Δεν είναι οι γιορτές ίδιες για όλους

Χριστουγεννιάτικο δέντρο στολισμένο, μοσχοβολιστοί κουραμπιέδες και νόστιμα μελομακάρονα, κάλαντα από τα παιδιά και μια βασιλόπιτα στο φούρνο: αυτές είναι οι εικόνες που έχουμε στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε τα Χριστούγεννα.

Δεν είναι όμως οι γιορτές ίδιες για όλους, ιδίως όσον αφορά τους ηλικιωμένους. Υπάρχουν οι άνθρωποι που έχουν χάσει τον σύντροφό τους και είναι τα πρώτα Χριστούγεννα που περνούν μόνοι. Υπάρχουν κι άλλοι, που έχουν άνοια ή Αλτσχάιμερ και έχουν δυσκολία να κατανοήσουν τις γιορτές και να προσαρμοστούν σε αυτές. Και άλλοι, που φέτος αποφάσισαν να πάνε σε κάποιο οίκο ευγηρίας και οι γιορτές θα είναι διαφορετικές για αυτούς.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τους αγαπημένους σας να χαρούν τις γιορτές;

Μοναξιά ηλικιωμένων τα Χριστούγεννα | Ηράκλειος οίκος ευγηρίαςΗ γιαγιά που έμεινε μόνη και είναι τα πρώτα Χριστούγεννα χωρίς τον παππού

Μετά από τόσα πολλά χρόνια, μία γιαγιά έμεινε μόνη και πρέπει να συνηθίσει μια καινούρια και δύσκολη πραγματικότητα. Ακόμα και αν όλα γύρω παραμένουν τα ίδια, για την ηλικιωμένη υπάρχουν τεράστια κενά.

Τα πρώτα Χριστούγεννα, η μοναξιά στους ηλικιωμένους είναι ιδιαίτερα δύσκολη όταν βλέπουν τον κόσμο γύρω τους να διασκεδάζει και γλεντάει. Πώς μπορεί η ηλικιωμένη να εκφράσει τον πόνο της μέσα σε όλη την χαρά που βιώνει γύρω της;

Πάρτε τηλέφωνο

Αν έχετε στην οικογένεια κάποιον ηλικιωμένο που έμεινε πρόσφατα μόνος, πάρτε τον τηλέφωνο και μιλήστε, τώρα στις γιορτές. Αυτός ο άνθρωπος νιώθει τη μοναξιά ακόμα πιο βαριά σε χαρούμενες περιόδους.

Βγείτε μαζί για βόλτα

Αν μπορείτε και οι δύο, πηγαίνετε μια βόλτα, επισκεφθείτε ένα μουσείο με τον ηλικιωμένο σας, ή βγείτε απλά για ψώνια μαζί με τα εγγόνια. Προσαρμόστε την έξοδο στις αντοχές και τις προτιμήσεις του ανθρώπου σας. Βγάλτε τον από την μοναξιά και την απομόνωση και χαρίστε του κάποιες πιο γιορτινές στιγμές.

Μαγειρέψτε μαζί

Φτιάξτε μαζί γλυκά ή κάτι δικό σας. Περάστε χρόνο μαζί και δώστε έναν σκοπό και μια προσμονή. Άνθρωποι που έχουν μείνει πρόσφατα μόνοι χρειάζονται κάτι που να τους κινητοποιήσει και να τους δώσει όρεξη για ζωή. Κάποια μικρά πράγματα είναι πολύ σημαντικά.

Στολίστε μαζί

Αν ο ηλικιωμένος μένει μόνος, προσφερθείτε να στολίσετε το σπίτι, έστω και λίγο. Θα δώσει μια διαφορετική νότα στην μονοτονία και μπορεί να τον βγάλει από την μοναξιά και τη στεναχώρια. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι μεγάλο αλλά θα δώσει έναν εορταστικό τόνο.

Εντάξτε τους στα σχέδιά σας

Μην τους ξεχνάτε. Αν ένας θείος έμεινε πρόσφατα χήρος, εντάξτε τον στα σχέδια σας και δώστε του έναν σκοπό. Δώστε τους έναν ρόλο στις προετοιμασίες, σε κάτι που ξέρουν και αγαπούν: αν ξέρουν να φτιάχνουν ένα συγκεκριμένο φαγητό, ζητήστε το. Αν τους αρέσει να κάνουν τα ψώνια, παρακαλέστε τους να σας βοηθήσουν. Αν τρελαίνονται να πλέκουν, βάλτε τους να φτιάξουν 1-2 πραγματάκια. Μην κάνετε ετοιμασίες ερήμην τους αλλά και μην τους πιέζετε να κάνουν πράγματα αν δεν νιώθουν άνετα.

Τα πρώτα Χριστούγεννα που ο παππούς έχει άνοια

Οι γιορτές αγχώνουν τους ηλικιωμένους με άνοια ή Αλτσχάιμερ γιατί αλλάζουν από τη ρουτίνα τους. Έρχονται σε επαφή με ανθρώπους που μπορεί να μην θυμούνται και οι συνήθειές τους αλλάζουν κάτι που μπορεί να τους αγχώσει και να τους προκαλέσει θυμό.

Αλλάξτε κάποιες παραδόσεις αν δυσκολεύουν τη ζωή του ανθρώπου σας

Ένας ηλικιωμένος με άνοια θέλει να νιώθει την ασφάλεια του γνώριμου. Αν σας αρέσει να βγαίνετε για φαγητό τα Χριστούγεννα και ήταν κάτι που πάντα κάνατε, σκεφτείτε να αλλάξετε συνήθεια και να μαζευτείτε σπίτι σας, όπου ο άνθρωπός σας νιώθει πιο άνετα. Η αλλαγή περιβάλλοντος μπορεί να του προκαλέσει άγχος και στρες.

Ρωτήστε τον τι του αρέσει

Το ότι ένας ηλικιωμένος έχει Αλτσχάιμερ δεν σημαίνει ότι δεν έχει επιθυμίες. Ρωτήστε τον τι του αρέσει, τι θέλει, τι θέλει να φάει, ποιους θέλει να δει. Δώστε προσοχή και συντονιστείτε με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του.

Απλοποιήστε τον στολισμό

Αν για χρόνια σας άρεσε να στολίζετε το σπίτι φαντασμαγορικά, σκεφτείτε για φέτος να το κάνετε σε πιο διακριτικούς τόνους. Ένας άνθρωπος με άνοια αγχώνεται και αποπροσανατολίζεται με πολλά φώτα, γυαλιστερά στολίδια και εμπόδια στο πάτωμα.

Στολίστε με προσοχή και έχοντας κατά νου ότι υπάρχει ένας άνθρωπος που μπερδεύεται και χάνεται εύκολα.

Είναι ωραία ιδέα, πάντως, να ζητήσετε από τον ηλικιωμένο να σας βοηθήσει στον στολισμό ακόμα και αν είναι για 2 μπάλες στο δέντρο. Έτσι, του προσφέρετε την αίσθηση ότι παραμένει χρήσιμος.

Η γιαγιά περνάει τα πρώτα Χριστούγεννα στον οίκο ευγηρίας

Αν νιώθετε ότι μία μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων όπως ο Ηράκλειος μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπό σας ή εσάς, θυμηθείτε ότι τα πρώτα Χριστούγεννα σε έναν οίκο ευγηρίας είναι σίγουρα διαφορετικά από το συνηθισμένο.

Επισκεφτείτε τον άνθρωπό σας

Ο άνθρωπός σας ήρθε στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων μας επειδή έτσι είναι πιο ασφαλής. Το ότι απολαμβάνει καλύτερες συνθήκες ζωής, όμως, δεν σημαίνει ότι αποκόβεται από την οικογένειά του. Οργανώστε επισκέψεις, πάρτε τα αγαπημένα φαγητά του και γενικά δείξτε του ότι δεν είναι μόνος ή ξεχασμένος.

Αγοράστε του ένα δώρο

Αγοράστε στον ηλικιωμένο σας ένα δώρο για τα Χριστούγεννα. Προσαρμόστε το δώρο στις νέες συνθήκες. Μπορεί να είναι ένα βιβλίο, ρούχα, επιτραπέζια ή κάτι που να έχει σχέση με κάποια απασχόληση όπως πλέξιμο, σκάκι, μουσική ή κηπουρική. Δείξτε του ότι τον σκέφτεστε.

Περάστε από τον οίκο ευγηρίας ανήμερα των Χριστουγέννων

Μέσα σε όλες τις προετοιμασίες, δώστε χρόνο για να περάσετε ανήμερα των Χριστουγέννων από τον οίκο ευγηρίας για να δείτε και να ευχηθείτε τον άνθρωπό σας. Θα το εκτιμήσει πάρα πολύ και θα νιώσει ότι τον σκέφτεστε και τον έχετε στην καρδιά σας.

Αν έχετε παιδιά, πηγαίνετέ τα να πουν τα κάλαντα

Αν υπάρχουν μικρά παιδιά στην οικογένεια, φέρτε τα να πουν τα κάλαντα στον οίκο ευγηρίας. Οι ένοικοι θα ενθουσιαστούν και ο άνθρωπός σας θα συγκινηθεί. Άλλωστε, μελέτες έχουν δείξει ότι η μουσική κάνει καλό στους ηλικιωμένους, ενώ η σχέση ανάμεσα σε παππούδες και εγγόνια είναι πολύ σημαντική και για τους δύο.

Η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ηράκλειος τα Χριστούγεννα

Ο Ηράκλειος γιορτάζει τα Χριστούγεννα με γιορτή, μουσική και νόστιμο, προσεγμένο φαγητό.

Προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμα των εορτών στους ενοίκους μας και να τους κάνουμε να νιώσουν την θαλπωρή της εποχής. Μας αρέσει επίσης να εξυπηρετούμε οικογένειες και να τις βοηθάμε να εντάξουν στους εορτασμούς τους τον άνθρωπό τους που φιλοξενούμε στον Ηράκλειο.

Καλέστε μας στο 210 28 46 000, δείτε τις τιμές του οίκου ευγηρίαςεπικοινωνήστε με τον Ηράκλειο online, ή επισκεφθείτε μας στην οδό Πευκών 9-11, Νέο Ηράκλειο για περισσότερες πληροφορίες και οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεστε!