαν περισσότερο χρόνο

Όταν φτάνει η τρίτη ηλικία, ο χρόνος είναι ό,τι πολυτιμότερο και κάθε λεπτό μετράει. Είναι σαν να νιώθουν ότι περνάει πιο γρήγορα όσο μεγαλώνουν.

Ο χρόνος είναι αυτό που θα ήθελαν πάνω από όλα. Χρόνο να ζήσουν λίγο ακόμα με τους αγαπημένους τους, χρόνο να κάνουν κι άλλες βόλτες, χρόνο να παίξουν με τα εγγόνια τους και χρόνο να χαρούν τα παιδιά τους.

Το μεγαλύτερο παράπονο των ηλικιωμένων είναι ότι νιώθουν ότι ξεμένουν από χρόνο.

Ο οίκος ευγηρίας Ηράκλειος

Στον οίκο ευγηρίας Ηράκλειος ζούμε ανάμεσα σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και τους ακούμε. Αυτοί οι άνθρωποι μας βάζουν σε σκέψεις γιατί μας δείχνουν τι είναι σημαντικό στη ζωή μας και πώς μπορούμε να χαρούμε αυτό που έχουμε. Έτσι, ίσως να έχουμε λιγότερα πράγματα για τα οποία θα μετανιώσουμε στο μέλλον!

Καλέστε μας στο 210 28 46 000, δείτε τις τιμές του οίκου ευγηρίαςεπικοινωνήστε με τον Ηράκλειο online,  ή επισκεφθείτε μας στην οδό Πευκών 9-11, Νέο Ηράκλειο, πίσω από το σταθμό ΗΣΑΠ Ηρακλείου για να συζητήσουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε καλύτερα τον άνθρωπό σας!